Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna praca pedału sprzęga

Featured Replies

Napisano

w poniedziałek zauważyłem coś dziwnego w pracy pedału sprzęgła. mianowicie z rana było o.k. tzn płynne poruszanie się w dół i do góry, po południu wracając z krótkiego wypadu wyczułem że pedał przy "puszczanu" (zesprzglenie) porusza się "drobnymi skokami" jakby zsynchronizowanymi z pracą silnika.

wczoraj sie to powtórzyło, wyjazd do Lublina bez niespodzianek, przy powrocie już sie zaczęły "skoczki", jest ciepło i może to ma coś wspólnego z takimi cudami, choć bywało cieplej a czegoś takiego nie zauważyłem.

może ktoś z Kolegów miał podobnę odczucia i wie co się święci, za 2 tygodnie mam wyjazd wakacyjny i nie chciał bym się gdzieś w polu zatrzymać.

Napisano

Miałem. Dość mocno pomogła wymiana płynu hamulcowego, być może jeszcze tam jakąś drobną kosmetykę robili, nie pamiętam dokładnie.

Nie wyeliminowała tego zupełnie do końca, bo czasem się jeszcze zdarzy taki skok, ale jest bez porównania lepiej. Robiłem to w zeszłe lato, więc możliwe, że ma to jakiś związek z temperaturą.

Co do wyjazdu, to jeśli masz to co ja to nie ma się czego obawiać, sprzęgło nie powinno paść. Co najwyżej będą żabki przy ruszaniu:)

Napisano

u mnie było podobnie, sprzęgło zaczęło chodzić skokowo, miało luz, ciężko chodziło, zdarzyło się że w podłodze zostało. Diagnoza: Komplet sprzęgła, pompa sprzęgła, wysprzęglik+robocizna= ponad 2000 sick.gif

Ale teraz sprzęgło chodzi idealnie smile.gif

Napisano

drogo... to cena z ASO?

zawsze sie zastanawiam, czy wszystko trzeba bylo wymieniac, czy nygusy z ASO wolaly pracowac na nowych czesciach i ulatwic sobie prace, ale na koszt wlasiciela... sick.gif

Napisano

> w poniedziałek zauważyłem coś dziwnego w pracy pedału sprzęgła. mianowicie z rana było o.k. tzn

> płynne poruszanie się w dół i do góry, po południu wracając z krótkiego wypadu wyczułem że

> pedał przy "puszczanu" (zesprzglenie) porusza się "drobnymi skokami" jakby zsynchronizowanymi

> z pracą silnika.

> wczoraj sie to powtórzyło, wyjazd do Lublina bez niespodzianek, przy powrocie już sie zaczęły

> "skoczki", jest ciepło i może to ma coś wspólnego z takimi cudami, choć bywało cieplej a

> czegoś takiego nie zauważyłem.

> może ktoś z Kolegów miał podobnę odczucia i wie co się święci, za 2 tygodnie mam wyjazd wakacyjny

> i nie chciał bym się gdzieś w polu zatrzymać.

Miałem ostatnio tez problemy ze sprzeglem i wysprzęglaniem. Wymieniłem pompę sprzęgła (160zł). Może być jeszcze problem z siłownikiem na skrzyni biegów. Najlepiej weź kogos aby Ci pomału wciskał sprzeglo a Ty obserwuj jak pracuje siłownik - wykluczysz w ten sposob pompę i siłownik. Jednak u Ciebie jest podejrzane ze porusza sie to skokami. I to moze byc usterka już we wnętrzu skrzyni, a to poważniejsza robota i większy koszt naprawy.

A jak to działa na wyłączonym silniku? Bezproblemowo?

Napisano

> ... ponad

> 2000

icon_eek.gif

Możesz to rozbić na poszczególne części i robociznę? Pytanie o miejsce naprawy już padło więc nie będę powielać smile.gif

Napisano

> może ktoś z Kolegów miał podobnę odczucia

Miałem podobnie. Po puszczeniu sprzęgła pedał jakby na ułamek sekundy zostawał w połowie drogi. Odczucie jakby wracał skokowo.

Okazało się, że ....... pedal sprzęgła zahacza o dywanik zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> A jak to działa na wyłączonym silniku? Bezproblemowo?

na zimno jest o.k. i w trakcie jazdy też do pewnego momentu, i tu nie ma reguły, może po 20 km lub po 200 km wystąpic ten objaw skakania, nie jest to pojedyńcze zaczepienie lecz seria małych przyhamowań na całej drodze pedału i to tylko gdy idzie ze stopą do góry, wciskając jest płynnie, bez skoków.

Napisano

> Możesz to rozbić na poszczególne części i robociznę? Pytanie o miejsce naprawy już padło więc nie

> będę powielać

Sprzęgło 600

Pompa 160

Wysprzęglik 340 (drogo, ale potrzebowałem go na już)

olej, płyn hamulcowy, uszczelka mech różnicowego, uszczelniacze, nowe gumy, opaski i inne drobiazgi - ok 300

robota w ASO - ok 650

Napisano

czy nygusy z ASO wolaly pracowac na

> nowych czesciach i ulatwic sobie prace, ale na koszt wlasiciela...

Jeżeli chodzi o moje ASO to mam do nich zaufanie, zresztą po wymianie naprawdę czuję różnicę, przed to już był dramat cool.gif

Napisano

> Jeżeli chodzi o moje ASO to mam do nich zaufanie, zresztą po wymianie naprawdę czuję różnicę, przed

> to już był dramat

no dobrze, ale czy aby napewno wszystko to bylo zepsute?

wiadomo, ze jak na bank zepsuty jest jeden z elementow, to najlatwiej, najszybciej i najwygodniej zmienic wszystkie, ale czy trzeba?

Napisano

> no dobrze, ale czy aby napewno wszystko to bylo zepsute?

> wiadomo, ze jak na bank zepsuty jest jeden z elementow, to najlatwiej, najszybciej i najwygodniej

> zmienic wszystkie, ale czy trzeba?

biorąc pod uwagę dostęp i koszta roboty to trzeba ok.gif

Napisano

> biorąc pod uwagę dostęp i koszta roboty to trzeba

Objawy najbardziej wskazywały na uszkodzenie pompy sprzęgła. Ją robi się osobno i nie trzeba całego sprzęgła robić. Ja u siebie robiłem komplet sprzęgła niedawno i kosztowało mnie to 980 zł. Sprzęgło kompletne z wysprzęglikiem ( z łożyskiem) 730zł + robocizna 250 zł

Napisano

> przyhamowań na całej drodze pedału i to tylko gdy idzie ze stopą do góry, wciskając jest

> płynnie, bez skoków.

No więc podejrzewam uszkodzenie pompy sprzęgłowej lub siłownika przy sprzęgle(mniej prawdopodobne).

Wymiana pompy jest możliwa samodzielnie, kwestia wykręcenia 2 nakrętek, odłączenia i przełożenia węża oraz odpięcia tłoczyska od pedału sprzęgła, zmontowania i odpowietrzenia.

Kwestia wymiany była opisywana około 3-4 tyg temu na tym tym forum.

Napisano

> wiadomo, ze jak na bank zepsuty jest jeden z elementow, to najlatwiej, najszybciej i najwygodniej

> zmienic wszystkie, ale czy trzeba?

No właśnie. Według mnie to mówiąc wprost głupota aby wymieniać wszystko co jest związane z tematem. Trudno aby tyle elementów mogło się jednocześnie uszkodzić. W 99% przypadków jest uszkodzony 1 podzespół/element. Tu wygląda że mogło być jedynie uszkodzenie pompy sprzęgła, co pociąga koszt z wymiana około 200zl. Daje to 1/10 kosztów, które zostały podane.

Napisano

> koszt z wymiana około 200zl. Daje to 1/10 kosztów, które zostały podane.

jeżeli piszesz o moim przypadku to piszesz bzdury.

Napisano

> jeżeli piszesz o moim przypadku to piszesz bzdury.

Pewnie robota by kosztowała więcej niż 40 zł, ale nie zmienia to faktu, że może można by było wydać tylko powiedzmy 1/8 kwoty.

Inna inszość, że jak ktoś ma kasę i wymienia wszystko co ze sprzęgłem związane, to choćby nie wiem co inni mówili, ma święty spokój z tematem. Przy wymianie samej pompy nigdy nie wiadomo, czy zaraz by coś innego nie poszło i znów by była robota i znów wydatki za robociznę.

Napisano

wymienia wszystko co ze sprzęgłem związane, to choćby nie wiem co inni mówili, ma święty spokój z tematem. Przy wymianie samej pompy nigdy nie wiadomo, czy

> zaraz by coś innego nie poszło i znów by była robota i znów wydatki za robociznę.

jeszcze mi 2mas został, więc wszystkiego nie wymieniłem grinser006.gif

Napisano

> Pewnie robota by kosztowała więcej niż 40 zł, ale nie zmienia to faktu, że może można by było wydać

> tylko powiedzmy 1/8 kwoty.

> Inna inszość, że jak ktoś ma kasę i wymienia wszystko co ze sprzęgłem związane, to choćby nie wiem

> co inni mówili, ma święty spokój z tematem. Przy wymianie samej pompy nigdy nie wiadomo, czy

> zaraz by coś innego nie poszło i znów by była robota i znów wydatki za robociznę.

Tylko, że pompa to inna robota. Nie jest powiązana z robocizną wymiany kompletnego sprzęgła. Bardziej dziwni, że jak ruszał całe sprzęgło nie ruszył dwumasy. Chyba, że mechanik był w stanie ocenić jej stan

Napisano

Chyba, że mechanik był w stanie ocenić jej stan

tak właśnie było, dwumasa nie wymagała wymiany nono.gif

Napisano

> jeżeli piszesz o moim przypadku to piszesz bzdury.

Tiaa, bzdury czy nie bzdury - szansa ze sprzegło przestało należycie działać i okazuje się że wszystko co z nim związane jest do wymiany nie jest w ogóle możliwe.

Nigdy nie jest tak, że nagle wszystko się uszkadza. W 99% uszkodzony jest tylko 1 element a w 80% conajwyżej dwie części.

No chyba że przywaliłeś w drzewo albo spadnie pojazd z przepaści;)

Wtedy jest szasnsa myślę ze 60% że sprzęgło w całości nadaje sie do wymiany. smile.gif

Z Twojego czy tego mechnika co przeprowadzał naprawę punku widzenia, z powodu braku działania sprzęgła można było wymienić kompletną skrzynie biegów z silnikiem i pedałami włącznie - czemu nie.

Jednak generalnie chodzi o to aby wymienić TYLKO tą część która jest wadliwa.

Stąd jest możliwe, że jakby kto inny przeprowadzał naprawę, to jej koszty rzeczywiście były by 1/10 tych co podałeś. No ale tego się już nie da ustalic :/

Napisano

Witam.

Odświeżę temat, widać sprzęgła w Stilo lubią się psuć tuż przed wyjazdem..... ja wyjeżdżam w piątek....

Piszę, bo jednak objawy są u mnie nieco inne:

- Samochód pracuje jak zawsze, można nim ruszyć ostro z piskiem, sprzęgło się nie ślizga.

- Podczas naciskania sprzęgła, zaraz po dotknięciu pedała jest leciutkie puknięcie, słyszalne tylko przy wyłączonym radiu, klimie, pozamykanych oknach....

- To sam puknięcie jest gdy puszczam sprzęgło, tuż przed oderwaniem buta od pedału.

- Co dziwne i ciekawe, to puknięcie powtarza się w trakcje jazdy, co około 200-300m.

Pod pojęciem puknięcia rozumiem, delikatny bulgot, jak by bąbelki powietrza przelatywały przez wodę i puknięcie, jak kamyk o kamyk, wszystko jest minimalnie wyczuwalne, ale jest.... a przede mną 1000km.... te delikatny bulgot jest tylko podczas wciskania sprzęgła, podczas każdy jest samo pukanie.

Ktoś coś poradzi? Jakie jest prawdopodobieństwo że coś padnie w tych najbliższych 1000km ?

Pozdrawiam.

ps. żeby nie przesadzić, skupmy się głównie na tym puknięciu, ten bulgot jest naprawdę minimalny i bez nasłuchiwania niesłyszalny.

Napisano

Ja miałem podobny problem, który z upływem czasu nasilał się i to szczególnie wtedy kiedy wzrastała temperatura powietrza. Okazało się, że to pompa sprzęgła - próba jej odpowietrzenia w ASO zakończyła się fiaskiem - konieczna okazała się jej wymiana. Po wymianie - problem nie występuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.