Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parcie na ekologię w wydaniu Forda

Featured Replies

Napisano

Ford wypuszcza nową wersję Forda Explorera - będzie ona dostępna z dwoma silnikami - 3.5L V6 oraz czterocylindrowym turbodoładowanym. V6 ma o kilkadziesiąt KM więcej mocy (290 KM kontra 237 w czterocylindrowcu), ale oczywiście pali znacząco więcej.

I teraz ciekawostka - czterocylindrowy Explorer będzie kosztował znacząco więcej (!) niż wersja V6. Bo niestety turbo, bezpośredni wtrysk itp. kosztuje i to sporo. Ciekawe ile osób zdecyduje się na kupno samochodu który jest słabszy, potencjalnie bardziej zawodny i do tego droższy tylko po to żeby oszczędzać trochę na benzynie?

Napisano

> Ford wypuszcza nową wersję Forda Explorera - będzie ona dostępna z dwoma silnikami - 3.5L V6 oraz

> czterocylindrowym turbodoładowanym. V6 ma o kilkadziesiąt KM więcej mocy (290 KM kontra 237 w

> czterocylindrowcu), ale oczywiście pali znacząco więcej.

> I teraz ciekawostka - czterocylindrowy Explorer będzie kosztował znacząco więcej (!) niż wersja V6.

> Bo niestety turbo, bezpośredni wtrysk itp. kosztuje i to sporo. Ciekawe ile osób zdecyduje się

> na kupno samochodu który jest słabszy, potencjalnie bardziej zawodny i do tego droższy tylko

> po to żeby oszczędzać trochę na benzynie?

A ile ma palić jeden i drugi silnik ?

Napisano
  • Autor

> A ile ma palić jeden i drugi silnik ?

Nie mogę znaleźć dokładnych danych, ale z tego co znalazłem to będzie to około litra na setkę mniej zarówno w mieście jak i na trasie.

Napisano

> Ciekawe ile osób zdecyduje się

> na kupno samochodu który jest słabszy, potencjalnie bardziej zawodny i do tego droższy tylko

Przy waszych cenach benzyny, pewnie mało kto.

Napisano

Moze w USA malo kto.

Ale sa kraje, gdzie koszt utrzymania ekologicznego auta jest znaczaco nizszy niz auta nieekologicznego

Napisano
  • Autor

> Moze w USA malo kto.

> Ale sa kraje, gdzie koszt utrzymania ekologicznego auta jest znaczaco nizszy niz auta

> nieekologicznego

Duże SUV z założenia nie jest samochodem ekologicznym, więc po co udawać?

Napisano

> Ford wypuszcza nową wersję Forda Explorera - będzie ona dostępna z dwoma silnikami - 3.5L V6 oraz

> czterocylindrowym turbodoładowanym. V6 ma o kilkadziesiąt KM więcej mocy (290 KM kontra 237 w

> I teraz ciekawostka - czterocylindrowy Explorer będzie kosztował znacząco więcej (!) niż wersja V6.

> Bo niestety turbo, bezpośredni wtrysk itp. kosztuje i to sporo.

A czy ten 4-cylindrowiec nie ma przypadkiem wspomagania w postaci silnika elektrycznego?

Czytałem że właśnie Explorer ma być pierwszą fordowską hybrydą z nową platformą napędową.

Jeśli zda egzamin, będzie też stosowana w Europie.

Napisano

> Duże SUV z założenia nie jest samochodem ekologicznym, więc po co udawać?

Na to pytanie niech odpowiedzą ci tzw. ekolodzy - specjaliści od udawania.

Ja dotąd żadne samochody tzw. ekologiczne z założenia nie są specjalnie ekologiczne.

Byle nowoczesny diesel pali i zanieczyszcza mniej niż Prius.

Ale i tak widzę w tym pędzie pozytyw - rozwój techniki ok.gif

Napisano
  • Autor

> A czy ten 4-cylindrowiec nie ma przypadkiem wspomagania w postaci silnika elektrycznego?

> Czytałem że właśnie Explorer ma być pierwszą fordowską hybrydą z nową platformą napędową.

Myślę że chodzi Ci o model Escape - Ford od kilku lat sprzedaje go jako hybrydę w USA. Ale własnie doczytałem że w tym roku kończą produkcję i nie będzie więcej Escape = pewnie Explorer przejmie napęd hybrydowy.

Ale wersja o której piszę jest wyposażona w konwencjonalny czterocylindrowiec ze stajni Forda (2.0l EcoBoost).

Napisano
  • Autor

> Ale i tak widzę w tym pędzie pozytyw - rozwój techniki

Od elektrycznego napędu samochodów nie ma odwrotu. A hybrydy stanowią ogniwo przejściowe w ewolucji - pozwalają na testowanie rozwiązań w mniejszej skali (słabsze silniki elektryczne, mniejsze baterie) w cenach mających uzasadnienie ekonomiczno-emocjonalne.

Diesle w USA się nie sprawdzają z uwagi na koszty ropy.

Napisano

> Myślę że chodzi Ci o model Escape - Ford od kilku lat sprzedaje go jako hybrydę w USA. Ale własnie

> doczytałem że w tym roku kończą produkcję i nie będzie więcej Escape = pewnie Explorer

> przejmie napęd hybrydowy.

> Ale wersja o której piszę jest wyposażona w konwencjonalny czterocylindrowiec ze stajni Forda (2.0l

> EcoBoost).

Dokładnie chodzi o EcoBoost, z tym że Ford planuje napęd inny niż obecnie stosowany-

spalinowy napęd na przód 2l EcoBoost i równocześnie elektryczny na tył.

To to mają testować w jakimś amerykańskim modelu w najbliższym czasie,

ale fakt, może to nie w Explorerze, nie pamiętam.

Napisano

> Duże SUV z założenia nie jest samochodem ekologicznym, więc po co udawać?

Quote:

CO2 Emissions (g CO2/km) VRT Rates Minimum VRT

0 - 120g 14% of OMSP 280

121 - 140g 16% of OMSP 320

141 - 155g 20% of OMSP 400

156 - 170g 24% of OMSP 480

171 - 190g 28% of OMSP 560

191 - 225g 32% of OMSP 640

226g and over 36% of OMSP 720

(OMSP - Open Market Selling Price)

To jest podatek placony przy rejestracji kazdego auta w Irlandii.

Roznica miedzy autem majacym emisje CO2 poniej 120g/km a autem majacym powyzej 226g/km jest kolosalna. Jeden placi 14% wartosci auto a drugi 36%.

Pozatym podatek drogowy tez zalezy od ekologicznosci silnika.

284014755-motortax.jpg

Takze moze byc tak, ze auto ze slabszym silnikiem w US jest drozsze, ale juz w Irlandii bedzie tansze.

post-9230-14352509119311_thumb.jpg

Napisano

> Byle nowoczesny diesel pali i zanieczyszcza mniej niż Prius.

Ojjjj, mylicie się waćpan.

Niestety, ale wciąż dieslom daleko do silników benzynowych.

Napisano

> Ciekawe ile osób zdecyduje się

Słowo - klucz -> Zachęty podatkowe.

Bądź "zniechęty" dla samochodów "nieekologicznych".

Napisano

Ponad 2tyś EUR podatku rocznie za samochód, tylko dlatego że dużo pali ? icon_eek.gif

W Irlandii spełniają się marzenia Lenina i spółki sciana.gif

Napisano

Irlandia to w ogole jest zdrowo porabana jesli chodzi o auta - podatki od aut spoza IRL, podatek drogowy screwy.gif

W UK najdrozszy podatek drogowy jest cos kolo 450 funtow, bedzie dla aut zarejestrowanych po 1 kwietnia 2010 najdrozej 950 funtow. Ale zroznicowanie miedzy 0-200 jest dosc duze i ceny sa logiczne na poziomie 200-300 funtow.

KLIK

Napisano
  • Autor

> Słowo - klucz -Bądź "zniechęty" dla samochodów "nieekologicznych".

Na razie nie ma takowych, ale znając Obamę to można się spodziewać jakiegoś nowego podatku janosikowego.

Napisano
  • Autor

> Ponad 2tyś EUR podatku rocznie za samochód, tylko dlatego że dużo pali ?

> W Irlandii spełniają się marzenia Lenina i spółki

W Atlancie płaciłem za marnego Accorda prawie $500 rocznie za to że jest "dużo warty" (podatek od wartości samochodu). To jest dopiero janosikowanie.

Napisano

> Irlandia to w ogole jest zdrowo porabana jesli chodzi o auta - podatki od aut spoza IRL, podatek

> drogowy

> W UK najdrozszy podatek drogowy jest cos kolo 450 funtow, bedzie dla aut zarejestrowanych po 1

> kwietnia 2010 najdrozej 950 funtow. Ale zroznicowanie miedzy 0-200 jest dosc duze i ceny sa

> logiczne na poziomie 200-300 funtow.

> KLIK

Ja to doskonale wiem, nie musisz mi tego mowic.

Ale jak to sie mowi - co zrobic - jak sie nie podoba to nikt na sile w Irlandii nikogo nie trzyma.

Napisano

> W Atlancie płaciłem za marnego Accorda prawie $500 rocznie za to że jest "dużo warty" (podatek od

> wartości samochodu). To jest dopiero janosikowanie.

A kasa idzie na jakieś ochlejmordy i inne prymitywy.

Pod tym względem widzę że może być źle.....albo jeszcze gorzej beksa.gif

Napisano

> Diesle w USA się nie sprawdzają z uwagi na koszty ropy.

Jedyny normalny kraj, ktory jakims cudem zauwazyl, ze produkcja ON jest drozsza niz Pb i nie probuje tego na sile odwracac.

Napisano

> Bo niestety turbo, bezpośredni wtrysk itp. kosztuje i to sporo. Ciekawe ile osób zdecyduje się

coz... u nas magiczną granicą jest 2.0l... wszystko powyzej tego, zaczyna byc nieproporcjonalnie drogie z powodu wysokiego podatku dla pojemnosci...

Napisano

> Ponad 2tyś EUR podatku rocznie za samochód, tylko dlatego że dużo pali ?

> W Irlandii spełniają się marzenia Lenina i spółki

VRT to nie jest roczny podatek, a jedynie raz placony przy zakupie (chyba, ze piszesz o tej tabelce "graficznej" i 2100).

Dlatego kroluja tam "pierdziki" 1.4 w kompaktach (lub mniej jak sie da - Octavia 1.2 TSI bedzie tam pewnie robila za lidera sprzedazy), a w sredniej malo co ma powyzej 2l - nie oplaca sie, poza tym tam sie inaczej jezdzi. Troche inaczej to zdaje sie wyglada dla diesli.

Napisano

Dodaj tylko, ze te stawki motortaxu dotycza aut zarejestrowanych po 1 lipca 2008. Jak sie ma starsze auto to maksymalna stawka to 1566E (3001ccm i wiecej pojemnosci). W przypadku takich starszych aut emisja spalin nie gra roli.

Napisano

> Dodaj tylko, ze te stawki motortaxu dotycza aut zarejestrowanych po 1 lipca 2008. Jak sie ma

> starsze auto to maksymalna stawka to 1566E (3001ccm i wiecej pojemnosci). W przypadku takich

> starszych aut emisja spalin nie gra roli.

No juz ty dodales wiec ja nie musze wink.gif

Ale rozmowa sie tyczyla nowych samochodow, wiec o tym nie wspomnialem.

Napisano

> Ojjjj, mylicie się waćpan.

> Niestety, ale wciąż dieslom daleko do silników benzynowych.

Jesli chodzi o co, zanieczyszczenie? (bo na pewn nie spalanie)

Piszac "nowoczesny" mialem na mysli taki z filtrem czasteczek stalych.

Takie diesle SA uznawane za ekologiczne tak samo jak Prius i w wielu miastach zwolnione z oplat za wjazd i/lub parkowanie.

Napisano

> Jesli chodzi o co, zanieczyszczenie? (bo na pewn nie spalanie)

> Piszac "nowoczesny" mialem na mysli taki z filtrem czasteczek stalych.

> Takie diesle SA uznawane za ekologiczne tak samo jak Prius i w wielu miastach zwolnione z oplat za

> wjazd i/lub parkowanie.

Tak, mam na myśli diesle EURO 5 z DPF.

Daleko im do prostych silników benzynowych EURO 5.

Napisano

> Tak, mam na myśli diesle EURO 5 z DPF.

> Daleko im do prostych silników benzynowych EURO 5.

Konstrukcyjnie daleko czy co?

Bo NIE jeśli o gazy cieplarniane chodzi- oto przykłady:

Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX DPF 55kW - 109 g/km CO2

Opel Corsa 1.3 44 kW petrol - 165 g/Km CO2

Skoda Fabia TDI CR 105 DPF - 109 g/km CO2

Skoda Fabia TSI 105 - 124 g/km CO2

Napisano

> Konstrukcyjnie daleko czy co?

> Bo NIE jeśli o gazy cieplarniane chodzi- oto przykłady:

> Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX DPF 55kW - 109 g/km CO2

> Opel Corsa 1.3 44 kW petrol - 165 g/Km CO2

> Skoda Fabia TDI CR 105 DPF - 109 g/km CO2

> Skoda Fabia TSI 105 - 124 g/km CO2

Emisjo CO2 nie ma nic wspólnego z normami zanieczyszczeń. PRoblemem diesli są cząstki stałe i tlenki azotu NOx (jesli dobrze pamiętam)

Napisano

> Emisjo CO2 nie ma nic wspólnego z normami zanieczyszczeń.

Weź może poczytaj na czym się opiera obliczanie podatku ekologicznego wg dyrektywy unijnej icon_rolleyes.gif

(który w PL też wcześniej czy później musi być wprowadzony)

> Problemem diesli są cząstki stałe i tlenki azotu NOx (jesli dobrze pamiętam)

Od tego są FILTRY cząsteczek stałych o których piszę, usuwające 85 do 100% zanieczyszczeń.

Napisano

> Weź może poczytaj na czym się opiera obliczanie podatku ekologicznego wg dyrektywy unijnej

Ale ja nie piszę o podatkach tylko o normach Euro.

>Od tego są FILTRY cząsteczek stałych o których piszę, usuwające 85 do 100% zanieczyszczeń.

Co właśnie jest dość problematyczne i kosztowne.

Napisano

> Konstrukcyjnie daleko czy co?

> Bo NIE jeśli o gazy cieplarniane chodzi- oto przykłady:

> Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX DPF 55kW - 109 g/km CO2

> Opel Corsa 1.3 44 kW petrol - 165 g/Km CO2

> Skoda Fabia TDI CR 105 DPF - 109 g/km CO2

> Skoda Fabia TSI 105 - 124 g/km CO2

Aha.

Ale zauważyłeś, że nie tylko o emisję CO2 chodzi ?

Jest jeszcze NOx (z czym diesle mają potężne problemy), CO (co w dieslu nie jest problemem), HC i przede wszystkim sadza.

I tu jest problem z dieslami.

CO2 to wprost pochodna spalania i sprawności silnika - diesel z definicji jest sprawniejszy i mniej spali, ale NIE jest przy tym czystszy.

Zauważ, że przy ograniczeniach ruchu w pierwszej kolejności "pod nóż" idą diesle.

Napisano

> Od tego są FILTRY cząsteczek stałych o których piszę, usuwające 85 do 100% zanieczyszczeń.

Mabz, MYLISZ SIĘ.

Są silniki, które spełniają EUR4 włącznie z wytycznymi dotyczącymi emisji cząstek stałych i NIE mają filtrów cząstek, a są samochody, które sobie z tym nie radzą i DPF-a (czy jak to tam sobie producent nazwał) mieć MUSZĄ.

Jest to analogiczne do posiadania przez samochód benzynowy katalizatora - nikt nie nakazuje, Ma być spełniona odpowiednia norma emisji, a czy spaliny przejdą przez katalizator, czy zostaną odcedzone przez gęstą szmatę...

Napisano

> Weź może poczytaj na czym się opiera obliczanie podatku ekologicznego wg dyrektywy unijnej

Quote:

Byle nowoczesny diesel pali i
zanieczyszcza mniej
niż Prius.

Pytanie 1 - czyje to słowa (podkreślenie moje) ?

Pytanie 2 - co rozumiesz przez zanieczyszczenia, bo emisję CO2 załatwiłeś sformułowaniem:

Quote:

Byle nowoczesny diesel
pali
i zanieczyszcza
mniej
niż Prius.

?

Każdy normalny człowiek rozumie przez to emisję toksyn i zanieczyszczeń, a nie CO2...

Napisano

> Każdy normalny człowiek rozumie przez to emisję toksyn i zanieczyszczeń, a nie CO2...

To se tera spojrz pare postow w tyl, i zobacz za emisje czego gola w takich niedorozwinietych krajach jak Irlandia, UK.

Wali mnie co rozumie normalny czlowiek, interesuje mnie, co rozumie ustawodawca, a ustawodawca ma sraczke na punkcie CO2 i emisja CO2 wyznacza normy'czystosci' spalin, wg to ktorych norma albo place mniej, albo wiecej podatku drogowego.

Tyle ode mnie, dziekuje za uwage.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.