Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazdda 323 DiDT 2.0 (LINK) opinie o modelu

Featured Replies

Napisano

witajcie

wpadło mi w oko to auto

Jak wygląda kwestia spalania, zakupu części oraz ich cena a także awaryjności w tym modelu? Nie znam tego silnika nie wiem czy to jest CR czy ma dwumasę czy nie? A informacji w sieci bardzo mało. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

> witajcie

> wpadło mi w oko to auto

> Jak wygląda kwestia spalania, zakupu części oraz ich cena a także awaryjności w tym modelu? Nie

> znam tego silnika nie wiem czy to jest CR czy ma dwumasę czy nie? A informacji w sieci bardzo

> mało. Z góry dzięki za pomoc.

Z tego co sie orientuje to silnik z bezposrednim wtryskiem (DiTD - Direct injection Turbo Diesel).

Silniki mialy jakies problemy z paskiem rozrzadu, wiec lepiej wymieniac przed czasem.

Silnik na pewno nie tak popularny jak TDI czy JTD, wiec obsluga pewnie drozsza.

Spalanie pewnie jak to w kazdym dieslu: trasa 5-6, miasto 7-8 i nie wierz w bajki, ze spali Ci w miescie 5 litrow hehe.gif

BTW.

Samochody z kutna bym sobie odpuscil, szczegolnie sprowadzane od handlarzy zlosnik.gif

Napisano

Mój tata ma 323f z 2002r z 2.0 w dieslu 101KM. Te silniki były w dwóch wersjach 90KM i 101KM. Mocniejsza wersja pojawiła się w 2001r i różni się przede wszystkim turbiną.

Jeździ nią 5 lat i z usterek wymieniał jakiś czujnik ciśnienia paliwa (ok 800zł!!!! za sam czujnik w ASO) i piastę tylnego koła.

A poza tym raz rozrząd ok 1400zł, oleje i inne pierdoły co 15tys km. Ogólnie autko bezawaryjne. Z przelotem około 200tys km nic nie puka, nic nie stuka, w środku nic nie skrzypi. Bardzo dobrze wszystko jest spasowane, materiały wewnątrz auta nie niszczeją, nie wycierają się. Jest bardzo zadowolony z Madzi smile.gif

W trasie pali mu ok 5L/100km po mieście 6.5L/100km nie przekroczył.

Jedyna wada tego silnika że jest trochę za głośny. Przyzwyczaiłem się do mojego 1.6HDi którego prawie nie słyszę u mnie w Peugeocie no i mój pali o litr na 100km więcej od Mazdy mojego ojca frown.gif

Napisano

Witam sie wtrące jak mozna. Otóż doslownie przed wczoraj mialem doczynienia z takowo Mazdą z tym ze silnikiem, a to dlatego ze sie paski klinowe pourywały i musiałem z ojcem to jakoś wiadomo naprawić i powiem tak , jeżeli nie ma klimy to fajnie, jak ma klimę to tez fajnie ale rozwiązanie techniczne pasków jest beznadziejne, a to dlaczego ??/ bo paski są podwójne i jeden jest na alterek a drugi na pompe klimy reszta wiadomo gdzie , ale w moim przypadku stanęła pompa klimy i to podobno częsty przypadek przy tym silniku, poprstu stanęła i już zero ruchu co za tym idzie pozrywało paski. Oczywiscie idzie to obejśc bo można wykluczyc pompe i zalożyć pasek tylko na alternator i mozna smigać. Auto ogolnie fajne.

Napisano

> stanęła pompa klimy i to podobno częsty przypadek przy tym silniku, poprstu stanęła i już zero

a przegląd klimy z napełnianiem kiedy był ?

bo jak wiadomo czynnik chłodzący jest zarazem czynnikiem smarującym.

pozdrawiam

Napisano

> a przegląd klimy z napełnianiem kiedy był ?

> bo jak wiadomo czynnik chłodzący jest zarazem czynnikiem smarującym.

> pozdrawiam

No niby tak, ale wczesniej działała bez problmeu przynajmniej tak powiedział właściciel pojazdu. Ale dowiadując sie na szrocie to faktycznie często się to dzieje.

Napisano

> No niby tak, ale wczesniej działała bez problmeu przynajmniej tak powiedział właściciel pojazdu.

> Ale dowiadując sie na szrocie to faktycznie często się to dzieje.

mój ojciec pierwszy raz sprawdzał/napełniał klimę po 6 latach. Od nowości nie była sprawdzana, dopiero w 2008r pojechał na przegląd i... raptem 30% ubytku czynnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.