Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przerywa i niekiedy dziwnie pracuje

Featured Replies

Napisano

Pojawił mi sie taki problem:

Przerywa i dziwnie pracuje a nawet parę razy zapaliła sie pomarańczowa lampka z silniczkiem -ale to sie dzieje tylko na benzynie , na gazie chodzi bez zarzutów.

Poratuje ktoś gdzie szukać przyczyny. niewiem.gif

Napisano

> Pojawił mi sie taki problem:

> Przerywa i dziwnie pracuje a nawet parę razy zapaliła sie pomarańczowa lampka z silniczkiem -ale

> to sie dzieje tylko na benzynie , na gazie chodzi bez zarzutów.

> Poratuje ktoś gdzie szukać przyczyny.

Wtryskiwacze od benzyny hmm.gif

Napisano

> Przerywa i dziwnie pracuje a nawet parę razy zapaliła sie pomarańczowa lampka z silniczkiem -ale

pojeździj na noPb troche, może mapa zgłupiała i musi się od nowa ''ułożyć''

Napisano
  • Autor

> pojeździj na noPb trochę, może mapa zgłupiała i musi się od nowa ''ułożyć''

cos w tym jest.

dzis go trochę pojeździłem i jest lepiej, ale mam jeszcze jedno podejrzenie-mam uszkodzony tłumik i może przez to mi to tak głupieje

Tyle że na gazie hula a na benzynie jak go pogonie na obrotach to robi mi rodeo i złośliwa żółta kontrolka mruga, a po pewnym czasie gaśnie.

Jest to możliwe by za to zamieszanie był odpowiedzialny tłumik confused.gif pozdrawiam

Napisano

Tłumik sobie daruj,jeżeli już coś w układzie wydechowym zdycha i daje komunikaty do kompa to bedzie to sonda lambda.Uszkodzony katalizator także może dawać podobne objawy,ale wtedy i na PB i LPG bylo by kiepsko.

Proponuje wyprawe do ASO i podpiąć sie do Examinera.Bedziesz miał 100% pewności. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

resetowałem kompa poprzez odłączenie akumulatora (gdzieś taką rade w necie znalazłem-według mnie to nic nie dało), zatankowałem do pełna i dodałem specyfiku firmy STP do czyszczenia wtrysków, wymieniłem świece NGK i filtr powietrza (był już do wymiany)

Na razie przejechałem ok.15km i jest poprawa.

na początku jeszcze szarpało, ale kropka pogoniłem troszkę na obrotach ok.5 puki co jest dobrze kontrolka sie nie zaświeca.

ale zobaczę później jak ruszę w dłuższą trasę, osobiście jeszcze martwię sie o sonde. ale zobaczymy. moze już wszystko będzie w porządku. pozdrawiam

Napisano

Glowy nie dam,ale w Fiatach chyba kasowanie błędów tylko po przez Examinera da sie zrobić.

Odłączenie aku skasuje co najwyżej tylko mapy benzyny z ECU(a nawety tego nie jestem pewien),ale błędów nie usunie. cfaniaczek.gif

Napisano

Rozjechała ci się adaptacja sterownika benzyny a to dlatego że masz źle wyregulowaną instalację. Problem się powtórzy jak nic z tym nie zrobisz i będziesz jeździł na LPG. Rano mogą wystąpić problemy z odpalaniem itd.

Napisano

> Glowy nie dam,ale w Fiatach chyba kasowanie błędów tylko po przez Examinera da sie zrobić.

> Odłączenie aku skasuje co najwyżej tylko mapy benzyny z ECU(a nawety tego nie jestem pewien),ale

> błędów nie usunie.

W PI moze i tak, ale w MKII odlaczenie aku nic nie daje, poza skasowaniem sie ustawien zegarka i trip zlosnik.gif. Trzeba jechac na examiner albo dlubac euroscanem.

Napisano

Ja bym spróbował Fiat Ecuscanem, u mnie w Marei jest opcja kasowania adaptacji.

Napisano

> Ja bym spróbował Fiat Ecuscanem, u mnie w Marei jest opcja kasowania adaptacji.

Tak - jest. Ale jak przyjdzie co do czego to tylko wersja komercyjna pozwala na reset. Ewentualnie skrakowana

Napisano
  • Autor

jutro zdam relacje bo jade w trasę ok.60 km. wiec sprawdzę co i jak ale i tak odwiedzę kompa . angryfire.gif by wiedzieć co w trawie piszczy pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

przejechałem trasę ok 60km

problem nie znikł tylko troszkę zmalał.

To jest:

na gazie hula jak ta lala

żadna "zła kontrolka sie nie załącza

Ale problem został.

Na benzynie od czasu do czasu brak mu mocy

co zauważyłem

na benzynie MAX obroty jakie moge osiągnąć (pedał w podłodze) to 4 do 4,5 tyś (skaczą) sciana.gif

a na gazie bez problemu 7 tyś.

Miał ktoś podobne objawy ?

Napisano

Ja obstawiam rozjechane mapy wtrysku benzyny,sprawdził bym także sonde lambde,jak juz wcześniej pisałem EXAMINER

Ps.z innego forum:

Examiner podpina się przy wyłączonym zapłonie. włącza się zapłon

teraz można odczytać kody usterek jakie sie pojawiły w pamięci sterownika.

błędy to zapisane niepoprawne stany odczytane z czujników. i tylko usterki elektryczne można wykryć w ten sposób.

przy podpiętym testerze włączając silnik można odczytywać bieżące wskazania czujników.

Napisano
  • Autor

jestem zielony w te klocki.

gdzie jechać by to pochytali. ASO czy może jakiś warsztat (coś polecacie w ok.Katowic) byłem w kilku i nie wiedzą co to jest, podpinaję kompa i zgadują bo komp milczy. yikes.gif

Zauważyłem jeszcze że moc mu spadła (wolno sie zbiera na obu paliwach),a na benzynie szarpie(ale nie zawsze)

no i te obroty sciana.gif

Napisano

> jestem zielony w te klocki.

> gdzie jechać by to pochytali. ASO czy może jakiś warsztat (coś polecacie w ok.Katowic) byłem w

> kilku i nie wiedzą co to jest, podpinaję kompa i zgadują bo komp milczy.

Ja bym podjechał do ASO,trudno czasami nie ma innego wyjścia i trzeba skorzystać z pomocy serwisu.

Wiesz chodzi o to żeby w ciemno nie ingerować we wtryski,lub sonde lambda,tylko najpierw zdjagnozować problem.

Tylko uwazaj żeby Ci nie zaczeli wymieniać połowy samochodu bo to w serwisie słono kosztuje.Tylko examiner i diagnoza i dziękuje.Zadzwoń do kilku ASO w Katowicach,ceny mogą być różne(obstawiam że Fiat ma kilka stacji w Twoim mieście) waytogo.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

odświeżam temat

Po przejechaniu ok 2500 km

zaczęło sie od nowa ogólny brak mocy (jakby mu konie uciekły)

nie zbiera sie na żadnym z paliw, a na bezynie szarpie, gaśnie,

a w czasie jazdy (na obu paliwach) odnosi sie wrażenie jakby mu ktos wciskał hamulec.

Silnik też nie ładnie pracuje(szarpie całym silnikiem)

Niekiedy jeszcze zapali się ,mruga lampka silniczka i gaśnie (trwa to parę sekund)

byłem u kilku mechaników i nie wiedza co jest , a nie chce by mi w ślepo wszystko wymieniali.

Może ma ktos namiar na jakis warsztat w okolicy Katowic co "LUBI Fiaty"?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam temat.

JUŻ działa normalnie. A co się stało cool.gif

PRZESKOCZYŁ ROZRZĄD o trzy ząbki.

Teraz już śmiga jak ta lala drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.