Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne - warto robić ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Być może temat już był, ale szukajka jakoś nie chce mi działać.

Pacjent to Xsara Picasso 2005.

Czy pomimo cynkowanych blach warto / powinno się robić dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne współczesnych aut ? Jak trwałe jest zabezpieczenie fabryczne ? Czy wlanie w profile zamknięte "obcego środka" nie spowoduje np. wypłukania tego fabrycznego ? Jeżeli powinno się zabezpieczać to czym ? Rust Check czy Tectyl czy wszystko jedno ?

Napisano

> Witam

> Być może temat już był, ale szukajka jakoś nie chce mi działać.

> Pacjent to Xsara Picasso 2005.

> Czy pomimo cynkowanych blach warto / powinno się robić dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne

> współczesnych aut ? Jak trwałe jest zabezpieczenie fabryczne ? Czy wlanie w profile zamknięte

> "obcego środka" nie spowoduje np. wypłukania tego fabrycznego ? Jeżeli powinno się

> zabezpieczać to czym ? Rust Check czy Tectyl czy wszystko jedno ?

Na pewno warto jest zabezpieczac podloge co jakis czas .

Co do profili to niech sie fachowcy wypowiedzą

Napisano

Nie, nie ma sensu robić dodatkowych zabezpieczeń. Jeżeli producent dobrze zrobił ocynk, to dodatkowe zabezpieczenie nic nie da, a wręcz może zaszkodzić. Jeżeli producent coś spaprał, to i tak będzie gnić, cokolwiek byś nie zrobił. Wszystko zależy od producenta i modelu. VAGi mają dobry ocynk i rdza nie wychodzi nawet po paru latach nawet w miejscach, gdzie jest goła blacha po odpryskach z kamyków itp. Fordy z kolei gniją pomimo ocynku i choćbyś traktował to nie wiadomo czym, i tak nie pomoże. Tak czy owak nawet z kiepskim ocynkiem blacha powinna wytrzymać 10 lat (i tyle zazwyczaj wytrzymuje), a to wystarczy, po co więcej ok.gif

Napisano

Witam

zawsze warto robić pełną konserwację auta, chyba że jest to np. Audi, VW, BMW oraz Volvo, Saab - te szwedzkie często są dodatkowo zabezpieczane na etapie produkcyjnym.

Praktycznie żadne auto nie posiada dodatkowego zabezpieczenia antykorozyjnego profili i podwozia - ta fabryczna szara gumowana masa, przypominająca baranek to plastizol, który służy bardziej do wygłuszenia podłogi i nadkoli a nie do zabezpieczenia przed korozją !!!

polecam środki Noxudol - wielokrotni pisałem o antykorozji na AK, proponuje wpisać "Noxudol" w wyszukiwarkę AK oraz YouTube....

Napisano

Zastosowałem ostatnim razem noxudol w nowym seicento ojca. 300- setka całkowicie pozbawiona rozpuszczalnika świetnie pokrywa podwozie długo nie schnąc...

To znakomite specyfiki - kto nie spróbował i tak pójdzie po boll - a w motoryzacyjnym.

Napisano

> Zastosowałem ostatnim razem noxudol w nowym seicento ojca. 300- setka całkowicie pozbawiona rozpuszczalnika świetnie pokrywa podwozie długo nie schnąc... ok.gif

> To znakomite specyfiki - kto nie spróbował i tak pójdzie po boll - a w motoryzacyjnym. no.gif

NIE POLECAM środków Novol, Boll i APP do konserwacji - o wiele lepsze są środki firmy Motip - są trochę droższe od powyższych środków, ale tańsze od Noxudol i Valvoline Tectyl)

Napisano

> polecam środki Noxudol - wielokrotni pisałem o antykorozji na AK, proponuje wpisać "Noxudol" w

> wyszukiwarkę AK oraz YouTube....

bardzo zachęcający filmik hehe.gif stary samochód i lejący się po butach smar rotfl.gif

Ja też uważam, że to jest wyciąganie pieniędzy. Przede wszystkim fabryczne zabezpieczenie spokojnie będzie starczać na kilkanaście lat, czyli tyle, ile obecne samochody od strony mechanicznej ledwo wyciągają.

Napisano

> bardzo zachęcający filmik stary samochód i lejący się po butach smar

> Ja też uważam, że to jest wyciąganie pieniędzy. Przede wszystkim fabryczne zabezpieczenie spokojnie

> będzie starczać na kilkanaście lat, czyli tyle, ile obecne samochody od strony mechanicznej

> ledwo wyciągają.

Zwłaszcza gdy kupujesz forda powiedzmy mondeo lub mercedesa. jak nic dobre zabezpieczenie antykorozyjne.

kupilem auto na gwarancji ale chcę parę lat pojeździć i tak mam zamiar przed zimą zrobić konserwacje profili

Napisano

> bardzo zachęcający filmik stary samochód i lejący się po butach smar

> Ja też uważam, że to jest wyciąganie pieniędzy. Przede wszystkim fabryczne zabezpieczenie spokojnie

> będzie starczać na kilkanaście lat, czyli tyle, ile obecne samochody od strony mechanicznej

> ledwo wyciągają.

a co powiesz na odpryski kamieni np. na progach??

miejscach newraligicznych i najbardziej narazownych na rdzewienie- tez nie warto??

zawsze robiłem konserwacje w autach i nigdy nie miałem problemu z ruda, a rocznikowo inne auta (tej samej marki) juz dawno szamała ruda.

Napisano

> Witam

> zawsze warto robić pełną konserwację auta, chyba że jest to np. Audi, VW, BMW oraz Volvo, Saab - te

> szwedzkie często są dodatkowo zabezpieczane na etapie produkcyjnym.

hmm, ostatnio pytalem sie o to przy okazji przegladu w serwisie i odp byla po co ? Auta sa zabezpieczane i o ile nie mialy jakis wiekszych przygod to nie powinno sie nic dziac na przestrzeni kilku - kilkunastu alt. Przynamniej moj serwis nie widzial z tym problemu w autach z ktorymi od wielu lat mial do czynienia (Subaru).

Napisano

> a co powiesz na odpryski kamieni np. na progach??

można zastosować "fartuszki" zlosnik.gif

> miejscach newraligicznych i najbardziej narazownych na rdzewienie- tez nie warto??

w zasadzie trzeba by zalaminować całość zlosnik.gif a na boczki takie masy żelowe zlosnik.gif

A na poważnie, to trzeba okresowo samochód obejrzeć i uzupełnić ubytki czy odpryski. Uważam, że to wystarczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.