Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tankowanie LPG w Niemczech ?

Featured Replies

Napisano

Kolega mi mówił że w Niemczech są inne "końcówki" do tankowania gazu i bez takiej końcówki zatankować się nie da. Ponoć na stacjach dają taką i tankuje się poprzez tą "złączkę" wink.gif Pierwsze o tym słysze .. i nie interesowałem się nigdy tym bo tankowałem albo benzin albo on. smile.gif

Napisano

tak są inne końcówki... przejściówki mozna faktycznie dostać na stacjach, ale na wielu nie mają standardu używanego u nas... poza tym przygotuj się na kaucję (oczywiście zwrotną) w wysokości ok 50E za wypożyczenie końcówki... jak się pytałem to zbyt często ginęły frown.gif

Napisano

> Kolega mi mówił że w Niemczech są inne "końcówki" do tankowania gazu i bez takiej końcówki

> zatankować się nie da. Ponoć na stacjach dają taką i tankuje się poprzez tą "złączkę"

> Pierwsze o tym słysze .. i nie interesowałem się nigdy tym bo tankowałem albo benzin albo on.

Popytaj przed wyjazdem na stacjach, na niektórych powinni mieć w sprzedaży. A jak nie, to zostaje Alledrogo .

Napisano
  • Autor

> tak są inne końcówki... przejściówki mozna faktycznie dostać na stacjach, ale na wielu nie mają

> standardu używanego u nas... poza tym przygotuj się na kaucję (oczywiście zwrotną) w wysokości

> ok 50E za wypożyczenie końcówki... jak się pytałem to zbyt często ginęły

no co się dziwisz polacy, zlosnik.gif, czyli to jednak prawda że są inne końcówki dzięki za odpowiedź wink.gif

Napisano

na niektórych stacjach są dystrybutory przystosowane zarówno do końcówek niemieckich, jak i włoskich, raczej na tych bliżej polskiej granicy.

Kupując redukcje zwróć uwagę na rozmiar gwintu w końcówce do tankowania w twoim aucie. Na pewno są 10mm i 14mm, nie wiem, czy jeszcze jakieś.

Napisano

> no co się dziwisz polacy, , czyli to jednak prawda że są inne końcówki dzięki za odpowiedź

Prawda prawda i niestety na bardzo wielu stacjach brakuje przejściówek. Natomiast kaucje zostawiłem tylko raz na ok 10 tankowań. Proponuje kupić ze dwie przejściówki aby mieć spokój ok.gif

Napisano

> Kolega mi mówił że w Niemczech są inne "końcówki" do tankowania gazu i bez takiej końcówki

> zatankować się nie da. Ponoć na stacjach dają taką i tankuje się poprzez tą "złączkę"

> Pierwsze o tym słysze .. i nie interesowałem się nigdy tym bo tankowałem albo benzin albo on.

Z ciekawostek to jeszcze to że tankujesz sam, trzymając cały czas wciśnięty przycisk na dystrybutorze (puszczenie zatrzymuje dystrybutor, także jak puścisz w połowie tankowania to odblokują Ci dopiero jak zapłacisz)

Polecam kupno swojej przejściówki, kosztuje groszę i nie tracisz czasu na wyłumaczenie obsłudze o co Ci chodzi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Z ciekawostek to jeszcze to że tankujesz sam, trzymając cały czas wciśnięty przycisk na

> dystrybutorze (puszczenie zatrzymuje dystrybutor, także jak puścisz w połowie tankowania to

> odblokują Ci dopiero jak zapłacisz)

O dzięki za info wink.gif

> Polecam kupno swojej przejściówki, kosztuje groszę i nie tracisz czasu na wyłumaczenie obsłudze o

> co Ci chodzi

Spoko, studiuję niemiecki wink.gif

Napisano

> O dzięki za info

> Spoko, studiuję niemiecki

A masz zawsze gotowke w kieszeni? Na wqielu stacjach wolaja nawet 50 euro kaucji za pozyczenie przejsciowki. Kiedy dawali je na ladny usmiech to notorycznie odjezdzaly z autem.

Napisano
  • Autor

> A masz zawsze gotowke w kieszeni?

A będę miał ! wink.gif

Napisano

> A będę miał !

A to inksza inkszosc wink.gif

Ja pamietam, ze musialem zebrac i prosic o koncowke bo wzialem z domu tylko karte hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A to inksza inkszosc

> Ja pamietam, ze musialem zebrac i prosic o koncowke bo wzialem z domu tylko karte

To dam radę, dzięki za info 20.GIF

Napisano

W Niemczech tankowalem zawsze przy autostradzie. I nawet na stacjach pod holenderska granica, zawsze dystrybutor mial po jednej stronie koncowke ichnia, a po drugiej wloska, czyli taka jak w Polsce. Nigdy, przenigdy nie potrzebowalem przejsciowki. Ta na koncowke "angielska" ani razu nie zostala uzyta.

Co innego w NL, tutaj maja tylko swoj standard i bez przejsciowki ani rusz.

Napisano
  • Autor

Świetnie, i tak będę tylko tankował przy autostradzie bo jadę do Dortmundu od strony Poznania czyli cały czas autostrada wink.gif

Napisano

> Świetnie, i tak będę tylko tankował przy autostradzie bo jadę do Dortmundu od strony Poznania czyli

> cały czas autostrada

W zeszłym roku leciałem do Dortmundu (przechodziłem przez granicę w Olszynie). Zakupiłem końcówkę, ale ani razu jej nie użyłem bo wszędzie przy autostradzie były po dwa pistolety wink.gif

Napisano

> Ta na koncowke "angielska" ani razu

> nie zostala uzyta.

> Co innego w NL, tutaj maja tylko swoj standard i bez przejsciowki ani rusz.

Angielska to akurat taka jak używają w Holandii.

W Belgii stosują te same co w Niemczech i nie widziałem dystrybutora z dwoma wężami do różnych końcówek.

Napisano

> Świetnie, i tak będę tylko tankował przy autostradzie bo jadę do Dortmundu od strony Poznania czyli

> cały czas autostrada

Ja jeździłem do Wuppertalu (czyli kawałek za dortmund.jpg )

i korzystałem z tej strony do planowania podróży i tankowań. Polecam.

Napisano

> Angielska to akurat taka jak używają w Holandii.

> W Belgii stosują te same co w Niemczech i nie widziałem dystrybutora z dwoma wężami do różnych

> końcówek.

True, pomerdalo mi sie - ACME to standard Belgijsko/Niemiecki. I faktycznie, w Belgii podwojnych dystrybutorow (o ile pamietam, tylko raz jechalem baaardzo dawno autem z LPG przez Belgie) nie ma.

Napisano

> Ja jeździłem do Wuppertalu (czyli kawałek za )

> i korzystałem z tej strony do planowania podróży i tankowań. Polecam.

Dokładnie, bardzo pomocna stronka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.