Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do OZI-ego i Marka Florydy

Featured Replies

Napisano

Nie ukrywajmy, że w Waszych krajach jest wiele ciekawych samochodów nie dostępnych na naszym rynku EU:( I wcale nie chodzi mi nawet o jakieś drogie egzemplarze ale nawet o "zwykłe" auta dostępne dla mas - szczególnie chodzi o zwykłe duże sedany z V8 pod maska itp itd, których nie ukrywam spora część tu bywalców pewnie Wam zazdości.

Ale pytanie...czy są jakieś auta sprzedawane dla mas w EU których nam zazdościcie i chcielibyscie aby były dostępne u Was?

Napisano

> Nie ukrywajmy, że w Waszych krajach jest wiele ciekawych samochodów nie dostępnych na naszym rynku

> EU:( I wcale nie chodzi mi nawet o jakieś drogie egzemplarze ale nawet o "zwykłe" auta

> dostępne dla mas - szczególnie chodzi o zwykłe duże sedany z V8 pod maska itp itd, których nie

> ukrywam spora część tu bywalców pewnie Wam zazdości.

> Ale pytanie...czy są jakieś auta sprzedawane dla mas w EU których nam zazdościcie i chcielibyscie

> aby były dostępne u Was?

W stanach brak paru europejskich marek ale nie tesknie za zadna z nich.

Napisano

U Oziego jest sporo pojazdów na które patrzę z pozadaniem - wszelkie GMy i Fordy z paka i wielkim silnikiem. Takie współczesne ElCamino. Nie wiem dlaczego nie ma ich w USA frown.gif

Europejskie - myśle ze Alfa Romeo i Lancia by fajnie pasowaly na rynku USA. Nie pogardzilbym również Citroenami. Ale AR i Lancia maja się pojawić od przyszłego roku jako Chrysler.

Samochody w USA są inne niż w EU z wielu powodów - cena ropy (i nieoplacalnosc diesli), wymogi bezpieczeństwa (wiele europejskich ich nie spełnia), przyzwyczajenie do tanich, prostych samochodów (EU są skomplikowane i drogie), dynamiczny ruch w miastach (konieczność większych silników do utrzymania się w ruchu), lenistwo Amerykanów (automaty) i pewnie wiele innych. Australia jest moim zdaniem najciekawszym rynkiem motoryzacyjnym bo miesza pojazdy z EU, USA i Japonii.

Napisano

Moim zdaniem wiekszosc europejskich modeli ma jeszcze jedna spora wade...rozmiar. I Nie chodzi mi tylko o ilosc miejsca wewnatrz czy w bagazniku ale o bezpieczenstwo. Nie chcial bym bym byc w jakims malym

europejskim aucie podczs kolozji z ktoryms a amerykanskich pickupow czy suv.

Napisano

> Moim zdaniem wiekszosc europejskich modeli ma jeszcze jedna spora wade...rozmiar. I Nie chodzi mi

> tylko o ilosc miejsca wewnatrz czy w bagazniku ale o bezpieczenstwo. Nie chcial bym bym byc w

> jakims malym

> europejskim aucie podczs kolozji z ktoryms a amerykanskich pickupow czy suv.

Tak, ale ten sam problem ma Smart, Aveo, Fiesta, Accent, Rio, Yaris, Versa, Jazz i kilka innych samochodów obecnie sprzedawanych na rynku. Każdy z nich w spotkaniu z Suburbanem czy innym opartym na ramie samochodem zamienia się w zgniataczkę do pasażerów.

Ale zauważ że ilość zderzeń czołowych w USA systematycznie maleje przede wszystkim dzięki temu że coraz mniej jest dróg gdzie takie zderzenia mogą nastąpić. A w kategorii "single vehicle crash" wszelkie te mikrosamochody mają znacznie lepsze wyniki bezpieczeństwa niż duże SUV/Pickupy - przede wszystkim dlatego że są mniej wywrotne.

Napisano

To fakt... Nie wiem jak to wyglada w twojej okolicy ale u mnie tych aut praktycznie sie nie widuje. Jednym z mnieszych jakie widuje jest Subaru impreza.

Napisano

> To fakt... Nie wiem jak to wyglada w twojej okolicy ale u mnie tych aut praktycznie sie nie widuje.

> Jednym z mnieszych jakie widuje jest Subaru impreza.

Tu ludzie biedne = widać sporo Accentów i Rio. Fiesty jeszcze nie widziałem, ale chyba jej nawet jeszcze nie sprzedają.

Zresztą to (i w jakim stanie) co tutaj jeździ to woła o pomstę do nieba - średnia wieku samochodów to kilkanaście lat, poobijane, z łysymi oponami i powybijanymi szybami, bez działających świateł itp. Ludzie są biedni i najlepiej sprzedają się samochody "do $2000".

Napisano

Spoko ja tez nie mieszkam w eldorado.....choc pare lat temu mieszkalem w hrabstwie o takiej nazwie. biglaugh.gif

Tutaj tez sporo zlomu pelnoletniego jezdzi.... z tym ze sa to glownie pickupy badz stare suburbany itp

Napisano

Ludzie są biedni i najlepiej sprzedają się samochody "do $2000".

Czyli jednak dogoniliśmy chociaż "juesej" rotfl.gif

Napisano

> Tu ludzie biedne = widać sporo Accentów i Rio. Fiesty jeszcze nie widziałem, ale chyba jej nawet

> jeszcze nie sprzedają.

> Zresztą to (i w jakim stanie) co tutaj jeździ to woła o pomstę do nieba - średnia wieku samochodów

> to kilkanaście lat, poobijane, z łysymi oponami i powybijanymi szybami, bez działających

> świateł itp. Ludzie są biedni i najlepiej sprzedają się samochody "do $2000".

za 2 tys. $ to u nas jeszcze przyzwoite autko sę znajdzie biglaugh.gif bez w/w objawów biglaugh.gif

nie jest źle biglaugh.gif

Napisano

Dobrze schodzą VW TDI w Jetcie i Golfie. Sporo ich jeździ.

Jak mówiłem, że w Europie jeździłem autem robiącym ponad 60 mil z galona to wieeeeeeelkie oczy robili. Myśleli, że to hybryda była, jakaś specjalna Prius.

Ja im na to, że nie - że diesel VW. I tu był pierwszy śmiech. Potem, że był to 1.4 TDI. Był drugi śmiech. A potem, że 3-cylindrowy. Zabili mnie śmiechem.

A ja tam dobrze wspominam to Polo z 2006 roku. Bardzo przyzwoite auto.

Napisano

[...]

> Ale pytanie...czy są jakieś auta sprzedawane dla mas w EU których nam zazdościcie i chcielibyscie

> aby były dostępne u Was?

Osobiscie brakuje mi jednegoskromny.gif.

mercedes_glk03.jpg

GLK nie wystepuje w RHD - niestetybuu.gif, Nie zastanawialbym sie nawet 5 minut jesli by bylfood.gif.

Z marek - byl experyment z Seat na poczatku wieku - ale nie wypalilhmm.gif. 10 lat pozniej patrzac na [pstyk] niektorych modeli Seat IMVHO pare by sie przydalo hmm.gif - ten co bazuje na Audi A4 - Exeo????niewiem.gif

Moze jeszcze Lancia - idea.gif.

Jakos innego nic mi do glowy nie przychodzifly.gif

Napisano

> U Oziego jest sporo pojazdów na które patrzę z pozadaniem - wszelkie GMy i Fordy z paka i wielkim

> silnikiem. Takie współczesne ElCamino.

Widzisz to nie jest do konca takidea.gif.

Powoli tryb myslenia sie zmienia - wlasnie przesz to ze GM i Ford byl w deep s...facepalm.gif.

Problemem jest koszt a dokladnie koszt opracowania, produkcji, lub LHD na RHD conversion.

Wezmy Ford F-250. Do poprzedniej generacji dostawalismy egzemplarze Made in Brasil - RHD. Potem naszedl GFC i teraz nie dostajemy nicpad.gif. Rynek umiera na "full size truck" - ostatnie egemplarze sa 3 lata pozniej wiecej warte niz jak byly nowezlosnik.gif. Zmienil sie -musial caly tryb myslenia, np ambulance od lat na F250 zastapiony przez ..... facepalm.gif Mercedes Benz Sprintersmirk.gif.

Jest indywidualny import i np Chevy Silver. osoaga ceny ok $110 k AU - i jest na to rynek.

O Mustang nie wspomne - Ford Oz przyjmowal cale auta z US robil LHD >>>> RHD dodawal $30 k do ceny i (taki jest mniej wiecej koszt)hmm.gif i mielismy Mustang. Teraz nie mamy nicpad.gif

Nie wiem dlaczego nie ma ich w USA

Bo Pontiac juz zdechlzlosnik.gif. Statesman przychodzi jako Chevy, jest prawdopodobne ze G8 przyjdzie jako Chevy w 2012 wiec jeszcze nic nie wiadomoidea.gif - to jesli plotki na gminside forums sa potwierdzoneniewiem.gif

> Europejskie - myśle ze Alfa Romeo i Lancia by fajnie pasowaly na rynku USA.

AR jest piekna[love] ale ile tych aut sie u mnie sprzedaje miesiecznie - 40 sztzlosnik.gif? Porsche sprzedaje 5-7x wiecej jak ma dobry miesiaclizak.gif, Oczyswiscie abstakuje od ilosci ludnosci AU vs US. [...]

> Samochody w USA są inne niż w EU z wielu powodów - cena ropy (i nieoplacalnosc diesli),[...] przyzwyczajenie do tanich, prostych

> samochodów (EU są skomplikowane i drogie)[...]

> Australia jest moim zdaniem najciekawszym rynkiem motoryzacyjnym bo miesza pojazdy z EU, USA i

> Japonii.

Jest podobno najbardziej konkurencyjnym rynkiem na swiecie pod wzgledem ilsoci marek, Jedno jest pewneok.gif - przyszlosc nalezy do aut Made in China.

Porownajmy dwie ostatnie marki jakie weszly - Fiat z EU i Great Wall z PRCidea.gif. Fiat utrzymal jeden model - 500 ze srednia sprzedaza 1 na dzen.

GW Motors jest na dwudzistym miejscu po roku od wejscia na rynek. Oczywiscie strategia jest/byla inna ale jak mowiesz - auta sa tanie, proste, obsluga swietna (podobno jak sie elektryczne okna zepsuly to wymieniaja cale drzwii w 5 minzlosnik.gif - moze urban myth), tymczasem juz bylo pare przypadkow ze ludzie o malo nie umarli w outback - jeden BMW - run flat palacz.gif, drugi VW z jakas turbina - nikt tego w bush nie widzialzlosnik.gif ....

IMVHO V6 i V6 beda zyly i sie rozwijaly bo kulute ciezko zmienicidea.gif.... Wiekszosc ludzi sie po prostu smieje jak widzie pewne EU autahmm.gif

Napisano

> wymogi

> bezpieczeństwa (wiele europejskich ich nie spełnia),

rozwiniesz? bo IMO to tylko kwestia homologacji, ktora czesto nie ma nic wspolnego z bezpieczenstwem... i raczej EU jesli chodzi o bezpieczenstwo jest krok do przodu przed USA...

>dynamiczny ruch w miastach (konieczność większych silników do utrzymania się w ruchu),

no tak bo to Wasze oszałamiające 85 mph jest nieosiągalne dla wszystkiego poniżej 300 KM... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.