Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Akumulator] stał długo i się rozładował...

Featured Replies

Napisano

... i nie moge go naładować. Nie wiem co się stało, aku był odłączony od auta, klemy zdjęte, niestety, kiedy chciałem go naładować, nagrzewa się mocno i nawet po całym dniu ładowania, nawet nie zakręci autem.

Aku na złom? Tylko dlatego, że stał sobie luzem nie podłączany i nie doładowywany ?

Napisano

> Aku na złom? Tylko dlatego, że stał sobie luzem nie podłączany i nie doładowywany ?

tak dokładnie dlatego skromny.gif

Napisano

> Tylko dlatego, że stał sobie luzem nie podłączany i nie doładowywany ?

Si. Akumulator, żeby dożył długich lat musi pracować: być rozładowywany i znowu ładowany. I tak w kółko.

Napisano

> Aku na złom?

W zasadzie tak.

> Tylko dlatego, że stał sobie luzem nie podłączany i nie doładowywany ?

Tak, jak stoi nieużywany to dochodzi do samo rozładowania i zasiarczenia.

Jak odstawiasz akumulator na jakiś czas z użytkowania to:

- przed odstawieniem na półkę naładować go do 100%(powiedzmy, że 72h pod prostownikiem z otwartymi celami po uzupełnieniu elektrolitu wodą demineralizowaną, do osiągnięcia napięcia przy podpiętym prostowniku 16.2-16.4V.),

- składując co miesiąc doładować go do pełna.

Możesz spróbować zlać elektrolit, wypłukać go dokładnie wodą demineralizowaną, napełnić wodą demineralizowaną, ładować przez 48h, wylać wodę demineralizowaną, zalać świeży elektrolit i ładować przez 72h do osiągnięcia napięcia przy podpiętym prostowniku 16.2-16.4V.

Może pomoże a może nie. frown.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ... i nie moge go naładować.

Jak długo stał nieużywany?

Napisano
  • Autor

> Jak długo stał nieużywany?

hmm... pół roku, ale od czasu do czasu auto było odpalane, na 15 minut (wiem, mało żeby się naładował aku) Ostatnim razem odpalił omałoco , a od tamtego czasu minęło 2 miesiące...

Napisano

> hmm... pół roku, ale od czasu do czasu auto było odpalane, na 15 minut (wiem, mało żeby się

> naładował aku) Ostatnim razem odpalił omałoco , a od tamtego czasu minęło 2 miesiące...

Nic z niego nie bedzie. Trzeba bylo odpiac aku, przy naladowanym jest wieksza szansa ze przetrwa.

Napisano

> Trzeba bylo odpiac aku,

facepalm.gif

Quote:

aku był odłączony od auta, klemy zdjęte,

Napisano

Kupić nowy aku i TAKI prostownik, podłączasz na stałe i jest OK.

Ja mam tak moto na zimę podpięte i malucha. Przychodzę odpinam i odpalam smile.gif

Napisano

> ... i nie moge go naładować. Nie wiem co się stało, aku był odłączony od auta, klemy zdjęte,

> niestety, kiedy chciałem go naładować, nagrzewa się mocno i nawet po całym dniu ładowania,

> nawet nie zakręci autem.

> Aku na złom? Tylko dlatego, że stał sobie luzem nie podłączany i nie doładowywany ?

Raczej złom, bo rozładował się, mimo rozłączenia i nie chce się naładować

Ostatnio zdjąłem klemy i po przyjeździe podłączyłem i silniki bez problemu zagadały ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.