Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu bezpieczeństwo starych samochodów

Featured Replies

Napisano

Oglądam zdjęcia z czołówki w Chęcinach:

z8224803X,W-tragicznym-wypadku-pod-Checinami-zginely-trzy-osoby.jpg

z8224806X,W-tragicznym-wypadku-pod-Checinami-zginely-trzy-osoby.jpg

I nie mogę się nadziwić jak bardzo się poskładał ten Rover. W porównaniu z nim Mondeo (czerwone) wygląda o niebo lepiej. Klatka bezpieczeństwa jest prawie nienaruszona (dach praktycznie niewygięty).

Ale dwie osoby zabite w wypadku są z Mondeo - obaj pasażerowie tylnego siedzenia nie mieli zapiętych pasów bezpieczeństwa. Trzecią ofiarą jest kierowca Rovera (jechał sam). Przeżył kierowca i pasażer przedniego siedzenia w Mondeo, choć obaj są w ciężkim stanie.

Napisano

> Przeżył

> kierowca i pasażer przedniego siedzenia w Mondeo, choć obaj są w ciężkim stanie.

pewnie takze przez niezapiete pasy z tylu...

Napisano

> pewnie takze przez niezapiete pasy z tylu...

tak mnie zawsze zastanawia, moze mam dziwne osoby w swoim otoczeniu ale nikt nie zapina tylnych pasow z wyjatkiem mojej najblizszej rodziny.

Powoduje to brak mandatow/przepisu bo sam juz nie wiem?

A moze to ze w wielu samochodach sie gdzies chowaja gniazda pasow jezeli nie sa na sztywno.

Dla mnie oczywiste jest ze jak sie nie zapne to zmiarzdze kierowce i sam siebie...

Napisano

> Powoduje to brak mandatow/przepisu bo sam juz nie wiem?

Raczej brak mózgu, a co najmniej jego poważne upośledzenie. Ileż to legend krąży o tym, że brat wujka teściowej dziadka ze strony prababki jadąc z tyłu przeżył wypadek tylko dlatego, że miał niezapięte pasy...

Napisano

> tak mnie zawsze zastanawia, moze mam dziwne osoby w swoim otoczeniu ale nikt nie zapina tylnych

> pasow z wyjatkiem mojej najblizszej rodziny.

> A moze to ze w wielu samochodach sie gdzies chowaja gniazda pasow jezeli nie sa na sztywno.

> Dla mnie oczywiste jest ze jak sie nie zapne to zmiarzdze kierowce i sam siebie...

Nie mam z tym problemu - ktoś w aucie ma niezapięte pasy to nie odpalam nawet silnika.

Napisano

> pewnie takze przez niezapiete pasy z tylu...

U mnie co prawda baaaaardzo rzadko zdarza się, abym kogoś wiózł z tyłu, ale jak już, wszyscy dobrowolnie zapinają pasy, nie muszę im przypominać zlosnik.gif

Napisano

> U mnie co prawda baaaaardzo rzadko zdarza się, abym kogoś wiózł z tyłu, ale jak już, wszyscy

> dobrowolnie zapinają pasy, nie muszę im przypominać

U mnie z ta dobrowolnoscia roznie bywalo - poczatkowo traktowano to jak fanaberie i dziwactwo. Teraz juz znajomi sa przyzwyczajeni hehe.gif

Napisano

> U mnie z ta dobrowolnoscia roznie bywalo

Kwestia stylu jazdy, osobiście jeżdżę na tyle dynamicznie, że mama/mulher.gif/teściowa/znajomi sami zapinają.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kwestia stylu jazdy, osobiście jeżdżę na tyle dynamicznie, że mama//teściowa/znajomi sami zapinają.

O to właśnie mi chodziło zlosnik.gif

Napisano

> O to właśnie mi chodziło

Domyśliłem się, bo zwykle to bardzo mobilizuje pasażerów do zapinania pasów a jak ktoś jedzie jak niemiecki turysta w kapeluszu to im się wydaje, że są super bezpieczni(co jest wierutną bzdurą) bo przecież jadą spokojnie...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Oglądam zdjęcia z czołówki w Chęcinach:

> I nie mogę się nadziwić jak bardzo się poskładał ten Rover. W porównaniu z nim Mondeo (czerwone)

> wygląda o niebo lepiej. Klatka bezpieczeństwa jest prawie nienaruszona (dach praktycznie

> niewygięty).

Byc może ze czerwony był bezwypadkowy a Rover spawany z dwóch i tak to potem wygląda.

Napisano

Przepis jest od 20 lat ok.gif

100 zł / 2pkt

Mandat i dla niezapiętego i kierowcy.

Napisano

> U mnie co prawda baaaaardzo rzadko zdarza się, abym kogoś wiózł z tyłu, ale jak już, wszyscy

> dobrowolnie zapinają pasy, nie muszę im przypominać

I mnie pipiczyk tak daje że nie sposób jechac. Najgorsze ze jak cos ciezszego na tylnej kanapie lezy to tez piszczy

Napisano

Ja jestem pod wrazeniem bezpieczeństwa w "starym" Renault Clio - trafiła mnie ciężarówka z boku i oprócz ólu głowy, nic mi nie było. Poducha odoaliła, trochę byłem w szoku ... i tyle. Jednak jak bym miał kupić auto dla córki, która teraz robi prawo jazdy, to byłoby cokolwiek, byle miało **** w EuroNCAP i 4 poduszki powietrzne ok.gif

Napisano

> tak mnie zawsze zastanawia, moze mam dziwne osoby w swoim otoczeniu ale nikt nie zapina tylnych

> pasow z wyjatkiem mojej najblizszej rodziny.

> A moze to ze w wielu samochodach sie gdzies chowaja gniazda pasow jezeli nie sa na sztywno.

> Dla mnie oczywiste jest ze jak sie nie zapne to zmiarzdze kierowce i sam siebie...

A jakie zdziwienie w taksówkach wywołuję zapinając pasy...

Głupota ludzka po prostu daje znać o sobie. Ludzie myślą, że są w stanie się utrzymać w razie wypadku opierając się rękami o oparcie przedniego fotela. Nie jest to mój pomysł, tylko odpowiedź najczęściej udzielana przez osoby, które musiałem nakłaniać (nieraz bardzo zdecydowanie) do zapięcia pasów.

Napisano

> Nie mam z tym problemu - ktoś w aucie ma niezapięte pasy to nie odpalam nawet silnika.

Słusznie waytogo.gif Ja w taki sposób syna nauczyłem zapinać pasy. Do tego on nie tylko je sam zapina, ale też poprawia - odpowiednio ustawia w foteliku / podstawce + porządnie naciąga kasując luz pasa waytogo.gif Dumny z chłopaka jestem, bo chwali się przed kolegami tym, że ma rajdowy kubełek na swoim miejscu w aucie smile.gif

Napisano

Taki filmik, akurat na temat, znalazlem klikając na link z Twojego podpisu.

Edit:

Pasy na tylnym siedzeniu, bez poduszki przed człowiekiem i bez napinaczy, rewelacyjnie skuteczne nie są. Moja żona wyszła z wypadku z rozwaloną wątrobą, trzaśniętym kręgosłupem i połamanymi żebrami - wg jednego z chirurgów, który ją składał to typowe obrażenia dla pasażera tylnego siedzenia w pasach.

Oczywiście bez pasów pewnie wogóle by z tego nie wyszła...

Napisano

> Taki filmik, akurat na temat, znalazlem klikając na link z Twojego podpisu.

Sprawa prosta auto na ramie vs nadwozie samonosne...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.