Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podzial mocy w AWD a prowadzenie auta

Featured Replies

Napisano

Zalozmy, ze mamy dwa samochody osobowe posiadajace staly naped na 4 kola i dosc duzo mocy.

Roznia sie tylko jednym:

-pierwszy samochod ma podzila mocy 55:45

-drugi samochod 45:55

Czym bedzie sie roznic prowadzenie tych dwoch modeli? hmm.gif

Napisano

> Zalozmy, ze mamy dwa samochody osobowe posiadajace staly naped na 4 kola i dosc duzo mocy.

> Roznia sie tylko jednym:

> -pierwszy samochod ma podzila mocy 55:45

> -drugi samochod 45:55

> Czym bedzie sie roznic prowadzenie tych dwoch modeli?

chyba lepszym wariantem jest pierwsza opcja gdy wiecej jest przekazywane na przód- ale ja sie nie znam...

Napisano

>

przy takim podziale hmm.gif obstawiam ze niczym

Napisano
  • Autor

> przy takim podziale obstawiam ze niczym

Czyms jednak roznic sie musza bo inaczej zaden producent nie zmienial by tego podzialu w kolejnych generacjach.

Napisano

> Zalozmy, ze mamy dwa samochody osobowe posiadajace staly naped na 4 kola i dosc duzo mocy.

Niedawno ogladalem program o audi quattro i gosc mowil, ze w starszych modelach moc dzielona byla 50/50, a teraz wyjsciowo jest40/60 i przez to auto prowadzi sie bardzie jak sportowe, agresywniej.

Ja mysle, ze im wiecej mocy na tyle, tym mniej podsterownosci/wiecej nadsterownosci

Napisano

> Niedawno ogladalem program o audi quattro i gosc mowil, ze w starszych modelach moc dzielona byla

> 50/50, a teraz wyjsciowo jest40/60 i przez to auto prowadzi sie bardzie jak sportowe,

> agresywniej.

> Ja mysle, ze im wiecej mocy na tyle, tym mniej podsterownosci/wiecej nadsterownosci

dokladnie tak

ale sam podzial to nie wszystko, np: impreza GT ktora inicjalnie ma podzial 50:50 powadzi sie z tendencja podsterownosci, co oczywiscie nie oznacza ze nie mozna zamiatac tylem bez uzycia hamulca recznego (= powolne zabicie wiskozy w centralnym dyfrze).

Ustawiajac natomiast negatyw w zawieszeniu auto staje sie nadterrowne w kazdej sytuacji

subaru w zaleznosci od modelu i skrzyni biegow stosuje inicjalne podzialy z PŁYNNYM przejsciem: 90:10 60:40 50:50 45:55

Napisano
  • Autor

> Niedawno ogladalem program o audi quattro i gosc mowil, ze w starszych modelach moc dzielona byla

> 50/50, a teraz wyjsciowo jest40/60 i przez to auto prowadzi sie bardzie jak sportowe,

> agresywniej.

> Ja mysle, ze im wiecej mocy na tyle, tym mniej podsterownosci/wiecej nadsterownosci

Teraz pytanie co jest szybsze hmm.gif

Napisano

> Teraz pytanie co jest szybsze

Chyba przy takich malych roznicach w rozdziale beda taksamo szybkie. Generalnie im wiecej napewdu na przod tym bedzie gorzej. Tak mi sie przynajmniej wydaje.

Napisano
  • Autor

> Chyba przy takich malych roznicach w rozdziale beda taksamo szybkie. Generalnie im wiecej napewdu

> na przod tym bedzie gorzej. Tak mi sie przynajmniej wydaje.

Tez mi sie tak wydawalo. jednak prozaicznie producenrt auta przeszedl z ukladu faworyzujacego tylna os na uklad odrotny. Auto bylo robione z mysla o sporcie, wiec cos w tym musi byc... niewiem.gif

Napisano

> Tez mi sie tak wydawalo. jednak prozaicznie producenrt auta przeszedl z ukladu faworyzujacego tylna

> os na uklad odrotny. Auto bylo robione z mysla o sporcie, wiec cos w tym musi byc...

Auta przednio napedowe lepiej sie prowadza w zakretach wink.gif Tyl tak nie ucieka i sa latwiejsze w opanowaniu ewentualnego poslizgu.

Napisano
  • Autor

> Auta przednio napedowe lepiej sie prowadza w zakretach Tyl tak nie ucieka i sa latwiejsze w

> opanowaniu ewentualnego poslizgu.

A co jesli nawierzchnia zaklada poslizg? mowa o aucie z prawdziwym rajdowym rodowodem.

Napisano

> A co jesli nawierzchnia zaklada poslizg? mowa o aucie z prawdziwym rajdowym rodowodem.

W tej chwili w rajdach eliminuje sie poslizg. Bo go strata sekund. Zobacz jak jezdza auta S2000. Kiedys z nowu panowalao przekonanie ze najszybciej da sie pojechac tylko w poslizgu slinka.gif

Napisano
  • Autor

> W tej chwili w rajdach eliminuje sie poslizg. Bo go strata sekund. Zobacz jak jezdza auta S2000.

> Kiedys z nowu panowalao przekonanie ze najszybciej da sie pojechac tylko w poslizgu

Auto startowalo 15 lat temu. Wiesz, mnie ciekawi skad takie kosmetyczne zmiany w podziale. Nie wierze, ze wprowadzono je ot tak sobie - jakis cel musialy miec.

I nie ukrywam, ze ciekawi mnie jaki bo chcial bym wiedziec ktora wersje napedu wybrac.

Napisano

> Auto startowalo 15 lat temu. Wiesz, mnie ciekawi skad takie kosmetyczne zmiany w podziale. Nie

> wierze, ze wprowadzono je ot tak sobie - jakis cel musialy miec.

> I nie ukrywam, ze ciekawi mnie jaki bo chcial bym wiedziec ktora wersje napedu wybrac.

Patrz posta wyzej. Co to za auto hmm.gif??

Napisano

> I nie ukrywam, ze ciekawi mnie jaki bo chcial bym wiedziec ktora wersje napedu wybrac.

kupujesz miska EVO lub Ipreze STI ma masz mozliwosc przekierowania podzialu wiecej lub mniej na dana os

Napisano
  • Autor

> kupujesz miska EVO lub Ipreze STI ma masz mozliwosc przekierowania podzialu wiecej lub mniej na

> dana os

Ale ja nie kupuje Evo ani STI. Kompletuje naped do mojego dupowozu. zaleznie od tego ktory rocznikowo model wybiore jako dawce bede mial rozny podzial napedu.

Napisano

> agresywniej.

..ale w quattro ten podział chyba nie jest "sztywny" i rozdzielany płynnie (w tym zakresie) między osiami. Więcej mocy dostaje oś o "aktualnie większej przyczepności".

Napisano

> ..ale w quattro ten podział chyba nie jest "sztywny" i rozdzielany płynnie (w tym zakresie) między

> osiami. Więcej mocy dostaje oś o "aktualnie większej przyczepności".

Quattro to tylko nazwa handlowa. Pod tym pojeciem jet kilka rozwiazan technicznych typu Torsen lub Haldex itd.

Napisano
  • Autor

> ..ale w quattro ten podział chyba nie jest "sztywny" i rozdzielany płynnie (w tym zakresie) między

To zalezy o ktorym quattro mowimy.

samo "quattro" jest tylko handlowym oznaczeniem aut ze stajni audi majacych naped na 4 kola. Tego czy jest to naped staly czy dolaczany juz slowo "quattro" nie mowi.

Napisano
  • Autor

> Zakladaj napedy z 16V 47/53

No wlasnie mam na oku skrzynie i dyfer z odwrotnym podzialem - 53/47.

Napisano

> No wlasnie mam na oku skrzynie i dyfer z odwrotnym podzialem - 53/47.

Tak szczeze to przy normalnym uzytkowaniu nawet nie odczujesz różnicy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tak szczeze to przy normalnym uzytkowaniu nawet nie odczujesz różnicy

No z ta normalnoscia to trzeba by doprecyzowac. Auto buduje sie jako wydmuszka do zabawy.

W kazdym razie chyba nie ma co kombinowac i trzeba brac zanim mi ktos zgarnie zabawki sprzed nosa.

Napisano

> To zalezy o ktorym quattro mowimy.

> samo "quattro" jest tylko handlowym oznaczeniem aut ze stajni audi majacych naped na 4 kola. Tego

> czy jest to naped staly czy dolaczany juz slowo "quattro" nie mowi.

...masz rację, mnie hodziło o torsena (i sam fakt płynnego rozdziału mocy), co do tego jak rozwiązane jest w przypadku haldexa to nie wiem. A nawiązując do tematu wątku to myślę że większej różnicy nie będzie.

Napisano

> Tez mi sie tak wydawalo. jednak prozaicznie producenrt auta przeszedl z ukladu faworyzujacego tylna

> os na uklad odrotny. Auto bylo robione z mysla o sporcie, wiec cos w tym musi byc...

Mowisz o quattro?? To przeciez odwrotnie, przeszedl na uklad faworyzujacy tyl...a nawet dodal opcje na klasyczna mechaniczna szpere do tylnego dyfra. Wiec chyba jasne co jest preferowane.

Napisano
  • Autor

> Mowisz o quattro?? To przeciez odwrotnie, przeszedl na uklad faworyzujacy tyl...a nawet dodal opcje

> na klasyczna mechaniczna szpere do tylnego dyfra. Wiec chyba jasne co jest preferowane. Nie mówię o quattro. Nowa a aucie które wygrało więcej niż audi.

Napisano

ale std. rozklad jest taki jak kolega napisal

jak sie cos zaczyna slizgac to wtedy nastepuje zmiana

mowimy oczywiscie o Torsenie

bo Quattro na Haldexie inaczej dziala

Napisano

> > na klasyczna mechaniczna szpere do tylnego dyfra. Wiec chyba jasne co jest preferowane. Nie mówię

> o quattro. Nowa a aucie które wygrało więcej niż audi.

a o jakim aucie piszesz?

Napisano

> Auto startowalo 15 lat temu. Wiesz, mnie ciekawi skad takie kosmetyczne zmiany w podziale. Nie

> wierze, ze wprowadzono je ot tak sobie - jakis cel musialy miec.

mysle, ze zlotego srodka nie ma i rozdzial napedu dobiera sie pod konkretne auto

Napisano

> ale std. rozklad jest taki jak kolega napisal

> jak sie cos zaczyna slizgac to wtedy nastepuje zmiana

> mowimy oczywiscie o Torsenie

> bo Quattro na Haldexie inaczej dziala

..właśnie tak jak napisałeś ok.gif. I w kontekście tego uważam iż różnica o której pisze autor wątku nie będzie miała "powalającego" znaczenia. Oczywiście w grę wchodzi jeszcze zawiecha i rozdział mas.

Napisano

> Delta

Wygralo to moze i tak ale kieeeedy wink.gif

Zreszta sam inicjalny rozklad ma niewiele do rzeczy, w czasie jazdy czy tak sie to ciagle zmienia...jesli nie mowimy o rozkladach ekstremalnych typu 10:90 lub 80:20 to czy tak duzo wiecej zalezy od ustawien zawieszenia, geometrii i rozkladu mas.

Napisano
  • Autor

> Wygralo to moze i tak ale kieeeedy

Wtedy kiedy audi startowało. Poza tym z tego co wiem lancia na koncie "kilka" zwycięstw więcej niż audi. Tytułów równiez - przynajmniej jeśli chodzi o rajdy. A to że lancia nie startuje od lat niczego nie zmienia. Tak naprawdę pokazuje tylko jak wielką potęga w świecie rajdów była ta marka. Subaru czy mitsu wypadają dość blado w porównaniu do włochów.

Ale tdma nie o tym.

Napisano

> Wtedy kiedy audi startowało. Poza tym z tego co wiem lancia na koncie "kilka" zwycięstw więcej niż

> audi. Tytułów równiez - przynajmniej jeśli chodzi o rajdy. A to że lancia nie startuje od lat

> niczego nie zmienia. Tak naprawdę pokazuje tylko jak wielką potęga w świecie rajdów była ta

> marka. Subaru czy mitsu wypadają dość blado w porównaniu do włochów.

> Ale tdma nie o tym.

Nikt nie kwestionuje sukcesow Lancii na tym polu. Quattro wiadomo, ze jest przereklamowane, wiekszosc ma silnik mega przed przednia osia a to nijak nie wplywa korzystnie na prowadzenie, niewazne jak dobry jest uklad przeniesienia napedu.

Natomiast wiekszy rozklad na przod jest korzystny na luzniejszej, badz bardziej sliskiej nawierzchni (a w czasach najwiekszych sukcesow Lancii znacznie mniej bylo rajdow asfaltowych). Natomiast na przyczepnych i rownych to jak najwiecej na tyl jest jedyna sluszna droga (vide chocby Lambo, Porsche, czy inne superauta z AWD).

Napisano

Ja jeżdżę z centralnym z centralnym TorSenem z rozdziałem preferującym tył 57/43 (jak w obecnych A.quatro), dyferencjały otwarte.

Samo wprowadzenie samochodu w poślizg boczny czy też utrata trakcji jest bardzo trudna (głównie za sprawą ociężałego dizla z turbiną, mimo 210 cv), ale gdy przychodzi do pokonania kompaktowego ronda z nawierzchnią z kostki i najlepiej mokrym - wyczówalna jest pewna (bardzo, bardzo przyjemna) nadsterowność. Do tego w warunkach zimowych przy dużej dozie "dobrej woli" łatwiej zakręcić tyłem.

Ogólnie taki rozdział jest bardzo, bardzo przyjemnyw codziennym użytkowaniu i zachęca do "adresywnej" jazdy.

Napisano
  • Autor

> Ja jeżdżę z centralnym z centralnym TorSenem z rozdziałem preferującym tył 57/43 (jak w obecnych

> A.quatro), dyferencjały otwarte.

> Samo wprowadzenie samochodu w poślizg boczny czy też utrata trakcji jest bardzo trudna (głównie za

> sprawą ociężałego dizla z turbiną, mimo 210 cv), ale gdy przychodzi do pokonania kompaktowego

> ronda z nawierzchnią z kostki i najlepiej mokrym - wyczówalna jest pewna (bardzo, bardzo

> przyjemna) nadsterowność. Do tego w warunkach zimowych przy dużej dozie "dobrej woli" łatwiej

> zakręcić tyłem.

> Ogólnie taki rozdział jest bardzo, bardzo przyjemnyw codziennym użytkowaniu i zachęca do

> "adresywnej" jazdy.

Ciekawe jak by to wygladalo w opcji:

-spiety tylny dyfer

-spiete oba dyfry

Napisano

> Ciekawe jak by to wygladalo w opcji:

> -spiety tylny dyfer

> -spiete oba dyfry

Spiety tylny mozesz miec - Audi oferuje klasyczna, mechaniczna szpere jako opcje. Z przednim moze byc juz troche trudniej, ale na bank pomoglby kontrolowac typowe dla Audi rycie przodem na przyczepnych nawierzchniach.

Napisano
  • Autor

> Spiety tylny mozesz miec - Audi oferuje klasyczna, mechaniczna szpere jako opcje. Z przednim moze

> byc juz troche trudniej, ale na bank pomoglby kontrolowac typowe dla Audi rycie przodem na

> przyczepnych nawierzchniach.

A_Kras, ale ja nie mysle o audi. Ja nie mam Audi. ja nie chce Audi.

ja mam wloskie auto i glowkuje na temat wloskiego auta. To czy audi ryje przodem czy nie i czy bedzie rylo po spieciu dyfrow to mi ryba.

Wszystko jasne? wink.gif

Napisano

> A_Kras, ale ja nie mysle o audi. Ja nie mam Audi. ja nie chce Audi.

> ja mam wloskie auto i glowkuje na temat wloskiego auta. To czy audi ryje przodem czy nie i czy

> bedzie rylo po spieciu dyfrow to mi ryba.

> Wszystko jasne?

Tak, tak, sorry, jakos mi to Audi weszlo w tym temacie bo bylo multum razy przywolywane...

Generalnie to ja mam takie porownanie, ze mialem AWD ze spietymi wszystkimi dyframi (przod helikal, tyl plytkowy, central ACD) i w ramach testow jezdzilem prawie takim samym Mitsu ale w wersji USA z otwartym przednim. Niby ta szpera to jest slabiutka ale roznica byla jak noc i dzien.

Napisano
  • Autor

> Tak, tak, sorry, jakos mi to Audi weszlo w tym temacie bo bylo multum razy przywolywane...

> Generalnie to ja mam takie porownanie, ze mialem AWD ze spietymi wszystkimi dyframi (przod helikal,

> tyl plytkowy, central ACD) i w ramach testow jezdzilem prawie takim samym Mitsu ale w wersji

> USA z otwartym przednim. Niby ta szpera to jest slabiutka ale roznica byla jak noc i dzien.

A co bedzie jak na obu dyfrach beda torseny? hmm.gif

Napisano

> A co bedzie jak na obu dyfrach beda torseny?

Bardzo hipotetyczne pytanie...na pewno duzo lepiej niz oba otwarte ale wolalbym jednak miec z tylu troche mocniejsza szpere niz z przodu.

Napisano
  • Autor

> Bardzo hipotetyczne pytanie...na pewno duzo lepiej niz oba otwarte ale wolalbym jednak miec z tylu

> troche mocniejsza szpere niz z przodu.

Mimo to ciekawi mnie jak by to skrecalo. Bo ze z miejsca zbieralo by sie naprawde dobrze to moge sobie wyobrazic.

Napisano

> Mimo to ciekawi mnie jak by to skrecalo. Bo ze z miejsca zbieralo by sie naprawde dobrze to moge

> sobie wyobrazic.

A w Delcie oba dyfry sa otwarte???

Napisano
  • Autor

> A w Delcie oba dyfry sa otwarte???

Quote:

The HF Integrale transmission systems incorporates permanent 4-wheel drive, a front transversely mounted engine and five-speed gearbox. An epicyclic centre differential normally splits the torque 56 per cent to the front axle, 44 per cent to the rear. However a noiseless, fully automatic Ferguson viscous coupling balances the torque split to give the optimal division between front and rear axles depending on road conditions and tyre grip. The Torsen rear differential further divides the torque delivered to each rear wheel according to grip available. By using the interaction between a worm screw and helical gear (movement is transmitted from screw to gear only) the Torsen system ensures that the wheel with less weight or grip receives less torque and therefore maintains traction. A free floating front differential completes the system to ensure maximum traction even at speed on adverse road surfaces.

Przedni jest otwarty.

Napisano

> Ciekawe jak by to wygladalo w opcji:

> -spiety tylny dyfer

> -spiete oba dyfry

Zapewne znakomicie. Ale nie w takim "klocu" (potwornie ciężkie i na gnojówkę) jak moje wozidło.

Zresztą ja za słabym kierowcą jestem, żeby ewidentnie różnicę odczuć.

Z drugiej strony alfa pozwalała do skrzyń z dizlami i v6 w FWD montować fabrycznego torsena (Q2) - być może do mnie też by pasował? Nie interesowałem się tym za bardzo. A na tył to pewnie u Quiffe'a by się coś znalazło.

Ale jak pisałem, moj wózek to bardziej GranTurismo niż wściekły Subaru GT z końca lat 90'tych. Tam każda modyfikacja powinna byc natychmiast odczuwalna. Nie mniej jeździ zdumiewająco skutecznie, byle daleko od miejskiego ruchu.

Napisano
  • Autor

> Zapewne znakomicie. Ale nie w takim "klocu" (potwornie ciężkie i na gnojówkę) jak moje wozidło.

> Zresztą ja za słabym kierowcą jestem, żeby ewidentnie różnicę odczuć.

> Z drugiej strony alfa pozwalała do skrzyń z dizlami i v6 w FWD montować fabrycznego torsena (Q2) -

> być może do mnie też by pasował? Nie interesowałem się tym za bardzo. jesli pasuje to polecam - ceny Q2 sa smiesznie niskie i az nie wypada nie wlozyc wink.gif

Napisano

> > być może do mnie też by pasował? Nie interesowałem się tym za bardzo. jesli pasuje to polecam -

> ceny Q2 sa smiesznie niskie i az nie wypada nie wlozyc

Może faktycznie masz racje... moj mechanik montował już do znajomego 147 GTA czyli doświadczenie jakiś tam zdobył. Muszę poszukać co to za skrzynia u mnie siedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.