Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie znam się za bardzo ;) ocena ustawień STAG 300 Plus

Featured Replies

Napisano

jako że zakupiłem sobie kabelek i udało mi się podłączyć ze sterownikiem gazowym, to porobiłem printscreeny ustawień. Nie znam się i nie wiem czy jest dobrze czy źle czy jest totalnie spie... popsute wink.gif

Brava 1.6 16V - jeździ OK, pali OK. Czy ktoś zerknie i powie czy tak może być ? Plik w .pdf do pobrania tutaj

Napisano

Mapy nie pokryte ale nawet jak pokryjesz bedzie wg mnie babol - mnoznik bedzie za wysoko bo za male masz dysze. Przeczytaj instukcje STAGa - pierwszy punkt mnoznika powinien sie zawierac miedzy 1.1 a 1.6 a przy maksymalnym obciazaniu (najwiekszych czasach wtrysku) powinien schodzic do jedynki. Mozna ew. sprobowac podkrecic cisnienie na reduktorze ale to takie leczenie syfu za pomoca witaminy c

Je bym tez zwiekszyl temp przelaczania na 30-35 stopni - ale jak kto uwaza

Napisano

> jako że zakupiłem sobie kabelek i udało mi się podłączyć ze sterownikiem gazowym, to porobiłem

> printscreeny ustawień. Nie znam się i nie wiem czy jest dobrze czy źle czy jest totalnie

> spie... popsute

> Brava 1.6 16V - jeździ OK, pali OK. Czy ktoś zerknie i powie czy tak może być ? Plik w .pdf do

> pobrania tutaj

masz coś około 100KM, wg instrukcji powinieneś mieć dysze fi 2,4-2,6mm /25-32KM/cyl//, jakie masz teraz ?

do pomiaru użyj wierteł, wkładając ich część chwytową do dyszy uprzednio ściągając wężyk doprowadzający gaz z wtryskiwacza do nypli w kolektorze ssącym.

jeśli są mniejsze od tych z instrukcji to rozwierć je (w tokarce !) do 2,4mm i zrób autokalibrację i zobacz jaką wartość będzie miał mnożnik w drugim punkcie od lewej.

tak się zaczyna strojenie instalki.

fajnie by było aby ten punkt był gdzieś w granicach 1,2-1,3, czyli węższy przedział niż ten w instrukcji, chodź oczywiście przedział z instrukcji też jest jak najbardziej OK.

a punkt ostatni /skrajny z prawej ma być w okolicach mnożnik=1/

celem opisu u mnie przy dyszach 1,9mm mnożnik startował przy 1,6; przy dyszach 2,0mm wartość zeszła do 1,4.

czyli widać jak 0,1mm wpływa na mnożnik.

ciśnienie masz OK, coś około 1,1 bara, nie rób większego, nie morduj parownika.

i zwiększ przełączanie na 35*C, nie bądź paździoch smile.gif

Napisano
  • Autor

> masz coś około 100KM, wg instrukcji powinieneś mieć dysze fi 2,4-2,6mm /25-32KM/cyl//, jakie masz

> teraz ?

> do pomiaru użyj wierteł, wkładając ich część chwytową do dyszy uprzednio ściągając wężyk

> doprowadzający gaz z wtryskiwacza do nypli w kolektorze ssącym.

> jeśli są mniejsze od tych z instrukcji to rozwierć je (w tokarce !) do 2,4mm i zrób autokalibrację

> i zobacz jaką wartość będzie miał mnożnik w drugim punkcie od lewej.

> tak się zaczyna strojenie instalki.

> fajnie by było aby ten punkt był gdzieś w granicach 1,2-1,3, czyli węższy przedział niż ten w

> instrukcji, chodź oczywiście przedział z instrukcji też jest jak najbardziej OK.

> a punkt ostatni /skrajny z prawej ma być w okolicach mnożnik=1/

> celem opisu u mnie przy dyszach 1,9mm mnożnik startował przy 1,6; przy dyszach 2,0mm wartość zeszła

> do 1,4.

> czyli widać jak 0,1mm wpływa na mnożnik.

> ciśnienie masz OK, coś około 1,1 bara, nie rób większego, nie morduj parownika.

> i zwiększ przełączanie na 35*C, nie bądź paździoch

z tego co kojarzę (byłem przy instalacji) dysze mają 2.1 mm

instalka jest jeszcze na gwarancji, więc chyba nie będę grzebać nic sam, ale przecież też nie pójdę do gazownika i nie powiem żeby poprawiał, bo sobie kupiłem interfejs i sprawdziłem co on tam poustawiał frown.gif Poczekam aż minie gwarancja i wtedy zabiorę się za to.

co do temp. przełączania - kiedyś był już taki wątek na forum - niektórzy mają nawet 0 stopni i jest OK, uważam że 35 to zdecydowanie za dużo - teraz przy 20 przełącza się bez problemów i nic się nie dzieje, to po co jeździć na PB ?? A od czasu do czasu i tak zdarza mi się wyjeździć LPG do końca i jadę jakiś odcinek na PB więc z wtryskami powinno być wszystko OK smile.gif

Napisano

> z tego co kojarzę (byłem przy instalacji) dysze mają 2.1 mm

> instalka jest jeszcze na gwarancji, więc chyba nie będę grzebać nic sam, ale przecież też nie pójdę

> do gazownika i nie powiem żeby poprawiał, bo sobie kupiłem interfejs i sprawdziłem co on tam

Jak uwazasz - ja wlasnie teraz bym poszedl - niech robi na gwarancji. Zawsze mozesz wymyslic ze cos Ci tam szwankuje np przy odpalaniu na zimnym i zeby ci pokazal mape

> poustawiał Poczekam aż minie gwarancja i wtedy zabiorę się za to.

> co do temp. przełączania - kiedyś był już taki wątek na forum - niektórzy mają nawet 0 stopni i

> jest OK, uważam że 35 to zdecydowanie za dużo - teraz przy 20 przełącza się bez problemów i

> nic się nie dzieje, to po co jeździć na PB ?? A od czasu do czasu i tak zdarza mi się

> wyjeździć LPG do końca i jadę jakiś odcinek na PB więc z wtryskami powinno być wszystko OK

Jak uwazasz.Ale taka niska temp przelaczania, nawet jesli silnik sie nie krzusi i wszysko wyglada OK, nie jest pdobno dobra dla wtryskiwaczy gazowych

Napisano

Ja przy takim samym silniku mam dysze 2,1 mm, ciśnienie 1,12 bar, mnożnik zaczyna się od 1,3 a kończy na 1. Temperaturę przełączania mam na 23 *C i nic złego się nie dzieje.

Napisano

> z tego co kojarzę (byłem przy instalacji) dysze mają 2.1 mm

> instalka jest jeszcze na gwarancji, więc chyba nie będę grzebać nic sam, ale przecież też nie pójdę

> do gazownika i nie powiem żeby poprawiał, bo sobie kupiłem interfejs i sprawdziłem co on tam

> poustawiał Poczekam aż minie gwarancja i wtedy zabiorę się za to.

> co do temp. przełączania - kiedyś był już taki wątek na forum - niektórzy mają nawet 0 stopni i

> jest OK, uważam że 35 to zdecydowanie za dużo - teraz przy 20 przełącza się bez problemów i

> nic się nie dzieje, to po co jeździć na PB ?? A od czasu do czasu i tak zdarza mi się

> wyjeździć LPG do końca i jadę jakiś odcinek na PB więc z wtryskami powinno być wszystko OK

oj chyba się nie doczekasz.

przy obrotach wyższych od wolnych masz rozjechaną mapę i ecu benzyny wywwali Ci checka - bodajże mieszanka zbyt uboga.

a stopień rozjechania jest taki że ecu benzyny nie zkoryguje tego.

mam też fiata i na dzień dobry miałem taką właśnie mapę, na drugi dzień jeździłem już z zapaloną kontrolką.

nie da się jeździć na gazie przy takiej mapie.

wejdź w odchyłkę i napisz ile procent uciekło.

akceptowalna odchyłka to 10% o ile dobrze pamiętam.

a co do temp przełączania to Twoja decyzja, ale zobacz już za wczasu ile kosztują membrany do parownika bo szybko je zmienisz.

ja na drugi dzień powiedziałem gazownikowi że się podłączyłem i zobaczyłem rozjechaną mapę i żeby poprawił, a on na to, że już poprawia.

stag rejestruje nr podłączanych kompów i zakres zmian.

można podglądać ustawienia i nic się nie dzieje.

Napisano

> poustawiał

No to już może być pozamiatane, skoro podłaczałes sie. Stag zapamietuje podlaczenia i jakis identyfikator komputera z ktorego było połaczenie. Gazownik może odczytać, że był podłaczany inny komputer niż jego i na tej podstawie cofnąć gwarancję. teraz zalezy to od niego.

A co do mapek...

Pobierz ze strony producenta Staga ten plik i pokaż go gazownikowi. Niech zrobi tak jak producent zaleca.

Edit: To co masz zrobione to gołym okiem widac, ze w zasadzie strojenia instalki nie było.

Napisano

> No to już może być pozamiatane, skoro podłaczałes sie. Stag zapamietuje podlaczenia i jakis

> identyfikator komputera z ktorego było połaczenie. Gazownik może odczytać, że był podłaczany

> inny komputer niż jego i na tej podstawie cofnąć gwarancję. teraz zalezy to od niego.

Dopóki nic nie grzebał, to nie może cofnąć gwarancji. Program pokazuje, że był łączony z innym kompem, ale też czy były wprowadzane zmiany.

Napisano

> akceptowalna odchyłka to 10% o ile dobrze pamiętam.

A ja nie wiem, czy w instrukcji nie piszą o 5%. Tak, czy owak Kolega zdecydował się na montaż u druciarzy.

Napisano
  • Autor

> A ja nie wiem, czy w instrukcji nie piszą o 5%. Tak, czy owak Kolega zdecydował się na montaż u

> druciarzy.

smile.gif teraz to i ja wiem - mądry Polak po szkodzie jak to mówią

odnośnie odchyłki - 10 % w instrukcji jest

Napisano

> teraz to i ja wiem - mądry Polak po szkodzie jak to mówią

> odnośnie odchyłki - 10 % w instrukcji jest

Ok, pomieszało mi się pewnie trochę z czymś innym - korekcje OBD dla Staga Premium. smile.gif

Napisano

> jako że zakupiłem sobie kabelek i udało mi się podłączyć ze sterownikiem gazowym, to porobiłem

> printscreeny ustawień. Nie znam się i nie wiem czy jest dobrze czy źle czy jest totalnie

> spie... popsute

> Brava 1.6 16V - jeździ OK, pali OK. Czy ktoś zerknie i powie czy tak może być ? Plik w .pdf do

> pobrania tutaj

moja mapa w załączniku

post-52050-14352509305528_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

byłem dzisiaj u gazownika, powiedziałem o tych mapach i mnożniku, on na to że tak ma być (tzn mnożnik) że tu się nie zmienia; zaczął kombinować i poustawiał mapę tak że prawie pokrywała się linia gazu i benzyny, czyli OK, chyba...z mnożnikiem zrobił tyle że zaczyna się od 1.7 a kończy na 1.3. Nie chciałem już sobie nerwów psuć i pojechałem. Miałem nadzieję że te mapy się jakoś utrzymają, zrobiłem jakieś 200km i podłączyłem się pod kompa - i znowu to samo, mapy rozjechane na górze wykresu...... dlaczego tak się dzieje ? czy pomimo błędnego mnożnika mapy nie powinny zostać takie jakie zostały ustawione ? Kto mi na Śląsku zrobi to porządnie i w normalnych pieniądzach ?? Polecicie kogoś ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.