Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie pytanie w związku z oponami

Featured Replies

Napisano

Witam.

Szukajka jak zwykle zamula mi zamula więc chciałbym zadać szybkie pytanie.

Czy opony 185/50 R14 wejdą w moje Uno.

Jest opcja zakupu tanich felg i chciałbym wiedzieć czy na dzień dobry sprzedawać opony...

PS. Edyta w związku z pomylką w rozmiarze...

Napisano

> Witam.

> Szukajka jak zwykle zamula mi zamula więc chciałbym zadać szybkie pytanie.

> Czy opony 185/50 R14 wejdą w moje Uno.

tak, ja mam 185/55 R14 i bez problemu

Napisano

> tak, ja mam 185/55 R14 i bez problemu

ja jak zużyję moje kapciochy obecne to też pójdę w stronę 185 biglaugh.gif

ale 185/45R15 biglaugh.gif

Napisano

> Witam.

> Jest opcja zakupu tanich felg i chciałbym wiedzieć czy na dzień dobry sprzedawać opony...

> PS. Edyta w związku z pomylką w rozmiarze...

wejść wejdą - ale mogą obcierać - zależy jeszcze jaka felga - a dokładnie szerokość i ET ok.gif

dodam, że łatwiej znaleźć w dobrej cenie 185/55 R14 ok.gif

Napisano
  • Autor

> wejść wejdą - ale mogą obcierać - zależy jeszcze jaka felga - a dokładnie szerokość i ET

> dodam, że łatwiej znaleźć w dobrej cenie 185/55 R14

To są te standardowe Abarthu z Seicento wink.gif

s-image-292525.png

mam nadzieję, że będzie dobrze wink.gif

Napisano

> To są te standardowe Abarthu z Seicento

> mam nadzieję, że będzie dobrze

miałem te Abarthy z gumą 175/50 i dawały radę, teraz mam gumy 185/55 14 i musiałem zaklepać ranty błotników, bo mi obcierało ok.gif

Napisano
  • Autor

> miałem te Abarthy z gumą 175/50 i dawały radę, teraz mam gumy 185/55 14 i musiałem zaklepać ranty

> błotników, bo mi obcierało

Niższy profil nic nie da?

To chyba sprzedam te opony bo są jednoroczne, a kupie jakieś inne...

Napisano

> Niższy profil nic nie da?

> To chyba sprzedam te opony bo są jednoroczne, a kupie jakieś inne...

tych Abarthów już nie mam i nie wiem jak one będą się zachowywały na gumie 185/50 niewiem.gif

najlepiej założyć i trochę pojeździć, wtedy będziesz widział czy obcierają i jak bardzo waytogo.gif

Napisano

Porównując do opon 135/80 R13, to opony 185/50 R14 mają mniejszą średnicę o 5,6mm, różnica prędkości -1,04%.

Napisano

A powiedzcie mi, czy na felgę 5,5cala wejdą omawiane oponki? mam teraz 165 i jeżdżą spoko, ale muszę coś szerszego założyć, No i niestety w moim przypadku dystanse, bo na moich felach taka guma będzię pewnie obcierać.

No i kolejne pytanie, Czy można założyć dystance 2x5mm tylko na tył, czy raczej muszą być 10mm i to tył i przód? Bo z przodu obcierać raczej nie będą...

Napisano

To zależy, czy na alu nie masz sfazowanego otworu centrującego. Ja do stalówek miałem założone dystanse na tył 5mm i było ok, ale dosłownie na styk starczało piasty aby weszła w otwór centrujący. Z przodu trochę więcej jej wystaje więc spokojnie można 5mm dystans założyć.

Napisano

> Niższy profil nic nie da?

> To chyba sprzedam te opony bo są jednoroczne, a kupie jakieś inne...

Mam 185/55 R14 na oryginalnych felgach abartha tylko że do Uno i gdyby nie plastikowe nadkola z tyłu to praktycznie nic by nie obcierało. Po przeprofilowaniu nadkoli opalarką już nie przyciera. wink.gif

Napisano

U mnie brak nadkoli, więc problem z głowy

A co do fazowania piasty i rantów, to nic nie zrozumiałem rotfl.gif

Ja jestem tuman, nie mechanik zeby.GIF

A właśnie. Gdzie i za ile można dostać dłuższe śruby do kółeczek? I czy mogą być np za długie? Nie chce nówek, bo to łądnie wygląda i kosztuje milion razy co używki z tego co wiem smile.gif

Napisano

Na allegro jest do wyboru do koloru szpilek o długościach jakie potrzebujesz...

Napisano

> Ale ja nie zamawiałem

To link Dla kolegi Ortesa zeby.GIF

Napisano

> A powiedzcie mi, czy na felgę 5,5cala wejdą omawiane oponki? mam teraz 165 i jeżdżą spoko, ale

> muszę coś szerszego założyć, No i niestety w moim przypadku dystanse, bo na moich felach taka

> guma będzię pewnie obcierać.

185/55 i 185/50 wchodzą bez problemu na 5,5 calową felgę.

> No i kolejne pytanie, Czy można założyć dystance 2x5mm tylko na tył, czy raczej muszą być 10mm i to

> tył i przód? Bo z przodu obcierać raczej nie będą...

możesz dać na sam tył - pamietaj że jak wysuniesz je do zewnątrz to jest szansa ze będą obcierały o ranty na wybojach.

No i co byś nie robił z dystansami pamiętaj o tym by zachować centrowanie felgi na środku piasty.

pozdr

Napisano

> Witam.

> Jest opcja zakupu tanich felg i chciałbym wiedzieć czy na dzień dobry sprzedawać opony...

> PS. Edyta w związku z pomylką w rozmiarze...

Ja mam 175/70R13 i przy dużym obciążeniu albo na zakrętach obcierają minimalnie o nadkola. Ale to też kwestia felg - moje siedzą dość głęboko - w zwiazku z tym i ja mam pytanie - czy dystanse ok 5mm coś dadzą? dużo dłuższe śruby wówczas potrzeba dać ?

Napisano

> Ja mam 175/70R13 i przy dużym obciążeniu albo na zakrętach obcierają minimalnie o nadkola. Ale to

> też kwestia felg - moje siedzą dość głęboko - w zwiazku z tym i ja mam pytanie - czy dystanse

> ok 5mm coś dadzą?

zależy z której strony obciera - jak od wewnątrz to dadzą , jak od zewnątrz - wzmocnią ocieranie.

> dużo dłuższe śruby wówczas potrzeba dać ?

o grubość dystansu

pozdr

Napisano

> zależy z której strony obciera - jak od wewnątrz to dadzą , jak od zewnątrz - wzmocnią ocieranie.

To oczywiste smile.gif Chodziło mi raczej, czy grube dystanse zastosować, jeśli tylko minimalnie przyciera ?

> o grubość dystansu

A jak będą cienkie dystanse, takie poniżej 5mm? W sumie trochę tej śruby się wkręca. Inaczej- ile śruby musi wkręcić się w piastę?

> pozdr

Pozdr smile.gif

Napisano

> To oczywiste Chodziło mi raczej, czy grube dystanse zastosować, jeśli tylko minimalnie przyciera ?

zacznij od oględzin - jeśli faktycznie minimalnie ocierają - 5 mm będą w sam raz.

> A jak będą cienkie dystanse, takie poniżej 5mm? W sumie trochę tej śruby się wkręca. Inaczej- ile

> śruby musi wkręcić się w piastę?

Tyle ile przewidział producent - czyli ma wykorzystać cały gwint w piaście. (teraz nie pamiętam ile dokładnie zwojów/mm)

> Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.