Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy katalizator można sprawdzić pod światłem

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie...

Czy jak już wydłubiemy z wydechu katalizator i skierujemy jednym końcem rury w stronę oślepiającego słońca, a z drugiej strony rury widać 100% ciemność. To czy można stwierdzić bankowo, że katalizator jest już do bani ?

Bo wydłubałem takiego z wydechu od silnika diesla, przebieg na pewno powyżej 200kkm, miał problemy z dawką ropy i kopcił czasem. Można takiego kata śmiało oddać na recykling ? W skupie na bank powiedzą, że szrot zlosnik.gif, więc pytam obiektywne grono.

Musze coś z tym zrobić bo jest głośniej teraz, przestało bardzo mocno buczeć, ale teraz bardziej buczy końcowy i popierduje.

Napisano

> Jak w temacie...

> Czy jak już wydłubiemy z wydechu katalizator i skierujemy jednym końcem rury w stronę oślepiającego

> słońca, a z drugiej strony rury widać 100% ciemność. To czy można stwierdzić bankowo, że

> katalizator jest już do bani ?

> Bo wydłubałem takiego z wydechu od silnika diesla, przebieg na pewno powyżej 200kkm, miał problemy

> z dawką ropy i kopcił czasem. Można takiego kata śmiało oddać na recykling ? W skupie na bank

> powiedzą, że szrot , więc pytam obiektywne grono.

> Musze coś z tym zrobić bo jest głośniej teraz, przestało bardzo mocno buczeć, ale teraz bardziej

> buczy końcowy i popierduje.

Katalizator & diesel ? Pierwsze słyszę, ale nie twierdzę, ze wiem już wszystko.

Napisano
  • Autor

> Katalizator & diesel ? Pierwsze słyszę, ale nie twierdzę, ze wiem już wszystko.

Nie wiesz wszystkiego, podobno w dieslu głównie chodzi o minimalizowanie ilości NOX'ów w spalinach... ale tak, w dieslach też montuje się katalizatory.

Napisano

w katalizatorze powinno być widać siateczkę o strukturze plastra miodu która powinna osłabiać promienie słoneczne

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> w katalizatorze powinno być widać siateczkę o strukturze plastra miodu która powinna osłabiać

> promienie słoneczne

> pozdrawiam

No widzisz, a przez tą siatkę, którą widać. Nie jest w stanie przebić się żaden promyk światła.

Napisano

> No widzisz, a przez tą siatkę, którą widać. Nie jest w stanie przebić się żaden promyk światła.

ja bym się z nim udał do skupu i zobaczył co powiedzą

pozdrawiam

Napisano

wiesz jak gość sprawdzał mój kat z 1.4 przy sprzedaży? wsadził patyk z jednej strony i nawet tam nie zajrzał. 140 zł wpadło

Napisano
  • Autor

> wiesz jak gość sprawdzał mój kat z 1.4 przy sprzedaży? wsadził patyk z jednej strony i nawet tam

> nie zajrzał. 140 zł wpadło

Człowieku, wsadził patyk żeby obczaić, czy nie wybiłeś wkładu. Mnie chodzi o to, żeby sprawdzić czy kat nie nadaje się do dalszego użytku facepalm.gif

Napisano

> Człowieku, wsadził patyk żeby obczaić, czy nie wybiłeś wkładu. Mnie chodzi o to, żeby sprawdzić czy

> kat nie nadaje się do dalszego użytku

Człowieku, jak chcesz rzeczową i konkretną odpowiedź, zapytaj na MK ok.gif podejrzewam, że tam jest więcej specjalistów ok.gif

Napisano

Człowieki zeby.GIF Wywalcie kata zeby.GIF Wspawajcie prostą rurę i git zeby.GIF270635636-JUMP2.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Człowieki Wywalcie kata Wspawajcie prostą rurę i git

Widzisz właśnie, że nie. Ja tak zrobiłem i do z dużą dokładnością. Tak, że moim zdaniem rura idąca do tłumika nie powinna powodować żadnych zawirowań, ani nieszczelności.

Teraz auto jedzie nieco lepiej (zrzucam to na przytkanego kata) nie buczy tak ciśnienie w wydechu, ale niosą się odgłosy silnika. Słychać popierdywanie w końcowym, ogólnie popierduje trochę jak 125p, a jest to 1.9 diesel.

Jeżeli macie sprawny katalizator, to go nie wycinajcie. W wielu układach wydechowych, które widziałem nie ma już środkowego tłumika, a zastąpił go kat. Bez kata będzie głośniej.

Natomiast jak ktoś chce się przekonać, że mocy nie przybywa, to niech sobie odepnie od kolektora całkiem wydech i wyjedzie na szosę.

Napisano

> to niech sobie odepnie od kolektora

> całkiem wydech i wyjedzie na szosę.

Fajnie wtedy jest zeby.GIF

najpierw cię słychać a po minucie widać zeby.GIF

Napisano

> Natomiast jak ktoś chce się przekonać, że mocy nie przybywa, to niech sobie odepnie od kolektora

> całkiem wydech i wyjedzie na szosę.

wykres z katalizatorem i bez niego:

277387396-Uno2xtest.jpg

Napisano

> wykres z katalizatorem i bez niego:

z kórego wynika że... confused.gif

Napisano

> z kórego wynika że...

Pmax 54 i Pmax 53 - znaczy że nie ma różnicy czy katalizator jest w samochodzie czy go tam nie ma

Napisano

> Człowieki Wywalcie kata Wspawajcie prostą rurę i git

aż dziwne że przegląd przechodzisz biglaugh.gif BTW ja nie mogłem sobie pozwolić na wstawienie kawałka rury, bo w DR mam wpis 1.0 KAT niewiem.gif więc wstawiłem strumienice zlosnik.gif i przegląd przechodzę waytogo.gif

Napisano

No przecież obudowę kata mam. Tylko w środku wybebeszone zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.