Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rano łapie muła podczas pierwszego ruszenia

Featured Replies

Napisano

koledzy ostatnio zauważyłem, że podczas pierwszego ruszenia silnik łapie mi muła i prawie przygasa

zacząłem obserwować problem i wygląda to tak:

-odpalam auto i jest wszystko ok

-przegazowuje i normalnie się wkręca na obroty

-jak ruszam puszczając sprzęgło i dodając gazu to łapie muła, obroty spadają poniżej 500 i prawie przygasa

-ruszam drugi raz i jeszcze minimalnie to czuć, za trzecim razem chodzi już idealnie

w czym problem?

skoro na obroty wkręca się dobrze, a problem pojawia się podczas ruszenia to może coś ze sprzęgłem? czytałem na forum astry, że też mają takie przygody i winę zwalają na sprzęgło

sytuacja ma miejsce jak silnik jest zimny

co o tym sądzicie???

PS. dzieje się to na benzynie, na gazie nie sprawdzałem, musiałbym zrobić awaryjne odpalanie

Napisano

a na luzie silnik normalnie wkręca się na obroty? Może to wina nie odbijającego hamulca? Najpierw wyklucz czy to wina silnika przegazowywując go na tzw. luzie czy obroty spadają bez ruszania i wciskania sprzęgła hmm.gif

Napisano
  • Autor

na luzie jak przegazuje bezpośrednio po odpaleniu to wkręca się normalnie

przy wciśniętym sprzęgle też normalnie

tylko podczas pierwszego ruszania muli, wyjeżdżam z garażu, zamykam garaż i jest już ok

nawet zrobiłem próbę zostawiając samochód przy drodze na cay dzień, odpaliłem, przegazowałem i znowu wszystko dobrze, ruszyłem z miejsca operując tylko sprzęgłem, mając już puszczone sprzęgło i tocząc się na jedynce dodałem nagle gazu i silnik oczywiście złapał muła hmm.gif dodałem gazu drugi raz i już wszystko było dobrze

nie mam pojęcia co jest przyczyną, kable i świece teoretycznie wykluczam, bo po pierwsze świeczki mają 9kkm, kable magnecor na całe życie auta, zresztą przy ich niedomaganiach samochód by lekko prychał albo chodził na trzech cylindrach po odpaleniu, a chodzi normalnie

Napisano

sprawdziłbym jednak te kable czy któryś nie ma gdzieś przebicia - odpal w nocy i zobacz czy nie świecą - nie mają gdzieś przebicia. Przy okazji sprawdź kopułkę. Do świec też możesz zajrzeć i sprawdzić odstęp na nich. hmm.gif Te elementy są najprostsze i najtańsze do sprawdzenia.

Napisano

> sprawdziłbym jednak te kable czy któryś nie ma gdzieś przebicia -

a jakie objawy daje walnięty czujnik ssania? nie znam się a słyszałem o takowym

Napisano
  • Autor

> Przy okazji sprawdź kopułkę. Do świec też możesz zajrzeć i

> sprawdzić odstęp na nich. Te elementy są najprostsze i najtańsze do sprawdzenia.

w lanosie nie ma kopułki smile.gif w sobotę wykręce świece i zobaczymy, może nawet dam na próbę przeczyszczone stare, które leżą w garażu.

Napisano
  • Autor

> a jakie objawy daje walnięty czujnik ssania? nie znam się a słyszałem o takowym

ale wtedy po odpaleniu miałbym zbyt niskie obroty, a są normalnie podwyższone więc ssanie działa

Napisano

> ale wtedy po odpaleniu miałbym zbyt niskie obroty, a są normalnie podwyższone więc ssanie działa

A może gaz rozjechał Ci mape benzyny? Dość często tak sie zdarza i objawy są podobne.

Napisano
  • Autor

> A może gaz rozjechał Ci mape benzyny? Dość często tak sie zdarza i objawy są podobne.

ale po chwili jest już dobrze nawet na benzynie

hmmm odłączę aku i zobaczymy co komp na to odpowie

koledzy, a co sądzicie o sprzęgle? może powodować takie objawy?

jutro rano odpalę go i niech pochodzi kilka minut, zobaczymy co będzie jak ruszę

Napisano

hmmm .. u mnie sie podobnie zrobiło i w sumie z tego co gdzieś czytałem to moze to być pompa paliwa ... choc tak na prawde to na autkach taaaak zaawansowanie to ja sie nie znam więc z chęcią posledze ten wątek wink.gif

Napisano

> w czym problem?

Może to głupie, ale w jakim stanie jest akumulator? Ja co prawda w innym samochodzie ale i bez miernika wiem kiedy doładować akumulator.

Mam podobny objaw jak u ciebie gdy mam słaby akumulator, po naładowaniu objaw ustępuje, nie wiem, mam słabszy silnik do tego diesel, świece grzeją kilkadziesiąt (A) biorą do tego włączę światła, co daje kolejne kilkanaście (A), alternator jest wiec max obciążony, on obciąża silnik, który jest zimny (dodatkowe opory) i przy pierwszym ruszeniu tak go zmuli, że przygasa.

Jeżeli dam więcej gazu to wiadomo tego efektu nie ma, również tego efektu nie ma jak mam akumulator w pełni naładowany.

pzdr.

Napisano
  • Autor

akumulator jest ok, nawet był ładowany ostatnio, bo pokazywało, że jest naładowany w 80%

mam nowy alternator, może to jego wina???

Napisano

> koledzy ostatnio zauważyłem, że podczas pierwszego ruszenia silnik łapie mi muła i prawie przygasa

> zacząłem obserwować problem i wygląda to tak:

> -odpalam auto i jest wszystko ok

> -przegazowuje i normalnie się wkręca na obroty

> -jak ruszam puszczając sprzęgło i dodając gazu to łapie muła, obroty spadają poniżej 500 i prawie

> przygasa

Dokładnie takie objawy dawał u mnie padnięty przepływomierz. Do tego czasem auto muliło na wyższych obrotach.

Ale almery mają przepływomierze padające co kilkadziesiąt kkm. zlosnik.gif

Napisano

> A może gaz rozjechał Ci mape benzyny? Dość często tak sie zdarza i objawy są podobne.

Też jestem tego zdania.

Napisano

a jak odpalasz to sprzęgło masz wciśnięte? Na objaw padającego sprzęgła mi to nie wygląda hmm.gif Jak będzie padać to będzie się ślizgać - na biegu dajesz gaz silnik wchodzi na obroty a samochód nie jedzie itp. Jakby było coś z dociskiem sprzęgła to powinien zmienić ci się luz na pedale sprzęgła albo większy albo mniejszy.Alternator i akumulator wykluczam. reset kompa możesz zrobić. Albo jeździsz za dużo na gazie i trzeba było by go przepalić trochę na benzynie. wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

koledzy odświeżam temat

1. Jak odpalę awaryjnie na gazie to chodzi idealnie podczas pierwszego ruszenia, nic nie muli, próbowałem kilka razy i na gazie zawsze jest dobrze, a na benzynie zawsze źle

2. Komputer nie ma błędów

3. Zdjęcie klemy na noc nic nie pomogło

4.Wszystko posprawdzałem i jest ok, no przecież skoro na gazie chodzi idealnie to musi być coś w układzie paliwowym

5.Obstawiam na regulator ciśnienia, wtryski raczej wykluczam choć jestem po zalaniu VPowerRacing i STP, jeśli to nic nie pomoże to zamawiam regulator ciśnienia paliwa.

Napisano

miałem to samo w megance z lpg.

czysciłem krokowy, przepustnice itp - bez efektu. Wymienialem swiece - tez nie pomoglo.

zalałem do pelna benzyna 98 i jezdziłem tylko na niej przez kilka dni - po wyjechaniu polowy baku mulenie zniklo.

Napisano
  • Autor

> miałem to samo w megance z lpg.

> czysciłem krokowy, przepustnice itp - bez efektu. Wymienialem swiece - tez nie pomoglo.

> zalałem do pelna benzyna 98 i jezdziłem tylko na niej przez kilka dni - po wyjechaniu polowy baku

> mulenie zniklo.

właśnie obawiam się, że jeździłem zbyt dużo na gazie przez całe lato, po prostu wyjeżdżałem z garażu, zamykałem i albo od razu przelączał się na gaz albo po max 200m, temperaturę mam ustawioną na 30stopni

generalnie wali mnie to mulenie, bo wyjeżdżam na wyższych obrotach ale jak przyjdzie zima to już nie będzie tak pięknie...

Napisano

dodam jeszcze ze w moim przypadku dobry skutek odniosla jazda na krótkich odcinkach na benzynie przez kilka/kilkanascie dni. Jazda jednodniowa na dlugiej trasie okazala sie nie miec efektu na syndrom mulenia (mimo ze obroty utrzymywalem wysokie)

edytka:

daj mu nowy filtr paliwa

Napisano

> koledzy ostatnio zauważyłem, że podczas pierwszego ruszenia silnik łapie mi muła i prawie przygasa

> zacząłem obserwować problem i wygląda to tak:

> -odpalam auto i jest wszystko ok

> -przegazowuje i normalnie się wkręca na obroty

> -jak ruszam puszczając sprzęgło i dodając gazu to łapie muła, obroty spadają poniżej 500 i prawie

> przygasa

> -ruszam drugi raz i jeszcze minimalnie to czuć, za trzecim razem chodzi już idealnie

> w czym problem?

> skoro na obroty wkręca się dobrze, a problem pojawia się podczas ruszenia to może coś ze sprzęgłem?

> czytałem na forum astry, że też mają takie przygody i winę zwalają na sprzęgło

> sytuacja ma miejsce jak silnik jest zimny

> co o tym sądzicie???

> PS. dzieje się to na benzynie, na gazie nie sprawdzałem, musiałbym zrobić awaryjne odpalanie

Mam to samo... oslabiony.gif

Napisano

Witam w klubie ok.gif

Jestem na etapie jazdy wyłącznie na PB,skatuje zbiornik,lub dwa i zobacze co sie zmieni.... cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

VPowerRacing i STP zrobiły swoje, dzisiaj rano i po pracy nie miałem efektu mulenia cool.gif

gaz mam dopiero od kwietnia tego roku, nie chce wiedzieć w jakim stanie są wtryskiwacze w lanosach po 5-10latach jazdy na lpg...

Napisano
  • Autor

> w normalnym jak ktoś czasem jeździe też na noPB jakby były do "duszy" wedle Twojej teorii to i na

> ciepłym silniku silnik nie pracowałby równo

a właśnie to jest złe myślenie, bo to na niskich obrotach muszą ładnie i równo rozpylać, po dodaniu gazu mogą lać połową otworów ale wystarczająco dużą ilość i będzie ok, przynajmniej tak ostatnio wywnioskowałem z rozmów z kilkoma osobami

niby przez lato bardzo szybko mi się przełącza na gaz, a mimo to na 2kkm poszło około 15litrów benzyny więc to nie jest wyłącznie jazda na gazie

ale teraz będę raz w tygodniu jechał do pracy na benzynie

ciekawe jest to, że dużo osób ma tą dolegliwość z muleniem na zimnym właśnie w lanosach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.