Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KIA Venga 1.4 CRDi WGT 90 KM

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś miał do czynienia z tym samochodem wyposażonym w silnik 1.4 CRDi WGT moc 90 KM i mógł by coś więcej napisać jak się takie cacko sprawuje oraz czy ma jakieś bolączki?

Napisano

> Witam,

> Czy ktoś miał do czynienia z tym samochodem wyposażonym w silnik 1.4 CRDi WGT moc 90 KM i mógł by

> coś więcej napisać jak się takie cacko sprawuje oraz czy ma jakieś bolączki?

w ostatnim Motorze jest test tego bąka... jeszcze nie czytałem

Napisano

> Witam,

> Czy ktoś miał do czynienia z tym samochodem wyposażonym w silnik 1.4 CRDi WGT moc 90 KM i mógł by

> coś więcej napisać jak się takie cacko sprawuje oraz czy ma jakieś bolączki?

w motorze wygrał porównanie z c3 picasso i oplem merivą dość mocno wygrał dodam.

Auto b. duże w środku jak na te wymiary, Po Ceedzie który jest cukcesem, venga już jest sukcesem i to samo z sportagem nowym. Kia odrobiła lekcje

Napisano

Auto dosyć nowe - raczej nikt z praktyki Ci nic nie napisze. A "gazetowe" testy, to pewnie wiesz jak się przeprowadza. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Auto dosyć nowe - raczej nikt z praktyki Ci nic nie napisze. A "gazetowe" testy, to pewnie wiesz

> jak się przeprowadza.

kto dobrze posmaruje temu dobrze napiszą biglaugh.gif

forum swojego Venga jeszcze się nie doczekała

więc cała nadzieja że ktoś z AK miał styczność z tym demonem mocy na ropę hahaha.gif

Napisano

> kto dobrze posmaruje temu dobrze napiszą

> forum swojego Venga jeszcze się nie doczekała

> więc cała nadzieja że ktoś z AK miał styczność z tym demonem mocy na ropę

Myślę że będzie bardziej "demonowaty" niż Panda 1.1 cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę że będzie bardziej "demonowaty" niż Panda 1.1

eee Panie to nie dla mnie to może być nawet muł hahaha.gif

Napisano

>i to samo z sportagem nowym. Kia odrobiła lekcje

No co ze sportage to akurat jeszcze nie wiadomo. Dla mnie to auto jest przykladem pojscia za ciosem - "szal na kia jest, to zrobimy auto gorsze i jakos sie sprzeda". Ten samochod ma wnetrze na poziomie klasy A!! Koszmarnie wykonczone (venga w sordku lepiej wyglada), a do tego nieduze jak na rozmiary zewnetrzne. No, ale ja nie jestem rynkiem smile.gif

Napisano

> No co ze sportage to akurat jeszcze nie wiadomo. Dla mnie to auto jest przykladem pojscia za ciosem

> - "szal na kia jest, to zrobimy auto gorsze i jakos sie sprzeda". Ten samochod ma wnetrze na

> poziomie klasy A!! Koszmarnie wykonczone (venga w sordku lepiej wyglada), a do tego nieduze

> jak na rozmiary zewnetrzne. No, ale ja nie jestem rynkiem

O nowej piszesz?

Napisano

> No co ze sportage to akurat jeszcze nie wiadomo. Dla mnie to auto jest przykladem pojscia za ciosem

> - "szal na kia jest, to zrobimy auto gorsze i jakos sie sprzeda". Ten samochod ma wnetrze na

> poziomie klasy A!! Koszmarnie wykonczone (venga w sordku lepiej wyglada), a do tego nieduze

> jak na rozmiary zewnetrzne. No, ale ja nie jestem rynkiem

siedzialem w sportage i siedzialem w rav4 za 130 tys full opcja i nie widac przepasci cenowej.

Napisano

> Silnik CRDi to nie jest silnik benzynowy

Zmień sobie na stronie... Ma 5 opinii

Napisano

> O nowej piszesz?

Tak, o nowej - wczoraj poszedlem sie "poprzytulac" do miejsca podrozy kierowcy i pasazerow. (Wersja S, czyli najgorzej wyposazona tylko byla, moze to ma wplyw? Ale to wlasnie ta, ew. M ktora rozni sie szczegolami, bedzie najczesciej kupowana) - no porazka na calej linii - podlokietnik wypdalal z zawiasow, na bokach drzwi nie bylo nawet milimetra kwadratowego czegos miekkiego... Przelaczniki wszystkie zrobione z najgorszego sortu recyclingowanego plastiku - zupelnie jak w i10. Obok stala Venga, wsiadlem i.... plastiki lepsze!

Za to deska na gorze wylozona miekkim plastikiem. Ja sie pytam - po co??? Czy ktos na niej spi? Nie dalo sie tego plastiku na drzwi dac????

Rozczarowaniem pewnym byl tez bagaznik. Faktycznie, spory w wersji "pod roletka", ale jak sie chce cos wyzszego przewiezc to "no way" - nad roletka jest tragicznie malo miejsca (skutek wysokiego progu przez wpakowanie do bagaznika pelnowymiarowego kola zapasowego o szerokosci opony 225 - niby sie chwali, ale ja osobiscie bym wolal dojazdowke i wiecej bagaznika...). No i drzwiamy trzeba bylo trzaskac, zeby sie domknely - wiem kwestia regulacji rygli, ale takie cos wystawic na salon??? smile.gif

Na plus duza szerokosc auta w srodku, miejsca przecietnie na nogi za to. Widocznosc kiepska (dluuuuugi przod ktorego nie widac, niskie szybki).

Bylem baaardzo ciekawy auta, ale sie rozczarowalem.

Napisano

> siedzialem w sportage i siedzialem w rav4 za 130 tys full opcja i nie widac przepasci cenowej.

Wniosek - nie warto kupowac rav4 - dolozysz troche i masz XC60 przed ktorym lezalem plackiem przez 3 godziny z wrazenia jakie wywarlo na mnie warunkami podrozy zeby.GIF

A Sportage potrafi kosztowac stowke i tam moze sie prezentowac przyjemnie. Ale ogladalem tania wersje i zabijala nieprzyjemnoscia.

Napisano
  • Autor

dzizussss... wątek o KIA Venga 1.4 CRDi WGT 90 KM a posty o jakimś raw4 pad.gif

Napisano

> Wniosek - nie warto kupowac rav4 - dolozysz troche i masz XC60 przed ktorym lezalem plackiem przez

> 3 godziny z wrazenia jakie wywarlo na mnie warunkami podrozy

> A Sportage potrafi kosztowac stowke i tam moze sie prezentowac przyjemnie. Ale ogladalem tania

> wersje i zabijala nieprzyjemnoscia.

nie kupuje chińskich aut. A Xc60 to chińszczyzna zlosnik.gif

Napisano

> nie kupuje chińskich aut. A Xc60 to chińszczyzna

Coz... zawsze lepiej niz XC60 kupic..... ceeda clown.gif

Napisano

> dzizussss... wątek o KIA Venga 1.4 CRDi WGT 90 KM a posty o jakimś raw4

Kazda okazja dobra do offtopa smile.gif

A w temacie - ktorys z kolegow jezdzil 1.4 benzyna i 1.4 diesel (90KM) i pisal, ze diesel bardzo kiespko wypadl w tym porowananiu. Ale to wszystko.

Napisano

> Coz... zawsze lepiej niz XC60 kupic..... ceeda

wiesz gdybym miał wybór xc 60 a sportage to kupiłbym sobie land cruisera grinser006.gif

A że potrzebowałem auta w gwarancją to wziąłem kie

Napisano

> wiesz gdybym miał wybór xc 60 a sportage to kupiłbym sobie land cruisera

> A że potrzebowałem auta w gwarancją to wziąłem kie

No to pojechales - LC jest jakies 40% drozszy od XC60... A ja podalem ZBLIZONA CENOWO alternatywe do Rav4. Dobra, koniec offtopic.gif

Napisano

> No to pojechales - LC jest jakies 40% drozszy od XC60... A ja podalem ZBLIZONA CENOWO alternatywe

> do Rav4. Dobra, koniec

wiem ale jeżdze czasami landem szwagra kóry po przejażdze ravką stwierdził że to auto dla kobiet i kupiłto siostrze. i naprawdę to dopiero landem jeździ się przyjemnie. A kończąc Ot nie kupiłbym żadnego volvo bo boje się tego co nabroją chińczycy

Napisano

Ot dosc spore wozidlo z pakietem bezpieczenstwa za 1 tys ok.gif Diesel do 100 slabo oj slabo co w miescie moze byc irytujace, na trasie zbiera sie calkeim przyzwoicie. Jak do miasta bralbym benzyne. Jak poza miastem to doloz i kup ceeda ok.gif Chociazby 1.690KMD.

Samochod nowy to i bolaczki nieznane. Jak bedzie tak jak w ceedzie to nie bedzie bolaczek zlosnik.gif

Napisano

1.4 diesel wymaga zapewne przyzwyczajenia się. Szczególnie jak ktoś wcześniej jeździł benzyną.

Ja często przesiadam się ze swojej benzyny, do auta żony z dieslem 1,4 - pierwsze wrażenia są negatytwne, po jakimś czasie przyzwyczajam się, że do dynamicznej jazdy trzeba wysoko kręcić (ponad 3000 obr.) a wtedy jest głośno, a do przyspieszania trzeba zredukować bieg, aby zacząć od obrotów rzędu 2000. Po kilku dniach jazda zaczyna wydawać się znośna, ale chętnie wracam do benzyny.

Jedynym plusem takiego diesla jest spalanie - rzędu 4-5 litrów w mieście.

Tym w Kii nie jeździłem, ale przypuszczam że może być lepiej, bo jest 90KM, więc po dotarciu powinien już ładnie śmigać. A nagroda za trudy jazdy klekocikiem co tankowanie smile.gif

Napisano

> 1.4 diesel wymaga zapewne przyzwyczajenia się. Szczególnie jak ktoś wcześniej jeździł benzyną.

> Ja często przesiadam się ze swojej benzyny, do auta żony z dieslem 1,4 - pierwsze wrażenia są

> negatytwne, po jakimś czasie przyzwyczajam się, że do dynamicznej jazdy trzeba wysoko kręcić

> (ponad 3000 obr.) a wtedy jest głośno, a do przyspieszania trzeba zredukować bieg, aby zacząć

> od obrotów rzędu 2000. Po kilku dniach jazda zaczyna wydawać się znośna, ale chętnie wracam do

> benzyny.

> Jedynym plusem takiego diesla jest spalanie - rzędu 4-5 litrów w mieście.

> Tym w Kii nie jeździłem, ale przypuszczam że może być lepiej, bo jest 90KM, więc po dotarciu

> powinien już ładnie śmigać. A nagroda za trudy jazdy klekocikiem co tankowanie

Tutaj jest prawie 15s do setki i IMHO spalanie na poziomie 6l plus minus n krotkich dystansach diesel jednak przegrywa. Nie wiem czy to cos ma dodatkowa nagrzewnice powietrzahmm.gif U mnie w ceedzie jest. Roznica cenie + 10K za diesela. Za bezmala 60 tys mozna meic ceeda diesel 1.6CRDI 115KM. Wnisoek albo venga benzyna albo ceed diesel. ( Mowa o wersji L)

Napisano

> Tutaj jest prawie 15s do setki i IMHO spalanie na poziomie 6l plus minus n krotkich dystansach

> diesel jednak przegrywa.

Dziwne. Yaris z silnikiem 1.4 D4D 90KM przyspeisza w niecałe 11s do 100km/h.

A spalanie piszą, że 6 to max w mieście z klimą. Bez szaleństw można zejść do 5L. W trasie ponizej 4.

> Roznica cenie + 10K za diesela. Za bezmala 60 tys mozna meic ceeda diesel

> 1.6CRDI 115KM. Wnisoek albo venga benzyna albo ceed diesel. ( Mowa o wersji L)

Do niewielkich przebiegów nie warto tyle dopłacać do klekota - nigdy nie zwróci się, a cały czas będzie męczył zlosnik.gif

Napisano

> Dziwne. Yaris z silnikiem 1.4 D4D 90KM przyspeisza w niecałe 11s do 100km/h.

Bo tutaj zastosowali "dziwna" skrzynie biegow, ktora ma byc z zalozenia oszczedna. Ceed z silnikiem diesela jest bardziej dynamiczny. Tutaj postawili na oszczednosc kosztem dynamiki.

> A spalanie piszą, że 6 to max w mieście z klimą. Bez szaleństw można zejść do 5L. W trasie ponizej

> 4.

> Do niewielkich przebiegów nie warto tyle dopłacać do klekota - nigdy nie zwróci się, a cały czas

> będzie męczył

Ja kupilem w cenie benzyny ale rzeczywiscie przy moich przebiegach 20K rocznie to diesel wygrywa tylko tym, ze ma turbo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.