Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki wosk (koloryzujący)?

Featured Replies

Napisano

Jaki polecicie wosk koloryzujący (do czarnego auta).

Tak żeby pokrywał mniejsze uszkodzenia lakieru - ryski / odpryski zlosnik.gif

Do tego fajnie gdyby łatwo się rozprowadzał i nie zostawiał smug biglaugh.gif

T-CUT?

Turtle?

Czy może coś zupełne innego?

Napisano

> Czy może coś zupełne innego?

Ja kupiłem jakiś w Selgrosie, nazwy nie pomnę i sprawdził się - karoseria po nałożeniu i wypolerowaniu wyglądała jak nówka, ale pracy to kosztowało sporo smile.gif

Napisano

> Jaki polecicie wosk koloryzujący (do czarnego auta).

> Tak żeby pokrywał mniejsze uszkodzenia lakieru - ryski / odpryski

> Do tego fajnie gdyby łatwo się rozprowadzał i nie zostawiał smug

> T-CUT?

> Turtle?

Ja używam T-Cut-a i jest OK

Napisano
  • Autor

> Ja używam T-Cut-a i jest OK

Na jakim kolorze?

Nie ma problemów ze "ściąganiem" nadmiaru z karoserii?

Napisano

> T-CUT?

> Turtle?

a jaki lakier ??

bo jak metaliczny to nie używa się koloryzujących past

Napisano

> wosku używa się

wosku tak ale nie koloryzującego zlosnik.gif

temat był już poruszany, po użyciu koloryzującego siuwaksu nie można uzyskać ładnej powłoki tylko wychodzą takie jakby to nazwać smugi

Napisano

> Na jakim kolorze?

biały

> Nie ma problemów ze "ściąganiem" nadmiaru z karoserii?

chodzi Ci czy ściąga lakier??? nie. Po nałożeniu tworzy się taka mgiełka, którą trzeba usunąć przez polerowanie. Niby piszą, że powinien uzupełnić drobne ryski i ubytki lakieru ale ja stwierdzam, że T-Cut lakieru nie naprawi. Natomiast kolor nabiera właściwej barwy i blasku.

Napisano
  • Autor

> wosku tak ale nie koloryzującego

> temat był już poruszany, po użyciu koloryzującego siuwaksu nie można uzyskać ładnej powłoki tylko

> wychodzą takie jakby to nazwać smugi

To jak zakryć drobne niedoskonałości lakieru?

Auto jest czarne i lakier ma naprawdę nieźle utrzymany - mimo to chciałbym go odświeżyć.

Jest trochę rysek "eksploatacyjnych" i trochę śladów po myjni - co najlepiej zamaskuje te niedoskonałości?

Napisano

> wosku tak ale nie koloryzującego

> temat był już poruszany, po użyciu koloryzującego siuwaksu nie można uzyskać ładnej powłoki tylko

> wychodzą takie jakby to nazwać smugi

u mnie nie wychodziły smugi - ale trzeba się było napracować smile.gif

za to wszelkie ryski ładnie zamaskowały się i karoseria wyglądała jak nowa ok.gif

Napisano

> T-CUT?

> Turtle?

t-cut czy turtle to nie woski, tylko jakieś mazidla, szkoda kasy na taki badziew.

kup prawdziwy wosk a nie będziesz żałował.

Napisano
  • Autor

> kup prawdziwy wosk a nie będziesz żałował.

Tylko dwie sprawy zlosnik.gif

1. Co to jest prawdziwy wosk zlosnik.gif

2. Co dać pod ten wosk, żeby przymaskować zarysowania lakieru

Napisano

> Tylko dwie sprawy

> 1. Co to jest prawdziwy wosk

prawdziwy wosk nie schodzi po jednym myciu smile.gif

> 2. Co dać pod ten wosk, żeby przymaskować zarysowania lakieru .

rys sie nie maskuje tylko usuwa ok.gif

SRP ma właściwości wypełniające, ale jeśli masz porysowany lakier to najlepszym wyjściem jest korekta lakieru a później wosk.

Napisano

> To jak zakryć drobne niedoskonałości lakieru?

> Auto jest czarne i lakier ma naprawdę nieźle utrzymany - mimo to chciałbym go odświeżyć.

Zeby odswiezyc lakier to niestety trzeba go troszeczke zedrzec lub, wersja mniej trwala, pokryc woskiem dobrze maskujacym rysy np. Meguiars Gold Class (robi naprawde ladny efekt na troche podstarzalych lakierach), a z tanszych to np. twardy wosk Sonaxa lub Turtle Wax (niezla trwalosc ma ten z PTFE w nazwie, a jezeli masz lakiet metalik to jest tez dedykowany z Metallic w nazwie wink.gif).

> Jest trochę rysek "eksploatacyjnych" i trochę śladów po myjni - co najlepiej zamaskuje te

> niedoskonałości?

Mozna spolerowac mechanicznie, a na poczatek sprawdz jakas politure (np. Sonaxa), maja wlasciwosci lekkoscierne. Jak przelecisz lakier politura to potem naloz wosk, ale zaden koloryzujacy - to troche tak jakbys chcial jasne buty przerobic na czarne przy uzycu czarnej pasty do butow. Pasta koloryzujaca to ostatnia deska ratunku dla zmeczonego zyciem lakieru, ale nie dla perly/metalika - efekty sa beznadziejne (czesto auto wyglada jak "przydymione").

Napisano
  • Autor

OK czyli reasumując zlosnik.gif

1. Zaczynam od "normalnego" umycia auta.

2. Suszę irchą

3. "Przelatuję" całe auto glinką ( Chcę kupić na próbę tą, którą tutaj opisałem )

4. Woskowanie jakimś lepszym woskiem

Jeśli efekt nadal nie będzie zadowalający w punkcie 4 nakładam politurę, a w piątym wosk lub jeszcze lepszy wosk zlosnik.gif

Napisano

Kupiłem wosk Nano+ f-my autoland (polecanej w przypadku innych produktów chemii moto) - wosk koloryzujący, czarny.

Nakładanie to bułka z masłem, ale wypolerowanie tego to już DRAMAT. Poza tym po wypolerowaniu auta, wystarczy się oprzeć o blachę a zostają plamy po dłoniach. Fakt, auto się pięknie błyszczy a brud (np. kawałek błotka) odpada prawie sam.

Najlepszy wosk jakiego używałem, to Turtle Wax który dostałem w połowie lat 90tych od kuzyna z Belgii.

Napisano

Glinka nie usunie rys - ona jest do usuwania zabrudzen, jezeli masz jakies ryski po myjni to raczej zacznij od politury lub czegos innego lekkosciernego (bardzo lekko na poczatek). Jezeli nie chcesz usuwac rys to IMHO przepis jest ok.

Napisano

> ... jezeli masz jakies ryski po myjni to raczej

> zacznij od politury lub czegos innego lekkosciernego (bardzo lekko na poczatek)....

Meguiar's ma w ofercie takie środki: SwirlX, ScrtachX 2.0 lub Ultimate Compound.

Na razie używałem tego pierwszego (najłagodniejszy) i część delikatnych rysek rzeczywiscie usunął, ale żeby usunąć wszystkie to musiałbym chyba znacznie więcej energii w to włożyć zlosnik.gif albo jednak skorzystać z tych mocniejszych środków.

Napisano

Meguiar's ma w ofercie takie środki: SwirlX, ScrtachX 2.0 lub Ultimate Compound.

> Na razie używałem tego pierwszego (najłagodniejszy) i część delikatnych rysek rzeczywiscie usunął,

> ale żeby usunąć wszystkie to musiałbym chyba znacznie więcej energii w to włożyć albo jednak

> skorzystać z tych mocniejszych środków.

Ręcznie zapomnij o dobrym efekcie. Ale jesli chcesz coś osiągnąć ręczniie to tylko Ultimate Compound. Swirxl nadaje się na miękki pad ale maszynowo a nie do rączki.

Prawa strona u góry UC maszynowo

284080575-UCsparky%282%29.jpg >

post-16601-14352509327577_thumb.jpg

Napisano

> Ręcznie zapomnij o dobrym efekcie. Ale jesli chcesz coś osiągnąć ręczniie to tylko Ultimate

> Compound. Swirxl nadaje się na miękki pad ale maszynowo a nie do rączki.

Khyy, khyy zlosnik.gif - używałem maszynowo.

To fakt, że dość ostrożnie i jeden raz, ale przy następnej okazji muszę się przygotować na bardziej agresywne użycie SwirX, albo spróbować użyć UC.

Chyba, że oczekiwania mam zbyt duże zlosnik.gif . Na tym przykładzie, który podałeś wyżej - pod każdym kątem nie widać żadnych kolistych zarysowań, czy jednak jak sie dobrze przyjrzeć to delikatne są?

Napisano

> To jak zakryć drobne niedoskonałości lakieru?

> Auto jest czarne i lakier ma naprawdę nieźle utrzymany - mimo to chciałbym go odświeżyć.

> Jest trochę rysek "eksploatacyjnych" i trochę śladów po myjni - co najlepiej zamaskuje te

> niedoskonałości?

też mam czarne metalizowane i używam tylko bezbarwnego, natomiast na zwykłym można próbować koloryzującego ale też będzie zabawy.

niedoskonałości można spróbować spolerować a jak mamy głębokie rysy to może jakaś kredka lub zaprawka i dopiero potem polerka

Napisano

> nie widać żadnych kolistych zarysowań, czy jednak jak sie dobrze przyjrzeć to delikatne są?

Jakich twardości padów uzywałeś. Mozę za krótko pracowałeś. Świrxl jest własnie jako wykończnie lub do likwidacji właśnie tych widocznych okradłych rys od szczot. UC jak użyjesz agresywnych padów to zjedziesz nawet g łebsze rysy. Na fotce powyzej nie widać tyh rys o których mówisz. Masz na mysli to co poniżej ?

Przed

2usgb9w.jpg

Po

zwnkv4.jpg

Napisano

> Jakich twardości padów uzywałeś. Mozę za krótko pracowałeś.

To fakt - dość delikatnie się z nim obchodziłem zlosnik.gif.

Używałem Polishing Pad do SwirlX i Finishing Pad do woskowania.

> Masz na mysli to co poniżej ?

To co jest na pierwszej fotce to już imho nadaje się ewidentnie na UC - oczywiscie tak jak to ja czuję, a nie mam doświadczenia w tym temacie.

Natomiast moje pytanie brzmi - czy to co jest na zdjeciu drugim (zdjecie nigdy nie oddaje rzeczywistości i dlatego pytam), to jest pod każdym kątem "lustro" i żadnej najdrobniejszej ryski nie widać?

Pytam o to dlatego, żeby wiedzieć jakich efektów należy oczekiwać - czy przypadkiem nie mam zbyt wygórowanych wymagań? zlosnik.gif

Napisano

> Pytam o to dlatego, żeby wiedzieć jakich efektów należy oczekiwać - czy przypadkiem nie mam zbyt

> wygórowanych wymagań?

Tylna klapa akurat była mozna powiedzieć na lustro, ale dach mial parę głebszych i odpuściłem. Wszystko zależy od ciebie jak gruby lakier, twardy itp. Myślę, że nie ma sensu robic na wystawę, gdyz rys w naszych warunkach i tak nie unkniesz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.