Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak astra II G czy ktoś sam montował

Featured Replies

Napisano

Chce zakupic takowy hak

http://allegro.pl/item1174808480_nowy_hak_holowniczy_opel_astra_2_ii_g_kombi_sedan.html

czy ktoś sam montował może coś na ten temat powiedzieś podobno w niektórych modelach jest kostka z lewej strony za półka apteczki ale też mozna podłączyć się do lamp

czytałem gdzieś że można coś powalić z kompem jak źle się podłączy

czekam na Wasze wypowiedzi

Napisano

> Chce zakupic takowy hak

> http://allegro.pl/item1174808480_nowy_hak_holowniczy_opel_astra_2_ii_g_kombi_sedan.html

> czy ktoś sam montował może coś na ten temat powiedzieś podobno w niektórych modelach jest kostka z

> lewej strony za półka apteczki ale też mozna podłączyć się do lamp

> czytałem gdzieś że można coś powalić z kompem jak źle się podłączy

> czekam na Wasze wypowiedzi

Witam, kupiłem podobny hak( tylko do hatchbacka) na Allegro i sam go montowałem.

W podłużnicach od spodu były już otwory.

Trzeba było wywiercić w podłodze bagażnika po dwa otwory nad tymi gotowymi w podłużnicach.

Blacha na podłodze bagaznika miała wygniecione fabrycznie znaki do wiecenia.

Montaż dostarczonymi z hakiem: tulejkami dystansowymi, śrubami, podkładkami i nakrętkami.

Podłączenie elektryczne wykonałem szybkozłączkami (byly w komplecie) do wiązki w bagażniku.

U mnie w Gliwickiej Astrze nie znalazłem żadnej złączki do haka.

Później wizyta u diagnosty i z papierem od niego do Wydz. Komunikacji po wpis do dowodu rejestracyjnego.

Napisano
  • Autor

> Witam, kupiłem podobny hak( tylko do hatchbacka) na Allegro i sam go montowałem.

> W podłużnicach od spodu były już otwory.

> Trzeba było wywiercić w podłodze bagażnika po dwa otwory nad tymi gotowymi w podłużnicach.

> Blacha na podłodze bagaznika miała wygniecione fabrycznie znaki do wiecenia.

> Montaż dostarczonymi z hakiem: tulejkami dystansowymi, śrubami, podkładkami i nakrętkami.

> Podłączenie elektryczne wykonałem szybkozłączkami (byly w komplecie) do wiązki w bagażniku.

> U mnie w Gliwickiej Astrze nie znalazłem żadnej złączki do haka.

> Później wizyta u diagnosty i z papierem od niego do Wydz. Komunikacji po wpis do dowodu

> rejestracyjnego.

ja też mam z Gliwic i mam hatchbacka

Napisano

w astrze 2 raczej nie ma specjalnej kostki do haka podpina sie pod lampy natomiast specjalne kostki i moduły sa w nowszych modelach opli w których są montowane żarówki jedno włuknowe do stopu i pozycji i moduł musi rozdzielać te światła na przyczepe

Napisano

W nowszych astrach jest już CAN więc musi być przez przekaźniki w G to jeszcze stara dobra instalacja więc pod lampę i heya.

Napisano
  • Autor

własnie czytałem na innym forum że jest kostka

ale dzieki chłopaki za podpowiedzi

ostatni raz montowałem hak w swojej skodzie 105S

w seja nie było sensu a w asterce by się przydał

jak mi krzykneli 550zł za wsio w zakładzie

to lepiej sam kupie za 200zł hak + pregląd i bedzie 250 a nie 550

a dwóch lewych rąk nie mam więc sam wszystko założę i podłączę

Napisano

ja siem podłączę.

Też myślę o haku ale mam założony LPG z wlewem od spodu zderzaka (kijowo się tankuje, bo wlewu nie widać, tylko na macanego...). Znajomy, co tez ma tak wlew założony montował sobie hak u mechaników od haków holowniczych i szpece zniszczyli mu kilka rzeczy od instalacji gazowej, nie pamiętam już dokładnie co. Musiał potem jechać do gazowników, żeby mu postawili instalację na nogi (+200 zł)

Jest szansa, że przy samodzielnym montażu też sobie zrobię kuku w LPG? Mechanik ze mnie żaden, potrafię tylko śrubki wkręcać w otworki oink.gif

Napisano
  • Autor

> ja siem podłączę.

> Też myślę o haku ale mam założony LPG z wlewem od spodu zderzaka (kijowo się tankuje, bo wlewu nie

> widać, tylko na macanego...). Znajomy, co tez ma tak wlew założony montował sobie hak u

> mechaników od haków holowniczych i szpece zniszczyli mu kilka rzeczy od instalacji gazowej,

> nie pamiętam już dokładnie co. Musiał potem jechać do gazowników, żeby mu postawili instalację

> na nogi (+200 zł)

> Jest szansa, że przy samodzielnym montażu też sobie zrobię kuku w LPG? Mechanik ze mnie żaden,

> potrafię tylko śrubki wkręcać w otworki

ja mam też wlew ciulowo ale kupie hak zdejmę zderzak zobaczę czy da się załozyc czy przewod gazu będzie przeszkadzał

zawsze można go inaczej uformować ale delikatnie żeby nie uszkodzić mocowania do wlewu

• 2 lata później...
Napisano

Pamiętasz może czy sciagałeś zderzak? ja jutro bede zabierał się za montowanie, i przykładając tą belke na "sucho" zdaje sie, że zderzak przeszkadza.

Napisano

> Pamiętasz może czy sciagałeś zderzak? ja jutro bede zabierał się za montowanie, i przykładając tą

> belke na "sucho" zdaje sie, że zderzak przeszkadza.

Ale żes wygrzebał temacik biglaugh.gif

U mnie zderzak jest lekko podgięty i częściowo podcięty bo allegrowy hak inaczej by nie wszedł. Mam jakiś model z odkręcaną kulą.

Napisano

> Pamiętasz może czy sciagałeś zderzak? ja jutro bede zabierał się za montowanie, i przykładając tą

> belke na "sucho" zdaje sie, że zderzak przeszkadza.

A jaką masz kolego astrę?Jam mam kombi i tez będe niedługo montował hak. Z tego co wiem są modele dla których trzeba ściągać i ciąć zderzak,ale są i takie w których nie trzeba nawet wyciągać pianki za zderzakiem smile.gif. Jakiej firmy zakładasz hak?

Napisano

Jakiej firmy zakładasz hak?

Takiej: 286382856-PICT1737.JPG

post-82770-14352517760053_thumb.jpg

Napisano

Hak zamontowany, firmy jw. do astry hatchback. Nie nacinałem zderzaka, jedyne co to w czarnym styropianie pod zderzakiem wyciałem 3-4cm otwór na miejsce belki. Czas mojego samodzielnego montażu to 3h30m z małymi przerwami na palacz.gif

Napisano

Czyli w sumie nic trudnego mówisz? wink.gif. A po ile otworów na stronę musiałeś wiercić? 2 czy 3? Pokryły się one bez problemu z tymi w podłużnicach?

Napisano

> Czyli w sumie nic trudnego mówisz? . A po ile otworów na stronę musiałeś wiercić? 2 czy 3? Pokryły

> się one bez problemu z tymi w podłużnicach?

Wierciłem z dołu, bo jak mierzyłem otwory tu i tu coś mi nie grało. Faktycznie, tak było, te znaki widoczne w bagażniku nie pokrywały sie w 100%, ale to raptem ok 1cm różnicy. Na dystanse potrzebowałem otwór 18mm wiec i tak trzeba było z góry rozwiercać.

Edit: otworów po 3 z obu stron

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.