Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okresowe badanie techniczne

Featured Replies

Napisano

Nadszedl czas (juz 2tyg temu:D) na podpicie dowodu i tu moje pytanie co sprawdzic przed, zeby uniknac problemow?

Mam w postojowkach zarowki LED, zamienic je na zwykle na wszelki wypadek, na zwykle? I to samo z postojówkami?

Gasnica, ze musi byc i trojkat to oczywiste, ale z rzeczy do ktorych moga się przyczepić o czym pamiętać? Na czym was przycieli na czym się nie spodziewaliście?

I ile trwa w ogole takie badanie?

Czy to badanie to jakas sciema czy naprawde za 98zł mi zrobia pełną diagnostyke, czytałem tekst ustawy i tych punktów jest od cholery, az mi sie nie chce wierzyc, ze tyle sprawdza? smile.gif

Piszcie co powienienem wiedziec:)

Napisano

Ja robilem 2 miesiace temu. Mily Pan obejrzal przejrzal, poopowiadal nawet potwierdzil mi ze mam luz na polosi (wymieniona na gwarancji tydzien pozniej) i nawet przymknal oko na hamulec reczny, ktory nizebyt rowno bral w pierwszej fazie. A na koniec dostalem gratis plyn do spryskiwaczy 5L.

PS. Czemu kolega nie wypelni profilu do konca, boi sie czegos?

Napisano
  • Autor

> Ja robilem 2 miesiace temu. Mily Pan obejrzal przejrzal, poopowiadal nawet potwierdzil mi ze mam

> luz na polosi (wymieniona na gwarancji tydzien pozniej) i nawet przymknal oko na hamulec

> reczny, ktory nizebyt rowno bral w pierwszej fazie. A na koniec dostalem gratis plyn do

> spryskiwaczy 5L.

> PS. Czemu kolega nie wypelni profilu do konca, boi sie czegos?

ja bede jechal do jakiegos wielkiego molocha, bo mam najblizej, a nie chce jezdzic bez badania, wiec licze na najwieksza podłość smile.gif

ale mnie najbrdziej interesuje zeby ktos opisal problemy bo jak przeszlo u ciebie bez problemu to nie zdobywam zadnej wiedzy:)

Napisano

Nic sie nie stresuj i jedz, na miejscu dowiesz sie co masz nie tak.

Najwyzej dostaniesz druga szanse ok.gif

W standarcie wjezdzasz na sciezke, amorki, hamulce, zawiecha + ewentualnie swiatla i wiecej w zyciu nie widzialem by sprawdzali.

Szkoda, ze nie poszedlem w ten zawod, bo bym trzepal, ze az milo bananaevil.gif

Napisano

> Mam w postojowkach zarowki LED...

A w jakim celu je tam wsadziłeś ?

Czy uważasz, że są tak samo widoczne jak oryginalne ?

Zdajesz sobie sprawę z możliwych konsekwencji w przypadku np. stłuczki na poboczu po zmierzchu ? Od ręki Twoja wina, ponieważ światła niezgodne z homologacją.

Oczywiście, że wymienić do przeglądu !

Dlaczego tak twierdzę? - znajdź mój wątek z testów LED-owych żarówek na kąciku skody (nazywał się chyba "Żarówki LED - ku przestrodze").

Nie ma to, jak samemu doświadczyć i wyciągnąć wnioski.

Jeśli masz w aucie więcej podobnych "kwiatków", to faktycznie powinieneś się bać rzeczowego przeglądu.

Napisano

Zależy od stacji. ja jeżdżą na taką, gdzie sprawdzają dokładnie auto i potem wiem, że jeżdżę sprawnym samochodem. Amorki, hamulce, zawieszenie, układ kierowniczy. Trwa to kila minut.

Co do pierdołek, jak żarówki, to nie wiem - pewnie zależy od humoru diagnosty zlosnik.gif

Napisano

> A w jakim celu je tam wsadziłeś ?

> Czy uważasz, że są tak samo widoczne jak oryginalne ?

> Zdajesz sobie sprawę z możliwych konsekwencji w przypadku np. stłuczki na poboczu po zmierzchu ? Od

> ręki Twoja wina, ponieważ światła niezgodne z homologacją.

> Oczywiście, że wymienić do przeglądu !

> Dlaczego tak twierdzę? - znajdź mój wątek z testów LED-owych żarówek na kąciku skody (nazywał się

> chyba "Żarówki LED - ku przestrodze").

Poszukaj i podaj linka - prosze

Napisano

> Nadszedl czas (juz 2tyg temu:D) na podpicie dowodu i tu moje pytanie co sprawdzic przed, zeby

> uniknac problemow?

> (...)

Ja od lat gdy jeżdżę z autami do ASO na rutynowe przeglądy to przy okazji zlecam zrobienie badania technicznego.

Łatwo, przyjemnie i bezstresowo. To już ich problem żeby auto zaliczyło badanie.

Napisano
  • Autor

> Ja od lat gdy jeżdżę z autami do ASO na rutynowe przeglądy to przy okazji zlecam zrobienie badania

> technicznego.

> Łatwo, przyjemnie i bezstresowo. To już ich problem żeby auto zaliczyło badanie.

mi sie kompletnie nie splotlo z przegladem a gwarancja mi sie konczy za pare dni wiec na znienawidzone ASO na Mangalii moge ich ewentualnie pozdrowic środkowym palcem za to jakie cyrki mi robili smile.gif tak wiec o nich zapominam smile.gif BTW moze ktos poleci jakis dobry (niekoniecznie najtanszy) prywatny fajny serwis gdzie sie znaja na naszych koreanczykach?:)

Co do ledow, caly samochod przywrocilem do stanu fabrycznego tzn zarowki smile.gif

@tdon, na allegro nie tylko sa postojowki LED po 1zl robia tez pozadne i ja takie kupilem 30zl.sztuka, ktore swieca nawet mocniej niz regular bulb i tez w 360 o zreszta widac, ze odbicia takie samo, oto porownanie:

img0427b.jpg

ale i tak nie bede ryzkowal, ze mi nie podbija przegladu, wiec prewencyjnie wymienilem.

Jutro pojade moze bedzie wolne i napisze jak poszlo, co do stanu technicznego to sie nie boje, wszystko chodzi jak w zegarku:) ale nie ma sie co dziwic auto ze stycznia 2008, a dopiero niedawno mi stuknelo 40k.

O jak juz w temacie jestem to sie spytam, bo wedlug intrukcji powinienem wymienic filtr paliwa, duzo jest z tym problemu? Da sie to samemu zrobic czy lepiej pojechac do warsztatu?

Napisano

> mi sie kompletnie nie splotlo z przegladem a gwarancja mi sie konczy za pare dni wiec na

> znienawidzone ASO na Mangalii moge ich ewentualnie pozdrowic środkowym palcem za to jakie

> cyrki mi robili tak wiec o nich zapominam

Ja mam fajne ASO, choć jeszcze badania technicznego u nich nie robiłem.

> BTW moze ktos poleci jakis dobry (niekoniecznie

> najtanszy) prywatny fajny serwis gdzie sie znaja na naszych koreanczykach?:)

Z tego co obserwuję, to nikt nie zna się na naszych Koreańczykach.

hehe.gifcrazy.gif

> (...)

Napisano

> mi sie kompletnie nie splotlo z przegladem a gwarancja mi sie konczy za pare dni wiec na

> znienawidzone ASO na Mangalii moge ich ewentualnie pozdrowic środkowym palcem za to jakie

> cyrki mi robili tak wiec o nich zapominam

Ja też nie mam dobrego zdania o APS na Mangalii ale pojechałem na przegląd po 75 kkm i od razu zleciłem badanie techniczne bo trzy latka stuknęły. Jako, że mają na miejscu stację diagnostyczną. Nie stwierdzono usterek. Ale z tego co widziałem ten sam gośc co naprawiał mi samochód później go diagnozował. Sam sobie krzywdy nie będzie przecież robił, w każdym razie samochód jest sprawny hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ja też nie mam dobrego zdania o APS na Mangalii ale pojechałem na przegląd po 75 kkm i od razu

> zleciłem badanie techniczne bo trzy latka stuknęły. Jako, że mają na miejscu stację

> diagnostyczną. Nie stwierdzono usterek. Ale z tego co widziałem ten sam gośc co naprawiał mi

> samochód później go diagnozował. Sam sobie krzywdy nie będzie przecież robił, w każdym razie

> samochód jest sprawny

mi po 3 latach ledwo 40k km stuknelo wiec nic sie nie dzieje:) ale Mangalia nigdy wieciej w zyciu:)

Napisano
  • Autor

> mi po 3 latach ledwo 40k km stuknelo wiec nic sie nie dzieje:) ale Mangalia nigdy wieciej w zyciu:)

wlasnie wrocilem z badania, trwalo to ok 4min, sprawdzil swiatla, sklad spalin, hamulce, uklad... i nic wiecej. Generalnie to jest widze jedna wielka sciema, po 5min mialem podbity dowod i o 100zl mniej w kieszeni. Nie patrzyli czy mam gasnice (specjalnie kupilem), trojkat, zarowki mial gdzies (moglem wsadzic swieczki w klosz i tez by przepchnal pewnie), sciema, sciema i po wtore sciema.

Az strach sie bac jak tak wygladaja badania okresowe jakis 15 letnich gratow. Ale czego ja sie w sumie spodziewalem?:)

Napisano

> (...)

> Az strach sie bac jak tak wygladaja badania okresowe jakis 15 letnich gratow. Ale czego ja sie w

> sumie spodziewalem?:)

Badania okresowe 15-letnich gratów wyglądają inaczej.

Po co diagnosta miał dokładnie prześwietlać prawie nowe auto z małym przebiegiem? Przecież wiadomo, że nic nie znajdzie, tylko się napracuje.

Napisano

> Poszukaj i podaj linka - prosze

Użyłem szukajki i nie mogę "namierzyć" oslabiony.gif

Zamieściłem tam m.in. zdjęcie tyłu auta z założoną z jednej strony LED-ową żarówką 21+5W "z górnej półki" typu 25 LED, a z drugiej strony została oryginalna żarówka stop-u. Zdjęcie zrobione w dość jasny dzień nie pozostawiało złudzeń co do widoczności LED-ów, które natychmiast oddałem.

Napisano
  • Autor

> Użyłem szukajki i nie mogę "namierzyć"

> Zamieściłem tam m.in. zdjęcie tyłu auta z założoną z jednej strony LED-ową żarówką 21+5W "z górnej

> półki" typu 25 LED, a z drugiej strony została oryginalna żarówka stop-u. Zdjęcie zrobione w

> dość jasny dzień nie pozostawiało złudzeń co do widoczności LED-ów, które natychmiast oddałem.

Co do innego traktowania 15 letnich trupow to takie tlumaczenie mnie nie przekonuje. Place jak kazdy to 100zł i dla kazdego auta powinna byc taka sama procedura, zrweszta auto nie jest prawie nowe bo juz ma 3lata. Ad vocem przedemna byl merc e klasa ~90' i jego badanie tez trwalo ok 4min, a do tego byl w charakterystycznym kremowym kolorze dla taksiarzy niemieckich czyli spokojnie mial 500k+ przebiegu. Mnie nie drazni ze mi nie sprawdzil tak bardzo, ale szkoda, ze wszystkie trupy co jezdza po kraju nie sa kontrolowane totalnie i tutaj kwestia zaroweczek LED staje sie praktycznie smieszna:)

@ tdon pozycja/stop rowniez mam LEDowe i kategorycznie LED w sloncu widac lepiej! Kieruja wiazke swiatla tak ze ten kto za nami jedzie na 100% ja widzi, moze ty jej nie widzisz jak stales obok auta czy cos. A co do postojowek to chyba widzisz na zdjeciu, ze sa co najmniej tak samo mocne, a w dzien jeszcze lepiej je widac w pelnym sloncu niz zwykle...

Napisano

Placisz jak kazdy 100zl i kazdy ma ta sama procedure, czemu wiec chcesz by 15-letni golf mial inna.

Powiem Ci wiecej, ja place 162zl i mam ta sama procedure.

Chyba mnie oszukali, pojde niech zwroca 62zl rotfl.gif

Sam napisales, ze sprawdzili podstawowe rzeczy, po ktorych poznac czy samochod nie jest bomba na kolach.

Najwazniejsze o heble i zawiecha.

Chcialbys, zeby na przegladzie sprawdzali kazdy element auta, nierealne. Taki strajk wloski bylby gwozdziem do trumny danej stacji diagnostycznej.

Napisano

> @ tdon pozycja/stop rowniez mam LEDowe i kategorycznie LED w sloncu widac lepiej! Kieruja wiazke

> swiatla tak ze ten kto za nami jedzie na 100% ja widzi, moze ty jej nie widzisz jak stales

> obok auta czy cos....

I właśnie dlatego, że tak piszesz, bardzo żałuję, że nie mogę już znaleźć tamtego zdjęcia. Było ono wykonane dokładnie z tyłu auta, z odległości kilku metrów i dobitnie ukazywało słabość zastosowanej przeze mnie LED-ówki.

Możliwe oczywiście, że przyczyną takiego stanu rzeczy była sama konstrukcja klosza Felicii (na której wykonywałem próbę) - w innym aucie może to wyglądać inaczej.

Poza tym, o ile widzę sens w zastosowaniu LED-a w stopie, kiedy zależy mi na tym, żeby jadący z tyłu jak najszybciej i skutecznie dostrzegł, że hamuję, o tyle wsadzanie ich w przednie postojówki moim zdaniem nic nie wnosi (nawet energetycznie zysk jest niewielki) - ot tylko taki bajer (niezgodny z homologacją, więc mogący być przyczyną problemów po np. stłuczce z prawnikiem grinser006.gif).

...ale to tylko moja ocena...

Napisano
  • Autor

> I właśnie dlatego, że tak piszesz, bardzo żałuję, że nie mogę już znaleźć tamtego zdjęcia. Było ono

> wykonane dokładnie z tyłu auta, z odległości kilku metrów i dobitnie ukazywało słabość

> zastosowanej przeze mnie LED-ówki.

> Możliwe oczywiście, że przyczyną takiego stanu rzeczy była sama konstrukcja klosza Felicii (na

> której wykonywałem próbę) - w innym aucie może to wyglądać inaczej.

> Poza tym, o ile widzę sens w zastosowaniu LED-a w stopie, kiedy zależy mi na tym, żeby jadący z

> tyłu jak najszybciej i skutecznie dostrzegł, że hamuję, o tyle wsadzanie ich w przednie

> postojówki moim zdaniem nic nie wnosi (nawet energetycznie zysk jest niewielki) - ot tylko

> taki bajer (niezgodny z homologacją, więc mogący być przyczyną problemów po np. stłuczce z

> prawnikiem ).

> ...ale to tylko moja ocena...

@Zuberto - placiles 160zł bo masz istalacje LPG, wszystkie cany sa ustalane przez ministerstwo wiec nikt cie nie oszukal.

@tdon - narazie to ja gram advocato diaboli bo poki wymienilem zarowki na seryjne to zostane juz przy nich, poniewaz w nocy jednak na stopie zwykle swieca nieporownanie mocniej, a to jednak wazne. A postojowki led wsadzilem do oswietlenia tablicy z tylu:)

Co do napiecia to zauwazylem po wszystkich regularnych zarowkach vs LED pozycja, postoj i oswietlenie tablicy spadek 0.2V (mam miernik napiecia w zegarku) jak to sie ma do spalania i kondycji akumulatora to nie wiem, ale jezeli samochod jest konstruowany pod zwykle zarowki to juz tak niech bedzie.

Co do wad LED postojowek ja mialem taki problem ze H4 przypalilo mi te ledowe oslonki:) tak wiec moze to sie fajnie sprawdzi, ale jak auto ma osobny przegrode na postojowki, a w Lacettim to nie ma sensu.

Btw dzisiaj beznzyne tankowalem 95 po 4.36zl (sic!), chyba zrobie sobie zdjecie rachunku:D

Napisano

> I właśnie dlatego, że tak piszesz, bardzo żałuję, że nie mogę już znaleźć tamtego zdjęcia.

ten wątek?

wystarczy na głównej stronie kącika wpisać słowo w okienko "Znajdź w tym kąciku"

279247916-LED3a.jpg

Napisano
  • Autor

> ten wątek?

> wystarczy na głównej stronie kącika wpisać słowo w okienko "Znajdź w tym kąciku"

no tak ale w Lacettim sa klosze typu "clear" wiec lepiej to widac, ale to nie zmienia faktu, ze zwykla swieci parokrotnie mocniej w koncu te 20W przeciwko ~1W musze swoje zrobic

Napisano

> @Zuberto - placiles 160zł bo masz istalacje LPG, wszystkie cany sa ustalane przez ministerstwo wiec

> nikt cie nie oszukal.

Nie wylapales sensu mego przekazu frown.gif

Napisano

> ten wątek?

Oczywiście, że ten. Dziękuję ok.gif

> wystarczy na głównej stronie kącika wpisać słowo w okienko "Znajdź w tym kąciku"

Po prostu użyłem szukajki nie mając świadomości, że od moich prób minęło już ponad 3 lata......jak ten czas leci..... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.