Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pozdrowienie ręką.

Featured Replies

Napisano

Ostatnio widuję bardzo często jak motocykliści pozdrawiają się podniesieniem ręki. Jedni odpowiadają, inni nie, jeszcze inni nie pozdrawiają wcale...

Dziwne to takie mi się wydało, kiedyś kierowcy autobusów PKS się tak pozdrawiali ale ich było mało na drogach, Ci z okolic się znali - to miało jakiś sens - a tu?

Sporo jest motorów na drogach, ręka może zaboleć hehe.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

P.S.

Żeby było jasne - nie mam nic przeciwko tylko z ciekawości pytam, może ktoś opisze temat.

Napisano

> Ostatnio widuję bardzo często jak motocykliści pozdrawiają się podniesieniem ręki. Jedni

> odpowiadają, inni nie, jeszcze inni nie pozdrawiają wcale...

> Dziwne to takie mi się wydało, kiedyś kierowcy autobusów PKS się tak pozdrawiali ale ich było mało

> na drogach, Ci z okolic się znali - to miało jakiś sens - a tu?

> Sporo jest motorów na drogach, ręka może zaboleć

> P.S.

> Żeby było jasne - nie mam nic przeciwko tylko z ciekawości pytam, może ktoś opisze temat.

wnioskuję że nie masz motocykla ew. kupiłeś niedawno wink.gif

zwyczaj stary jak świat ... teraz upada z dwóch głównych

- większej ilości prostaków na 2 oo

- większej ilości moto ( w słoneczną niedzielę na jakiejś popularnej trasie może się znudzić machanie ręką )

jako ciekawostkę powiem Ci że niektórzy jeszcze praktykują stary zwyczaj pozdrawiania się wyprostowaną nogą skromny.gifskromny.gif

ja macham ew. jeśli nie mam jak to wyraźnym skinieniem głową zastępuje machnięcie ręką .

Napisano
  • Autor

> wnioskuję że nie masz motocykla ew. kupiłeś niedawno

Nie mam i nie będę miał grinser006.gif

> zwyczaj stary jak świat ... teraz upada z dwóch głównych

> - większej ilości prostaków na 2 oo

> - większej ilości moto ( w słoneczną niedzielę na jakiejś popularnej trasie może się znudzić

> machanie ręką )

No i takiego wyjaśnienia się spodziewałem waytogo.gif

Ja nie wiem czy zwyczaj "upada" czy po prostu zatraca sens, bo tak jak piszesz - są dni i trasy na których można by było trzymać rękę w górze bez przerwy a to mocno utrudnia prowadzenie motocykla hehe.gifgrinser006.gif ale w końcu to chyba nic złego, że przybywa jednośladów - nie?

Napisano

Ręka w bok, to podziękowanie dla kogos z tyłu? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Ręka w bok, to podziękowanie dla kogos z tyłu?

Nie, to sygnalizacja skrętu rotfl.gif

Napisano

> jako ciekawostkę powiem Ci że niektórzy jeszcze praktykują stary zwyczaj pozdrawiania się

> wyprostowaną nogą

Na zachodzie wyprostowaną nogą dziękuje się kierowcom aut, za zrobienie miejsca w korku.

Napisano

> Na zachodzie wyprostowaną nogą dziękuje się kierowcom aut, za zrobienie miejsca w korku.

U brytoli (znaczy w GB) ponoć mandat można zaliczyć za puszczenie kiery podczas jazdy? Może to stąd się wzięło?

Napisano

> U brytoli (znaczy w GB) ponoć mandat można zaliczyć za puszczenie kiery podczas jazdy? Może to stąd

> się wzięło?

U nas też można za takie cos dostać mandat. A jak juz jedziesz siedząc na zbiorniku z nogami za kierownicą to wogole. Zwykła "guma" to tez juz mandacik grinser006.gif

Napisano

> U brytoli (znaczy w GB) ponoć mandat można zaliczyć za puszczenie kiery podczas jazdy? Może to stąd

> się wzięło?

Czyli tam aby zarejestrować motocykl musi być on wyposażony w kierunkowskazy?

Napisano

> U nas też można za takie cos dostać mandat. A jak juz jedziesz siedząc na zbiorniku z nogami za

> kierownicą to wogole. Zwykła "guma" to tez juz mandacik

ciekawe czy manewr z avantarka to też skromny.gif czy tylko za mocne hamowanie przodem

Napisano

> ciekawe czy manewr z avantarka to też czy tylko za mocne hamowanie przodem

na tej zasadzie guma to takie za mocne odkręcenie gazu smile.gif

Napisano

> Ja nie wiem czy zwyczaj "upada" czy po prostu zatraca sens,

Zwyczaj nie upada... Ci co chcą się pozdrawiać to będą... tak jak tu napisano, jest wielu motocyklistów (z reguły na szlifierkach) którzy olewają machanie... na czaoperach machają prawie wszyscy (wiem z doświadczenia)...

a motocyklistów nie ma tak dużo żeby sobie nie pomachać od czasu do czasu.. nie utrudnia to prowadzenia, a jak nie można puścić kierownicy to można zawsze skiwnąć głową (osobiście nie macham nogą bo to jakieś dziwne jest żeby nie powiedzieć obraźliwe - ale to moje zdanie smile.gif)...

Napisano

Ja również pozdrawiam ręką każdego motocyklistę. To imho miły zwyczaj. Mimo wszystko przynajmniej w mojej okolicy jest nas stosunkowo mało, więc to nie problem.

Napisano

> Zwyczaj nie upada... Ci co chcą się pozdrawiać to będą... tak jak tu napisano, jest wielu

> macham nogą bo to jakieś dziwne jest żeby nie powiedzieć obraźliwe - ale to moje zdanie )...

jeżdżę motocyklami szybkimi i jeżdżę szybko, (niech Ci, będzie że to szlifierki --> XJ, CBR XX, a teraz FJR) i czasem puszczenie kierownicy aby kogoś pozdrowić mogłoby sie źle skończyć, więc czasem nie pozdrowie, albo nie odpowiem, to samo w mieście, na nierównościach czasem nie mam ochoty puścić kierownicy.

Może to jest tak, ze na choperkach jeździ się ciut wolniej i mozna sobie pozwolić na puszczenie kierownicy na chwile?

Napisano

> jeżdżę motocyklami szybkimi i jeżdżę szybko, (niech Ci, będzie że to szlifierki --

> Może to jest tak, ze na choperkach jeździ się ciut wolniej i mozna sobie pozwolić na puszczenie

> kierownicy na chwile?

Bez przesady, też raczej szybko jeżdżę i rzadko się zdarza sytuacja, gdzie nie mogę machnąć. Jedyna jaką sobie mogę wyobrazić to gdy jestem akurat na skrzyżowaniu i trzymam sprzęgło a moto jest na biegu.

Napisano

> Bez przesady, też raczej szybko jeżdżę i rzadko się zdarza sytuacja, gdzie nie mogę machnąć. Jedyna

> jaką sobie mogę wyobrazić to gdy jestem akurat na skrzyżowaniu i trzymam sprzęgło a moto jest

> na biegu.

no to mamy dwie różne szkoły smile.gif

na skrzyżowaniu najczeście zdarza się skinienie czaszko-kaskiem.

Napisano

> Bez przesady, też raczej szybko jeżdżę i rzadko się zdarza sytuacja, gdzie nie mogę machnąć. Jedyna

> jaką sobie mogę wyobrazić to gdy jestem akurat na skrzyżowaniu i trzymam sprzęgło a moto jest

> na biegu.

Ostatnio tak jeden mi odmachnął, w korku stał... Jajcy to Go chyba potem bolały swiety.gif

Napisano

> motocyklistów (z reguły na szlifierkach) którzy olewają machanie... na czaoperach machają

> prawie wszyscy (wiem z doświadczenia)...

Masz rację - prawie wszyscy..;)

Ja macham wszystkim na moto.

Co do "panów" na Harleyach - większość olewa i udaje, że nie widzi. 2 na 10 z harlejów odmacha.

Napisano
  • Autor

> Masz rację - prawie wszyscy..;)

> Ja macham wszystkim na moto.

> Co do "panów" na Harleyach - większość olewa i udaje, że nie widzi. 2 na 10 z harlejów odmacha.

8-miu myśli: "Dziwne, wita się a ja go nie znam" rotfl.gif

Napisano

> 8-miu myśli: "Dziwne, wita się a ja go nie znam"

ja mam wrażenie że bardziej ...eeetam co bede leszczowi machał ... biglaugh.gif

i mimo to często takim macham ... i jak wiem że widział moje machnięcie i to olał ... to śmiech mnie ogarnia skromny.gif

Napisano

Ja pozdrawiam lecz niestety puki co gównarzeria na skuterach nie ma zbyt dobrego zdania nt. jazdy i kultury na drodze oraz bezmyslność wiec tez prawie nikt mi nie odmachuje a niestety jeżdżę skuterem...

Napisano
  • Autor

> Ja pozdrawiam lecz niestety puki co gównarzeria na skuterach nie ma zbyt dobrego zdania nt. jazdy i

> kultury na drodze oraz bezmyslność wiec tez prawie nikt mi nie odmachuje a niestety jeżdżę

> skuterem...

To coś tak jak na CB...

Najpierw byli kierowcy dużych, hobbyści na bazach, była kultura, zasady, "to coś".

Potem była masówka - każdy burak miał antenę... zrobił się taki syf, że szok.

A potem weszły komórki, internet i znowu zostali kierowcy i hobbyści.

A potem każdy kierowca założył i .. znowu syf tylko mniej dzieci z podstawówki rotfl.gif

Napisano

> Zwyczaj nie upada... Ci co chcą się pozdrawiać to będą... tak jak tu napisano, jest wielu

> motocyklistów (z reguły na szlifierkach) którzy olewają machanie... na czaoperach machają

> prawie wszyscy (wiem z doświadczenia)...

> a motocyklistów nie ma tak dużo żeby sobie nie pomachać od czasu do czasu.. nie utrudnia to

> prowadzenia, a jak nie można puścić kierownicy to można zawsze skiwnąć głową (osobiście nie

> macham nogą bo to jakieś dziwne jest żeby nie powiedzieć obraźliwe - ale to moje zdanie )...

W Niemcowni czesto machniecie reka ogranicza sie do ruchu dlonia bez odrywania dloni od manetki.

Napisano

> To coś tak jak na CB...

> Najpierw byli kierowcy dużych, hobbyści na bazach, była kultura, zasady, "to coś".

> Potem była masówka - każdy burak miał antenę... zrobił się taki syf, że szok.

> A potem weszły komórki, internet i znowu zostali kierowcy i hobbyści.

> A potem każdy kierowca założył i .. znowu syf tylko mniej dzieci z podstawówki

Wiesz, kiedy kierowcy AR sie pozdrawiali. Z czasem gdy na drodze pojawilo sie bardzo duzo zwyczaj zanikl, zanika lub ogranicza sie do ortodoksyjnych milosnikow marki.

Z motocyklami podobnie. moto to juz nie jest jakis wyroznik stylu zycia -to jest popularna zabawka i sporo ludzi jezdzi bez zaglebiania sie w jakis szerzej rozumieany "motocyklizm".

Mimo to w wiekszosci wypadkow motocyklisci to spoko ludzie wiec nie ma problemu zeby pogadac na postoju, wypic wspolnie w barze itp.

Ja osobiscie pozdrawiam, ale wybiorczo. W mojej okolicy latem sa setki motocykli. Chcac pozdrowic wszystkich musial bym jezdzic z lewa ciagle w gorze wink.gif

Napisano

> Wiesz, kiedy kierowcy AR sie pozdrawiali. Z czasem gdy na drodze pojawilo sie bardzo duzo zwyczaj

> zanikl, zanika lub ogranicza sie do ortodoksyjnych milosnikow marki.

Jak miałem alfe romeo to rzeczywiście nikt nigdy się nie pozdrawiał, ale za to jak miałem forda probe to każdy napotkany mrugał światłami i machał ręką biglaugh.gif

Czasami mnie tylko na moto dziwi jak niektórzy tak dziwnie machają, prostują jakby rękę całkiem w bok

Napisano

> Jak miałem alfe romeo to rzeczywiście nikt nigdy się nie pozdrawiał, ale za to jak miałem forda

> probe to każdy napotkany mrugał światłami i machał ręką

> Czasami mnie tylko na moto dziwi jak niektórzy tak dziwnie machają, prostują jakby rękę całkiem w

> bok

Przewaznie tak sie wlasnie pozdrawiaja w dojczlandzie. Reka w bok, albo sama dlon. gest widoczny w sumie jedynie dla mijanego motocyklisty.

Napisano

> Przewaznie tak sie wlasnie pozdrawiaja w dojczlandzie. Reka w bok, albo sama dlon. gest widoczny w

> sumie jedynie dla mijanego motocyklisty.

Ale tutaj własnie zaobserwowałem wyprostowanie całej ręki w bok, przecież opór powietrza na takiej ręce jest dosyć nieprzyjemny wg mnie

Napisano

> Ale tutaj własnie zaobserwowałem wyprostowanie całej ręki w bok, przecież opór powietrza na takiej

> ręce jest dosyć nieprzyjemny wg mnie

chyba przy 200 km/h zakrecony.gifwink.gif

Napisano

> Potem była masówka - każdy burak miał antenę... zrobił się taki syf, że szok.

Na szczęście te buractwo przeważnie nie odzywa się wogóle na CB.. pare razy jadąc w trasie pytałem o drogę czy o miśki i widać że śmigają ludzie z antemanami ale nikt się nie odezwie...

a co do skuterów to jak ktoś mi machnie to mu odmachuje ... nie mam jakiejś manii wyższości że ja jadę motocyklem a ktoś chińskim skuterem... jak macha to trzeba odmachnać... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.