Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Stłuczka - jak to powinno być załatwione ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

stałem dziś 3-ci w kolejce na skrzyżowaniu, gdy zapaliło się zielone światło kierowca za mną postanowił szybko ruszyć i zaparkować mi w bagażniku. Oświadczenie o jego winie mam, zgłosiłem to do jego ubezpieczalni (Warta) i czekam kiedy zadzwoni do mnie likwidator szkód.

Szkody wg mnie nie są zbyt poważne. Pękł zderzak w jednym miejscu, w drugim też go dobiło. Zderzak jest delikatnie porysowany, odchodzi listwa na tylnej klapie oraz jest na niej wgniotka. Klapa jest przesunięta, ale zamyka się w miarę normalnie. Auto mianowicie wygląda tak:

284103101-DSC09536.JPG

284103101-DSC09518.JPG

284103101-DSC09533.JPG

284103101-DSC09529.JPG

284103101-DSC09534.JPG

W związku z tym mam parę pytań:

1) czy jeśli ja stałem i czekałem, aż auta przede mną ruszą a on wjeżdża mi w kufer to stan lampy może mieć wpływ na odmowę wypłaty odszkodowania (stało się to przed chwilą, zamówiona lampa jeszcze nie dotarła - amortyzator tylnej klapy wypinając się z mocowania postanowił zrobić zamach na życie lampy)

2) czy wcześniejsze uszkodzenia zderzaka mogą mieć wpływ na proponowany sposób jego naprawy/ mój współudział w kosztach/ niższy koszt odszkodowania ?

3) co powinno się zrobić z tą klapą w związku z powstałą wgniotką

Na jakie odszkodowanie mogę liczyć, naprawa których części i w jaki sposób powinna zostać zaproponowana ?

Pozdrawiam 20.GIF

post-28955-14352509414765_thumb.jpg

Napisano

hej

Oni płacą jakby za naprawę i lakierowanie całego zderzaka (dla nich jest bez znaczenia czy miałeś 1 małe czy 8 dużych np rys czy tam otarć) , nawet gdybyś miał 1 zadziorę to na upartego i tak aby wrócić do powiedzmy stanu idealnego - przed zdarzeniem trzeba zderzak naprawić i polakierować. (a lakierowanie takiego zderzaka wyceniają na ok. 6 - 8 stówek.) - mowa o AII

pozdrawiam

Napisano

Na początku wyrazy współczucia. Dobrze, że nic poważnego się nie stało.

> 1) czy jeśli ja stałem i czekałem, aż auta przede mną ruszą a on wjeżdża mi w kufer to stan lampy

> może mieć wpływ na odmowę wypłaty odszkodowania (stało się to przed chwilą, zamówiona lampa

> jeszcze nie dotarła - amortyzator tylnej klapy wypinając się z mocowania postanowił zrobić

> zamach na życie lampy)

Stan lamp nie powinien mieć znaczenia, o ile działały. Przecież możesz stać bez stopów, więc wtedy tylko pozycyjne się świecą. Poza tym, nie wiem, jak to opisałeś w zgłoszeniu do ubezpieczyciela ale jak udowodnią Tobie, że lampy były niesprawne przed stłuczką?

Napisano

Nie zdziw się jak Ci całkę zrobią cfaniaczek.gif

Wg ich cenników auto warte z 2500 zł a naprawa z 2800 zł wyjdzie.

Oby Astra na licytacji nie wylądowała.

Ja też mam szkodę z OC sprawcy ubezpieczonego w Warcie.

Napisano

> Oby Astra na licytacji nie wylądowała.

> Ja też mam szkodę z OC sprawcy ubezpieczonego w Warcie.

Przeciez nikt nie moze Ci zlicytowac auta nie strasz kolegi. Ewentualnie moga dac oferte na zakup tego auta.

Napisano

> Przeciez nikt nie moze Ci zlicytowac auta nie strasz kolegi. Ewentualnie moga dac oferte na zakup

> tego auta.

Czyli defakto może trafic na wewn. aukcje firmy ubezpieczeniowej zlosnik.gif o czym wspominam za słowami jakie wczoraj usłyszałem podczas swoich oględzin.Czujnik grubości lakieru pójdzie w ruch zlosnik.gif 085-100 to norma u mnie wink.gif

Napisano

> Nie zdziw się jak Ci całkę zrobią

> Wg ich cenników auto warte z 2500 zł a naprawa z 2800 zł wyjdzie.

Moją z 93 roku (szkoda całkowita frown.gif ) wyceniono na 3500 zł a naprawę na ponad 10tys

Może zarobisz zderzaki nie są tak drogie.

Współczuje i pozdrawiam.

Napisano

tak na marginesie warto płacić autocasco, do momentu do kiedy chcą ubezpieczać, bo później psie pieniądze płacą. Inna sprawa, że na "zielonej wsypie" utarło się, że auto 15 letnie to szmelc, a zdarzają się w świetnym stanie samochody. (sąsiad ma classika jedynkę z 98 roku, jak kupował to wybrał alufelgi i taki spojler doczepiony do bagażnika - wygląda i jeździ jakby z salonu wczoraj ją przyprowadził)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dostałem kosztorys:

Podsumowanie Rbg. Stawka Kwota

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Części zamienne 404,11

Materiał lakierniczy [67,00 %] 278,67

Blacharz 4,30 50,00 215,00

Lakiernik 5,90 50,00 295,00

Prace dodatkowe 0,20 50,00 10,00

Mat.drobne i dodatkowe [2%] 8,08

------------------------------------------------

Koszt naprawy łącznie 1 210,86

- wartość naprawy netto: 1210,86

- wartość naprawy brutto: 1477,25

Co o tym myślicie ? Jeśli zdecyduję się brać pieniądze to rozumiem, że dostanę wartość naprawy brutto, czyli 1477,25 ?

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi smile.gif

Napisano

> Co o tym myślicie ? Jeśli zdecyduję się brać pieniądze to rozumiem, że dostanę wartość naprawy

> brutto, czyli 1477,25 ?

> Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

Tak jest. Bierz gotowe i Ciesz sie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jest. Bierz gotowe i Ciesz sie

Czyli kwota ok ? smile.gif nie mogłem zrozumieć na początku, że "gotowe" znaczy "gotówe" jak mniemam zeby.GIF

Napisano

> Dostałem kosztorys:

> Podsumowanie Rbg. Stawka Kwota

> ----------------------------------------------------------------------------------------------------

> Części zamienne 404,11

> Materiał lakierniczy [67,00 %] 278,67

> Blacharz 4,30 50,00 215,00

> Lakiernik 5,90 50,00 295,00

> Prace dodatkowe 0,20 50,00 10,00

> Mat.drobne i dodatkowe [2%] 8,08

> ------------------------------------------------

> Koszt naprawy łącznie 1 210,86

> - wartość naprawy netto: 1210,86

> - wartość naprawy brutto: 1477,25

> Co o tym myślicie ? Jeśli zdecyduję się brać pieniądze to rozumiem, że dostanę wartość naprawy

> brutto, czyli 1477,25 ?

> Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

Wydaje mi się, że jak na wiek samochodu i stopień uszkodzenia, to kwota jest całkiem ok. Z tego co widzę, to jakbyś się uparł, to prawie nic nie trzeba w nim naprawiać i 1,5 tys do kieszeni. A to chyba mniej więcej połowa obecnej wartości samochodu.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się, że jak na wiek samochodu i stopień uszkodzenia, to kwota jest całkiem ok. Z tego co

> widzę, to jakbyś się uparł, to prawie nic nie trzeba w nim naprawiać i 1,5 tys do kieszeni. A

> to chyba mniej więcej połowa obecnej wartości samochodu.

Ja też myślę, że nie jest źle... Teraz jak patrzę to muszę jednak klapę trochę poprawić, bo zapinki nie chcą listwy trzymać, ale ogólnie to ok.gif

Auto o dziwo wycenili na 5500 zł zeby.GIF

Pozdrawiam

Napisano

A możesz podać, który Ubezpieczyciel naliczał Tobie szkodę..? Tak dla porównania z moim przypadkiem...

Napisano
  • Autor

> A możesz podać, który Ubezpieczyciel naliczał Tobie szkodę..? Tak dla porównania z moim

> przypadkiem...

Warta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.