Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaz auta a ubezpieczenie

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie odnosnie ubezpieczenia OC po aucie ktore sprzedalem. Auto juz wyrejestrowane, ale OC chce przepisac na nowego ale jak to zrobic??

Napisano

> Witam mam pytanie odnosnie ubezpieczenia OC po aucie ktore sprzedalem. Auto juz wyrejestrowane, ale

> OC chce przepisac na nowego ale jak to zrobic??

jeśli kupujący nie podpisał Ci oświadczenia o zrzeczeniu się z Twojego OC to przeszło ono na niego z chwilą sprzedaży

Napisano

> Witam mam pytanie odnosnie ubezpieczenia OC po aucie ktore sprzedalem. Auto juz wyrejestrowane, ale

> OC chce przepisac na nowego ale jak to zrobic??

Ty jako sprzedajacy nic nie rob z OC.

Tylko idz do ubezpieczalni z umowa i zglos, zes sprzedal. Odbierz potwierdzenie, ze oni przyjeli to do wiadomosci (zeby nie przyszlo ci poczta piekne wezwanie do zaplaty kolejnej skladki/raty).

Jesli kupujacy nie zrzekł się polisy (a nie musi tego robić) to niech teraz sam się buja z przepisaniem umowy na siebie. Tobie już nic do tego.

Napisano

> Jesli kupujacy nie zrzekł się polisy (a nie musi tego robić) to niech teraz sam się buja z

> przepisaniem umowy na siebie. Tobie już nic do tego.

Mi sie wydaje raczej, ze kolega myslal o przeniesieniu OC ze sprzedanego auta, na swoja nowa bryke.

Napisano

> Mi sie wydaje raczej, ze kolega myslal o przeniesieniu OC ze sprzedanego auta, na swoja nowa bryke.

A wiesz co - mozesz miec racje : )

To tylko zalezy od kupujacego juz teraz - ale kto sie zgodzi na to, zeby tracic kase...

Ja kupowalem auto tydzien temu. OC zaplacone do kwietnia 2011. Juz mi sprzedajacy podsuwali kwit, ze sie zrzekam, ale powiedzialem, ze nie musze tego podpisywac i nie bede podpisywal.

Napisano
  • Autor

> Mi sie wydaje raczej, ze kolega myslal o przeniesieniu OC ze sprzedanego auta, na swoja nowa bryke.

juz mowie co chce zrobic. na nowe auto mam ubezpieczenie, chce poprostu dac stare OC nowemu wlascicielowi mojego bylego auta zeby.GIF

Napisano

ale to OC automatycznie przeszło na nowego właściciela.

Napisano
  • Autor

> ale to OC automatycznie przeszło na nowego właściciela.

tylko isc do ubezpieczalni powiadomic ich

Napisano

> tylko isc do ubezpieczalni powiadomic ich

ty tylko idziesz do wydziału komunikacji zgłosić zbycie auta. nic innego Cię nie interesuje - reszta w gestii kupującego.

Napisano
  • Autor

> ty tylko idziesz do wydziału komunikacji zgłosić zbycie auta. nic innego Cię nie interesuje -

> reszta w gestii kupującego.

to juz zrobione

Napisano

> ty tylko idziesz do wydziału komunikacji zgłosić zbycie auta. nic innego Cię nie interesuje -

ja bym jeszcze do ubezpieczalni podrzucił umowe sprzedaży - na wszelki wypadek, żeby nie czepali się w przyszłości...

Napisano

> ja bym jeszcze do ubezpieczalni podrzucił umowe sprzedaży - na wszelki wypadek, żeby nie czepali

> się w przyszłości...

Dokłądnie - zawsze tak robiłem i wszystko było w jak najlepszym porządku smile.gif

Napisano

Zgodnie z ustawą sprzedający informuje TU o sprzedaży i przekazuje im namiary na nowego właściciela. Jak nie to to mu OC przedłużą i będzie musiał odkręcać

Napisano
  • Autor

Sprawa zalatwiona pani z ubezpieczalni zrobila kserowke umowy oraz swistka z urzedu miasta wbila pieczatke ze przyjeto i po klopocie. dzieki za informacje 30.GIF

Napisano

> jeśli kupujący nie podpisał Ci oświadczenia o zrzeczeniu się z Twojego OC to przeszło ono na niego

> z chwilą sprzedaży

co się dzieje dla kupującego w przypadku zrzeczenia takiego ubezpieczenia?

Ustawodawczo ma 30 dni na zawarcie nowej polisyhmm.gif

Napisano

> Ustawodawczo

że proszę?

Napisano

> że proszę?

te 30 dni to ustawa chyba reguluje tak czy nie.

Pytam się o fakt tego ubezpieczenia, bo zakupując samochód zrzekłem się starego ubezpieczenia.Ile mam teraz czasu na zawarcie nowego hmm.gif

Napisano

> te 30 dni to ustawa chyba reguluje tak czy nie.

> Pytam się o fakt tego ubezpieczenia, bo zakupując samochód zrzekłem się starego ubezpieczenia.Ile

> mam teraz czasu na zawarcie nowego

najpóźniej w dniu rezygnacji z OC sprzedającego masz zawrzeć nową umowę OC

Napisano

> najpóźniej w dniu rezygnacji z OC sprzedającego masz zawrzeć nową umowę OC

To nie jest tak, ze OC i tak obowiazuje jeszcze 30dni od dnia kupna, niewazne od daty rezygnacji?

Kupilem auto 27.09 i z ta data podpisalem rezygnacje, legalnie smigalem na OC poprzednika np do 24.10, wiec nie uwazam, ze mam w dniu rezygnacji zawierac nowa umowe.

Napisano

> te 30 dni to ustawa chyba reguluje tak czy nie.

> Pytam się o fakt tego ubezpieczenia, bo zakupując samochód zrzekłem się starego ubezpieczenia.Ile

> mam teraz czasu na zawarcie nowego

Wg mnie 30 dni od zakupu lub po przerejestrowaniu, tak mnie kilku agentow uswiadamialo rok temu (miedzy innymi agent z firmy, w ktorej zrezygnowalem z OC).

Napisano

> Wg mnie 30 dni od zakupu lub po przerejestrowaniu , tak mnie kilku agentow uswiadamialo rok temu (miedzy innymi agent z firmy, w ktorej zrezygnowalem z OC).

Nie "po przerejestrowaniu" old.gif ... "od dnia nabycia" ... vide art. 31 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych => kliku kliku

Napisano

> To nie jest tak, ze OC i tak obowiazuje jeszcze 30dni od dnia kupna, niewazne od daty rezygnacji?

> Kupilem auto 27.09 i z ta data podpisalem rezygnacje, legalnie smigalem na OC poprzednika np do

> 24.10, wiec nie uwazam, ze mam w dniu rezygnacji zawierac nowa umowe.

możesz uważać co chcesz, ale ustawa mówi wyraźnie

Quote:

Art31.6.. W razie wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w przypadkach, o których mowa w ust. 1 i 4, posiadacz pojazdu mechanicznego wypowiadający umowę jest obowiązany do zawarcia nowej umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych najpóźniej w ostatnim dniu przed rozwiązaniem się umowy wypowiedzianej.

Także możesz jeździć do 30dnia i czekać grzecznie aż Cię UFG dojedzie zlosnik.gif

Napisano

> możesz uważać co chcesz, ale ustawa mówi wyraźnie Quote:

> Także możesz jeździć do 30dnia i czekać grzecznie aż Cię UFG dojedzie

Gdybys pisal jasniej nie byloby problemu z uwazaniem przeze mnie co mi sie chce.

Napisales:

Quote:

najpóźniej w dniu rezygnacji z OC sprzedającego masz zawrzeć nową umowę OC

Dzien rezygnacji na moj rozum jest dniem w ktorym podpisuje sie na papierze, ze rezygnuje z uslugi TU, co skutkuje wygasnieciem tejze za 30 dni i jej rozwiazaniem.

Napisano

> Gdybys pisal jasniej nie byloby problemu z uwazaniem przeze mnie co mi sie chce.

> Napisales:

> Quote:

> najpóźniej w dniu rezygnacji z OC sprzedającego masz zawrzeć nową umowę OC

> Dzien rezygnacji na moj rozum jest dniem w ktorym podpisuje sie na papierze, ze rezygnuje z uslugi

> TU, co skutkuje wygasnieciem tejze za 30 dni.

a bynajmniej, masz ustawowe 30dni na załatwienie rejestracji i załatwienie OC. Datę rezygnacji określasz SAM w piśmie do aktualnego TU, może to być dzień 30. albo następujący po złożeniu pisma.

Napisano

> a bynajmniej, masz ustawowe 30dni na załatwienie rejestracji i załatwienie OC. Datę rezygnacji

> określasz SAM w piśmie do aktualnego TU, może to być dzień 30. albo następujący po złożeniu

> pisma.

Kolego, nie wprowadzaj w błąd nono.gif

Jeżeli kupiłeś auto to masz dwie możliwości rozwiązania OC zbywcy:

1) w trybie art. 28 ustawy - wówczas umowa ubezpieczenia wygasa z ostatnim dniem określonym na polisie.

2) w trybie art. 31 ustawy (jako nowonabywca) - wówczas masz 30 dni od daty zakupu pojazdu (daty na umowie/fakturze) na wypowiedzenie polisy. Jeżeli to zrobisz to umowa rozwiązuje się po 30 dniach od daty zakupu pojazdu(art.31 ust.1 ustawy).

Pozdrawiam.

Napisano

Hmmm.. A to nie jest czasem tak że jeśli nie wypowiemy OC to się automatycznie przedłuża na kolejny rok?

Napisano

> Hmmm.. A to nie jest czasem tak że jeśli nie wypowiemy OC to się automatycznie przedłuża na kolejny

> rok?

OC z opłaconą składką, niewypowiedziane przed końcem ochrony automatycznie się przedłuża na kolejny okres. Ale to tak BTW.

Ja generalnie pisałem o możliwościach wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, po zakupie pojazdu.

Pozdrawiam.

Napisano

> OC z opłaconą składką, niewypowiedziane przed końcem ochrony automatycznie się przedłuża na kolejny

> okres. Ale to tak BTW.

> Ja generalnie pisałem o możliwościach wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, po zakupie pojazdu.

> Pozdrawiam.

OK. Nie doczytałem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.