Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdjęcie z fotoradaru - termin dostarczenia

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Jaki czas ma policja na przysłanie zdjęcia z fotoradaru ? Chodzi mi o konkretny przepis który mówi o tym do ilu dni maxymalnie może policjant zapukać mi do drzwi z fotką a po jakim czasie pozostaje tylko droga sądowa ? Nie chodzi mi o uchylanie się mandatu tylko wyjaśnienie pewnych nieścisłości.

Potrzebne mi są konkretne paragrafy którymi w ewentualnym wyjaśnieniu mógł bym się podeprzeć

Napisano

30dni od daty ujawnienia wykroczenia. Sęk w definicji daty ujawnienia;

Dla Ciebie to moment zrobienia zdjęcia

Dla Policji najczęściej data otrzymania zdjęcia od komórki zajmującej się ''wyciąganiem'' i obróbką materiału z fotoradarów.

Napisano

> 30dni od daty ujawnienia wykroczenia. Sęk w definicji daty ujawnienia;

> Dla Ciebie to moment zrobienia zdjęcia

> Dla Policji najczęściej data otrzymania zdjęcia od komórki zajmującej się ''wyciąganiem'' i obróbką

> materiału z fotoradarów.

nadinterpretuja swoja indolencje na swoja korzysc, nie pamietam lecz gdzies czytalem ze jednak data fotki to jest "ten dzien". ale w tym kraju o wszystko trzeba sie "bic".

Napisano

Jak to się ma do innych służb np. SM? Też ich obowiązuje 30-dniowy termin powiadomienia?

Dla przykładu dostałem pismo od SM 25.08 o popełnieniu wykroczenia (niestosowaniu sie do znaku). Pismo utworzone zostało 12.08, a wykroczenie według podanych informacji 23.06.

Napisano

> nadinterpretuja swoja indolencje na swoja korzysc, nie pamietam lecz gdzies czytalem ze jednak data

> fotki to jest "ten dzien". ale w tym kraju o wszystko trzeba sie "bic".

rozmawiałem kiedyś z policial.gif który owymi zdjęciami się zajmuje, oni utrzymują, że data ujawnienia to data wyciągnięcia z dysku, bo fotoradar np tydzień jest w ''trasie'' i po takim ciągu wszystkie dane hurtem trafiają do obróbki, ale np pkt przyznawane są od daty zdjęcia, a nie od daty wezwania, czy stawienia się na komendzie.

Na pyt. skąd rozbieżność terminów skoro pkt. też są przyznawane z dniem ujawnienia nie umiał odpowiedzieć zlosnik.gif

Przy grubych przegięciach zostaje tylko sąd z nimi się nie dogadasz.

Napisano

a sprawe by zalatwil "system komputerowy". tak wprowadzenie tego czegos kosztuje, ale pozniej mniej ludzi jest w administracji potrzebnych, system jest bezwgledny, nie poci sie, nie idzie na urlop, robi to bez zwloki (jeszcze tego samego dnia list do wykraczajacego by wyslal - o'la boga).

widocznie w polsce jest uklad styropianowcow ktorym taki "bajzel" odpowiada.

Napisano

> a sprawe by zalatwil "system komputerowy". tak wprowadzenie tego czegos kosztuje, ale pozniej mniej

> ludzi jest w administracji potrzebnych, system jest bezwgledny, nie poci sie, nie idzie na

> urlop, robi to bez zwloki (jeszcze tego samego dnia list do wykraczajacego by wyslal - o'la

> boga).

> widocznie w polsce jest uklad styropianowcow ktorym taki "bajzel" odpowiada.

Przejęcie fotoradarów przez ITD załatwi sprawę, skończy się ustawianie przez SM, w bzdurnych miejscach tylko po to żeby była kasa

Napisano

> Przejęcie fotoradarów przez ITD załatwi sprawę, skończy się ustawianie przez SM, w bzdurnych

> miejscach tylko po to żeby była kasa

pozyjemy zobaczymy, jak na razie jest dziuuuura w budzecie wiec skarb panstwa zawsze bedzie kosil kierowcow - bo dosyc prosto o to w naszym kraju, nie oferujac nic w zamian, nie mowie o drogach a np znizka w AC za "nie manie" mandatow" okresie 1 roku wstecz hmm.gif.

po kieszeni prosto trafic do ludzi w dwie strony.

Napisano
  • Autor

> 30dni od daty ujawnienia wykroczenia. Sęk w definicji daty ujawnienia;

> Dla Ciebie to moment zrobienia zdjęcia

> Dla Policji najczęściej data otrzymania zdjęcia od komórki zajmującej się ''wyciąganiem'' i obróbką

> materiału z fotoradarów.

chciałem się upewnic bo poszedł w takim razie na mnie wałek gdyż dostalem fotke. na fotce była data która w późniejszym czasie za cholere mi nie pasowała bo po pierwsze w terminie 30 dni od fotki czy nawet od obrobienia t o data w której byłem w tym konkretnym dniu poza granicami kraju a jedyne wykroczenie kiedy by mi się data zgadzała to było w czerwcu. Zdjęcie dostałem w ten piatek. policjant przyszedł do domu. Mandat przyjołem bo byłem zdenerwowany i tak mnie zakrecil że nie pomyslałem o dacie. i teraz pytanie kolejne czy moge jeszcze teraz z nimi powalczyc że przyjołem mandat w zdenerwowaniu i mam watpliwosci co do jego zasadnosci po spokojnym przemysleniu czy juz po zawodach i trzeba płacic gapowe ?

Napisano
  • Autor

> Ale na fotce powinna być data wykroczenia.

ale wiesz jak to jest jak ci puka policja do chałupy i szybko szybko bo jest podstawa czyli zdjecie a ty dodatkowo jestes wk... to nie myslisz racjonalnie

Napisano

> nadinterpretuja swoja indolencje na swoja korzysc,

Mylisz się.

Jest to zdecydowanie interpretacja na korzyść sprawcy - w ten sposób masz możliwość zakończenia sprawy w postępowaniu mandatowym, zamiast z defaultu mieć sprawę przez SR.

Napisano

> a sprawe by zalatwil "system komputerowy". tak wprowadzenie tego czegos kosztuje, ale pozniej mniej

> ludzi jest w administracji potrzebnych, system jest bezwgledny, nie poci sie, nie idzie na

> urlop, robi to bez zwloki (jeszcze tego samego dnia list do wykraczajacego by wyslal - o'la

> boga).

> widocznie w polsce jest uklad styropianowcow ktorym taki "bajzel" odpowiada.

Nie bardzo widzę system, który byłby w stanie obrobić zdjęcie (nie zawsze "surowa" fota jest czytelna), wyciąć to co trzeba wyciąć (zawsze pasażerowie są "zamalowani"), zinterpretować zdjęcie (te, na których jest więcej niż 1 samochód idą do kosza) - zautomatyzować toto nie sposób.

Aktualne systemy w znacznej mierze pozwalają na zautomatyzowanie procesów - jeżeli między datą ujawnienia wykroczenia a datą gdy wychodzi pismo upływa 1 (jeden) dzień, to moim skromnym zdaniem obrabiane jest to b. sprawnie.

Weź poprawkę, że zdjęcia z fotoradarów to bardzo intratny biznes - jeśli tylko dałoby się to bardziej zautomatyzować, to już by to zrobiono - pieniądze nie są tu problemem.

Napisano

> Nie bardzo widzę system, który byłby w stanie obrobić zdjęcie (nie zawsze "surowa" fota jest

> czytelna), wyciąć to co trzeba wyciąć (zawsze pasażerowie są "zamalowani"), zinterpretować

> zdjęcie (te, na których jest więcej niż 1 samochód idą do kosza)

czas zacząć montować ikonka_photo2.gif np w pobliżu szkoły, a nie na 3 pasmowych jezdniach, prędkość mniejsza jakość foty wyższa + faktyczne dbanie o bezpieczeństwo

- zautomatyzować toto nie

> sposób.

znajomy informatyk się dziwi i twierdzi cos zupelnie odwrotnego, dodatkowo w krajach ościennych dają radę, Ciotka przekroczyła we wtorek, w czwartek był list zolta.gif

> Aktualne systemy w znacznej mierze pozwalają na zautomatyzowanie procesów - jeżeli między datą

> ujawnienia wykroczenia a datą gdy wychodzi pismo upływa 1 (jeden) dzień, to moim skromnym

> zdaniem obrabiane jest to b. sprawnie.

> Weź poprawkę, że zdjęcia z fotoradarów to bardzo intratny biznes - jeśli tylko dałoby się to

> bardziej zautomatyzować, to już by to zrobiono - pieniądze nie są tu problemem.

obstawiam że w innych krajach zasadność lub nie mandatu możesz ustalić na najbliższym komisariacie

Napisano

> znajomy informatyk się dziwi i twierdzi cos zupelnie odwrotnego, dodatkowo w krajach ościennych

> dają radę, Ciotka przekroczyła we wtorek, w czwartek był list

Patrz wyżej - miewałem fotoplastikony opisywane w 1 dzień po ujawnieniu.

Dalej to już kwestia (a raczej problem) poczty polskiej.

> obstawiam że w innych krajach zasadność lub nie mandatu możesz ustalić na najbliższym komisariacie

W przypadku mandatu z Policji tak dokładnie jest - fota leci do komendy właściwej rejonowo dla miejsca zamieszkania/siedziby kierującego/właściciela/użytkownika.

Napisano

> ale wiesz jak to jest jak ci puka policja do chałupy i szybko szybko bo jest podstawa czyli zdjecie

> a ty dodatkowo jestes wk... to nie myslisz racjonalnie

Wiem smile.gif Ale jak przyjąłeś to obawiam się że jesteś ugotowany...

Napisano

> fota leci do komendy właściwej rejonowo dla miejsca zamieszkania

Jesteś pewien? Bo ja jestem przekonany, że raczej właściwej dla miejsca zameldowania...

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.