Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sposob na dokrecenie sruby kola pasowego walu korbowego?

Featured Replies

Napisano

Macie jakis sposob inny niz zablokowanie kola walka rozrzadu na tye skuteczny, zeby dobrze dokrecic sruba walu korbowego? Pneumat odpada.

Napisano

W jakim silniku, bo znam pelna game sposobow...

Pozdrawiam

Napisano

> W jakim silniku, bo znam pelna game sposobow...

A jak najlepiej odkręcić koło pasowe na wale w V-B i jak je potem najlepej przykręcić aby było pewne (mocne) ? śrubę trzeba wymieniać razem z kołem ?

Napisano

> A jak najlepiej odkręcić koło pasowe na wale w V-B i jak je potem najlepej przykręcić aby było

> pewne (mocne) ? śrubę trzeba wymieniać razem z kołem ?

Nie wiem jak dokręcał tą śrubę mój mechanik ale gwint smarował średnim klejem do gwintów. Użyłem starej śruby po tym jak poznałem cenę nowej w ASO zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem jak dokręcał tą śrubę mój mechanik ale gwint smarował średnim klejem do gwintów.

hmm niech się wypowiedzą fachowcy ale jak od "swoich" mechaników słyszałem że śruby koła pasowego _nie wolno_ smarować klejem do gwintów,

brat

Napisano

> Nie wiem jak dokręcał tą śrubę mój mechanik ale gwint smarował średnim klejem do gwintów. Użyłem

> starej śruby po tym jak poznałem cenę nowej w ASO

No ja właśnie tez poznałem cene nowej i nie wiem co tam ma tyle kosztować faint.gif Jaka tam jest śruba? Może uda się dopasować w jakimś dobrym narzędziowym zlosnik.gif

Napisano

Żeby dokręcić tę śrubę nie trzeba, a wręcz nie wolno, unieruchamiać wałka rozrządu, bo w ten sposób zniszczysz pasek.

Najłatwiej wrzucić piątkę i wcisnąć hamulec.

Napisano

> Najłatwiej wrzucić piątkę i wcisnąć hamulec.

W pełni się zgadzam... za wałek przytrzymałem przy odkrecaniu i zaraz pękł.Potem zablokowałem koło zamachowe. A śrubę niczym nie traktowałem wg mojej wiedzy technicznej powinna się sama dokręcać.

Napisano
  • Autor

> Żeby dokręcić tę śrubę nie trzeba, a wręcz nie wolno, unieruchamiać wałka rozrządu, bo w ten sposób

> zniszczysz pasek.

> Najłatwiej wrzucić piątkę i wcisnąć hamulec.

Nie dam rady jednoczesnie wciskac hamulca i dokrecac sruby grinser006.gif Bez powodu nie zadawalbym pytania zlosnik.gif

Napisano

To zaciągnij ręczny grinser006.gif

Na łączeniu skrzyni biegów i silnika od spodu jest blaszana osłonka. Po jej zdjęciu widać koło zamachowe z wieńcem do rozrusznika. Koło zębate łatwiej unieruchomić cfaniaczek.gif.

Napisano

> Nie dam rady jednoczesnie wciskac hamulca i dokrecac sruby Bez powodu nie zadawalbym pytania

No a nie masz kogoś na chwilkę do pomocy?

Napisano
  • Autor

> No a nie masz kogoś na chwilkę do pomocy?

No niestery nie, stad pytanie. Musze podejchac do garazu i ogarnac temat w 5 minut. Plastiki mam zdjete, wiectylko kolo zrzucic i dokrecic srube. Tylko wlasnie ak zblokowac wal, zeby to zrobic samemu?

Napisano

> No niestery nie, stad pytanie. Musze podejchac do garazu i ogarnac temat w 5 minut. Plastiki mam

> zdjete, wiectylko kolo zrzucic i dokrecic srube. Tylko wlasnie ak zblokowac wal, zeby to

> zrobic samemu?

No to rób tak, jak pisze Orochimaru smile.gif

Napisano

> Macie jakis sposob inny niz zablokowanie kola walka rozrzadu na tye skuteczny, zeby dobrze dokrecic

> sruba walu korbowego? Pneumat odpada.

Jam mam elektryczny klucz pneumatyczny i nim odkręcałem i dokręcałem. Ale może to był zły sposób :/

Napisano

> Nie dam rady jednoczesnie wciskac hamulca i dokrecac sruby Bez powodu nie zadawalbym pytania

Musisz mieć kogoś do pomocy, bo samo zapięcie 5 biegu nie pomoże za bardzo, przerabiałem to miesiąc temu podczas wymiany rozrządu w moim przebadziewnym x16xel.

• 3 tygodnie później...
Napisano

A ja to robie tak: wstawiam taki ucziwy wkretak pomiedzy "jakis staly-nieruchomy element" a zeby wienca na kole napedowym paska. Sa tam zabki do czujnika obrotow walu korbowego. W zaleznosci od sytuacji podpieralem tez wkretak o podloze, czy li parkingowy beton. Walczylem z rozrzadem juz 2 razy i zadne tam 5 biegi ani hamulec (ciekawe jak ma dzialac bez wspomagania, no chyba ze ktos ma nogi jak slon...). Zero poslizgu i konkretny opor, tak ze mozna kluczem dynamometrycznym pieknie dociagnac jak nalezy :-)

Napisano

> Macie jakis sposob inny niz zablokowanie kola walka rozrzadu na tye skuteczny, zeby dobrze dokrecic

> sruba walu korbowego? Pneumat odpada.

Koledzy co zmieniali paski rozrządu w polu raportują ze da sie przy pomocy rozrusznika. Klucz trzeba jakos zablokowac i wio rozrusznikiem.

Napisano

> Koledzy co zmieniali paski rozrządu w polu raportują ze da sie przy pomocy rozrusznika. Klucz

> trzeba jakos zablokowac i wio rozrusznikiem.

to sie sprawza na 100%przy odkrecaniu . jak robilem rozrzad to po dokreceniu metoda 5 i ham. pojechalem do w-tatu zeby mi dokrecili pneumatykiem, to mnie dziadek z bal .powiedzial ze to sie nie odkreci . mial racje prawie 2 lata i ok .

rozrusznikiem to jak juz na duzy ulamek sek aby pasek nie przeskoczyl

Napisano

W astrze G tak zablokowałem koło zamachowe.

Bezproblemowe odkręcania i zakręcanie.

blokadawaukorbowego.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

A jak się nie ma tej zaślepki to czymś grozi? Nie wiem czy zginęła czy nie było jej od nowości. hmm.gif

Napisano

Grozi to dostawaniem się syfu do sprzęgła.

Napisano

> Grozi to dostawaniem się syfu do sprzęgła.

To niedobrze oslabiony.gif Gdzie ją zdobyć?

Napisano

> W ASO. Koszt kilkanaście zł.

A jak się fachowo ta zaślepka nazywa?

Napisano

W katalogu figuruje jako pokrywka miski olejowej grinser006.gif

Ale jeśli powiesz, że chcesz zaślepkę otworu w czole miski, to pewnie będą wiedzieć o co chodzi wink.gif

Nr 7 05 758.

Napisano

> W katalogu figuruje jako pokrywka miski olejowej

> Ale jeśli powiesz, że chcesz zaślepkę otworu w czole miski, to pewnie będą wiedzieć o co chodzi

> Nr 7 05 758.

20.GIF

Napisano

Niedawno robiłem rozrząd i odkręciłem/zakręciłem koło pasowe długim kluczem oczkowym+walnie młotkiem w koniec klucza. Mam nadzieję, że niczym złym to nie grozi, ale w warunkach "podwórkowych" i samemu robiąc nic innego mi do głowy nie przyszło.

Napisano

> Mam nadzieję, że niczym złym to nie grozi

Co najwyżej przeciążeniem i mikrouszkodzeniami paska rozrządu alien.gif

Napisano

> Co najwyżej przeciążeniem i mikrouszkodzeniami paska rozrządu

Jaki związek z ewentualnym niewłaściwym momentem dokręcenia śruby koła pasowego ma potencjalne uszkodzenie paska? Jakby było źle to chyba by się zerwał/wkręcił od razu?

Napisano

Moment nie ma, w przeciwieństwie do jego udarowego przykładania. Chyba, że wał korbowy jest zablokowany. Jeśli nie, to każde uderzenie powoduje skłonność koła do ścinania zębów paska.

Napisano

Teraz rozumiem w czym rzecz, cóż po fakcie, może się nie zerwie...

Dzięki za objaśnienie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.