Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o pomoc, opinie w wyborze... Ford, Renault,Audi....

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przymierzam się do zmiany autka... maksymalny budżet jakim dysponuję to ok 23-25kpln. Na celowniku mam w zasadzie jedno autko ale ostatnio wpadła mi w oko konkurencja i potrzebowałbym opinii użytkowników i znawców tematu... Zależy mi na autku w miarę ekonomicznym (oczywiście jak na wersję kombi), z przystępnymi cenami i dostępnością części itp itp... wiadomo o co chodzi...

1. Ford Mondeo MKIII z ok 2003-4r 2.0 Benzyna kombi - w sumie takiego czegos szukam ale ciężko trafić z takim silnikiem, więc od biedy bedzie i 1.8benz, markę znam aczkolwiem z modelem MKIII nie miałęm styczności

2. Renault Laguna z ok 2003-2005r (najlepiej w benzynie chociaż nie wiem jakie tam silniki wkładali, i które z nich byłyby najmniej kłopotliwe i zarazem najekonomiczniejsze)... z tego co widzę to w budżecie jakim dysponuje można kupić dość młody i zadbany egzemplarz. Ale niestety nic nie wiem na temat tych autek... tyle że duże i wygodne ;-)

3. Audi A6 2000r 2.5TDI kombi..... takie coś mi ostatnio znajomy na głowe wrzucił, jako że jego kolega sprzedaje taką kolumbrynę ok 200kkm przebiegu, klima, manual itp... i woła za to 3500Euro... a jeżdżone to było we Francji... cena przyzwoita bo z tego co widzę to średnio wołają za to 20kpln.. tylko poprosiłbym o opinie jak z eksploatacją takiej maszyny, co to za silnik, czy bardzo złopie itp itp...? No i czy generalnie operacja sprowadzenia takiego auta opłacalna.. (nie wiem jakie teraz są opłaty i procedury)

Chyba że macie jakieś inne sugestie.. np Vectra, Volvo itp

Z góry dziękuję za opinie.

Pozdrawiam

Mirron

Napisano

Mondeo-oprócz tylnego zawiasu wymagającego dość częstej geometri,na polskich poligonach to benzyna 2.0- ok.gif,1.8 za słabe

Laguna-1.8 16v-tylko w tym zestawieniu bym polecił,2.0 IDE był nie udany i wycofali go szybko.Poza tym-z elektroniką od klimy do karty zastepującej kluczyk spore problemy ok.gif

A6-silnik z wadą konstrukcyjną-było-wycierają się wałki rozrządu,pompa pada itd.,mało nie pali,a to 200kkm jeżdżone we francji pewne?

Poza tym przód na wielowahaczowym zawieszeniu-dość delikatnym na polish roads,jeszcze z ciężkim dieslem

Napisano

Z Vectrą kombi jest problem, albo słabo wyposażona C z najstarszych roczników, lub bardzo dobra B z końca produkcji.

Napisano

> 1. Ford Mondeo MKIII (...)

Fajne auto. Poszukaj w Niemczech diesla, zapłacisz wiecej ale przyjemna eksploatacja. Podobno benzynowe silniki Forda trudno dobrze zagazować.

> 2. Renault Laguna (...)

Zaraz bedzie litania, zeby nie kupować Laguny II. Ale jak trafisz egzemplarz po 2005 roku w dobrym stanie, to bedziesz zadowolony. Zawieszenie b.komfortowe, ale nastaw sie na czesta wymiane drobiazgow. No i czasami elektronika zapewnia rozne rozrywki.

> 3. Audi A6 2000r 2.5TDI kombi..... (...)

Auto wieksze, niz powyzej wymienione. Sprowadzane bedzie Cie wiecej kosztowalo (akcyza wyzsza) a poza tym ciezko mi uwierzyc w 10 letnie diesle z przebiegiem 200kkm. Silnik ma problemy z walkami, wysokie koszty wymiany paska rozrządu, kosztowne zawieszenie przednie.

4. Opel Vectra C?

5. Fiat Stilo MW?

6. citroen c5

Napisano

> 1. Ford Mondeo MKIII z ok 2003-4r 2.0 Benzyna kombi

Fajne auto. Wygodne, wielkościowo też OK.

1.8 benzyna jest za słaba

2.0 jest już wystarczające.

Trochę sobie takim pojeździłem, nadal czasami jeżdzę (właśnie 2.0) - Nie kupiłbym zlosnik.gif

Jestem już uprzedzony do Fordów, po innym Mondeo hehe.gif , które po zbliżeniu się przebiegiem do 200 tys. km, non stop się psuło hehe.gif

> 3. Audi A6 2000r 2.5TDI kombi..... takie coś mi ostatnio znajomy na głowe wrzucił, jako że jego

> kolega sprzedaje taką kolumbrynę ok 200kkm przebiegu, klima, manual itp... i woła za to

> 3500Euro... a jeżdżone to było we Francji... cena przyzwoita bo z tego co widzę to średnio

> wołają za to 20kpln.. tylko poprosiłbym o opinie jak z eksploatacją takiej maszyny, co to za

> silnik, czy bardzo złopie itp itp...? No i czy generalnie operacja sprowadzenia takiego auta

> opłacalna.. (nie wiem jakie teraz są opłaty i procedury)

IMO najlepsze z wymienionych aut zlosnik.gif

O 2.5 TDI są różne opinie, ale moje zdanie jest takie, że jeśli prawidłowo eksploatowany to problemów nie będzie. Przed kupnem trzeba sprawdzić hydraulikę i wałki rozrządu - najkosztowniejsze naprawy.

Na pewno najwygodniejsze i najfajniejsze auto z wymienionych przez Ciebie zlosnik.gif

Noo ew. warto jeszcze dodać kilka gr i kupić autko po lifcie smile.gif

Aha - spalanie - mi wychodzi średnio w okolicach 7.5l / 100 km po mieście - maksymalnie 9l.

Na trasie spokojnie da się zejść poniżej 6l

Vectra - szwagier sobie teraz taką [C] kupił - w porównaniu do mojej A6 - Vectra ma bardziej plastikowe wnętrze. Widać, że na czymś trzeba było ciąć koszty i brakuje trochę pierdołek (jak nawet głupi zaczep do podwieszania podłogi bagażnika hehe.gif ).

1.8 - słabe i dość paliwożerne...

EDIT

Jeszcze dodam od siebie zlosnik.gif

Jak chcesz kupić auto "z pasją" - bierz A6, jak chcesz tanie, nudne auto do przemieszczania się - Vectra lub Mondeo.

Napisano

> 1. Ford Mondeo MKIII z ok 2003-4r 2.0 Benzyna kombi - w sumie takiego czegos szukam ale ciężko

> trafić z takim silnikiem, więc od biedy bedzie i 1.8benz, markę znam aczkolwiem z modelem

> MKIII nie miałęm styczności

Chyba najrozsadniejszy z calej trojki.

> 2. Renault Laguna z ok 2003-2005r (najlepiej w benzynie

chociaż nie wiem jakie tam silniki

> wkładali, i które z nich byłyby najmniej kłopotliwe i zarazem najekonomiczniejsze)... z tego

> co widzę to w budżecie jakim dysponuje można kupić dość młody i zadbany egzemplarz. Ale

> niestety nic nie wiem na temat tych autek... tyle że duże i wygodne ;-)

Wszystko zalezy od egzemplarza - taka loteria napewno omijaj benzynowe silniki ide i auta z poczatku produkcji , najlepiej wyrwac cos po lifcie bo poprawili wiekszosc usterek ok.gif

> 3. Audi A6 2000r 2.5TDI kombi..... takie coś mi ostatnio znajomy na głowe wrzucił, jako że jego

> kolega sprzedaje taką kolumbrynę ok 200kkm przebiegu, klima, manual itp... i woła za to

> 3500Euro... a jeżdżone to było we Francji... cena przyzwoita bo z tego co widzę to średnio

> wołają za to 20kpln.. tylko poprosiłbym o opinie jak z eksploatacją takiej maszyny, co to za

> silnik, czy bardzo złopie itp itp...? No i czy generalnie operacja sprowadzenia takiego auta

> opłacalna.. (nie wiem jakie teraz są opłaty i procedury)

Zobacz ile kosztuje obsluga takiego audi : wymiana rozrzadu , wymiana zatartych walkow (czesta przypadlosc) , opony , hamulce itd Poza tym bodajze w tym tygodniu byl watek o takim A6 ze Szwecji 1.9 TDI ,chyba tez 2000 rok , u handlarza mialo 191kkm a na Szwedzkiej stronie co okolo 500kkm ok.gif

Napisano

> Zobacz ile kosztuje obsluga takiego audi :

Jest droższa od "standardowego" auta ok.gif

wymiana rozrzadu ,

Tu nie dramatyzujemy - w porównaniu do 1.9 TDI - jest drożej o jakieś 200-300 zł, w porównaniu do benzyniaka - no to pewnie z dwa razy drożej.

> wymiana zatartych walkow (czesta

> przypadlosc) ,

Mam wrażenie, że ten problem tyczy się aut z przebiegiem ~500 tys. km, z licznikowym 150 tys. hehe.gif

> opony ,

Bez przesady - taka sama cena jak w innych autach icon_eek.gif

> hamulce

Też nie ma tak wielkiej różnicy, w porównaniu do innych aut

> Poza tym bodajze w tym tygodniu byl watek o takim A6 ze

> Szwecji 1.9 TDI ,chyba tez 2000 rok , u handlarza mialo 191kkm a na Szwedzkiej stronie co

> okolo 500kkm

To już nie wina auta zlosnik.gif

Napisano

> Jest droższa od "standardowego" auta

> wymiana rozrzadu ,

> Tu nie dramatyzujemy - w porównaniu do 1.9 TDI - jest drożej o jakieś 200-300 zł, w porównaniu do

> benzyniaka - no to pewnie z dwa razy drożej.

ZTCP trzeba zdejmowac przedni pas ?

> Mam wrażenie, że ten problem tyczy się aut z przebiegiem ~500 tys. km, z licznikowym 150 tys.

No i co jak sie trafi na takie cfaniaczek.gif

> Bez przesady - taka sama cena jak w innych autach

IMHO chyba jedna inna rozmiarowka tzn. wieksze ?

> Też nie ma tak wielkiej różnicy, w porównaniu do innych aut

spineyes.gif

> To już nie wina auta

Mimo wszystko.

Napisano

> ZTCP trzeba zdejmowac przedni pas ?

A nie wiem - tym to już się serwis ma martwić hehe.gif

Mnie tam nei obchodzi co do tego trzeba zdejmować zlosnik.gif

> No i co jak sie trafi na takie

Wałki można sprawdzić przed zakupem. A każde auto można kupić z cofniętym licznikiem i zawsze może to być skarbonka bez dna...

> IMHO chyba jedna inna rozmiarowka tzn. wieksze ?

Ja mam 205/55 R16 zdaje się na letnie, a 195/65 15 na zimówki - więc zależy do czego będziesz porównywał. IMO - standard.

Tylko, że szczerze - te 16" to IMO trochę małe są i kusi mnie jakieś 18" albo 19" kupić - wtedy to już oponki mogą być drogie grinser006.gif

> Mimo wszystko.

Dlatego przy zakupie bardziej trzeba się bardziej kierować stanem rzeczywistym, nie stanem licznika.

A najlepiej szukać czegoś sprzedawanego przez znajomego icon_rolleyes.gif

Napisano

> 2. Renault Laguna z ok 2003-2005r (najlepiej w benzynie chociaż nie wiem jakie tam silniki

> wkładali, i które z nich byłyby najmniej kłopotliwe i zarazem najekonomiczniejsze)...

1,8 16V, ale to te starsze roczniki beda

2.0 16V tez mozna brac, silnik dosc popularny

> 3. Audi A6 2000r 2.5TDI kombi.....

na kaciku VAG byl ostatnio watek o tym silniku (i jeszcze kilka wczesniej)

generalnie samochod na pewno nie jest ekonomiczny ani w codziennej eksploatacji (spore spalanie, ale na pewno koszt 100km porownywalny do benzyny 1,8) ani w naprawach okresowych (np. rozrzad to smialo ponad 2kpln)

jesli a6 2,5tdi to zdecydowanie po FL (od 2003 r.)

Napisano

> ZTCP trzeba zdejmowac przedni pas ?

z rozrzadem masz racje

> No i co jak sie trafi na takie

no wlasnie, pytanie czy to od 1 wlasciciela i jak bylo serwisowane

> IMHO chyba jedna inna rozmiarowka tzn. wieksze ?

jesli 16" to jeden z najpopularniejszych rozmiarow tj. 205/55/16

jesli 17" to tez podchodzi popularny rozmiar 225/45/17

moze troche koszt podnosi koniecznosc zastosowania opon XL

ale nie sa to znaczace roznice, nie przesadzajmy

hamulce - tyl = taniocha, przod troche drozszy, ale tez nie przesadzajmy

Napisano

> ale nie sa to znaczace roznice, nie przesadzajmy

Ale kolega chce ekonomiczne auto , potem bedzie placz i kombinowani z uzywkami albo nalewkami.

> hamulce - tyl = taniocha, przod troche drozszy, ale tez nie przesadzajmy

niewiem.gif

Napisano

> A nie wiem - tym to już się serwis ma martwić

> Mnie tam nei obchodzi co do tego trzeba zdejmować

Gorzej jak Ci potem zle zloza takie auto no.gif

> Wałki można sprawdzić przed zakupem. A każde auto można kupić z cofniętym licznikiem i zawsze może

> to być skarbonka bez dna...

Zgadza sie ok.gif

> Ja mam 205/55 R16 zdaje się na letnie, a 195/65 15 na zimówki - więc zależy do czego będziesz

> porównywał. IMO - standard.

> Tylko, że szczerze - te 16" to IMO trochę małe są i kusi mnie jakieś 18" albo 19" kupić - wtedy to

> już oponki mogą być drogie

> Dlatego przy zakupie bardziej trzeba się bardziej kierować stanem rzeczywistym, nie stanem

> licznika.

Z tym tez roznie bywa.

> A najlepiej szukać czegoś sprzedawanego przez znajomego

I to niekoniecznie audi ok.gif

Napisano

> Ale kolega chce ekonomiczne auto , potem bedzie placz i kombinowani z uzywkami albo nalewkami.

dlatego tez bym mu odradzal a6 zwlaszcza 10letnie

Napisano

> dlatego tez bym mu odradzal a6 zwlaszcza 10letnie

O to auto trzeba dbac i nie załowac kasy ok.gif

Napisano

> Gorzej jak Ci potem zle zloza takie auto

Nie wiem zlosnik.gif

Ja mam auto serwisowane w dobrym warsztacie, (przez poprzedniego właściciela) - sam też go będę pewnie tam serwisował smile.gif

> I to niekoniecznie audi

Napiszę to jeszcze raz - jeśli ma to być ekonomiczne auto do przemieszczania - to z podanej trójki - IMO najlepsze będzie mondeo, najlepiej 2.0 z LPG.

Gorzej jeśli będzie to auto z dużym przebiegiem - wtedy właściciel zaprzyjaźni się z mechanikiem hehe.gif

Jeśli ma to być auto, które daje przyjemność, ale niekoniecznie super ekonomiczne - Audi będzie idealne. Jest to auto droższe w utrzymaniu (szczególnie jeśli chcesz je mieć w nienagannym stanie) ale - po pierwsze: potrafi się odwdzięczyć grinser006.gif , po drugie - auto które przejedzie znacznie więcej km bez zająknięcia.

Wujek mojej serce.gif jeździ takimi Audikami w firmie.

Jedna ma w tej chwili przebieg w okolicach 500-600 tys. km, druga 800-900.

Te auta nadal nie sprawiają jakichkolwiek problemów!

Ten z mniejszym przebiegiem ma jeszcze fabryczne zawieszenie hehe.gif

Wymieniają regularnie płyny eksploatacyjne, hamulce - tankują i jeżdżą wink.gif

Napisano

> Nie wiem

> Ja mam auto serwisowane w dobrym warsztacie, (przez poprzedniego właściciela) - sam też go będę

> pewnie tam serwisował

Tylko dobry warsztat kosztuje smile.gif

> Napiszę to jeszcze raz - jeśli ma to być ekonomiczne auto do przemieszczania - to z podanej trójki

> - IMO najlepsze będzie mondeo, najlepiej 2.0 z LPG.

Tez mi sie tak zdaje ok.gif

> Gorzej jeśli będzie to auto z dużym przebiegiem - wtedy właściciel zaprzyjaźni się z mechanikiem

To chyba w kazdym.

> Jeśli ma to być auto, które daje przyjemność, ale niekoniecznie super ekonomiczne - Audi będzie

> idealne. Jest to auto droższe w utrzymaniu (szczególnie jeśli chcesz je mieć w nienagannym

> stanie) ale - po pierwsze: potrafi się odwdzięczyć , po drugie - auto które przejedzie

> znacznie więcej km bez zająknięcia.

> Wujek mojej jeździ takimi Audikami w firmie.

> Jedna ma w tej chwili przebieg w okolicach 500-600 tys. km, druga 800-900.

> Te auta nadal nie sprawiają jakichkolwiek problemów!

> Ten z mniejszym przebiegiem ma jeszcze fabryczne zawieszenie

> Wymieniają regularnie płyny eksploatacyjne, hamulce - tankują i jeżdżą

Zalezy gdzie jezda, znajomy zrobil superbem 170kkm na jednych klockach tyle ,ze gosc robil glownie trase Szczecin - Opole - Szczecin via A4 i to auto po miescie zrobilo moze 5kkm.

Napisano

> Witam!

> Przymierzam się do zmiany autka... maksymalny budżet jakim dysponuję to ok 23-25kpln. Na celowniku

Tez tak miałem w czerwcu br. Naczytałem się o wszystkich markach i wybrałem Fokę mk1 TDci 100KM: miało być kombi i diesel do 18k zł

> 1. Ford Mondeo MKIII z ok 2003-4r 2.0 Benzyna kombi

żona się przestraszyła, że za wielkie i nie da rady tym jeździć i myślę, że za ekonomiczne to to nie będzie.

> 2. Renault Laguna z ok 2003-2005r

Auto z pewnością wygodne, ale wg samych właścicieli jest tak naszpikowane elektroniką, że samo często do serwisu prowadzi (czytaj: może się zepsuć dokładnie wszystko w dokładnie dowolnym momencie)

> 3. Audi A6 2000r 2.5TDI kombi

Tez myślałem o jakimś starszym niemcu, ale z racji tego, że auto trzymam na parkingu pod blokiem to z definicji odpadły (chyba, że o AC pomyślisz).

Słowem: w mojej foczki jak na razie jestem super zadowolony: duży, świetne zawieszenie, przyśpieszenie wciska w fotel i tak ekonomika 6,5 l ON/100km

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.