Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duszenie się silnika, brak mocy

Featured Replies

Napisano

Pacjent:

VW Polo rocznik 1992, silnik benzyna 1.3 wielopunktowy wtrysk bez LPG.

Stan licznika:

prawie 207 tys. km

Objawy:

Brak mocy, szczególnie dotkliwy na pierwszym, drugi i wstecznym biegu, bez znaczenia czy silnik zagrzany czy nie. Po godzinie turlania się w korkach też się w taki sam sposób zachowuje

Jak to wygląda:

Ruszam z jedynki delikatnie i silnik potrafi zgasnąć.

Ruszam z jedynki z wysokich obrotów, puszczam całkowicie sprzegło. Moge wcisnąć pedał gazu do samej podłogi, a obroty i tak nie chcą wskoczyć wyżej niż tysiąć czy 2 tysiące. Zamiast przyspieszyć, to potrafi nawet zwolnić...

Raz na jakiś czas odzyskuje jaby wigor, co wygląda dla ludzi postronnych jakbym robil kaczuszki/kangurki, często kaczuszki z piskami opon. Bo dostaje kopa i rwie do przodu, aby za dosłownie chwile zwalniać do predkości spacerowej.

Na drugim biegu identycznie. Deptam, a on raz przyspiesza, raz zwalnia. Obroty raz rosną, raz maleją.

Na wyzszych biegach i przy wyzszych predkościach objaw jest niezbyt zauważalny, ale boje się wyprzedzać... boje się, po potrafi się tak dziwnie ksztusić.

Gdzie szukać przyczyny?

Swiece, kable, palec, kopułka wymieniane 10 tys. km temu.

Zbiornik paliwa wymieniany okolo 7 tys. km temu

Wszelkie filtry wymieniane 5 tys. km temu.

Tankowanie w 90% przypadków na Shellu benzynke noPB 95. Sporadycznie Orlen, znikomie Auchan.

Objawy takie same bez względu czy jade na shellowskiej benzynie czy auchanowskiej. teraz jeżdze na auchanowskiej, bo myslalem że to wina benzyny z Shella. Ale objawy nie minely. Tankuje zawsze do pełna i wyjeżdzam aż zostaje mi kilka litrów w praktyce 5-6 litrów.

Gdzie zacząć szukać winowajcy?

Napisano

Ja bym sprawdzil cisnienie paliwa... Czy pompa daje dobre cisnienie to raz a dwa czy wtryskiwacze sa ok ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym sprawdzil cisnienie paliwa... Czy pompa daje dobre cisnienie to raz a dwa czy wtryskiwacze

> sa ok

U mnie są dwie pompy.

Jedna w baku, druga pod bakiem.

Zastanawialem się czy nie wlać do baku coś ze środków STP Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy. Szkód nie narobi, a może w jakis sposob pomoże.

Napisano

> U mnie są dwie pompy.

> Jedna w baku, druga pod bakiem.

> Zastanawialem się czy nie wlać do baku coś ze środków STP Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy.

> Szkód nie narobi, a może w jakis sposob pomoże.

Wydech nie przytkany?

Napisano
  • Autor

> Wydech nie przytkany?

Jutro popatrze ile dam rade.

Stanu kalalizatora raczej wzrokowo nie sprawdzę.

Przejeździlem już tak przeszlo 700 km. Nie mialem wyjścia, bo akurat byl wyjazd na weekend.

Pół auta nie chce wymienić, bo przewyższy wartość samochodu wink.gif

Napisano

Sprawdź odpowietrzenie zbiornika paliwa. Spróbuj wykręcić korek i trochę pojeździć bez korka. Jeżeli objawy ustąpią - to musi być to.

Napisano

> Jutro popatrze ile dam rade.

> Stanu kalalizatora raczej wzrokowo nie sprawdzę.

Skoro piszesz "popatrze" to znaczy, ze masz dostep do kanalu. To po prostu rozepnij wydech tuz za kolektorem i sie przejedz zlosnik.gif Wiem, glosno bedzie zlosnik.gif Ale przynajmniej jeden pomysl z glowy zlosnik.gif

Napisano

też obstawiam zapchany kat.

I sprawdź to szybko, długo z tym nie jeździj, bo ja po 200km z zapchanym katem przegrzałem silnik i popękały pierścienie. (a temperatura wcale na czerwone nie wchodziła, trzymała się kilka mm przed)

Napisano
  • Autor

> Skoro piszesz "popatrze" to znaczy, ze masz dostep do kanalu. To po prostu rozepnij wydech tuz za

> kolektorem i sie przejedz Wiem, glosno bedzie Ale przynajmniej jeden pomysl z glowy

Do kanału jako tako nie mam, ale wiem kto ma, wiec mysle ze nie będzie problemu.

Jutro będę po kolei sprawdzał. Zaczne od odkręcenie korka paliwa, jak nie pomoże, to zajmę sie wydechem i na koncu wtryskiwaczami.

Napisano

> Do kanału jako tako nie mam, ale wiem kto ma, wiec mysle ze nie będzie problemu.

> Jutro będę po kolei sprawdzał. Zaczne od odkręcenie korka paliwa, jak nie pomoże, to zajmę sie

> wydechem i na koncu wtryskiwaczami.

sprawdź jeszcze ustawienie rozrządu - ale koniecznie względem koła zamachowego.

Raz naprawiałem golfa co podobne numery robił - przyczyną był ścięty klin na kole zębatym od paska rozrządu na wale korbowym.

Siłą tarcia się jakoś trzymało ale co rusz się przekręcało w jedno i drugą stronę.

no i całą elektrykę - wiązkę przy silniku - czasami uszkodzony przewód czy złącze też może być przyczyną.

pozdr

Napisano

Jak już sprawdzisz to co przedmówcy doradzili, weź lampę stroboskopową i sprawdź zapłon, bo może to być uwalony czujnik halla(lub inny jakiś) w aparacie zapłonowym. Ewentualnie jeszcze sprawdź multimetrem czujnik położenia przepustnicy i czujnik temperatury silnika.

Napisano

Przy takich objawach na pierwszy ogień u mnie leci pompa paliwa - czy to przytarta, czy to zuzyta, na pewno nie czujnik polozenia walu, byc moze wtryskiwacze, gdyby to byl jeden wtryskiwacz, to praca silnika na jalowym bylaby nierowna, nie obstawialbym elektryki, czyli kompa, jedynie kwestie mechaniczne ok.gif

pompa paliwa, wtryski

na pierwszy ogien pompa ok.gif

Napisano
  • Autor

Mialo być dzisiaj sprawdzanie, testowanie i co?

I auto chodzi jak dawniej czyli zero duszenia się. Bez problemu wkręca się na obroty.

Zapomnialem dopisać do pierwszego posta.

Silnik wkręcał się na obroty na luzie bez żadnego ale.

Gorzej bylo własnie na pierwszym, drugim biegu oraz wstecznym.

Dzis rzucilem okiem pod maske i widze mam mam troszke zapłon przestawiony. W sensie te małe nacięcia nie równo obok siebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.