Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yamaha XJ 6 czy Suzuki GSX 650...

Featured Replies

Napisano

który z tej dwójki lepszy jako pierwsze moto? Chodzi o modele z 2008r. Jest coś sensownego innego do kupna w podobnej kasie?

Napisano

> który z tej dwójki lepszy jako pierwsze moto? Chodzi o modele z 2008r. Jest coś sensownego innego

> do kupna w podobnej kasie?

Nie jestem pewien czy mowa o tych samych modelach (nie orientuje sie jak jest z ich latami produkcji), ale gotowa do jazdy Suza warzy 251kg, gotowa do jazdy xj6 Div F wazy 220. Przy czym dosc interesujaco wypada er-6f. Najlzejsza (208kg).

na korzysc Suzuki przemawia najmocniejszy silnik (86KM) ktory Rozwija moc w zakresie oborotow w ktorym Yamaha i Kawa juz dostaja zadyszki. tyle, ze ta moc nie przeklada sie na osiagi - masa motocykla robi swoje.

XJ6 wypada gorzej w tescie hamulcow (46m z ABS podczas gdy konkurencji wystarcza niecale 42m).

W sumie - do czego ma sluzyc to moto? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> W sumie - do czego ma sluzyc to moto?

jesli chodzi o motory to jestem zielone a te dwa podałem bo mi się podobają i tylko tyle grinser006.gif

Moto chce kupić do niedzielnych wypadów, wyjechać gdzieś, pojeździć trochę, tak zeby odmienić sobie szarość życia codziennego wink.gif

Mam 20lat wiec poproszę o jakieś propozycje do chłopaków w moim wieku grinser006.gif

2oo chce kupić dopiero po zimie a może w zime, ale już teraz chce wiedzieć co warto kupić.

Napisano

> który z tej dwójki lepszy jako pierwsze moto? Chodzi o modele z 2008r. Jest coś sensownego innego

To są porównywalne motocykle i nie można jednoznacznie stwierdzić, który lepszy na pierwszy. Obydwa są dobre pod warunkiem, że ma się trochę rozumu.

Tu jest dobre porównanie: http://www.motocykl-online.pl/testy/honda-cbf-600-suzuki-bandit-650-s-yamaha-xj6-diversion

Napisano
  • Autor

a co powiecie aby miejsce suzuki GSX zajeła następna yamaha? a dokładniej FZ6 od 2007r... Możecie mi coś powiedzieć na jej temat? Bo jest nawet ciut ładniejsza od XJ i tańsza z tego co widzę.

Napisano

> a co powiecie aby miejsce suzuki GSX zajeła następna yamaha? a dokładniej FZ6 od 2007r... Możecie

> mi coś powiedzieć na jej temat? Bo jest nawet ciut ładniejsza od XJ i tańsza z tego co widzę.

A ja tak nie ładnie odpowiem pytaniem na pytanie, czy jeździłeś którymś z tych motocykli czy je wybierasz na podstawie obrazków?

Wszystkie te motocykle są do ogarnięcia przez początkującego pod warunkiem, że ma odrobinę rozumu!

Najlepiej dosiąść konia, przejechać się na nim i dopiero wtedy można stwierdzić czy leży czy nie.

Wszystkie te sprzęty co wymieniłeś są porównywalne!

Moc nie jest astronomiczna jednak niedoświadczonego napaleńca nawet słabszy sprzęt jest w stanie nieźle sponiewierać!

Żaden ABS, srabees i inne takie tam nie zastąpią doświadczenia i mózgu!

Prędzej czy później każdy się o tym przekonuje, czasami te lekcje są bardzo kosztowne...

Napisano

FZ6 dobry na poczatek?

mam odmienne zdanie

Napisano

> FZ6 dobry na poczatek?

> mam odmienne zdanie

Też jestem zwolennikiem stopniowego wchodzenia w świat motocyklizmu, jednak warunki finansowe jakie mamy najczęściej na to nie pozwalają i dla tego zawsze powtarzam, że brak doświasdczenia należy zastąpić MÓZGIEM!!!

Większości ludzi, których znam udało się to zrobić, jednak zdarzyło się kilku napaleńców...

Napisano

> a co powiecie aby miejsce suzuki GSX zajeła następna yamaha? a dokładniej FZ6 od 2007r... Możecie

> mi coś powiedzieć na jej temat? Bo jest nawet ciut ładniejsza od XJ i tańsza z tego co widzę.

ku przestrodze , choć się domyślam, że nie jesteś aż tak nagrzany małolat crazy.gif

Napisano

ja powiem ze FZ6 kompletnie sie nie nadaje. Juz XJ potrafi zaskoczyc poczatkujacego..

Tak jak juz ktos zapytal: jakie masz doswiadczenie? jezdziles czyms?

Napisano
  • Autor

> ja powiem ze FZ6 kompletnie sie nie nadaje. Juz XJ potrafi zaskoczyc poczatkujacego..

> Tak jak juz ktos zapytal: jakie masz doswiadczenie? jezdziles czyms?

problem jest w tym ze niczym....

Napisano
  • Autor

> A ja tak nie ładnie odpowiem pytaniem na pytanie, czy jeździłeś którymś z tych motocykli czy je

> wybierasz na podstawie obrazków?

Niestety tylko na podstawie obrazków, dlatego też napisałem tu posta...

Napisano

> Niestety tylko na podstawie obrazków, dlatego też napisałem tu posta...

ale w sumie to zaden problem, a moto ma sie wlasnie glownie podobac, zeby sprawialo frajde, wiec wybor na podstawie obrazkow jest calkiem ok

i juz tak nie przesadzajmy skrajnie, wiadomo, ze lepiej sie uczyc stopniowo, ale niech kupuje takie moto jakie uwaza za stosowne, jak sie nie szaleje to moto raczej nie zaskoczy (pod pojeciem szaleje rozumiem odkrecanie na kiepskiej nawierzchni na maxa, jazde sporo ponad dopuszczalna predkosc itp.)

a jak sie jezdzi po nawierzchniach typu snieg/lod to juz bez znaczenia czy 2oo ma 4 konie czy 40 grinser006.gif ale raczej normalni ludzie wtedy nie jezda grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a jak sie jezdzi po nawierzchniach typu snieg/lod to juz bez znaczenia czy 2oo ma 4 konie czy 40

> ale raczej normalni ludzie wtedy nie jezda

moto ma służyć tylko do niedzielnych wypadków, wiec przebieg bedzie naprawde skromny. Od brzydkiej pogody i zimy mam auto wiec z tym nie problem.

A macie jakieś inne propozycje co kupić? Jest jakaś ładna 400cm?

Napisano

> moto ma służyć tylko do niedzielnych wypadków, wiec przebieg bedzie naprawde skromny. Od brzydkiej

> pogody i zimy mam auto wiec z tym nie problem.

> A macie jakieś inne propozycje co kupić? Jest jakaś ładna 400cm?

Najlepiej to przejedź się po różnych sklepach, usiądź na początek na każdym z tych sprzętow i zobacz jak się na nim czujesz. Czy wszystko jest pod ręką i pod nogą, czyli tam gdzie ma być!

W przyszłości skorzystaj z jazd testowych organizowanych przez dealerów i

sam ocenisz czy taki sprzęt pasuje.

Wczoraj przejechałem ponad 100km na testowym Kawasaki VN-1700 Clasic i VN-1700 Voyager i jak w tym pierwszym nic mi nie pasowało tak w drugim, pomimo, ze większy i cięższy o 25kg wszystko było ok!

Jednak dzięki tej jeździe skutecznie się z tych sprzętów wyleczyłem! smile.gif

Napisano

> Wszystkie te motocykle są do ogarnięcia przez początkującego pod warunkiem, że ma odrobinę rozumu!

> Najlepiej dosiąść konia, przejechać się na nim i dopiero wtedy można stwierdzić czy leży czy nie.

> Wszystkie te sprzęty co wymieniłeś są porównywalne!

> Żaden ABS, srabees i inne takie tam nie zastąpią doświadczenia i mózgu!

mialbym nieco odmienne zadanie , ze sa do ogarniecia pod warunkiem odrobiny rozumu. Motocykl nie katamaran i tu trzeba czegos wiecej niz rozumu, tu potrzebne sa umiejetnosci.Oczywiscie, ze dobrze jest przymiezryc sie do paru sprzetow bo moze sie okazac, ze to co jest cod miod i orzeszki nie bezdie komus lezalo.

Wytlumaczysz poczatkujacemu dlaczego ma kupic motocykl bez ABS'u ? co wazniejsze co ma on wspolnego z doswiedczeniem i mozgiem ? ? ?

wink.gif

Napisano

> Wytlumaczysz poczatkujacemu dlaczego ma kupic motocykl bez ABS'u ? co wazniejsze co ma on wspolnego

> z doswiedczeniem i mozgiem ? ? ?

A to że żaden system nie zwalnia od myślenia smile.gif

Napisano

Wybrałbym XJ6, zwyczajnie z powodów wymiarów i masy. GSXF 650 to dość spory obudowany plastik, wielkościa plastików i masą porównywalny do litra.

Dlatego jesli juz, to szukałbym jakiegoś mniejszego, łatwego do manewrowania po garażu i do wyjazdu z piasku sprzęta - lekkiego. A i przy takim, jesli to pierwsza maszyna zaliczysz przewrotke w garazu albo przy manewrach - kwestia obycia z motocyklem.

Nie na darmo powinno sie zaczynać od czegoś mniejszego. A może poszukaj cos z alu ramą (gsr ?) nie koniecznie z owiewką - skutecznie ogranicza latanie z wyższymi predkościami.

Napisano

> Wytlumaczysz poczatkujacemu dlaczego ma kupic motocykl bez ABS'u ? co wazniejsze co ma on wspolnego

> z doswiedczeniem i mozgiem ? ? ?

Przecież nigdzie nie napisałem, że jestem wrogiem ABS itp!

Nikogo nie zamierzam zniechęcać do ABS itp!

A jeśli chodzi o to co te urządzenia mają wspólnego z rozumem i doświadczeniem to jest chyba jasne dla ludzi, którzy potrafią się obyć (i doskonale obywają) bez nich.

Te urządzenia pomimo swojej przydatności (w niektórych sytuacjach) niestety nie potrafią jeszcze myśleć za kierowcę i jeśli "początkujący" uwierzy w to, ze uratują mu tyłek w każdej sytuacji i wyprowadzą z każdej opresji, może zostać szybko sprowadzony boleśnie na ziemię! DOSLOWNIE!

Jest takie powiedzenie, że manetka gazu nie jest połączona linką bezpośrednio z gaźnikiem, jak wielu się wydaje, ona jest przede wszystkim połączona z MÓZGIEM!!!

Jeśli to połączenie szwankuje to niestety nie jest to do naprawienia, przynajmniej nie bezboleśnie! smile.gif

Napisano

> Przecież nigdzie nie napisałem, że jestem wrogiem ABS itp!

> Nikogo nie zamierzam zniechęcać do ABS itp!

> A jeśli chodzi o to co te urządzenia mają wspólnego z rozumem i doświadczeniem to jest chyba jasne

> dla ludzi, którzy potrafią się obyć (i doskonale obywają) bez nich.

> Te urządzenia pomimo swojej przydatności (w niektórych sytuacjach) niestety nie potrafią jeszcze

> myśleć za kierowcę i jeśli "początkujący" uwierzy w to, ze uratują mu tyłek w każdej sytuacji

> i wyprowadzą z każdej opresji, może zostać szybko sprowadzony boleśnie na ziemię! DOSLOWNIE!

> Jest takie powiedzenie, że manetka gazu nie jest połączona linką bezpośrednio z gaźnikiem, jak

> wielu się wydaje, ona jest przede wszystkim połączona z MÓZGIEM!!!

> Jeśli to połączenie szwankuje to niestety nie jest to do naprawienia, przynajmniej nie bezboleśnie!

A z tym t sie zgodze, mam jednak inne zdanie na temat uzywania systemu, zarowno doswiedczzonemu jak i poczatkujecemu potrafia skutecznie uratowac dupsko, oczywiscie wszystko w granicach fiozyki, bo tej raczej nieda sie przeskoczyc grinser006.gif

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.