Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile min. bieznika na zimówce?

Featured Replies

Napisano

> Bo nie wiem, czy się wygłupiać ze sprzedażą, czy zajeździć?

4mm 893goodvibes.gif

Napisano

W kraju gdzie zimówki są obowiązkowe, w Szwecji, muszą mieć co najmniej 3 mm.

Napisano

1,6 mm, tyle samo, ile w przypadku letniej. Oczywiście, w przypadku zimówki to o wiele za mało, ale prawo jest takie.

Napisano

Moje zimówki 4 4 4,5 i 5 mm zastanawialem się czy nie zostawić w wulkanizacji, ale jednak wystawilem je na allegro za 40 zł/szt.

Póki co chętnych brak zlosnik.gif, chyba takie zimówki powinno sie już utylizować, ale niech jeszcze chwilę powiszą na allegro. Może ?

Napisano
  • Autor

> Moje zimówki 4 4 4,5 i 5 mm zastanawialem się czy nie zostawić w wulkanizacji, ale jednak

> wystawilem je na allegro za 40 zł/szt.

> Póki co chętnych brak , chyba takie zimówki powinno sie już utylizować, ale niech jeszcze chwilę

> powiszą na allegro. Może ?

No ja mam po 5,5mm i się zastanawiam. grinser006.gif

Napisano

> 1,6 mm, tyle samo, ile w przypadku letniej. Oczywiście, w przypadku zimówki to o wiele za mało, ale

> prawo jest takie.

Ale co ty gadasz. Prawo jest takie, że i na letniej możesz jechać biglaugh.gif

Napisano

> Ale co ty gadasz. Prawo jest takie, że i na letniej możesz jechać

Dlatego prawo nie ma rozróżnienia na letnią i zimową, a minimalny bieżnik dla opony jako takiej to 1,6 mm skromny.gif

Napisano

> No ja mam po 5,5mm i się zastanawiam.

Z takim bierznikiem to na allegro opisuja jako nie smigane lub w idealnym stanie. 5,5 to jeszcze mozna spokojnie pojedzic.

Napisano
  • Autor

> Więc sezon można jeszcze przejeździć ... chyba, że już czujesz, że słabo trzymają.

Trzymają dobrze (subiektywnie), ale nie wiem, czy w przyszłym roku będę jeszcze miał dz.g., więc wolałbym wymienić już w tym roku. grinser006.gif

Napisano

> Trzymają dobrze (subiektywnie), ale nie wiem, czy w przyszłym roku będę jeszcze miał dz.g., więc

> wolałbym wymienić już w tym roku.

jeśli chcesz autem jeszcze pojeździć, to moze warto wymienić juz w tym roku, a te sprzedać

Napisano
  • Autor

> jeśli chcesz autem jeszcze pojeździć, to moze warto wymienić juz w tym roku, a te sprzedać

Ano własnie tak kombinuję - nowe będą brutto - podatki - jakaś tam kaska za stare. grinser006.gif

Napisano

> 1,6 mm, tyle samo, ile w przypadku letniej. Oczywiście, w przypadku zimówki to o wiele za mało, ale

> prawo jest takie.

Nie jestem pewny bo dawno kodeksu w ręku nie miałem, ale czy przypadkiem prawo nie mówi, że do znacznika opony? Dopiero w przypadku jego braku wtedy do 1,6mm?

Ja np. znacznik na zimówce mam właśnie przy 4mm.

pzdr.

Napisano

> Nie jestem pewny bo dawno kodeksu w ręku nie miałem, ale czy przypadkiem prawo nie mówi, że do

> znacznika opony? Dopiero w przypadku jego braku wtedy do 1,6mm?

Dokładnie tak.

> Ja np. znacznik na zimówce mam właśnie przy 4mm.

To już zależy od producenta. I faktycznie może on być wyższy niż 1,6.

Napisano

> Z takim bierznikiem to na allegro opisuja jako nie smigane lub w idealnym stanie. 5,5 to jeszcze

> mozna spokojnie pojedzic.

Nie ma czegoś takiego, jak "bierznik"

Napisano

Wiele par opon zajeździłem. Zwykle zakładam i jadę w śnieg.

Opony mnie wykopują bez problemu = jeżdżę na nich. Zakopuję się, opony zachowyją się, jak letnie = zakładam nowe.

Napisano

> Nie jestem pewny bo dawno kodeksu w ręku nie miałem, ale czy przypadkiem prawo nie mówi, że do

> znacznika opony? Dopiero w przypadku jego braku wtedy do 1,6mm?

Sprawdz na jakiej wysokosci jest znacznik.

Napisano

> znacznika opony?

Tak.Czyli letnia 1,6mm ,zimowa 4mm. Do 1,6mm to jest jakaś przesada i zabójstwo. Mam letnie z tyłu 4,5mm ,od znacznika 3,1mm i jeżdzą juz ostatni sezon . Nowa ma 8,5-9mm a 5mm zjechane to dużo jak dla mnie. W warunkach deszczowych ,sniegowych gdzie są koleiny i spora prędkość nie wiem czy odprowadzi tyle wody,sniegu bezpiecznie bez poślizgu.Tak samo w zimówce .Mam 8,5mm ,od znacznika 4mm ,prawidłowo dojezdzam do niego albo i do 5mm i kosz.

Napisano

> Ja jezdze na zimowkach tak do 5mm a potem robie z nich letnie

Dobry pomysł zlosnik.gif.Nawet widziałem okulara co miał latem z tyłu zimówki shhh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.