Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabranie prawka za punkty

Featured Replies

Napisano

To jak się okazuje wcale nie taka dotkliwa i kosztowna sprawa.

1. września do kolegi przyszedł pan policjant i przyniósł pismo, że ów kolega przekroczył próg punktowy i od tej pory nie może już prowadzić auta. Dokumentu prawa jazdy mu nie zabrał.

Co zrobił kolega?

Wykupił 3 godziny jazdy,

Przeszedł jakieś psychotesty,

Zapisał się na egzamin państwowy i po równych dwóch tygodniach od wizyty policjanta zdał go z wynikiem pozytywnym. Od razu po egzaminie mógł wsiąść za kółko, bo przecież dokumentu mu nikt nie zabrał (ponoć miałby zabrany, gdyby oblał pierwszą próbę egzaminu)

Cała sprawa kosztowała tylko nieco ponad 300zł (no i oczywiście te 2 tygodnie bez auta)

Kolega stwierdził, że lepiej na tym wyszedł, niżby miał iść na kurs niwelujący 6 punktów wink.gif.

Do tej pory miałem zupełnie inne wyobrażenie o całej sprawie zabierania prawka za punkty..

Napisano

W 2002 spotkalo mnie cos podobnego.

Uzbieralem 28 punktow.

Dostalem pismo z wydzialu komunikacji, (jakos na poczatku wrzesnia) ze mam czas do konca wrzesnia na zdanie egzaminu.

Zapisalem sie na egzamin, w miedzy czasie caly czas jezdzilem samochodem. W dniu egaminu pojechalem tam wlasnym samochodem. Egzamin zdalem i pojechalem do domu. Na tym sie sprawa skonczyla.

Kosztowalo mnie to chyba cos ponizej 100zl, bo tyle wtedy kosztowal egzamin.

IMHO to jest smiecha na sali.

WKoncu chyba po to sa te punkty, zeby za ich przekroczenie kierowce ukarac. A to co mnie spotkalo to nie byla zadna kara. Podobnie widze w przypadku twojego znajomego.

A potem sie ludzi dziwia, ze tyle trupow na polskich drogach.

Napisano

przerabialem to w kwietniu, prawo jazdy moze zatrzymac tylko patrol policji drogowej, ja poszedlem na glowny komisariat, bo mnie foto złapał o +17 (a myslalem ze pkt sie wykasowały dawno, pomylilem sie w obliczeniach heh) policmajster na komendzie sie zdziwił ze mam prawo jazdy jeszcze ( bo teraz najlepsze pkt przekroczylem w listopadzie tamtego roku, i do kwietnia jezdzilem normalnie i nikt sie tym nie interesowal zeby.GIF) zachowal obywatelski obowiazek i puscil patrol za mna ktory mi zatrzymal prawko, no i pozniej standartowa procedura, zapisanie na egzamin zdanie, no ale nie moglem jezdzic miesiac

Napisano

szwagra, parę lat temu zatrzymał patrol i stwierdzili ze od 4 lat powinien mieć zabrane prawko za punkty zlosnik.gif

Napisano

> szwagra, parę lat temu zatrzymał patrol i stwierdzili ze od 4 lat powinien mieć zabrane prawko za

> punkty

Po 4 latach to juz dawno powinno uledz przedawnieniu.

wink.gif

Napisano

> szwagra, parę lat temu zatrzymał patrol i stwierdzili ze od 4 lat powinien mieć zabrane prawko za

> punkty

facepalm.gif

Napisano

zgoda ale tylko po części ok.gif

jeżeli masz prawo jazdy tylko jednej kategorii to jest to jakiś interes ale jak masz juz kilka i każda trzeba od nowa zdawać to już niekoniecznie zlosnik.gif

Napisano

> Po 4 latach to juz dawno powinno uledz przedawnieniu.

Na podstawie?

Napisano

> Na podstawie?

ze 4 lata wstecz uzbierał komplet punktów zupełnie nie wiedząc o tym, bo go nawet nikt nie raczył o tym fakcie powiadomić, przy pierwszej kontroli drogowej i sprawdzeniu okazało się że powinien mieć zatrzymane prawo jazdy

Napisano

> ze 4 lata wstecz uzbierał komplet punktów zupełnie nie wiedząc o tym, bo go nawet nikt nie raczył o

> tym fakcie powiadomić, przy pierwszej kontroli drogowej i sprawdzeniu okazało się że powinien

> mieć zatrzymane prawo jazdy

no tak, to rozumiem/rozumiemy

nie kumam tylko jak to jest - przez te 4 lata uzbieral kpl ale co z tymi punktami z 4go, 3go, 2go roku wstecz, przeciez powinny sie wykasowac

teoretycznie mogl uzbierac 92 pkt przez 4 lata i wciaz miec PJ

Napisano

jutro ma być szwagier to się go zapytam dokładnie jak to było

może ten komplet punktów nazbierał w jednym roku hmm.gif

Napisano

> ze 4 lata wstecz uzbierał komplet punktów zupełnie nie wiedząc o tym, bo go nawet nikt nie raczył o

> tym fakcie powiadomić, przy pierwszej kontroli drogowej i sprawdzeniu okazało się że powinien

Tylko na jakiej podstawie przedawnienie? A kontrole drogowe...Drogówka kontrolę robiła mi RAZ, jeszcze w erze przedinformatycznej, kilka razy spotkałem się z prewencją którą interesuje TYLKO to, czy są dokumenty i czy świecą swiatła...

Napisano

Powiedz szwagrowi, że bredzi.

Gdyby było tak jak piszesz, że mówi, natychmiast policja zatrzymałaby mu lejce.

To się nie przedawnia...

Napisano

> Powiedz szwagrowi, że bredzi.

> Gdyby było tak jak piszesz, że mówi, natychmiast policja zatrzymałaby mu lejce.

> To się nie przedawnia...

i tak też uczynili, prawko mu zatrzymali

ps.

pytałem szwagra i było tak ja wyżej napisałem, punkty uzbierane w jednym roku, a prawko zabrane dopiero po 4 latach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.