Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozdarta opona Kumho

Featured Replies

Napisano

Na wyjezdzie słuzbowym zahaczyłem lekko o krawęznik przednim kołem i skutek jest taki, ze opona Kumho jest rozdarta. Powietrze uchodziło z sykiem ale udało mi sie znaleźc warsztat wulkanizacyjny w poblliskim miasteczku. Pan stwierdził, że opona raczej do wymiany ( z zewnątrz wygląda jakby ktoś ciachnał nozem na odcinku ok. 3 cm) i prowizorycznie wstawił łatkę. I teraz dylemat - czy zamówić sprowadzenie takiej samej opony Kumho czy jednak 2 nowych innej marki ? Na feldze i kołpaku nie ma żadnych śladów zahaczenia o krawęznik, stąd wnioskuję że Kumho to raczej kiepskie opony. A jezeli 2 nowe innej firmy to co zrobić z Kumho ? Sprzedać czy z nieuszkodoznej (bieżnik jest głeboki, wygląda na mało zuzytą) zrobić zapasowe ? W Kia mam bowiem wynalazek p/n koło dojazdowe, które może zajmuje i mniej miejsca ale w przypadku awarii jest mało komfortowe.

Napisano

> Na wyjezdzie słuzbowym zahaczyłem lekko o krawęznik przednim kołem i skutek jest taki, ze opona

> Kumho jest rozdarta. Powietrze uchodziło z sykiem ale udało mi sie znaleźc warsztat

> wulkanizacyjny w poblliskim miasteczku. Pan stwierdził, że opona raczej do wymiany ( z

> zewnątrz wygląda jakby ktoś ciachnał nozem na odcinku ok. 3 cm) i prowizorycznie wstawił

> łatkę. I teraz dylemat - czy zamówić sprowadzenie takiej samej opony Kumho czy jednak 2 nowych

> innej marki ? Na feldze i kołpaku nie ma żadnych śladów zahaczenia o krawęznik, stąd wnioskuję

> że Kumho to raczej kiepskie opony. A jezeli 2 nowe innej firmy to co zrobić z Kumho ? Sprzedać

> czy z nieuszkodoznej (bieżnik jest głeboki, wygląda na mało zuzytą) zrobić zapasowe ? W Kia

> mam bowiem wynalazek p/n koło dojazdowe, które może zajmuje i mniej miejsca ale w przypadku

> awarii jest mało komfortowe.

kumho - kiepskie opony hehe sciana.gif

ja nie wiem ocb niewiem.gif

jak masz kase to kup dwie nowe a druga kumho sprzedaj/wyrzuc/poddaj biodegradacji

ja nie masz kasy to znajdz ten sam model i domow jedna sztuke

Napisano
  • Autor

> kumho - kiepskie opony hehe

> ja nie wiem ocb

> jak masz kase to kup dwie nowe a druga kumho sprzedaj/wyrzuc/poddaj biodegradacji

> ja nie masz kasy to znajdz ten sam model i domow jedna sztuke

Nowe sensowne opony mozna dostać juz od powiedzmy 170 zł/szt. Jeżeli Kumho faktycznie taka mogiła to nie będę ryzykował zyciem blush.gif

Napisano

> Nowe sensowne opony mozna dostać juz od powiedzmy 170 zł/szt. Jeżeli Kumho faktycznie taka mogiła

> to nie będę ryzykował zyciem

Kup 2 nowe jakiejs popularnej marki ok.gif

Napisano

> Nowe sensowne opony mozna dostać juz od powiedzmy 170 zł/szt. Jeżeli Kumho faktycznie taka mogiła

17ki tez? : )

Napisano

> 17ki tez? : )

zalezy jaka 17 jest dla Ciebie sensowna

Napisano

> 17ki tez? : )

Daję stówę, że autor wątku nie ma stalowych 17tek z kołpakami.

Niektóre rzeczy trzeba brać na logikę i z uwzględnieniem kontekstu...

Napisano

> Pokaz mi Kie Rio na 17nastkach

teraz pewnie kazdy szuka po necie zdjecia kijanki na 17stkach grinser006.gif

Napisano

> teraz pewnie kazdy szuka po necie zdjecia kijanki na 17stkach

Zapomnialem dodac na fabrycznych felazkach hehe.gif

Napisano

> Zapomnialem dodac na fabrycznych felazkach

podnosisz poprzeczke nono.gif

Napisano

> Zapomnialem dodac na fabrycznych felazkach

Da się zorganizować - skoro instalacje lpg też są "fabryczne", to i alumki fabryczne też takie będą.

Napisano

Bez jaj

To są normalne opony, jakich wiele.

Siostrzana marka (hankook) jest przez producentów samochodów plasowana w klasie premium i dawana na pierwszy montaż i to NIE w koreańskich pojazdach - np w Fordzie Mondeo.

Napisano

> Siostrzana marka (hankook) jest przez producentów samochodów plasowana w klasie premium i dawana na

> pierwszy montaż i to NIE w koreańskich pojazdach - np w Fordzie Mondeo.

Także w autach VAG.

Mam Hankooki, które mają bardzo dobre oceny w niemieckich testach. Rzeczywiscie sprawują się super.

Wada - szybko zużywają się. Po ~40km przebiegu bieżnika zostało 4mm, a raczej nie jeżdżę ostro.

Co do wymiany jednej opony lub dwóch - zdarza się. Nie tak dawno musiałem kupić dwie nowe zimówki, bo jedną uszkodziłem tak, że nie nadawała się do naprawy i nie dało się dokupić drugiej do kompletu z tego samego modelu.

Napisano

A ile lat mają te opony? Bo jak ponad 5 to w zasadzie możesz już komplet zamawiać alien.gif

Prawdopodobnie nie dokupisz takiej samej opony, jeśli to jakiś starszy model, lub też koszt sprowadzenia na zamówienie jednej sztuki będzie wysoki, więc zostaje tylko wymiana pary.

Jeśli w fabryczne miejsce wchodzi pełnowymiarowe koło, to możesz dokupić też felgę i wozić normalny zapas jeśli z dojazdówką czujesz się niekomfortowo.

Ps Nowe Kumho i Hankooki to dobre opony, więc winy za rozcięcie nie zrzucałbym na producenta.

Napisano
  • Autor

> A ile lat mają te opony?

prawdopodobnie 2,5

> Ps Nowe Kumho i Hankooki to dobre opony, więc winy za rozcięcie nie zrzucałbym na producenta.

Pewnie w krawężniku był ostry fragment.

Ale i tak wszystkiemu są winni ONI 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Wada - szybko zużywają się. Po ~40km przebiegu bieżnika zostało 4mm, a raczej nie jeżdżę ostro.

Zależy jaki rozmiar opony, jaka moc silnika i jaki samochód.

Generalnie - u siebie jestem w stanie na 2 kompletach (lato+zima) z palcem w zadzie zrobić 100 kkm i jest to żaden wyczyn.

150 też bez problemu, 200 to już raczej nie.

Natomiast to JA. A znam aparatów, co pierwszy komplet opon starcza im na 10 kkm. Zazwyczaj drugi już na normalne 40-50 kkm - kwestia pilnowania co żwawszych "junaków"... :-)

Napisano

> Zależy jaki rozmiar opony, jaka moc silnika i jaki samochód.

Klasyka. 109KM w kompakcie z oponami 195/55R15.

Klocków prawie nie zużywam. Zimówek też. A te letnie zjada mi w oczach. hehe.gif

Powodem tego może być też to, że opony wyząbkowały się, odwróciłem im bieg, więc ząbki zjadło, ale bieżnika zostało 4mm zlosnik.gif

Jeszcze sezon i będą do wymiany, czyli na zmianę z zimówkami dociągną do 80kkm. Jakbym je ostrzej traktował, to już TWI wskazywałoby na wymianę.

No i koreańczycy wymyślili sobie, że na Europę dadzą utwardzone amorki i profil 55, co mi nie odpowiada. Zamienię na 60. Starzeję się i potrzebuję więcej komfortu. W obecnych oponach do jazdy w mieście trzymam ciśnienie ciut poniżej zaleceń, aby miękko pokonywać nierówności zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.