Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niedomalowana punktowo sprężyna zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Przyszły do mnie właśnie sprężyny zawieszenia, które kupiłem w jednym ze sklepów internetowych. Marka KYB, więc w miarę przyzwoite.

Sprężyny po obu stronach mają ślady po jakimś urządzeniu trzymającym je podczas malowania (czyli po 2 niedomalowane miejsca u góry i na dole). Czy to normalne i nie będzie w tych miejscach korodować?

Napisano

zanim to skoroduje i rdza to rzeże to auto będzie dawno na złomie clown.gif

Napisano
  • Autor

> zanim to skoroduje i rdza to rzeże to auto będzie dawno na złomie

No wiesz, jedną złamaną sprężynę znalazłem po 90 tys. km, więc kto wie co może być pierwsze... Jak pojadę do mechanika to aż sprawdzę w którym miejscu pękła. smile.gif

Sprężyny mają datę produkcji różniącą się o kilkanaście chyba tygodni, więc nie sądzę, żeby to była jakaś trefna partia. Bo obie mają te ubytki lakiernicze.

Napisano

Bo obie mają te ubytki lakiernicze.

No bo za coś muszą zawiesić, fakt że powinni to potem zamalować.

Weź farbę i podmaluj te miejsca ok.gif

Napisano

Akurat w Mondeo sprężyny są długie, sztywne i zwężają się zwoje, co powoduje, że przy montażu, trzeba użyć przynajmniej trzech ściągaczy. Po takim zabiegu będziesz miał więcej niż dwa niedomalowane miejsca, bo ściągacze zdrapią trochę farby.

Napisano

> Czy to normalne i nie będzie w tych miejscach

> korodować?

czy Ty nie masz większych zmartwień??

rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> czy Ty nie masz większych zmartwień??

Niestety mam... smile.gif Ale staram się zapanować przynajmniej nad tym nad czym mam jakąś szansę. wink.gif

Napisano
  • Autor

> niedomalowane miejsca, bo ściągacze zdrapią trochę farby.

Właśnie mi mechanik zadzwonił i mówi, że ta farba to funkcję raczej kosmetyczną ma. smile.gif

Więc niejako pytania nie było. Ale skąd ja, prosty wieśniak, mogłem wiedzieć? Musiałem asknąć queszczęsa. zlosnik.gif

Napisano

> Czy to normalne i nie będzie w tych miejscach

> korodować?

Będzie korodować i w końcu po latach właśnie w tym newralgicznym miejscu strzeli boje_sie.gif. To jest spisek producentów sprężyn - dogadali się i na jednej z konferencji ustalili miejsca, w których niedomalowują sprężyny (każdy w innym dokładnie sprecyzowanym miejscu, nawet mam gdzieś "mapę" grinser006.gif), właśnie po to, żeby je częściej wymieniać. Dotyczy to również tych na pierwszy montaż. Jedyna szansa na uratowanie, to na nowe spręzyny naciągnąć koszulkę termokurczliwą i zaciśnięcie jej opalarką na całej długości sprężyny. Tak zabezpieczone sprężyny będą wieczne - ich żywotność będzie odpowiadała żywotności całego samochodu grinser006.gifzlosnik.gifok.gifpalacz.gifhehe.gif

Napisano

tylko reklamacja jest w stanie Cię uratować przed niechybną katastrofą

Napisano

Za jakiś czas skoroduje nie tylko w tych miejscach ale cała.

Ale jaki to będzie miało wpływ na jej trwałość?

Na pewno nie braki w powłoce lakierniczej są powodem pękania sprężyn.

Napisano
  • Autor
Panowie, na ile szacujecie koszt wymiany sprężyn z przodu? Zawieszenie to McPherson. Bo coś mi się wydaje, że mój mechanik zwietrzył koniec "złotej ery w dziejach motoryzacji" w odniesieniu do mojej bryki (znaczy doprowadziłem ją do porządku i przez parędziesiąt tys. km powinien być spokój) i na koniec trochę zaczął się cenić.
Napisano

> Panowie, na ile szacujecie koszt wymiany sprężyn z przodu? Zawieszenie to McPherson. Bo coś mi się

> wydaje, że mój mechanik zwietrzył koniec "złotej ery w dziejach motoryzacji" w odniesieniu do

> mojej bryki (znaczy doprowadziłem ją do porządku i przez parędziesiąt tys. km powinien być

> spokój) i na koniec trochę zaczął się cenić.

Może ma już dosyć grzebania w Mondeo III. Jeżeli chodzi o naprawy zawieszenia tych aut, to powiem Ci, że jest ono upierdliwe i mechanicy nieszczególnie je lubią. Ja za wymianę sprężyn z przodu na Mcphersonie biorę 2x50 zł, natomiast w Mondeo III 2x80 zł.

Napisano
  • Autor

> Może ma już dosyć grzebania w Mondeo III. Jeżeli chodzi o naprawy zawieszenia tych aut, to powiem

> Ci, że jest ono upierdliwe i mechanicy nieszczególnie je lubią. Ja za wymianę sprężyn z przodu

> na Mcphersonie biorę 2x50 zł, natomiast w Mondeo III 2x80 zł.

Dzięki za info. Taką właśnie kwotę założyłem jako uczciwą, zakładając że tak jak mówił namęczył się z odkręcaniem, a dodatkowo pękniętą sprężynę musiał pociąć.

To plus zmiana tarcz i klocków tylnych z czyszczeniem tłoczków (przednie zmieniłem w innym serwisie za 40 zł) oraz jakieś bliżej nieokreślone regulacje ręcznego (działał bdb i nie miałem zastrzeżeń) ma niby kosztować 350 zł (już po wstępnych negocjacjach telefonicznych, bo pierwotnie chciał 400). zlosnik.gif Jak najbardziej chciałbym mu zapłacić godziwie za robotę, ale nie dam się też oskubać...

Sądzisz, że po zmianie sprężyn trzeba jechać na sprawdzenie geometrii? Akurat pech chce, że sprawdzałem przed miesiącem. smile.gif

Napisano

> Sądzisz, że po zmianie sprężyn trzeba jechać na sprawdzenie geometrii? Akurat pech chce, że

> sprawdzałem przed miesiącem.

Warto sprawdzić, szczególnie, że ustawili Ci geometrię na pękniętej sprężynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.