Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno Opel Vectra 1,9cdti

Featured Replies

Napisano

Witam

rozglądam się za samochodem do domu. Na razie głównie użytkowany przez żonę na odcinkach ok 2x7-10 km dziennie na dojazdy do pracy i czasem jakiś dalszy wypad.

Znalazłem ciekawą vectrę

http://allegro.pl/show_item.php?item=1255958029

Doradzicie czy to dobry wybór ? Wiadomo że mogła być kręcona ale jak jest z trwałością silnika, turbiny ? Co się sypie najczęsciej itp?

Dziękuję za wszelkie porady ok.gif

Napisano
  • Autor

> i to cie nie odstrasza?

Odstrasza, ale ogłoszeń jest masę i tak naprawdę nigdy nie wiesz który był kręcony a który nie oslabiony.gif

Napisano

> Odstrasza, ale ogłoszeń jest masę i tak naprawdę nigdy nie wiesz który był kręcony a który nie

zazwyczaj kręcone są diesle bo one robią duże przebiegi i zastanów się czy do takich przebiegów koniecznie trzeba ci diesla ideia.gif

a jeżeli odpowiedź będzie, że tak to zawsze możesz poprosić sprzedawcę o VIN i zadzwonić do GM i sprawdzić jaki był przebieg podczas ostatniej naprawy gwarancyjnej wink.gif

po VIN-ie sprawdzisz też date produkcji i wszystko co auto miało gdy wyjechało z fabryki(w tym moga juz pomóc niektórzy koledzy z AK wink.gif )

zawsze to w jakimś stopniu pozwoli okreslic rzeczywistośc przebiegu

Napisano

Na temat silników 1.9 CDTI zostało powiedziane już wiele tu na kąciku, nie każ nam tego powtarzać.

Z mojej strony dodam, że uchwyt do telefonu wskazuje na użytkowanie auta w firmie (niekoniecznie w Polsce), a po drugie jadąc z kompem diagnostycznym (TECH2 lub op-com) do sprzedającego masz sporą szansę odkryć prawdziwy przebieg auta.

Napisano

> Dziękuję za wszelkie porady

To stwierdzenie padlo, a ja sie powtorze - chcesz kupowac diesela dla ~6k km rocznie icon_eek.gif? Troche szalenstwo, troche glupota, zwlaszcza, ze to uzywka z naklepanymi przebiegami (kto wie co i kiedy sie wyjsra), a dwa diesel jednak wymaga troche jazdy, bo DPF szybciutko odmowi wspolpracy. O wyzszej cenie zakupu, ktora sie moze zwroci po kilku latach nawet nie wspominam wink.gif.

Z wlasnego doswiadczenia - 1.8 122KM da sobie rade, a spalanie ma przyzwoite. Idealne moim zdaniem jest 1.8 140KM (2005+), ewentualnie 2.2 NIE Direct.

Pozytek z diesela bedziesz mial w Twoim wypadku tylko w trasie, ale zastanow sie, czy gra jest warta swieczki. Ja odpuscilem diesela (i to kupujac auto z praktycznie 3 letnia gwarancja) robiac 20kkm rocznie i nie zaluje waytogo.gif. Zaluje, ze nie kupilem 2.8T - i mowie to calkiem serio hehe.gif

Napisano

Ponieważ zaczynają tu padać same negatywne opinie i to przeważ od osób nie posiadających takiego auta z takim silnikiem ja jako posiadacz wtrącę swoje piec groszy.

Jeżdżę codziennie do pracy 10km w jedna stronę po mieście rano zero korków wiec przejazd bezproblemowy powrót różnie bywa. Do tego średnio dwa razy w tygodniu robię wypad na działkę oddaloną 25km w jedna stronę. Nie zauważyłem żadnych problemów z DPF'em. Przez 1,5 roku eksploatacji wymieniłem termostat, mostek diodowy w alternatorze, jeden czujnik od parktronika i jedną świecę żarową. Przy zakupie auto miała 3 lata i przebieg 149kkm. Mam automat przez co spalanie po mieście jest na poziomie 8l/100km.Jak na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu jak i 4 moich kumpli z roboty którzy tez maja VC z silnikami 19 w wersjach 120 i 150 konnych.

Napisano

> Ponieważ zaczynają tu padać same negatywne opinie i to przeważ od osób nie posiadających takiego

> auta z takim silnikiem ja jako posiadacz wtrącę swoje piec groszy.

Yyy, nie negatywne. Obiektywne biglaugh.gif.

Ostatnio robilem przeglad auto po 3 latach w ASO. Byly dwa telefony, kazdy po okolo 30 minut, gdzie tlumaczono zdziwonemu uzyszkodnikowi, ze ta kontrolka co sie tam zapala, to jednak wymaga wypalenia i jazdy ~20 minut autostrada. Na koniec za kazdym razem pan w ASO powiedzial (z czym sie zgadzam) - na wozenie dzieci do szkoly po 5km lepsza bedzie benzyna - szybciej sie nagrzeje, nie bedzie problemu z wypalenie DPFa, it. itd.

A co do bezawaryjnosci Vectry - baju baju bedziesz w raju biglaugh.gif. Oczywiscie w porownaniu z innymi autami zle nie jest, ale daleko do bezawaryjnego auta jesli w ciagu 2 lat eksploatacji wymieniono: sprzeglo, radio, uszczelniacz walu korbowego, siedzenie kierowcy, 3 razy przedni halogen bo parowal (i paruje dalej), parownik (aczkolwiek do konca gwarancji nie wyjasniono, co za dziwny dziwek slychac przy uruchamianiu sie klimy), i jeszcze kliku rzeczy o ktorych nie pamietam. Nie mowie o zajechanych tylnych klockach w 40kkm (przy czym przednie po 3 latach i 60kkm maja 70%) i innych duperelach, bo szkoda zycia. Zmarnowalem kupe czasu w serwisie i ogolnie gdyby nie spalanie i dosc fajny silniczek, bylbym bardzo na NIE co do Vectry C.

I jeszcze jedno - to co przytrafilo sie mi, nie jest odosobnionym wypadkiem - poczytaj forum Vectra-C.co.uk. A dlaczego to forum? Bo jest tam zdecydowanie wiecej uzytkownikow tego auta niz w Polsce (podobnie jak Mondeo).

Na koniec - nie bylbym obiektywny, gdybym napisal, ze wole Mondeo mk III od Vectry C (bez wzgledu na silnik) - tak, wybralbym zdecydowanie Vectre, bo o ile sa jakies problemy z tymi silnikami/samochodami, jest ich znacznie mniej niz w przypadku Mondka wspomnianego.

Oczywiscie nalezy sobie zdac sprawe, ze to zwykle wozidlo, i jako takie trzeba traktowac - stad moje ogolnie bezstresowe podejscie do tematu (gdyby nie czas zmarnowany w ASO) biglaugh.gif.

Napisano

> A co do bezawaryjnosci Vectry - baju baju bedziesz w raju .

A gdzie ja coś takiego napisałem?????????? yikes.gif

Wypisałem tylko co wymieniłem. Nie uważam to za mało jak na 1,5 roku eksploatacji ale są to same duperele za nie wielkie pieniądze. Zdaje sobie sprawę ze kupiłem samochód używany z nalotem 150kkm i ma prawo coś się sypnąć.

Napisano
  • Autor

> To stwierdzenie padlo, a ja sie powtorze - chcesz kupowac diesela dla ~6k km rocznie ? Troche

> szalenstwo, troche glupota, zwlaszcza, ze to uzywka z naklepanymi przebiegami (kto wie co i

> kiedy sie wyjsra), a dwa diesel jednak wymaga troche jazdy, bo DPF szybciutko odmowi

> wspolpracy. O wyzszej cenie zakupu, ktora sie moze zwroci po kilku latach nawet nie wspominam

> .

> Z wlasnego doswiadczenia - 1.8 122KM da sobie rade, a spalanie ma przyzwoite. Idealne moim zdaniem

> jest 1.8 140KM (2005+), ewentualnie 2.2 NIE Direct.

> Pozytek z diesela bedziesz mial w Twoim wypadku tylko w trasie, ale zastanow sie, czy gra jest

> warta swieczki. Ja odpuscilem diesela (i to kupujac auto z praktycznie 3 letnia gwarancja)

> robiac 20kkm rocznie i nie zaluje . Zaluje, ze nie kupilem 2.8T - i mowie to calkiem serio

Zgadzam się w 100%

Nie pisałem wczesniej, ale rozważam też focusa i tam już 100% benzyna. Silnik TDCI ale sporo rzeczy się może popsuć

jak dwumasa, turbina itp

Ok bedę szukał benzynki, macie rację

Na razie mam służbowy więc żona robi realnie 12kkm rocznie

Napisano

> A gdzie ja coś takiego napisałem??????????

> Wypisałem tylko co wymieniłem. Nie uważam to za mało jak na 1,5 roku eksploatacji ale są to same

> duperele za nie wielkie pieniądze. Zdaje sobie sprawę ze kupiłem samochód używany z nalotem

> 150kkm i ma prawo coś się sypnąć.

Powiem tak - z wrodzonego skapstwa kupuje auta prawie nowe. Niestety, jak na auto, ktore ma teraz ~61kkm )z czego ja zrobilem okolo 50kkm) troche w tym aucie bylo robione - troche na wlasne zyczenie (sprzeglo, bo wyczytalem oi akcji serwisowej), a reszta sie sama spsula - IMO troche za duzo tej reszty, choc faktem jest, ze auto nigdy mnie nie zawiodlo, no i wszystko bylo robione w ramach gwarancji. Kupujac auto 100kkm+ jest/moze byc troche lepiej, bo sporo rzeczy sie juz posypalo - ale tu juz jest loteria. Choc jak sam piszesz, przy tego typu nalotach cos ma sie prawo sypnac - i ja sie z tym zgadzam. Ale przyznasz, ze jednak w mlodszym (rocznikowo i nalotowo) aucie pewne awarie nie powinny miec miejsca? W podobnym czasookresie w Focusie polecial mi przelacznik zespolony i jedna rurka troche ciekla w ukladzie chlodzenia. Auto widzialo serwis 5 razy - 3 razy przeglad, dwa razy naprawa. I tego oczekuje od auta nowego/prawie nowego -niestety o Viki tego sie nie da powiedziec i tyle - choc ogolnie na razie jestem w zasadzie zadowolony - zreszta nie mam wyjscia - jeszcze jakies 2 lata sie musimy pomeczyc razem hehe.gifok.gif

Napisano

> sporo rzeczy się może popsuć jak dwumasa, turbina itp

Uważasz że tych wynalazków nie ma w VC?

Napisano
  • Autor

> Uważasz że tych wynalazków nie ma w VC?

Nie no są to jasne ale jednak są to różne silniki.

Fakt, że Vectrą nie interesowałem się wcześniej stąd może nie słyszałem o bolączkach diesli opla

Napisano

> Fakt, że Vectrą nie interesowałem się wcześniej stąd może nie słyszałem o bolączkach diesli opla

Silniki 1.9 nie są Opla. To są silniki FIATa

Napisano

jak przedmówcy, zastanów się czy potrzebujesz diesla dla takich przebiegów, to nawet 10kkm nie wyjdzie na rok; diesel w obecnych warunkach, nawet się nie nagrzeje; może coś tam na paliwie osczędzisz a później wydasz w serwisie - generalnie, w dużym uproszczeniu, wszystko do diesla jest droższe; tu 50zł, tam 100zł i tak dalej i w końcu się uzbiera.

Sam jeżdżę do pracy w jedną stronę 8km (po drodze kilka świateł) i wokół komina po mieście (do sklepu itp.) ale to tylko góra 25% mojego przebiegu, resztę robię na trasie i tu się super sprawdza silniczek. Zresztą mieszkając w PL i tak bym na 100% wziął jakąs benzynkę i zagazował, niestety 1.8 (140KM) i 2.2 direct do tego się nie nadaje.

Z powszechnie znanych problemów 1.9cdti, raz jeszcze, należy wymienić (ceny orientacyjne):

zawór EGR (400zł), pękające sprężyny zawieszenia (400zł za parę), termostat (150zł), padający komputer CIM w wersjach przedliftowych, w wersji 150KM nastawnik klap wirowych.

grubszy portfel trzeba szykować na sprzęgło+dwumas (3500zł) i turbo (1500zł) - głupota i niewiedza ludzka może diametralnie zmniejszyć żywotność tychże.

Napisano
  • Autor

> jak przedmówcy, zastanów się czy potrzebujesz diesla dla takich przebiegów, to nawet 10kkm nie

> wyjdzie na rok; diesel w obecnych warunkach, nawet się nie nagrzeje; może coś tam na paliwie

> osczędzisz a później wydasz w serwisie - generalnie, w dużym uproszczeniu, wszystko do diesla

> jest droższe; tu 50zł, tam 100zł i tak dalej i w końcu się uzbiera.

> Sam jeżdżę do pracy w jedną stronę 8km (po drodze kilka świateł) i wokół komina po mieście (do

> sklepu itp.) ale to tylko góra 25% mojego przebiegu, resztę robię na trasie i tu się super

> sprawdza silniczek. Zresztą mieszkając w PL i tak bym na 100% wziął jakąs benzynkę i

> zagazował, niestety 1.8 (140KM) i 2.2 direct do tego się nie nadaje.

> Z powszechnie znanych problemów 1.9cdti, raz jeszcze, należy wymienić (ceny orientacyjne):

> zawór EGR (400zł), pękające sprężyny zawieszenia (400zł za parę), termostat (150zł), padający

> komputer CIM w wersjach przedliftowych, w wersji 150KM nastawnik klap wirowych.

> grubszy portfel trzeba szykować na sprzęgło+dwumas (3500zł) i turbo (1500zł) - głupota i niewiedza

> ludzka może diametralnie zmniejszyć żywotność tychże.

Przekonaliście mnie cool.gif

Będę szukał benzynki 1.8 tylko nie ma ich za wiele. Dominują diesle. Wydaje mi się, że benzynki mogą być mniej kręcone jeśli chodzi o przebieg niż diesle, ale może się mylę

Co do dwumasy to tak tylko dla poszerzenia wiedzy jak ją oszczędzać tzn jak jeździć aby było dobrze ? Nie rdukować gwałtownie itp ?

Napisano

> Co do dwumasy to tak tylko dla poszerzenia wiedzy jak ją oszczędzać tzn jak jeździć aby było dobrze

Kupić w automacie biglaugh.gif

Napisano

> Przekonaliście mnie

> Będę szukał benzynki 1.8 tylko nie ma ich za wiele.

nie przesadzaj, jest ich trochę

diesli jest wiecej bo niestety nastała taka moda wink.gif

> Wydaje mi się, że benzynki

> mogą być mniej kręcone jeśli chodzi o przebieg niż diesle, ale może się mylę

z racji tego, że benzyna zazwyczaj robi mniejsze przebiegi o też nie ma zawiele z czego kręcić

> Co do dwumasy to tak tylko dla poszerzenia wiedzy jak ją oszczędzać tzn jak jeździć aby było dobrze

> ? Nie rdukować gwałtownie itp ?

nie jeżdzić na niskich obrotach, to znaczy np. na piatym biegu 80 km/h itp. biglaugh.gif

Jeżeli chcesz poszerzyć swoją wiedzę o VC zarejestruj się na Vectra Klub Polska a wszystko tam znajdziesz co Cię będzie interesować

Napisano

> Kupić w automacie

tylko tutaj jak się źle kupi zamiast ładować w dwumase kasę bedzie trzeba ladować w skrzynię wink.gif

Napisano
  • Autor

Zgadza się....

Dodam, że chyba najbardziej podoba mi się buda z opływowym tyłem, chyba takie miały modele GTS.

Super furmanka cool.gif

Napisano

> Dodam, że chyba najbardziej podoba mi się buda z opływowym tyłem, chyba takie miały modele GTS.

> Super furmanka

tak liftback zwany GTS-em

z tym, że GTS psiada obniżone o 20 mm i troche usztywnione zawieszenie

ale za to zazwyczaj posiada bogatsze wyposażenie wink.gif

Napisano
  • Autor

> tak liftback zwany GTS-em

> z tym, że GTS psiada obniżone o 20 mm i troche usztywnione zawieszenie

no to chyba dobrze grinser006.gif

> ale za to zazwyczaj posiada bogatsze wyposażenie

palacz.gif

Linia super w porównaniu do "zwykłego" sedana/hatchbacka - w opisach jest i tak i tak

Kombi raczej nie chcę bo wygląda jak wagon metra biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> jak przedmówcy, zastanów się czy potrzebujesz diesla dla takich przebiegów, to nawet 10kkm nie

> wyjdzie na rok; diesel w obecnych warunkach, nawet się nie nagrzeje; może coś tam na paliwie

> osczędzisz a później wydasz w serwisie - generalnie, w dużym uproszczeniu, wszystko do diesla

> jest droższe; tu 50zł, tam 100zł i tak dalej i w końcu się uzbiera.

> Sam jeżdżę do pracy w jedną stronę 8km (po drodze kilka świateł) i wokół komina po mieście (do

> sklepu itp.) ale to tylko góra 25% mojego przebiegu, resztę robię na trasie i tu się super

> sprawdza silniczek. Zresztą mieszkając w PL i tak bym na 100% wziął jakąs benzynkę i

> zagazował, niestety 1.8 (140KM) i 2.2 direct do tego się nie nadaje.

> Z powszechnie znanych problemów 1.9cdti, raz jeszcze, należy wymienić (ceny orientacyjne):

> zawór EGR (400zł), pękające sprężyny zawieszenia (400zł za parę), termostat (150zł), padający

> komputer CIM w wersjach przedliftowych, w wersji 150KM nastawnik klap wirowych.

> grubszy portfel trzeba szykować na sprzęgło+dwumas (3500zł) i turbo (1500zł) - głupota i niewiedza

> ludzka może diametralnie zmniejszyć żywotność tychże.

No tak na szybko pogrzebałem w okolicy i znalazłem takie propozycje

Myślę ze 1.8 to będzie optimum jesli chodzi o opłaty i osiągi.

http://otomoto.pl/opel-vectra-C15505352.html

http://allegro.pl/vectra-salon-polska-1-8-122km-f-vat-22-i1259875690.html

http://otomoto.pl/opel-vectra-gwarancja-tech-assistance-C13106031.html

GTS sporo ale diesli , albo silniki potwory albo za drogie :-)

(skupiłem się na mazowieckim)

Jest też 1.6 100KM ale to chyba za słaby motor?

http://moto.allegro.pl/opel-vectra-c-1-6-16v-i1248399618.html

Czy dla tych benzynek te 170tys km to jakoś dużo czy da radę ?

Napisano

O silniku 1.6 mogę powiedzieć wszystko. skromny.gif Jak chcesz to pytaj. wink.gif Generalnie ten drugi sedan i trzeci (bo to chyba to samo?) mają tylne zderzaki od GTS'a a nie sedana - reszty się domyśl. wink.gif

Napisano

> no to chyba dobrze

> Linia super w porównaniu do "zwykłego" sedana/hatchbacka - w opisach jest i tak i tak

> Kombi raczej nie chcę bo wygląda jak wagon metra

A myślałeś nad Signum? Technicznie to samo, podłoga kombi, rozmiar GTS'a i sedana - wygoda i wygląd in plus, lepsze wyposażenie zazwyczaj. waytogo.gif

Napisano

> Kombi raczej nie chcę bo wygląda jak wagon metra

Eeeeee tam.....kombi jest śliczne serduszka.gif a do tego elektrycznie otwierana klapa bagażnika i składany hak holowniczy....wiem ze to tylko bajery ale cieszą, szczególnie na parkingu pod hipermarketem jak dojeżdżasz z pełnym wózkiem zakupów do samochodu, naciskasz guzik na pilocie i klapa sama się otwiera biglaugh.gif Nie jednemu już szczena opadła na glebę hehe.gif

Napisano
  • Autor

Signum fajne, rzadko spotykane na drodze

Tylko dominują raczej silniki potwory. Fajne nie powiem, ale bym poszedł z torbami na paliwo ....

Napisano
  • Autor

> O silniku 1.6 mogę powiedzieć wszystko. Jak chcesz to pytaj. Generalnie ten drugi sedan i trzeci

> (bo to chyba to samo?) mają tylne zderzaki od GTS'a a nie sedana - reszty się domyśl.

1.6 tylko 115KM miałem w astrze służbowej kombii (rocznik 2008)

Powiem tak, trochę za słaby, chociaż szedł, ale z klimą to masakra. Jakby ktoś przyczepił kotwicę z tyłu biglaugh.gif

Co do zderzaków to ten ma ok

http://otomoto.pl/opel-vectra-C15456999.html

a ten też wygląda na przekładany z GTS ?

http://moto.allegro.pl/opel-vectra-c-1-6-16v-i1248399618.html

Napisano

> Signum fajne, rzadko spotykane na drodze

> Tylko dominują raczej silniki potwory. Fajne nie powiem, ale bym poszedł z torbami na paliwo ....

Pamiętaj, że większy silnik nie zawsze oznacza kosmiczne spalanie...

Jak kupowałem 3.2, to znajomi pukali się w czoło i "łomatko ile to będzie palić"...

Jak pytam ludzi z 2.0 lub 2.2, to okazuje się, że pali im minimalnie mniej, niż mój. Zorientuj się najlepiej na jakimś forum użytkowników jak sprawa wygląda, ale IMHO czasem warto zaszaleć. Ja nie żałuję wyboru, a wiele osób z małymi silnikami w Omegach tak (na podstawie postów na Omega Klub Polska).

Napisano

> Odstrasza, ale ogłoszeń jest masę i tak naprawdę nigdy nie wiesz który był kręcony a który nie

Przestań!! Mojej stuka prawie 200 tys. i nawet nie ma oznak że coś z silnikiem nie tak. Suchutki, czyściutki i nie ma apetytu na olej. Dziwne, że podstawą do szukania aut jest zwykle przebieg a nie faktyczny stan auta oslabiony.gif

Napisano

> A myślałeś nad Signum? Technicznie to samo, podłoga kombi, rozmiar GTS'a i sedana - wygoda i wygląd

> in plus, lepsze wyposażenie zazwyczaj.

Masz rację!! Signum jest OK. Gdyby nie potrzeba wożeni wózków to też wybrałbym Signum a nie VC , podoba mi się szczególnie radośc siedzenia na kanapie z tyłu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Przestań!! Mojej stuka prawie 200 tys. i nawet nie ma oznak że coś z silnikiem nie tak. Suchutki,

> czyściutki i nie ma apetytu na olej. Dziwne, że podstawą do szukania aut jest zwykle przebieg

> a nie faktyczny stan auta

Widzisz jeśli sprzedający kombinuje z przebiegiem to jak mogę mu zaufać ?

Powiem tak, swoją renówkę obecnie 10 letnią kupiłem od kolegi jak miała 6 lat i 160kkm i pomimo tego przebiegu się zdecydowałem bo samochód był naprawdę zadbany.

Uwierz, zdaję sobię z tego doskonale sprawę.Zapytano mnie czy mnie to odstrasza, napisałem że tak ale mam na myłśi grzebanie przy liczniku cool.gif

Napisano
  • Autor

> Na koniec - nie bylbym obiektywny, gdybym napisal, ze wole Mondeo mk III od Vectry C (bez wzgledu na silnik) - tak, wybralbym zdecydowanie Vectre, bo o ile sa jakies problemy z tymi silnikami/samochodami, jest ich znacznie mniej niz w przypadku Mondka wspomnianego>

A tak na marginesie masz może porównanie mondka mkIII i vectry C?

Mondki są nieco tańsze, ale może jeździłeś obydwoma samochodami i coś możesz więcej napisać (porównuje silniki 1,8 w obu) ?

Napisano

> A tak na marginesie masz może porównanie mondka mkIII i vectry C?

jak dobrze poszukasz na necie to sam znajdziesz - z tego co pamietam takie porównania niejednokrotnie były robione wink.gif

Napisano

> A tak na marginesie masz może porównanie mondka mkIII i vectry C?

Prowadzenie - Mondeo wygrywa bezapelacyjnie. Ale...

> Mondki są nieco tańsze, ale może jeździłeś obydwoma samochodami i coś możesz więcej napisać

> (porównuje silniki 1,8 w obu) ?

... dobrze wyposazone Mondeo nie mialo nadal kilku bajerow, ktore miala Viki (chyba, ze o czyms nie wiem). No i dla mnie najwazniejsze bylo serce, czyli silnik. Mondeo 2.0 145KM vs. Viki 1.8 140KM - wolalem 1.8 Opla ze wzgledow na nizsze ubezpieczenia, i inne duperele. Dodatkowo ciezko mi bylo znalezc Mondeo z takim wyposazeniem, jak chcialem, a z Viki nie bylo problemu.

Jezeli nie zalezy Ci na bajerach typu automatyczne swiatla/wycieraczki, radio firmowe ze zmieniarka, elektryka szyb z tylu, itp., zastanowilbym sie nad Mondeo - zwlaszcza, ze interesuje Cie silnik 1.8 125km, a Viki ma 122KM.

Aczkolwiek z jednego muszisz sobie zdawac sprawe - Viki i Mondek to ulubione auta flotowe (wypozyczalnie, etc.) i tak jak diesele, tak silniki 1.8 ciesza sie duza popularnoscia. Ja bym szukal Mondeo 2.0 albo Vectry 2.2 150KM przed liftem (czyli nie direct), ewentualnie Viki 1.8 VVT wink.gif.

Ogolnie, musisz sie przejechac jednym i drugim. Ja juz sie do Viki przyzwyczailem i zyje z jej wadami w prowadzeniu sie hehe.gif. Reszta tylko na plus - ale co kto lubi.

Napisano

> A ile Ci pali trasa/miasto ?

> No i ubezpieczenia większe ?

> No to takie dwie znalazłem sztuki

> http://otomoto.pl/opel-vectra-3-2-gts-C14460492.html

> gośc pisze 11-12 litrów

> http://otomoto.pl/opel-vectra-gts-xenon-211-ps-C14776367.html

Mniej więcej tyle będzie chłeptać, zależy od nogi sporo.

Co do ubezpieczeń - większość ubezpieczycieli ma górną granicę pojemności 2.0 i powyżej tego płacisz dokładnie takie same ubezpieczenie przy dwóch, trzech, pięciu czy ośmiu litrach.

Napisano

> 1.6 tylko 115KM miałem w astrze służbowej kombii (rocznik 2008)

> Powiem tak, trochę za słaby, chociaż szedł, ale z klimą to masakra. Jakby ktoś przyczepił kotwicę z

> tyłu

> Co do zderzaków to ten ma ok

> http://otomoto.pl/opel-vectra-C15456999.html

> a ten też wygląda na przekładany z GTS ?

> http://moto.allegro.pl/opel-vectra-c-1-6-16v-i1248399618.html

Przekładany z GTS'a jest z miejscem na ozdobną końcówkę. Miałem 1.6 16V i jak dużo tras nie jeździsz to przebolejesz, w mieście jest ok, aczkolwiek pali 10l więc pewnie tyle co 1.8 16V. Za to po autostradzie przy prędkości 140km/h z pełnym bagażnikiem od kanapy po klapę (sedan) i 4 osobami paliła 7l.

Napisano

> Prowadzenie - Mondeo wygrywa bezapelacyjnie. Ale...

nie kumam o co chodzi z tym prowadzeniem. Najnowszym mondkiem (2009) z silnikiem 2,0 140 km przejechałem kilka tysięcy km. Oprócz tego, że auto jest zdecydowanie większe, zwłaszcza jeśli chodzi o miejsce z tyłu, to żadnych różnic na plus nie zobaczyłem.

Napisano

> nie kumam o co chodzi z tym prowadzeniem. Najnowszym mondkiem (2009) z silnikiem 2,0 140 km

> przejechałem kilka tysięcy km. Oprócz tego, że auto jest zdecydowanie większe, zwłaszcza jeśli

> chodzi o miejsce z tyłu, to żadnych różnic na plus nie zobaczyłem.

Np. to, ze auto lepiej sie czuje, i wiesz, co mozesz. Ja np. mniejszym Focusem bylem w stanie wiecej, niz wieksza Vectra. Ta roznica wychodzi gdy droga nie jest 'prosta', a ma troche zawijasow. Podobnie z szybko pokonywanymi rondami. Dla mnie roznica jest szalona. W zasadzie byla, bo juz zapomnialem, i sie przyzwyczailem do Viki. A takich drog jest w Anglii, czy calym UK bardzo duzo. I pomimo, ze moja Vectra ma 'dostosowane lepiej' zawieszenie do brytyjskich drog (tak pisali w broszurze, choc dla mnie to puste slowa), to midzy focusem czy Mondeo jest duza roznica. Da sie ta rzonice zmniejszyc przez zmiane zawieszenia, lepsze opony i nizszy profil, ale uklad kierowniczy jednak jakos inaczej reaguje na to, co chce kierowca - w Vectrze bardziej wydaje mi sie nerwowo i niepewnie.

Nie mialem okazji jezdzic Mondeo mkIV i Insignia (osobiscie, jako pasazer wiele razy), ale np. naszemu kierowcy tez sie lepiej prowadzi Mondka wink.gif

Napisano

> Nie mialem okazji jezdzic Mondeo mkIV i Insignia (osobiscie, jako pasazer wiele razy), ale np.

> naszemu kierowcy tez sie lepiej prowadzi Mondka

ja z kolei nie jeździłem, a przynajmniej nie przypominam sobie mondeo mkIII. Ale mkIV bardzo dużo i nie ma różnicy w prowadzeniu na korzyść mondeo. Natomiast pomiędzy insignią, a wspomnianymi pojazdami jest już przepaść. Zwłaszcza jeśli Insignia jest 4X4, to prowadzenie jest bajeczne. Zawijasy w trasie, które pokonywałem z prędkością 100-120 km/h, przy pierwszej jeździe dałem radę zrobić z prędkością ok. 160. Samochód prowadzi się świetnie, śmiem twierdzić, że lepiej niż Passat CC.

Z kolei Focus, o którym wspomniałeś prowadzi się również przyzwoicie. Ale wiele kompaktów ma fajną trakcję, np. Civic, czy Pug 307.

Napisano

> ja z kolei nie jeździłem, a przynajmniej nie przypominam sobie mondeo mkIII. Ale mkIV bardzo dużo i

> nie ma różnicy w prowadzeniu na korzyść mondeo. Natomiast pomiędzy insignią, a wspomnianymi

> pojazdami jest już przepaść. Zwłaszcza jeśli Insignia jest 4X4, to prowadzenie jest bajeczne.

> Zawijasy w trasie, które pokonywałem z prędkością 100-120 km/h, przy pierwszej jeździe dałem

> radę zrobić z prędkością ok. 160. Samochód prowadzi się świetnie, śmiem twierdzić, że lepiej

> niż Passat CC.

Insignia 4x4 to inna bajka biglaugh.gif

> Z kolei Focus, o którym wspomniałeś prowadzi się również przyzwoicie. Ale wiele kompaktów ma fajną

> trakcję, np. Civic, czy Pug 307.

Zalezy jaki Civic - taki Sport i owszem, ale cywilny no.gif. Jako drugie auto mam Megane II - nawet jak stoi na parkingu kolo Focusa, to nadal daleko Megance do Foki biglaugh.gif.

Mam w okolicy duzo waskich i kretych drog, z dozowlonym czesto gesto 50-60mph (81-97km/h) - jazda Foka po tych drogach byla przyjemnoscia. Przy Viki czy Megi musze po prostu uwazac biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Jezeli nie zalezy Ci na bajerach typu automatyczne swiatla/wycieraczki, radio firmowe ze

> zmieniarka, elektryka szyb z tylu, itp., zastanowilbym sie nad Mondeo - zwlaszcza, ze

> interesuje Cie silnik 1.8 125km, a Viki ma 122KM.

Ktoś gdzieś napisał żeby unikać z mondku silnika 1.8 SCI 130Km, ale nie podał powodów. Reszta silników wg niego była ok (benzyn) także rzeczywiscie skupię sie na 1.8 125

Wczoraj byliśmy w dwóch komisach i ceny Vik kosmiczne

Znacznie przekracza to mój budżet (czyli ok 27 koła) crazy.gif

Napisano

> Ktoś gdzieś napisał żeby unikać z mondku silnika 1.8 SCI 130Km, ale nie podał powodów. Reszta

> silników wg niego była ok (benzyn) także rzeczywiscie skupię sie na 1.8 125

A co to za silnik icon_eek.gif? Pierwsze slysze... ztcp to jedyny 130KM jaki byl w Mondeo MKIII to bylo 1.8TDCI, faktycznie nie cieszace sie duza popularnoscia. Ja sie nie skusilem biglaugh.gif

> Wczoraj byliśmy w dwóch komisach i ceny Vik kosmiczne

> Znacznie przekracza to mój budżet (czyli ok 27 koła)

No wlsnie slyszalem o tym - nawet chyba emdzje jakis czas temu pisal, ze Viki jest drozsza od Mondelo - IMO aboslutnie nieslusznie, bo klasa aut ta sama, wykonanie podobne screwy.gif

Napisano
  • Autor

> A co to za silnik ? Pierwsze slysze... ztcp to jedyny 130KM jaki byl w Mondeo MKIII to bylo

> 1.8TDCI, faktycznie nie cieszace sie duza popularnoscia. Ja sie nie skusilem

> No wlsnie slyszalem o tym - nawet chyba emdzje jakis czas temu pisal, ze Viki jest drozsza od

> Mondelo - IMO aboslutnie nieslusznie, bo klasa aut ta sama, wykonanie podobne

sprawdziłem na autocentrum i jest taki motor, chociaż ma malutko opinii

Silniki benzynowe

1.8 16V 110KM, 2001-2007 (68)

1.8 16V 125KM, 2001-2007 (116)

1.8 i 16V Duratec SCi 130KM, 2003-2007 (2)

2.0 145KM, 2001-2007 (100)

2.0 145KM, 2001-2006 (1)

2.5 170KM, 2001-2007 (27)

3.0 i V6 24V 204KM, 2003-2007 (16)

3.0 V6 24V ST220 223KM, 2002-2007 (27)

Silniki diesla

2.0 DI 115KM, 2001-2007 (80)

2.0 DI 90KM, 2001-2007 (18)

2.0 TDCI 115KM, 2001-2007 (44)

2.0 TDCi 130KM, 2002-2007 (526)

2.2 TDCi 155KM, 2003-2007 (41)

Wogóle gość w komisie powiedział że jak chcemy aby komis kupił samochód to oferują ok 30% wartości.....

Wstawić można, ale jak ktoś daje zaporową cenę to lipa....

Napisano

> Wczoraj byliśmy w dwóch komisach i ceny Vik kosmiczne

> Znacznie przekracza to mój budżet (czyli ok 27 koła)

ale powiedz jeszcze jakie to były roczniki i z jakim wyposażeniem to wtedy będzie wiadomo czy ceny kosmiczne czy nie wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale powiedz jeszcze jakie to były roczniki i z jakim wyposażeniem to wtedy będzie wiadomo czy ceny

> kosmiczne czy nie

Zerknij tutaj

większość to diesle /ceny netto.... /

http://www.euro.otomoto.pl/index.php?sect=offer⊂=car&page=9&sortby=make&order=asc

Tzn może tak: ceny dla mnie za wysokie tzn po prostu nie mam tyle na samochód

Napisano

> Zerknij tutaj

> większość to diesle /ceny netto.... /

> http://www.euro.otomoto.pl/index.php?sect=offer⊂=car&page=9&sortby=make&order=asc

> Tzn może tak: ceny dla mnie za wysokie tzn po prostu nie mam tyle na samochód

nie, że nie masz tyle na samochód tylko musisz szukać starszych roczników ok.2003 roku. bo te są już poliftowe

no chyba, że szukasz polifta to niestety musisz jeszcze składac na kupeczke banknoty wink.gif

Za 27000 znajdziesz już dobre autoz rocznika ktory podałem

Napisano
  • Autor

No tak tylko jeszcze ubezpieczyć gada itp i się robi gorąco...

No nic na razie mam takie typy:

Viki w budżecie (starsze niż mondki, masz rację)

http://otomoto.pl/opel-vectra-C15505352.html

http://allegro.pl/opel-vectra-gts-2-2-benzyna-salon-polska-okazja-i1269133364.html

Mondki

http://otomoto.pl/ford-mondeo-x-line-2005-2006-C15386820.html

http://otomoto.pl/ford-mondeo-C15489708.html (moim zdaniem na jednym ze zdjęć zderzak z przodu odstaje)

Napisano

> No nic na razie mam takie typy:

> Viki w budżecie (starsze niż mondki, masz rację)

> http://otomoto.pl/opel-vectra-C15505352.html

> http://allegro.pl/opel-vectra-gts-2-2-benzyna-salon-polska-okazja-i1269133364.html

> Mondki

> http://otomoto.pl/ford-mondeo-x-line-2005-2006-C15386820.html

> http://otomoto.pl/ford-mondeo-C15489708.html (moim zdaniem na jednym ze zdjęć zderzak z przodu

> odstaje)

no to jechać i oglądać wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.