Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat zakupowy Aveo vs i20

Featured Replies

Napisano

Do wyboru 2 opcje:

Aveo (full wypas - LS Design+) 35k PLN

Hyundai i20 Comfort - 40k PLN

Wyposażenie podobne (różnice wpisane w +/-), kolor ten sam (metalik)

Plusy Aveo wg mnie:

- podoba się mulher.gif

- cena

- made in Poland

- kredyt 50/50 (RRSO 3.5%)

- fabryczne alu felgi w std.

minusy:

- schodzący model

- "tylko" 4pp.

- brak ESP

Plusy Hyundaia i20:

- bezpieczeństwo - 5* NCAP, 6pp, ESP w std.

- nowsza konstrukcja, troszkę lepiej przemyślane wnętrze

Minusy:

- bezpłciowy wygląd

- made in India

- kosztowniejszy kredyt (np przy 50/50 cena wzrasta o 1500 PLN)

Na co byście się zdecydowali (mile widziane opinie użytkowników Aveo, bo może czegoś nie dostrzegam...)

Napisano

> Do wyboru 2 opcje:

> Aveo (full wypas - LS Design+) 35k PLN

> Hyundai i20 Comfort - 40k PLN

jak by Ci to powiedzieć... a nie rozglądałeś się za czymś innym? Cena nie mała i byś miał Chevroleta Spark (nowego) albo nową Ibize

Jak oglądałem "nowe" aveo w salonie to czułem się w nim tak samo jak w aveo ojca z 2005 roku... ba nawet tak samo jak w lanosie. W porównaniu z naprawdę świeżymi autami to bardziej pachnie mi to muzeum i autem z innej epoki.

a Hyundai i20... proponuje z i20 przesiąść się do i30 - jakościowa przepaść. Jedyne czym mi tam pachnie to hinduską tandetą made in TATA (te okropne plastikowe wnętrze)

Napisano

> Do wyboru 2 opcje:

> Hyundai i20 Comfort - 40k PLN

Jak dla mnie, za każde z tych aut to trochę dużo.

Jeśli chodzi o aveo - poczekałbym na nowy model, obecne aveo jest już na rynku dobre kilka lat (biorę pod uwagę model jako model, bo wszelkie zmiany były tylko liftingiem, głównie optycznym).

OT - mógłbyś pisać, szczególnie w temacie, po polsku ? Nie drażni Cię taki "polskawy" język ?

Napisano
  • Autor

> Chevroleta Spark (nowego) albo nową Ibize

Spark to nie ta klasa (wielkościowo), która nas interesuje.

Ibizy z klimatyzacją, 4pp., SILNIKIEM (nie tym czymś 3-cyl), elektryką i lakierem metalik nie znalazłem poniżej 40k.

W cenie z trudem zmieściłby się Peugeot 207, z zewnątrz bije konkurencję na głowę, w środku materiały super... Pozostaje kwestia braku zaufania do marki... biglaugh.gif

> a Hyundai i20... proponuje z i20 przesiąść się do i30 - jakościowa przepaść.

Tak można w nieskończoność... dołożyć 10k do i30 i już masz Lagunę, Epicę, etc... Sztywny limit to 40k i to przy tanim kredycie (RRSO 15% nie wchodzi w grę)

Napisano

> - bezpieczeństwo - 5* NCAP, 6pp, ESP w std.

Moim zdaniem to decydujący powód.

Napisano

powiem tak:

-mialem malucha baaaaaaardzo krotko

-potemDUMatiz 7 lat od nowosci wersja bida blachy w środku-koleś po niego z wa-wy przyjechał (zresztą z kącika-poszedł od ręki)

-nauczony zaufania do marki DU kupiłem Lacettiego-klne na niego i warcze ale w gruncie rzeczy za tą cenę nie jest źle (faktem jest natomiast, że po przebojach z autem i serwisem-serio jakiś ferelny egzemplarz mi się trafił-raczej już bym drugi raz nic z tej stajni nie kupił)

-zmieniałem matiza pierwszy raz wziąłem "używkę"-właśnie 3letnią 207kę i powiem tak: jeśli byłbym teraz w punkcie w jakim byłem kiedy kupowałem Lacettiego-nie kupiłbym go i w ogóle nie kupowałbym nowego taniego auta tez w ogóle dałbym 10k mniej niż za nowego laczka i cieszył się tak jak terraz jestem zadowolony z P207 (oczywiście pewnie brałbym coś większego wtedy rozmiaru laczka -nie mowie tu o P207-ten robi u mnie jako za drugi w rodzinie).Ave

Napisano

> Sztywny limit to 40k i to przy tanim kredycie (RRSO 15% nie wchodzi w grę)

A ceny to patrzysz na cennik, czy realne oferty ?

Bo ostatnio zrobiłem icon_eek.gif jak znajomi dostali ofertę na Berlingo XTR o 20 tys. zł niższą niż w cenniku.

Poza tym jak nie masz wielkiego ciśnienia, poczekaj do 2011 - skończą się kratki, salony opustoszeją, to i z normalnymi klientami będą inaczej rozmawiać.

Weź pod uwagę RV, która dla aveo będzie bardzo niska.

Napisano

> A ceny to patrzysz na cennik, czy realne oferty ?

> Bo ostatnio zrobiłem jak znajomi dostali ofertę na Berlingo XTR o 20 tys. zł niższą niż w

> cenniku.

> Poza tym jak nie masz wielkiego ciśnienia, poczekaj do 2011 - skończą się kratki, salony

> opustoszeją, to i z normalnymi klientami będą inaczej rozmawiać.

> Weź pod uwagę RV, która dla aveo będzie bardzo niska.

Znajomi też kupili Berlingo - naprawdę fajne auto ok.gif

Napisano

> Znajomi też kupili Berlingo - naprawdę fajne auto

Jakbym wiedział, że cena z cennika jest tak bardzo "dla murzynów" to sam też bym rozważał.

Napisano
  • Autor

> A ceny to patrzysz na cennik, czy realne oferty ?

Na oferty, wiadomo, że cenniki są screwy.gif

> Poza tym jak nie masz wielkiego ciśnienia, poczekaj do 2011 - skończą się kratki, salony

> opustoszeją, to i z normalnymi klientami będą inaczej rozmawiać.

Nie mam ciśnienia, dlatego raczej poczekam do końca roku. Z tym, że np obecnego Aveo nie kupię na przełomie roku w takiej wersji jak chcę, bo LSy Żerań robi tylko pod konkretne zamówienia (ok 40 szt.), a golasy mnie nie interesują. Poza tym Chevrolet nie sprzedaje "kratkowcom", więc tu się pewnie niewiele zmieni.

Inne, owszem, mogą się poważniej wyprzedawać. Ta cena co podałem za hyundaia comfort (40k) to jest też cena wyprzedażowa modelu z Indii (Euro IV), nowe będą z Turcji (Euro V) i w tym momencie są 2.5k droższe, z tym że 5 lat gwarancji mają...

Tak czy inaczej liczę, że już z i20 comfort made in Turkey (5 lat gwarancji) zmieszczę się z powyższej kwocie na przełomie roku...

Napisano
  • Autor

> -zmieniałem matiza pierwszy raz wziąłem "używkę"-właśnie 3letnią 207kę i powiem tak: jeśli byłbym

> teraz w punkcie w jakim byłem kiedy kupowałem Lacettiego-nie kupiłbym go i w ogóle nie

> kupowałbym nowego taniego auta tez w ogóle dałbym 10k mniej niż za nowego laczka i cieszył się

> tak jak terraz jestem zadowolony z P207 (oczywiście pewnie brałbym coś większego wtedy

> rozmiaru laczka -nie mowie tu o P207-ten robi u mnie jako za drugi w rodzinie).Ave

To auto też ma być drugie w rodzinie. Kombi musi zostać na dalsze wyjazdy i podróże "w komplecie".

Jak oceniasz 207-kę pod względem kosztów serwisu i przede wszystkim komfortu (wyciszenie, klima, wentylacja) na tle Lacka?

Napisano

> Jak oceniasz 207-kę pod względem kosztów serwisu i przede wszystkim komfortu

Po doświadczeniach z wieloma peugeotami, jeśli mam powiedzieć o nich coś dobrego, to powiem że są ładne.

Komfort też jest w porządku, natomiast awaryjność zastraszająca. Jakbyś chciał więcej info - wal na PW.

Napisano

> Jakbym wiedział, że cena z cennika jest tak bardzo "dla murzynów" to sam też bym rozważał.

Tez mi szczeka opadla jak facio w salonie na dziendobry zjechal 20tysi shocked.gif

Napisano

Mnie sie podobuje Sandero Stepway za 43 mialbys 1.6 z lpg tylko kurcza ten znaczek dejsja frown.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie sie podobuje Sandero Stepway za 43 mialbys 1.6 z lpg tylko kurcza ten znaczek dejsja

Znaczek mnie nie przeraża, ale to auto jest warte 33k a nie 43k i za tyle bym je kupił.

Napisano

> Znaczek mnie nie przeraża, ale to auto jest warte 33k a nie 43k i za tyle bym je kupił.

Ale ja mowie o Stepwayu a Ty pewnie myslisz o zwyklym Sandero.

Mowie o tym :

dacia_sandero_stepway_2009_01.jpg

Napisano

> Ale ja mowie o Stepwayu a Ty pewnie myslisz o zwyklym Sandero.

A czym ono się różni od zwykłego Sandero? Jak sprawdzałem, to ma zawieszenie 2 cm wyższe (można sobie samemu gumy pod sprężyny podłożyć za 10 zł/szt), ma ozdobne plastiki niby zabezpieczające przód, tył i coś tam jeszcze (pewnie rdza pod tym wyjdzie i tak), no i płyty ochronne zabezpieczające jakieś elementy podwozia, pewnie trochę silnik i coś tam jeszcze. Te wszystkie modyfikacje chyba nie są warte +10 kPLN.

Jakby dali jeszcze napęd 4WD to rozumiem, byłaby taka większa i mocniejsza Panda 4x4 Cross grinser006.gif

Napisano

> A czym ono się różni od zwykłego Sandero? Jak sprawdzałem, to ma zawieszenie 2 cm wyższe (można

> sobie samemu gumy pod sprężyny podłożyć za 10 zł/szt), ma ozdobne plastiki niby

> zabezpieczające przód, tył i coś tam jeszcze (pewnie rdza pod tym wyjdzie i tak), no i płyty

> ochronne zabezpieczające jakieś elementy podwozia, pewnie trochę silnik i coś tam jeszcze. Te

> wszystkie modyfikacje chyba nie są warte +10 kPLN.

Alu , relingi , obudowy , podwyzszona zawieche , wyglad.

Aha no i nie wiem skad te +10kpln skoro roznica miedzy wersja stepway a laureate jest 3kpln - a po doposazeniu laureate wynosi ilkaset pln niewiem.gif

Napisano

> Alu , relingi , obudowy , podwyzszona zawieche , wyglad.

Czyli jakiejś rewolucji nie ma. Kiedyś się patrzyłem na Pandę 4x4, coby zimą łatwiej po polskich bezdrożach jeździć (czyli Łódź i okolice hehe.gif ) i jakby taką Pandę nadmuchać i dać sensowny silnik... fly.gif Ale to już offtopic

> Aha no i nie wiem skad te +10kpln skoro roznica miedzy wersja stepway a laureate jest 3kpln - a po

> doposazeniu laureate wynosi ilkaset pln

A to sorki, spojrzałem się na wersję Ambiance, a to chyba wersja full bida golas? Od laureate faktycznie niecałe 3 tysie. Na allegro jest jedna demówka za 36 tys., za to nówka z instalacją LPG już 42.300.

Żęby nie było max offtopu:

i20 ma o 4 cm większy od Aveo rozstaw osi.

Aveo to schodzący model, owszem, ale może w przyszłym roku to będzie zaleta dla oszczędnych? Skoro wejdzie model na 2011, to może dilerzy dadzą większy upust na Aveo?

Jeśli liczy się jakość, to bym dał na wstrzymanie i zaczekał na Aveo m.r. 2011, coby obmacać i przejechać się. Cena będzie pewnie zbliżona, też pewnie da się zamówić full wypas, a że nie z Polski... trudno, dla patriotów zostaną Astry z Gliwic i coś ze stajni Fiata. na pewno nowe Aveo będzie miało świeży wygląd i możę jeszcze bardziej spodoba się mulher.gif

A nie ma wersji, że jakiemuś dilerowi zostanie wersja LS z 2010 r.? Wszystko jest na zamówienie i schodzi na pniu?

------

Jak spamować, to spamować...

Dlaczego Aveo rocznik 2007 jest w takiej samej cenie, jak Astra G też 2007 rok? Niby obydwa pochodzą od Opla Kadetta, no ale...

Napisano
  • Autor

> Na allegro jest jedna demówka za 36 tys., za to nówka z instalacją

> LPG już 42.300.

Sandero ma dla mnie 2 podstawowe wady:

1. To co mają na stanie nie ma 4 pp i napinaczy pasów (w PL jest jakaś dziwna tendencja doposażania auta np w firmowe radio czy inne niepotrzebne gadżety zamiast bocznych poduch - i robią to prawie wszyscy Fiat (GP), Opel Corsa, Suzuki Swift, Peugeot 207 Presence...)

2. Daćki rdzewieją i nie jest to tylko "urban legend" (przepraszam... "miejska leganda"), ale relacje użytkowników.

Stepway to po prostu Sandero Laureate z plastikami i dłuższymi o 2cm sprężynami zawieszenia, może i ładniejsza, ale nie warta tej ceny.

Za 33k PLN bym kupił Sandero Laureate gdyby miała 4pp, klimę, elektrykę i lakier metalik... ale takiej wersji w PL nie ma, boczne poduszki są tylko w opcji, więc auto do zamówienia na produkcję, a na takie nie dają rabatów no.gif.

> Żęby nie było max offtopu:

> i20 ma o 4 cm większy od Aveo rozstaw osi.

> Aveo to schodzący model, owszem, ale może w przyszłym roku to będzie zaleta dla oszczędnych? Skoro

> wejdzie model na 2011, to może dilerzy dadzą większy upust na Aveo?

> Jeśli liczy się jakość, to bym dał na wstrzymanie i zaczekał na Aveo m.r. 2011, coby obmacać i

> przejechać się. Cena będzie pewnie zbliżona, też pewnie da się zamówić full wypas, a że nie z

> Polski... trudno, dla patriotów zostaną Astry z Gliwic i coś ze stajni Fiata. na pewno nowe

> Aveo będzie miało świeży wygląd i możę jeszcze bardziej spodoba się

> A nie ma wersji, że jakiemuś dilerowi zostanie wersja LS z 2010 r.? Wszystko jest na zamówienie i

> schodzi na pniu?

LSy nie zostaną, bo robią je pod konkretne zamówienia. Zostaną pewnie Basic+ i jeśli cena będzie niższa to zapoluję na takiego (też ma 4pp i klimę). Różnica 5k PLN między Aveo LS+ i i20 Comfort jest jednak za mała żeby decydować się na Chevroleta. Hyundai to jednak dużo lepsze auto.

Napisano

> doposażania auta np w firmowe radio czy inne niepotrzebne gadżety zamiast bocznych poduch

Proste - bajery widać - na zasadzie - "mam radio w kierownicy, szyby w prądzie, zydle w świniaku itp ..."

A poduchami czy esp pochwalić się trudniej.

> 2. Daćki rdzewieją

A jak mają nie rdzewieć jak nie mają ocynku (lub mają jednostronny, co na to samo wychodzi) ?

To jest tanie auto i nie ma być specjalnie trwałe.

Napisano
  • Autor

> A jak mają nie rdzewieć jak nie mają ocynku (lub mają jednostronny, co na to samo wychodzi) ?

> To jest tanie auto i nie ma być specjalnie trwałe.

Jakoś nie zgadza mi się słowo "tanie" obok ceny 40k PLN biglaugh.gif

Tanio zrobione, tak. Tanie w zakupie, nie! no.gif

Napisano

Rabaty dają w chevim? blush.gif

Bo 33 kpln, to golasy się zaczynają.

Napisano
  • Autor

> Rabaty dają w chevim?

> Bo 33 kpln, to golasy się zaczynają.

Na Aveo 3k PLN dla wszystkich + 1k PLN dla właścicieli chevroleta (lojalnościowy) + 1k PLN jak zrobisz jazdę testową (dają taki kupon)

Tak więc 5k PLN od cennika + "gratisy" dealerskie.

Napisano

> Na Aveo 3k PLN dla wszystkich + 1k PLN dla właścicieli chevroleta (lojalnościowy) + 1k PLN jak

> zrobisz jazdę testową (dają taki kupon)

> Tak więc 5k PLN od cennika + "gratisy" dealerskie.

Ładnie. blush.gif

A większych motorów już nie robią, tylko 1.2?

Napisano

> To auto też ma być drugie w rodzinie. Kombi musi zostać na dalsze wyjazdy i podróże "w komplecie".

> Jak oceniasz 207-kę pod względem kosztów serwisu i przede wszystkim komfortu (wyciszenie, klima,

> wentylacja) na tle Lacka?

Mam z końcówki 2006 (1-a rejestracja 2007) silniczek 88KM 1,4L Presence z klima

, el. szybki z przodu, lusterka na galeczke niestety i niepodgrzewane(tego mi brakuje w stosunku do wersji laczka ktora mam), pelna regulacja kolumny kierownicy(to akurat na plus w stosunku do laczka-tam tylko jedna plaszczyzna) (mam 190 cm wzrostu zona tez do niskich nie nalezy).

W 207 masz ten myk ze jest calkiem sporawy bagaznik jak na tej klasy autko kosztem chyba wnetrza -tzn glownie 2rzedu siedzen (dzieciaki jeszcze ok-ale gdyby nie tyl foteli ze pseudoskory i dodatkowo jeszcze zabezpieczenie to non stop buty dzieciakow masz na oparciu fotela z tylu pobrudzone.

207-ka do lekkich nie nalezy wiec momentami wydaje mi sie ze laczek w zakresie do 1700-2000rpm chyba nawet lepiej sie zbiera, za to powyzej tej granicy niestety odstaje (w porownaniu laczek kombi 1,6z LPG vs P207).

Klima i wentyalcja zdecydowanie bardziej wydajna w 207ce (czas na odczuwalen nagrzanie sie auta zima/ lub schlodzenie latem takze-aha no i ten nieszczesny drugi bieg wentylatora w laczku juz przeszkadza w 207ce jeszcze go nie slychac).

Wygluszenie-może ciut lepsze niż w laczku, ale minimalnie.

Auto jest tez ciut bardzeij sprezyste i chyba z nizszym zawieszeniem i wiekszymi oponami -no ale trzeba tez pamietac ze jednak mniejsze i krotsze - efekt troche szybcie tyl lapie nierownosci poprzeczne(jakby ci dupa podskakiwala zanim jeszcze przod siądzie w stosunku do laczka kombi, ale za to fajniej wchodzi wychodzi w zakrety)

Spalanie ponad 50% miasto, korki, zazwyczaj klima ok 8L/100noPb laczek analogicznie 10,5LPG

Aha a propo "nizej"-non stop zahaczam taka listwa a'la antychlapacz w 207ce co to jest pod zderzakiem przednim-na zimę musze ją w ogóle zdejmować

Hamluce-P207typ ktory staje dęba/laczek dostojne wciskanei pedalu hamulca

Koszty serwisu w 3 letnim aucie.... trudne pytanie: klocki i olej-kwoty mnie nie zdziwily i juz ich nawet nie pamietam-wiec pewnie nie bylo tak strasznie-oczywiscie nie robilem w ASO. (jak mnie Pan puknal na parkingu w przod lewy-mocowanie reflektora(nie sam reflektor) i cos tam zderzak to rzeczoznawca 3400- w koncu nprawa w ASO ok9000 (za wiele wiecej nie znalezli po popwtornych ogledzinach)

Napisano

Jak pisalem kiedyś wcześniej - mam Aveo 3D Base+ klima, zimówki, szyby przyciemniane, dywaniki i coś tam jeszcze - za 31000 zł. Rocznik 2010, kupione 3 m-ce temu.

Nad i20 myślałem... przez chwilę: bo po chwili doszedłem do wniosku, że jeśli Hyundai, to albo i10 (sporo tańszy) albo jak już to i30 (niewiele droższy od i20, a caaaałkiem inne auto).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ładnie.

> A większych motorów już nie robią, tylko 1.2?

14 października pojawił się nowy cennik Aveo.

W cenniku jest ponownie wersja silnikowa 1.4 oraz "full wypas" LT ok.gif

Ceny aut z MR2011 (EURO V) wyżej o 1k PLN, rabaty również wzrosły z 3 do 4k PLN wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.