Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Garaż - jak przygotować się do zimy ( ogrzewanie )...???

Featured Replies

Napisano

No własnie jak wyżej. Wynajmuje garaż, stoi w nim moje drugie auto, które po malu sobie odbudowuje.Jako, że planuje przez zimę co nieco pogrzebać przy nim to chce nieco garaż przygotować żeby dało radę w nim wysiedzieć te kilka godzin. Plusem napewno jest to, że garaż jest w ciagu 10 garazy dokladnie posrodku. Drzwi sa 2 czesciowe metalowe pokryte cienka blacha. Wszelkie nieszczelnosci pomiedzy futryna a sciana sa zaslepione silikonem. Drzwi sa obite 4 cm gabka. Chce jeszcze uszczelnic ramy drzwi uszczelkami do okien. Zastanawiam sie ewentualnie co jeszcze zrobic?? Zalozyc jakas zaslone przed drzwiami?? Jakies inne pomysly??

Druga sprawa to zastanawiam sie co kupic do ogrzania w garazu??

Pol litra odpada bo do garazu mam 10km i na piechote ni huhu nie bede dymac smile.gif

Jakis konwektor, farelka, grzejnik olejowy, elektryczna nagrzewnica??

Co bedzie najwydajniejsze i najlepiej sie sprawdzi w takim garazu??

Sa tylko 2 wymagania nie moze przekroczyc mocy wiekszej niz 2000W i musze sie zmiescic do 200zl. Slucham wszelkich porad smile.gif

Napisano

Zastosuj webasto olejowe ze starego autobusu. Dostaniesz takie za grosze na allegro. Innym rozwiazaniem jest piecyk, bądz dmuchawa gazowa.

Napisano

>Plusem napewno jest to, że garaż

> jest w ciagu 10 garazy dokladnie posrodku.

masz rację: samo to w zimie powoduje, że w garażu "środkowym" mam na tyle cieplej, że w brzegowym woda już dawno marznie - oba bez ogrzewania (jeszcze)

> Chce jeszcze uszczelnic ramy drzwi uszczelkami do okien.

ja użyłem starych uszczelek drzwiowych z auta (np. z malucha itp.) - idealnie spełniają swoją rolę (szparki były większe biglaugh.gif)

> Zastanawiam sie ewentualnie co jeszcze zrobic?? Zalozyc jakas zaslone przed drzwiami?? Jakies inne pomysly??

kotara może być, lecz będzie jednocześnie magazynować wilgoć, o którą w garażu nie trudno. możesz jeszcze wewnątrz wyłożyć strop styropianem - zatrzyma to pewnie część ciepła wygenerowanego bbq.gif

> Druga sprawa to zastanawiam sie co kupic do ogrzania w garazu??

> Pol litra odpada bo do garazu mam 10km i na piechote ni huhu nie bede dymac

> Jakis konwektor, farelka, grzejnik olejowy, elektryczna nagrzewnica??

> Co bedzie najwydajniejsze i najlepiej sie sprawdzi w takim garazu??

> Sa tylko 2 wymagania nie moze przekroczyc mocy wiekszej niz 2000W i musze sie zmiescic do 200zl.

> Slucham wszelkich porad

wobec uszczelnionej bramy zrezygnował bym z wszelkiej maści ogrzewaczy "spalinowych". sam zakupiłem konwektory na znanym portalu aukcyjnym, max. moc 1800W (pozostałe stopnie 600 i chyba 1200), z nadmuchem, termostat z antymrozem, w zajefajnym kolorze intensywnej pomarańczy, za 69zł sztuka + wysyłka. ale: ja chcę jedynie utrzymać temp. na poziomie +3~5*, by było wydatnie cieplej, to taki sprzęt (z ograniczeniem mocy) musiał by chodzić nonstop i to nie na I biegu...

Napisano

> Zastosuj webasto olejowe ze starego autobusu. Dostaniesz takie za grosze na allegro. Innym

> rozwiazaniem jest piecyk, bądz dmuchawa gazowa.

webasto jest ok

za to gazówka potrzebuje masy tlenu

Napisano

> Zastosuj webasto olejowe ze starego autobusu. Dostaniesz takie za grosze na allegro. Innym

> rozwiazaniem jest piecyk, bądz dmuchawa gazowa.

mozesz podrzucic linkiem do takiego webasto

Napisano

> Grzejnik gazowy na butle

> Np cos takiego.

Ja w takim garażu jak w opisie takim właśnie piecykiem przy minus 20 na powietrzu po jakimś czasie miałem plus 20 w garażu.

Minus taki że co jakiś czas trzeba ciut przewietrzyć.

Napisano

no.gif

Pomysł najgorszy z możliwych, jeżeli garaż ma być uszczelniony.

Podobnie grzejniki olejowe.

Przy spalaniu gazu i paliw płynnych powstaje mnóstwo pary wodnej, która potem (po wygaszeniu piecyka) będzie się skraplać wewnątrz garażu.

Jeżeli coś na gaz/olej, to tylko z kominem wyprowadzonym na zewnątrz.

p.s. i oczywiście ze stałym dopływem świeżego powietrza. Jeżeli chcesz coś spalać, to W ŻADNYM WYPADKU NIE USZCZELNIAJ GARAŻU ! W konkurencji człowiek/piecyk wygrywa piecyk - to znaczy prędzej Ty zemdlejesz z braku tlenu, niż on zgaśnie. old.gif

Napisano

Nie nadaję się ten rodzaj ogrzewania.

Sprawdził się piec na olej przepracowany.

Czyli pewnie i na opałowy też by się sprawdził.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.