Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 1.7 CDTI 80 KM - czy to dobry silnik?

Featured Replies

Napisano

Jako że dość poważnie myślę już o zamianie mojej wysłużonej Asterki na jej młodszą siostrę ostatnio rozważałem zakup Astry G 1.7 DTI (75 KM) z roku 2003-2004.

Teraz jednak doszedłem do wniosku, że może lepiej trochę dołożyć do rok młodszej (2005) Astry H z silnikiem CDTI 80 KM. Jednak H ma dużo nowocześniejszy design od G.

Co ogólnie myślicie o o tej Astrze H z tym silnikiem?

Wiem, że pewnie za bardzo zrywny nie będzie. Ważne jednak, by mało palił i nie był awaryjny. No i żeby nie był wzbogacony o filtr cząstek stałych.

Napisano

Najmniej problemowy diesel w Astrze H. Nie ma dwumasy i turbiny ze zmienną geometrią. Najczęściej jest też bez DPF Ale akurat to możesz sprawdzić sam patrząc na naklejkę z VIN Jeśli w kwadraciku jest 0.5 to jest DPF. Jeśli 1,4 czy 1,5 to go nie ma.

Niestety nie ma nic za darmo frown.gif Mocy ma tyle aby ruszyć. I tylko tyle. Dynamika na poziomie autobusu.

Napisano

Bardzo dobry silnik, posiada oznaczenie Z17DTL. Montowany był również w AG, oznaczenie na klapie 1.7 CDTI, moc również 80KM.

Posiada system wtryskowy Boscha, ewentualna wymiana wtryskiwaczy nie wymaga programowania kodów diagnoskopem.

Można podnieść moc poprzez chiptuning, możliwe do osiągnięcia jest 100-110 KM w zależności od stanu technicznego jednostki.

Napisano
  • Autor

> Najmniej problemowy diesel w Astrze H. Nie ma dwumasy i turbiny ze zmienną geometrią. Najczęściej

> jest też bez DPF Ale akurat to możesz sprawdzić sam patrząc na naklejkę z VIN Jeśli w

> kwadraciku jest 0.5 to jest DPF. Jeśli 1,4 czy 1,5 to go nie ma.

> Niestety nie ma nic za darmo Mocy ma tyle aby ruszyć. I tylko tyle. Dynamika na poziomie autobusu.

Jeśli będzie to na poziomie jakiegoś porządnego autobusu (takiego na trasy międzynarodowe) to ok. Gorzej jak byłoby to jak w zwykłym PKSie cool.gif

A tak na poważnie to na pewno będzie lepiej niż w mojej obecnej Asterce bez turbo.

Napisano

świetny silnik daje rade w każdych warunkach, wyprodukowany w jednej z najlepszych fabryk, która nie robi bubli, bo nie pozwala na to organizacja produkcji. Poza tym pięknie brzmi (lekka grzechotka) i prawie go nie słychać przy dużych prędkościach. Jak dla mnie jeden z najlepszych jakie miał opel , może dlatego że opel ich nie produkował biglaugh.gif no i jaki elastyczny w porównaniu do 1,3 90 km cdti

Napisano

> świetny silnik

Tu pełna zgodność. Najmniej problematyczny z gamy oferowanych w Astrze H

>daje rade w każdych warunkach

Tu sie nie zgodze. Nie daje rady i to bardzo.Ćwiczyłem przed zakupem wszystkie dostępne modele silników w tym aucie z wyjątkiem z19dth i jak dla mnie z17dth to minimum. Lub chipsowanie z17dtl.

Oczywiście to subiektywna opinia ale potwierdza ją też moja zona.gif która docenia dynamikę mocniejszego silnika po przesiadce z zagazowanego x16xel.

Napisano

> Tu sie nie zgodze. Nie daje rady i to bardzo.Ćwiczyłem przed zakupem wszystkie dostępne modele

dziwna sprawa ja miałem taki służbowy przez 30 tys km w AII i spisywał się fantastycznie, co potwierdzali nawet młodsi ode mnie użytkownicy, więc nie rozumiem uwagi jakoby miałby nie dawać rady. (nie jest to przecież jakiś sportowy typ) Ja byłbym szczęśliwy gdybym go miał w mojej astrze - niestety był o 11 tys droższy od mojego twinporta.

Nie wiem natomiast jak się sprawuje w AIII

pzdr

Napisano

> Nie wiem natomiast jak się sprawuje w AIII

Słabiej niż w Astrze G. Niewiele ale jednak słabiej. Dla Ciebie może być OK. Masz zapewne inne oczekiwania, styl jazdy. Dla mnie jest to już toczydło a nie samochód do sprawnego poruszania się.Dlatego szukając Astry H diesel na początku skreśliłem 1.3 ze swoją turbodziurą Zaraz po tym 1.7 80 KM choć nie do końca bo gdybym taki kupił to od razu byłby tuning. Moje wymagania odnośnie dynamiki, serwisu i spalania spełniał dopiero 1.7 100KM. Trafił się jednak 1.9

Mam taką prostą zasadę. Staram się kupować auta z przyśpieszeniem w okolicy 11- 12 s do setki . To z reguły zapewnia mi wystarczającą dynamikę jazdy i racjonalne spalanie.

Napisano

nie zmienia to faktu, że z dużą lekkością ten silnik napędzał AII. Był elastyczny wiadomo jak diesel - do benzyniaków w przedziale 1,4-1,6 nie ma co nawet porównywać (zresztą kto jeździł i nie ściemnia to samo powie). Na chip tuningach się nie znam to się nie wypowiadam.

Napisano

> Na chip tuningach się nie znam to się nie wypowiadam.

Przykładowy wykres tego silnika

284284547-astra_17_cdti_mod.jpg

Napisano

> Przykładowy wykres tego silnika

Oooo. I to jest dla mnie ideał. Mało awaryjny, mało pali i dobrze sie odpycha smile.gif

Napisano

> Oooo. I to jest dla mnie ideał. Mało awaryjny, mało pali i dobrze sie odpycha

tu masz silniczek 1.7cdti 100KM po chipie

284285705-astra_100mod.jpg

Napisano

> tu masz silniczek 1.7cdti 100KM po chipie

Ładniusi smile.gif i jeszcze z giftem slinka.gif

Napisano

Jak z modyfikacja 1.7 DTI ? Ktos coś kombinował. hmm.gif

Napisano

> Jak z modyfikacja 1.7 DTI ? Ktos coś kombinował.

kolega jeździł modzonym Y17DT na coś pod 100KM, bardzo sobie chwalił dopóki nie padł mu moduł na pompie i oczywiście w nowym sterowniku był seryjny program :/

brat

Napisano

> Jak z modyfikacja 1.7 DTI ? Ktos coś kombinował.

Kombinował... grinser006.gif

284286114-1_7dth.jpg

Napisano

> Kombinował...

Napisz cos wiecej. Ja nie bede ,,woijał w bawełne", ten silnik mnie czasami bardzo irytuje sick.gif

Pieknie smile.gif

Jaki jest tego koszt hmm.gif

Napisano

> Kombinował...

nieźle to wygląda cool.gif

ale tak OT to powiedzcie mi Panowie,

fabrycznie wyszło 160Nm, po modzie 240Nm, jak sprzęgła (które są przecież głównie liczone na moment), skrzynie i inne elementy wytrzymują tak dużą różnicę między tym pod co były projektowane (pewnie z marginesem 10% ?) a tym co im się funduje po takich modyfikacjach?

chociaż wspomniany kolega jeździł i nic mu się nie działo (pracował jako PeH)

brat

Napisano

> kolega jeździł modzonym Y17DT na coś pod 100KM, bardzo sobie chwalił dopóki nie padł mu moduł na

> pompie i oczywiście w nowym sterowniku był seryjny program :/

> brat

eee tam, soft modyfikuje się w sterowniku silnika a nie w pompie wink.gif

Kiedyś dzwoniłem do Rogalottiego i powiedział, że niechętnie "poprawia" softy w silnikach Isuzu, bo mają delikatne turba i się szybko wykańczają. Wydaje mi się, że nie miał racji.

Napisano

> eee tam, soft modyfikuje się w sterowniku silnika a nie w pompie

heh, no fakt, pokręciłem, pamięć już nie ta old.gif

pewnie programowali mu wtedy ECU (ASO) i zmodyfikowany program odleciał w kosmos,

brat

Napisano

> heh, no fakt, pokręciłem, pamięć już nie ta

> pewnie programowali mu wtedy ECU (ASO) i zmodyfikowany program odleciał w kosmos,

> brat

Pewnie pojechał na aktualizację softu w silniku i program powiedział 30.GIF

Możliwe też, że na przeglądzie w ASO zrobili to bez jego wiedzy.

Napisano

> Pewnie pojechał na aktualizację softu w silniku i program powiedział

> Możliwe też, że na przeglądzie w ASO zrobili to bez jego wiedzy.

jako że było to auto firmowe po padzie modułu pompy wylądowało na lawecie i w ASO a w serwisie wiadomo, wymianka modułu, programowanie i stary program przepadł,

brat

Napisano

> świetny silnik daje rade w każdych warunkach, wyprodukowany w jednej z najlepszych fabryk, która

> nie robi bubli, bo nie pozwala na to organizacja produkcji. Poza tym pięknie brzmi (lekka

> grzechotka) i prawie go nie słychać przy dużych prędkościach. Jak dla mnie jeden z najlepszych

> jakie miał opel , może dlatego że opel ich nie produkował no i jaki elastyczny w porównaniu

> do 1,3 90 km cdti

3.0 V6 CDTI ta sama firma. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> 3.0 V6 CDTI ta sama firma.

Ale ten nie był produkowany w Tychach.

Napisano

> 3.0 V6 CDTI ta sama firma.

Firma ta sama, ale silnik nieudany frown.gif

Napisano

> Ale ten nie był produkowany w Tychach.

No zgoda - ale na jego wady miejsce produkcji by nie miało wpływu. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No zgoda - ale na jego wady miejsce produkcji by nie miało wpływu.

Nie miało...

• 1 rok później...
Napisano

> Kombinował...

Jaki jest los tego 99 konnego isuzu? coś w nim poszło ?sterownik? turbina? półośki?

Napisano

> Kombinował...

Do kolegi 51cent.

Czy to prawda że w Y17DT ciężko zrobić taki wynik jak jest na denso ?

Nie znam się aż tak ale słyszałem taką opinie .

Napisano

> Jaki jest los tego 99 konnego isuzu? coś w nim poszło ?sterownik? turbina? półośki?

nie wiem, może jeszcze gdzieś sobie żyje zlosnik.gif

Napisano

> Czy to prawda że w Y17DT ciężko zrobić taki wynik jak jest na denso ?

To są dwa różne silniki, chodzi o sposób zasilania w paliwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.