Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konserwacja wkładek zamków

Featured Replies

Napisano

Witam

Prawie wszystkie nowe samochody maja centralne zamki z pilota , wiec malo kiedy wklada sie kluczyki aby zakmnac drzwi - czy w takim razie nalezy jakos konserwowac wkladki zamkow w drzwiach , jezeli tak to jak czesto i czym ?

Napisano

> Witam

> Prawie wszystkie nowe samochody maja centralne zamki z pilota , wiec malo kiedy wklada sie kluczyki

> aby zakmnac drzwi - czy w takim razie nalezy jakos konserwowac wkladki zamkow w drzwiach ,

> jezeli tak to jak czesto i czym ?

Po prostu od czasu do czasu przekręcić zamek kluczykiem. Jak zamki "zastygną" to olejem takim do maszyn do szycia sie je pobudza do życia.

Napisano

> Witam

> Prawie wszystkie nowe samochody maja centralne zamki z pilota , wiec malo kiedy wklada sie kluczyki

> aby zakmnac drzwi - czy w takim razie nalezy jakos konserwowac wkladki zamkow w drzwiach ,

> jezeli tak to jak czesto i czym ?

"Specjaliści" zaraz mnie zjedzą - po każdym myciu auta WD40 psikam w zamek, nigdy nie było problemów z otwarciem zamków, lepsze "szkodliwe" WD40 w zamku niż woda.

Napisano

> Po prostu od czasu do czasu przekręcić zamek kluczykiem. Jak zamki "zastygną" to olejem takim do

> maszyn do szycia sie je pobudza do życia.

Jak "zastygną" naprawdę - to młoteczek, płaski śrubokręt i wybijamy zapadki jedna po drugiej. Przerabiałem w Astrze, nic innego nie skutkowało. Ale wyczyściłem, przesmarowałem takim smarem litowym w szpreju i staram się użyć raz w miesiącu. Od tego czasu pięknie śmigają i zima im niestraszna (a zdaża sie, ze centralny nie ma siły unieść cycorów i trzeba użyć kluczyka).

Napisano

Do konserwacji bieżącej polacane są:

- olej maszynowy,

- olej silikonowy,

z bardziej wymyślnych np. Ballistol (taki jak do konserwacji broni - wiatrówki).

Z mojego doświadczenia wynika, że póki sprawna jest blaszka (a tym samym sprężynka) osłaniająca wnętrzności wkładki zamka przed brudem, solanką, wodą i ogólnie pojętym brudem, póty zamek wymaga jedynie okresowego naoliwienia. Jeśli osłonka/blaszka/sprężynka niedomagają to jedynym skutecznym rozwiązaniem jest rozłożenie zamka na czynniki pierwsze, odmoczenie w nafcie i ponowne złożenie z zastosowaniem smarowideł j.w. Metody "siłowe" wysoce niewskazane smile.gif

Niektóre mechanizmy potrzebują także smarowania od strony wnętrza drzwi. Ale to raczej w wiekowych samochodach z dotkniętymi zębem czasu uszczelkami szyb.

Napisano

ja co jakiś czas

1. wd40 or somethin' like that aby wypłukać syf

2. biały smar coby zabezpieczyć zamek

póki co działa

a jak stanie to wurth do zamków...puszeczka sprayu wielkości odmrażacza do zamków kosztująca ok. 40plnów...ale daje rade wink.gif

Napisano

A czy można by użyć smaru teflonowego? Czy to przesada?

Napisano

Panowie, WD 40 działa - ale niestety na krótko...

Jedyna rada jak wpsomniano wyzej raz na jakis czas ruszyc zamkami aby sie nie "zastały".

Wszelkie smary stałe, oleje sa niewskazane, z prostej przyczyny łapia kurz, brud itd.

ze smaru po krótkim czasie robi sie błoto i jest to najlepsza droga do zatarcia,zakleszczenia zamka.

jezeli juz smarowac to czyms co nie jest lepkie.

smar silikonowy daje rade, olej technologiczny który nie jest lepki itd.

Napisano

> Panowie, WD 40 działa - ale niestety na krótko...

WD40 odnosi skutek odwrotny od zamierzonego - działa toto jak lep na wszelkie brudy.

Napisano

> WD40 odnosi skutek odwrotny od zamierzonego - działa toto jak lep na wszelkie brudy.

Dokładnie.

P.S. Ja używam proszku grafitowego:

51bsndzurtlss5005416829.jpg

Napisano

> WD40 odnosi skutek odwrotny od zamierzonego - działa toto jak lep na wszelkie brudy.

Dokładnie tak jest...

Wurth ma dobry środek do zamków - 35pln

Napisano

podobnie jak kazdy smar stały który jest lepki

Napisano

> A czy można by użyć smaru teflonowego? Czy to przesada?

Mnie nie pytaj, jestem lajkonik w tych sprawach. Ja zlecałem "zastygnięcie" zamków serwisowi na przeglądzie w ASO. Gość potem powiedział, że użyli oleju maszynowego i działa. Mnie to kosztowało ok. 30zł za wszystkie zamki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.