Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 14tysi LPG

Featured Replies

Napisano

Posiadam obecnie Astre f 1,6 16v w sekwencji, z racji tego że auto zaczyna pobierać coraz więcej oleju i rdzewieje przymierzam się do zmiany samochodu. Mam na to 14tyś. Rocznie pokonuje około 15-20 tysięcy więc ropniaka nie chcę, a do LPG jestem pozytywnie nastawiony. Poważnie myślę nad kupnem Fiata Stilo 1,6 lub 1,8 już zagazowanego. Czy to dobry wybór? Może doradzicie mi coś innego? Od razu mówię że BMW i Mercedesy odpadają. wink.gif

Napisano

Przy tej kwocie to marka jest mało istotna, ważny jest stan i rocznik auta. Stilo to fajne auto, i nie doceniane ( chociaż brzydkie jak noc wink.gif ), sam myślałem o stilo ale rozsądne oscylowały w granicach minimum 20 tys. zł, a nie 14.

(ponieważ budzet mnie aż tak nie ograniczal to kupilem co innego ale moim zdaniem nie byłby to zly wybor)

Napisano

> Posiadam obecnie Astre f 1,6 16v w sekwencji, z racji tego że auto zaczyna pobierać coraz więcej

> oleju i rdzewieje przymierzam się do zmiany samochodu. Mam na to 14tyś. Rocznie pokonuje około

> 15-20 tysięcy więc ropniaka nie chcę, a do LPG jestem pozytywnie nastawiony. Poważnie myślę

> nad kupnem Fiata Stilo 1,6 lub 1,8 już zagazowanego. Czy to dobry wybór? Może doradzicie mi

> coś innego? Od razu mówię że BMW i Mercedesy odpadają.

To odpusc sobie od razu Stilo 1,8 bo sie moze okazac, ze bierze wiecej oleju niz Astra zlosnik.gif

Napisano

a co z astrą II?

Napisano
  • Autor

Jakoś od Astry II wole Stilo, pod uwagę brałem też Peugeota 307, ale 14tyś. to chyba trochę mało

Napisano

a ogolnie powiedz jakie masz wymagania co do auta.. rok wyposazenie, wielkość auta.. bo narazie nie wiadomo co mozna ci polecic..

Napisano

Moimi faworytami w takim przedziale cenowym sa : Astra II, Octavia, Audi A4. Laguna II.

Napisano

> To odpusc sobie od razu Stilo 1,8 bo sie moze okazac, ze bierze wiecej oleju niz Astra

1.6 też zlosnik.gif Ale za to nie będzie rdzewiał, jak Astra F zlosnik.gif

A tak poważnie to Piots ma rację, na dobrego Stilo trzeba przeznaczyć co najmniej 20 tysięcy. Albo od razu celować w model pozmianowy, czyli od 2004 w górę, albo kupić staniej starszy i powymieniać niektóre części na nowe pozmianowe (sprężyny przedniego zawieszenia, ograniczniki otwarcia drzwi itp.)

Przy budżecie 14 tys najrozsądniejszym wyborem wydaje się jakiś Lanos SX z okolic 2005 roku, od pierwszego właściciela.

Napisano

> Stilo to fajne auto, i nie doceniane ( chociaż brzydkie jak noc ),

Ja na swojego mówię, że jest brzydki jak Golf rotfl.gif

Napisano

W tym przedziale cenowym nic rozsądniejszego od astry II nie kupisz. A z 1,8 albo 2,0 da trochę frajdy z jazdy za rozsądne pieniądze po zainstalowaniu lpg.

Napisano
  • Autor

Astra II odpada, nie chce jeździć samochodem który zupełnie mi się nie podoba. W temacie który jest podobny do mojego więcej jest o dieslach niż o samochodach które nadają się do lpg. Czy Stilo z rocznika 2002, 2003 jest taki zły żeby nie było warto w niego inwestować?

Napisano

> Czy Stilo z rocznika 2002, 2003 jest taki zły żeby nie było warto w niego inwestować?

Nie jest zły, ale jeżeli chcesz go mieć w bardzo dobrym stanie technicznym, nastaw się na naprawy "na dzień dobry" w kwocie 3-4 tysięcy złotych. Mówię to z własnego doświadczenia, przy czym samochód (2 lata temu) był znacznie droższy, niż 14 tysięcy. Lepiej celować w rocznik 2004 i wyższe, bo w nich zmieniono sporo elementów na lepsze (np. przednie sprężyny, które w modelach do 2003 włącznie lubią szybko siadać lub nawet pękać). Po szczegóły zapraszam na kącik Stilo.

Napisano
  • Autor

Na pewno jeszcze przed zakupem sporo poczytam, ale wymiana sprężyn to chyba nie jest aż taki wielki koszt. Jeśli miał bym wyłożyć na sam początek na naprawy 3-4tyś to już lepiej kupić model z 2004roku, choć nie wiem ile to rzeczy by musiało paść żeby tyle wydać. Jeżeli miał bym kupić lanosa to już bym wolał zostać przy astrze albo sie zapożyczyć i kupić Stilo z 2004r

Napisano
  • Autor

Ktoś w podobnym temacie chwali megane II, a jak to auto znosi LPG?

Napisano

> Posiadam obecnie Astre f 1,6 16v w sekwencji, z racji tego że auto zaczyna pobierać coraz więcej

> oleju i rdzewieje przymierzam się do zmiany samochodu. Mam na to 14tyś. Rocznie pokonuje około

> 15-20 tysięcy więc ropniaka nie chcę, a do LPG jestem pozytywnie nastawiony. Poważnie myślę

> nad kupnem Fiata Stilo 1,6 lub 1,8 już zagazowanego. Czy to dobry wybór? Może doradzicie mi

> coś innego? Od razu mówię że BMW i Mercedesy odpadają.

a może FORD MONDEO MK3???

Napisano

> a może FORD MONDEO MK3???

Podobno silniki forda kiepsko w tym modelu znoszą LPG. Niech się wypowie może jakiś praktyk w tym temacie.

Napisano

> Może doradzicie mi

> coś innego?

a może Civic?

w tym budżecie będziesz miał albo końcówki produkcji 6 gen albo początki siódmej

choć chyba bym wybierał jednak koniec szóstej

poza tym to stilo wydaje się ciekawą opcją

ewentualnie skoro do tej pory śmigasz astrą to może astrę II ?

Napisano

oj strasza cie strasznie a stilo to nie takie zle auto. mam model 2001 w tej chwili 120kkm przebiegu.. kupilem go od pierwszego wlasciciela 3 lata temu. do tej pory padl mi komp i klima sie rozszczelnila.

jesli nie beda denerwowac cie wyskakujace bledy. zlutujesz kostki poduszek. wymienisz sprezyny z przodu ( o ile ktos tego nie zrobil wczesniej) i zaakceptujesz spore spalanie 1.6 (czy 1.8) to bedziesz zadowolony

Napisano

> a może FORD MONDEO MK3???

Znajomy takowe ma z silnikiem 2.0, sam gazował. Całkiem sobie chwali, tylko ci zaraz napiszą, że Mondeo zżera ruda.

Napisano
  • Autor

Mondeo jest jak dla mnie za dużym samochodem, mam 23lata i samochodem jeżdżę najczęściej samemu lub z jednym pasażerem, dlatego poszukuje samochodu porównywalnego do mojej obecnej astry (chodzi mi o wielkość). A jak z tym gazem w Megane II ?

Napisano

> Mondeo jest jak dla mnie za dużym samochodem, mam 23lata i samochodem jeżdżę najczęściej samemu lub

> z jednym pasażerem, dlatego poszukuje samochodu porównywalnego do mojej obecnej astry (chodzi

> mi o wielkość). A jak z tym gazem w Megane II ?

A może vectra b? Co prawda auto spore jak dla kawalera. Ale ja mam takie i nie narzekam a też jestem kawalerem i w podobnym wieku zlosnik.gif

Ja rozważałem zakup jeszcze nissana primerę p11 po lifcie lub lagunę I po lifcie -> ale dla Ciebie za duże.

Napisano

> Ktoś w podobnym temacie chwali megane II, a jak to auto znosi LPG?

Silniki 1,4 16V, 1,6 16v, 2,0 16v (poza IDE) znoszą gaz wyśmienicie. Tylko gazownik musi być kumaty i dobra sekwencja założona.

Napisano
  • Autor

Planuje kupić auto już zagazowane, oczywiście w grę wchodzi tylko sekwencja. Przy tej cenie gazu co jest teraz nie opłaca się samemu gazować samochód, szczególnie że mam zamiar nim pojeździć około 4lata i nie robię za dużych przebiegów.

Napisano

> Planuje kupić auto już zagazowane, oczywiście w grę wchodzi tylko sekwencja. Przy tej cenie gazu co

> jest teraz nie opłaca się samemu gazować samochód, szczególnie że mam zamiar nim pojeździć

> około 4lata i nie robię za dużych przebiegów.

2.2 vx 4.6 .. i mówisz że się nie opłaca samemu gazowac ?

chyba Tobie smirk.gif

Napisano

Napisałeś, że rocznie 15-20 tyś. cyli po niecałym roku powinna się sekwencja zwrócić. Mnie się zwróciła.

Przez 1,5 roku wydałem 3500 zł mniej na paliwo. To już po uwzględnieniu benzyny na rozruchy. A robię niecałe 18 tyś rocznie.

Napisano

> Mondeo jest jak dla mnie za dużym samochodem, mam 23lata i samochodem jeżdżę najczęściej samemu lub

> z jednym pasażerem, dlatego poszukuje samochodu porównywalnego do mojej obecnej astry (chodzi

> mi o wielkość). A jak z tym gazem w Megane II ?

No to jak jesteś kawalerem to kup dużą brykę! bo jak przyjdzie Ci przetestować jakąś mychę na tylnym siedzeniu to przynajmniej nie będziesz Się cisnął cool.gif

Napisano

I na dodatek 3 drzwiową aby dziewucha mu nie uciekła przez tylne drzwi hehe.gif

Co do tematu, czego nikt nie proponuje Golfa IV hmm.gif, czyżby już nie modny, bo za stary biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.