Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnice - jak to wkońcu jest?

Featured Replies

Napisano

Ma być na wyposażeniu pojazdu czy też ma być na wyposażeniu pojazdu i posiadać legalizację ?

Napisano

> Ma być na wyposażeniu pojazdu czy też ma być na wyposażeniu pojazdu i posiadać legalizację ?

ma byc na wyposazeniu i byc zdatna do uzytku (wygladac)

Napisano

> Ma być na wyposażeniu pojazdu czy też ma być na wyposażeniu pojazdu i posiadać legalizację ?

Ma być i posiadać legalizację, tyle że nie ma sankcji za brak legalizacji.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> ma byc na wyposazeniu i byc zdatna do uzytku (wygladac)

Czyli 3/4 policjantów którzy podczas kontroli chcą mi wlepić mandat za brak legalizacji dalej spuszczać na drzewo ? hmm.gif

Napisano

> Ma być i posiadać legalizację, tyle że nie ma sankcji za brak legalizacji.

> Pozdrawiam BAS

a gdzie jest napisane, za mam miec coroczna legalizacje?? niewiem.gifniewiem.gif

Quote:

- Przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym określają, że gaśnica powinna być:

utrzymana w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie;

umieszczona w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia (nie dotyczy to motocykla). I to wszystko.

Napisano
  • Autor

> Pozdrawiam BAS

Mandat ? hmm.gif

Napisano

> a gdzie jest napisane, za mam miec coroczna legalizacje??

Na szybko nic nie znalazłem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mandat ?

Wątpię, jak Ci wlepią to niech wskażą podstawę.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wątpię, jak Ci wlepią to niech wskażą podstawę.

> Pozdrawiam BAS

No właśnie każdy który podczas kontroli pyta o gaśnicę i widzi brak legalizacji chce wlepić mandat. Odmawiam i każę im kierować sprawę do grodzkiego. Każdy odpuszcza.

Więc pytam się ? Jak to jest ?

Napisano

> Mandat ?

Policjant nie moze dać mandatu bo podobno z przepisów wynika ze nie ma on uprawnień zeby sprawdzać legalizację i sprawność gasnicy...:). Może tylko rzucić okiem czy gaśnica jest. Swoją drogą ciekawe co by było jakby z nim był ktoś kto ma takie uprawnienia - jakiś strażak czy ktoś?

Napisano

teoretycznie przydaloby sie miec sprawna gasnice w aucie ale z drugiej strony co taka 1kg butla mozemy ugasic

jak zaczna palic sie plastiki/deska to juz nawet straz nie pomoze

Napisano
  • Autor

> Policjant nie moze dać mandatu bo podobno z przepisów wynika ze nie ma on uprawnień zeby sprawdzać

> legalizację i sprawność gasnicy...:). Może tylko rzucić okiem czy gaśnica jest. Swoją drogą

> ciekawe co by było jakby z nim był ktoś kto ma takie uprawnienia - jakiś strażak czy ktoś?

No ale z tego co wiem to nie ma w PoRDzie info o legalizacji gaśnicy - może się mylę ? hmm.gif

Napisano

> No właśnie każdy który podczas kontroli pyta o gaśnicę i widzi brak legalizacji chce wlepić mandat.

> Odmawiam i każę im kierować sprawę do grodzkiego. Każdy odpuszcza.

> Więc pytam się ? Jak to jest ?

Próbuje naciągnąć na kasę i tyle. Mnie kiedyś próbował nastraszyć tym ze nie mam koła zapasowego hehe.gif

Napisano

> No ale z tego co wiem to nie ma w PoRDzie info o legalizacji gaśnicy - może się mylę ?

Nie wiem. Ja słyszałem tylko to co napisałem. Jak nie ma to jeszcze lepiej

Napisano
  • Autor

> teoretycznie przydaloby sie miec sprawna gasnice w aucie ale z drugiej strony co taka 1kg butla

> mozemy ugasic

> jak zaczna palic sie plastiki/deska to juz nawet straz nie pomoze

W brew pozorom ostatnio jeden z forumowiczów pokazał mi jak poprawnie używać gaśnicy proszkowej 1kg.

Zdziwiony byłem ile z tego po jego szkoleniu proszku wylatuje.

Sam jak ostatnio podczas wypadku gasiłem auto to gaśnica psikła z 4 do 6 sekund i po temacie. A ta psikała i psikała.

Dobrze wiedzieć na przyszłość.

Napisano

> W brew pozorom ostatnio jeden z forumowiczów pokazał mi jak poprawnie używać gaśnicy proszkowej

> 1kg.

> Zdziwiony byłem ile z tego po jego szkoleniu proszku wylatuje.

No jak trzeba używać?

Napisano
  • Autor

> Próbuje naciągnąć na kasę i tyle. Mnie kiedyś próbował nastraszyć tym ze nie mam koła zapasowego

Próbuje naciągnąć na kasę ? Skoro on jako osoba uprawniona do kontroli pojazdów mechanicznych nie zna się na przepisach to ja dziękuję za płącenie czegokolwiek takim darmozjadom.

Napisano

> Policjant nie moze dać mandatu bo podobno z przepisów wynika ze nie ma on uprawnień zeby sprawdzać

> legalizację i sprawność gasnicy...:). Może tylko rzucić okiem czy gaśnica jest. Swoją drogą

> ciekawe co by było jakby z nim był ktoś kto ma takie uprawnienia - jakiś strażak czy ktoś?

Nawet zwykły strażak nie ma uprawnień do sprawdzania gaśnicy.

Samą gaśnicę sprawdza się w wyspecjalizowanym punkcie i tam otrzymuje się stosowną legalizację na określony czas.

Straż sprawdza tylko czy gaśnica jest, czy jest umieszczona w odpowiednim miejscu i czy posiada stosowny przegląd, a dokonuje tego prewentysta, który ma stosowne upoważnienie przez Komendanta Powiatowego PSP. Do tego kontrola taka musi być wcześniej zapowiedziana.

Dlatego nie ma możliwości sprawdzania gaśnic w samochodach, a jedynie w budynkach.

Napisano

> Próbuje naciągnąć na kasę ? Skoro on jako osoba uprawniona do kontroli pojazdów mechanicznych nie

> zna się na przepisach to ja dziękuję za płącenie czegokolwiek takim darmozjadom.

Zna się ale próbuje bo liczy może ze bedziesz próbował sie "dogadać"?

Napisano

> W brew pozorom ostatnio jeden z forumowiczów pokazał mi jak poprawnie używać gaśnicy proszkowej

> 1kg.

> Zdziwiony byłem ile z tego po jego szkoleniu proszku wylatuje.

> Sam jak ostatnio podczas wypadku gasiłem auto to gaśnica psikła z 4 do 6 sekund i po temacie. A ta

> psikała i psikała.

> Dobrze wiedzieć na przyszłość.

nawet jak masz nofke smile.gif i zaczniesz psikac zaraz po odpaleniu naboju to nic z tego nie bedzie

tak jak piszesz, pewnie wiekszosc kierowcow nie potrafi prawidlowo uzyc gasnicy

Napisano
  • Autor

> No jak trzeba używać?

Wbrew pozorom to bardzo proste. Ale nie tak jak na instrukcji gaśnicy jest napisane, że wyciągnąć zawleczkę i zwolnić spust.

Przede wszystkim rozruszać proszek poprzez uderzenie gaśnicą o coś twardego - asfalt/krawężnik - cokolwiek co wzbudzi proszek.

Druga rzecz - wyciągnąć zawleczkę.

Trzecia rzecz - stanowczym rucham wcisnąć spust na ułamek sekundy i odpuścić.

Poczekać do 10 sekund aż cały gaz z naboju wyleci w gaśnicę.

I teraz można normalnie używać ok.gif

Efekt powalający na kolana w stosunku do wyciągnięcia zawleczki i psikania "od razu".

ok.gif

Napisano
  • Autor

> nawet jak masz nofke i zaczniesz psikac zaraz po odpaleniu naboju to nic z tego nie bedzie

> tak jak piszesz, pewnie wiekszosc kierowcow nie potrafi prawidlowo uzyc gasnicy

Dokładnie ok.gif

Sam byłem tego przykładem blush.gif

Napisano
  • Autor

> Zna się ale próbuje bo liczy może ze bedziesz próbował sie "dogadać"?

Wiesz generalnie mam ich w poważaniu i staram się z bydłem nie dyskutować, ale niektórzy dosadnie starają się mi udowodnić, że jednak mają rację.

Napisano

> Wbrew pozorom to bardzo proste. Ale nie tak jak na instrukcji gaśnicy jest napisane, że wyciągnąć

> zawleczkę i zwolnić spust.

> Przede wszystkim rozruszać proszek poprzez uderzenie gaśnicą o coś twardego - asfalt/krawężnik -

> cokolwiek co wzbudzi proszek.

> Druga rzecz - wyciągnąć zawleczkę.

> Trzecia rzecz - stanowczym rucham wcisnąć spust na ułamek sekundy i odpuścić.

> Poczekać do 10 sekund aż cały gaz z naboju wyleci w gaśnicę.

> I teraz można normalnie używać

> Efekt powalający na kolana w stosunku do wyciągnięcia zawleczki i psikania "od razu".

Nas dodatkowo szkolili, że nie powinno się cały czas trzymać wciśnięty spust, tylko gasić pożar skokowo- nacisnąć/ puścić, nacisnąć/ puścić itd aż do wyczerpania gaśnicy. Podobno takie przerywane gaszenie jest wydajniejsze od gaszenia ciągłego. Niestety nie mogę tego potwierdzić z praktyki.

Napisano

Zapewne przy wypłacie z ubezpieczenia AC za spalony samochód, jak ubezpieczalnia dojdzie, że gaśnica nie miała legalizacji, nie będą chcieli wypłacić odszkodowania? Bym się nie zdziwił hmm.gif

Napisano

> Zapewne przy wypłacie z ubezpieczenia AC za spalony samochód, jak ubezpieczalnia dojdzie, że

> gaśnica nie miała legalizacji, nie będą chcieli wypłacić odszkodowania? Bym się nie zdziwił

Raz na rok czy dwa lata to można dać te 19,99 za kilogramową gaśnicę do osobowego auta.

Nie wiem, czy taka gaśnica jest w stanie coś ugasić czy nie, ale dla własnego komfortu psychicznego jestem w stanie poświęcić taką kwotę na bądź co bądź obowiązkowe wyposażenie pojazdu.

Oszczędność wynikająca z braku legalizacji czy posiadania przeterminowanej gaśnicy oraz to, że można się trochę postawić się podczas kontroli policji jest jak widać dużym wyzwaniem dla niektórych... Ja mimo wszystko pozostanę przy swojej praktyce.

Napisano

> Raz na rok czy dwa lata to można dać te 19,99 za kilogramową gaśnicę do osobowego auta.

> Nie wiem, czy taka gaśnica jest w stanie coś ugasić czy nie, ale dla własnego komfortu psychicznego

> jestem w stanie poświęcić taką kwotę na bądź co bądź obowiązkowe wyposażenie pojazdu.

> Oszczędność wynikająca z braku legalizacji czy posiadania przeterminowanej gaśnicy oraz to, że

> można się trochę postawić się podczas kontroli policji jest jak widać dużym wyzwaniem dla

> niektórych... Ja mimo wszystko pozostanę przy swojej praktyce.

Tylko jest taki mały problem, że na ogół nie da się tej gaśnicy zamontować w poprzednim uchwycie i miejscu. Mają zwykle inne wymiary i nie pasują do fabrycznych mocowań.

Napisano
  • Autor

> Zapewne przy wypłacie z ubezpieczenia AC za spalony samochód, jak ubezpieczalnia dojdzie, że

> gaśnica nie miała legalizacji, nie będą chcieli wypłacić odszkodowania? Bym się nie zdziwił

Postawiłem auto na parkingu rano się budzę i spalone ?

Jaki wpływ miała na to legalizacja gaśnicy ? hahaha.gif

Napisano

> Postawiłem auto na parkingu rano się budzę i spalone ?

> Jaki wpływ miała na to legalizacja gaśnicy ?

Stawiasz auto pod sklepem, wychodzisz i zaczyna się fajczyć, wyciągasz gaśnice i próbujesz gasić. Oczywiście auto płonie nadal, bez względu czy gaśnica miała , czy tez nie miała legalizacji.

Przypadkiem rzeczoznawca znajduje pusta gaśnice wrzucona do nadpalonego wraku (zakładam, że spłonął tylko w części, SP ugasiła ) i ubezpieczalnia pokazuje figę z makiem, twierdząc, że to twoja wina, ....bo gaśnica była nie sprawna.

Niemożliwe?

Napisano

> Stawiasz auto pod sklepem, wychodzisz i zaczyna się fajczyć, wyciągasz gaśnice i próbujesz gasić.

> Oczywiście auto płonie nadal, bez względu czy gaśnica miała , czy tez nie miała legalizacji.

> Przypadkiem rzeczoznawca znajduje pusta gaśnice wrzucona do nadpalonego wraku (zakładam, że spłonął

> tylko w części, SP ugasiła ) i ubezpieczalnia pokazuje figę z makiem, twierdząc, że to twoja

> wina, ....bo gaśnica była nie sprawna.

> Niemożliwe?

niemożliwe bo powołujesz rzeczoznawce który sprawdza że 1kg gaśnicą nie ugasisz auta.

Ostatnio paliłem się w garażu i na malutki ogień poszła 2.5 kg proszkowa. na wyścigu paliłsię kolega i 7 gaśnic 2kilogramowych i jedna 10 kg poszła na ugaszenie małego ognia. Bo widzisz ty nie jesteś strażakiem i nie musisz umieć jej obsłużyć i mało kto wie jak uderzyć gaśnicą o ziemię by zadziałała.

Napisano

> niemożliwe bo powołujesz rzeczoznawce który sprawdza że 1kg gaśnicą nie ugasisz auta.

Czyli zaczyna się bój o swoje, który może się latami ciągnąć?

Każdy to wie, że taką gaśnicą to można na wiwat, ale FU chwytają się wszystkiego.

Przez głupie 20 zł raz na 2 lata po co się użerać, a zgrywanie cwaniaka przed policial.giffacepalm.gif Lepiej iść do lekarza leczyć kompleksy zlosnik.gif

Napisano

Gasnica w poj, prywatnym ma być w aucie i nic po za tym ,żadna legalizacja nie jest wymogiem to twoja sprawa czy zadziała jak będzie taka potrzeba

Napisano

> Czyli zaczyna się bój o swoje, który może się latami ciągnąć?

> Każdy to wie, że taką gaśnicą to można na wiwat, ale FU chwytają się wszystkiego.

> Przez głupie 20 zł raz na 2 lata po co się użerać, a zgrywanie cwaniaka przed Lepiej iść do

> lekarza leczyć kompleksy

to czy gasnica powinna miec leg. to juz wiemy

czy jest jakis przepis, ktory zobowiazuje mnie do gaszenia auta?? bo osobiscie to bym stanal w bezpiecznej odleglosci, zadzwonil po straz i odpalil fajka

Napisano

brak podstaw prawnych

Napisano

> Pozdrawiam BAS

brak podstaw prawnych do wymogu posiadania legalizacji

Napisano

Ile jeszcze razy wróci ten temat? Ze dwa tygodnie temu był wątek z dokładnie ta samą treścią.

Napisano

> Raz na rok czy dwa lata to można dać te 19,99 za kilogramową gaśnicę do osobowego auta.

o polowe taniej wychodzi podjechać na legalizację gaśnicy czyli wymianę wkładu... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> o polowe taniej wychodzi podjechać na legalizację gaśnicy czyli wymianę wkładu...

Wiem i czasem legalizuję jak mam gdzieś niedaleko sprawdzony punkt.

Chciałem podkreślić tylko fakt, jak niewielkie oszczędności osiągamy czy to zaniedbując legalizację, czy nawet kupując nową gaśnicę.

Napisano

> Wiem i czasem legalizuję jak mam gdzieś niedaleko sprawdzony punkt.

> Chciałem podkreślić tylko fakt, jak niewielkie oszczędności osiągamy czy to zaniedbując

> legalizację, czy nawet kupując nową gaśnicę.

dokładnie

lepiej miec sprawna niż pózniej sobie pluc w twarz czemu jej nie legalizowałem a byc moze co by pomogła waytogo.gif

Napisano

> to sąd będzie rozstrzygał

Nie, wymóg posiadania gaśnicy zawarty jest w rozporzadzeniu o niezbędnym wyposarzeniu pojadów. Jest tam powiedzian, że gaśnica ma być w miejscu dostępnym i tyle.

Wymóg legalizacji dotyczy gaśnic w pomieszczeniach budowlanych objętych wymogami p-poż, samochód do nich nie należy.

Nawet w opisie czynności przy badaniu stanu techniczego pojazdów (przegląd rejestracyjny) czynność dotycząca gaśnicy polega na sprawdzeniu czy jest.

Cała reszta to wymysły tych co chcą zarabiać na naklejaniu nalepek na gaśniece.

Napisano

> dokładnie

> lepiej miec sprawna niż pózniej sobie pluc w twarz czemu jej nie legalizowałem a byc moze co by

> pomogła

Żeby gasnica miała sens to musi być conajmniej 3kg z wężykiem i nie z nabojem tylko pompowana z manometrem.

Wożenie 1kg popierdułki, której mało kto poptrafi sprawnie użyć nie ma najniejszego sensu.

Napisano

Przy zasilaniu dodatkowo LPG samochód powinien posiadać dwie gaśnice. Taki tekst usłyszałem od diagnosty na stacji diagnostycznej hmm.gif

Nie drążyłem tematu bo i nie mój samochód i czasu brakło ............ prawda to ?

Napisano

> Przy zasilaniu dodatkowo LPG samochód powinien posiadać dwie gaśnice. Taki tekst usłyszałem od

> diagnosty na stacji diagnostycznej

> Nie drążyłem tematu bo i nie mój samochód i czasu brakło ............ prawda to ?

drugą pewnie śniegową zlosnik.gif

Napisano

Oczywiście się z Tobą zgadzam smile.gif

Boje się tylko jednego, znając moje szczęście zlosnik.gif, ze w razie draki debilny ubezpieczyciel będzie sobie sprawę przeciągał, wiedząc, że i tak nie ma racji, jak z wieloma innymi sprawami o odszkodowanie.

Napisano

> Wbrew pozorom to bardzo proste. Ale nie tak jak na instrukcji gaśnicy jest napisane, że wyciągnąć

> zawleczkę i zwolnić spust.

> Przede wszystkim rozruszać proszek poprzez uderzenie gaśnicą o coś twardego - asfalt/krawężnik -

> cokolwiek co wzbudzi proszek.

> Druga rzecz - wyciągnąć zawleczkę.

> Trzecia rzecz - stanowczym rucham wcisnąć spust na ułamek sekundy i odpuścić.

> Poczekać do 10 sekund aż cały gaz z naboju wyleci w gaśnicę.

> I teraz można normalnie używać

> Efekt powalający na kolana w stosunku do wyciągnięcia zawleczki i psikania "od razu".

dobrze, że "szkolenie" na coś się przydało. palacz.gif

dodatkowo powiem, że gaśnica, którą testowaliśmy leżała nieruszana w byłym aucie ojca przez co najmniej 6 lat. Żadnego problemu nie było z jej użyciem, nawet proszek nie był zbrylony.

Napisano
  • Autor

> Przy zasilaniu dodatkowo LPG samochód powinien posiadać dwie gaśnice. Taki tekst usłyszałem od

> diagnosty na stacji diagnostycznej

> Nie drążyłem tematu bo i nie mój samochód i czasu brakło ............ prawda to ?

Nie wiem czy prawda. Tak czy siak wożę dwie akurat wink.gif

Napisano
  • Autor

> dobrze, że "szkolenie" na coś się przydało.

> dodatkowo powiem, że gaśnica, którą testowaliśmy leżała nieruszana w byłym aucie ojca przez co

> najmniej 6 lat. Żadnego problemu nie było z jej użyciem, nawet proszek nie był zbrylony.

Jeszcze raz dzięki ok.gif

Napisano

> Żeby gasnica miała sens to musi być conajmniej 3kg z wężykiem i nie z nabojem tylko pompowana z

> manometrem.

> Wożenie 1kg popierdułki, której mało kto poptrafi sprawnie użyć nie ma najniejszego sensu.

wiem, że taka gaśnicą jaką wozimy to można sobie kartke papieru ugasić mi raczej chodziło o aspekt psychologiczny - jak coś człowiek ma sprawne to w razie jakis problemów nie zarzuca sobie że coś zaniedbał biglaugh.gif

a to, że nic tą gasnicą nie ugasi to inna sprawa wink.gif

Napisano

AFAIK musi być, ale niekoniecznie zalegalizowana zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.