Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło dwumasowe się kończy?

Featured Replies

Napisano

Auto to golf 2.0TDI DSG seria, 150kkm...

Mechanik jakis czas temu stwierdził że dwumas pada na podstawie tego, że jak wyłączam silnik coś zaskrzypi jak już się silnik zatrzymuje (dźwięk troche taki jakbym mlotkiem lekko w niedużą blachę uderzył i połączył to z piskiem smile.gif ). Jak krece rozrusznikiem też potrafi coś zapiszczeć- do tej pory myslałem że to rozrusznik.

Auto ani na luzie ani na biegu gdy jest wysprzeglone (na hamulcu) nie trzęsie ani nie wydaje brzęczących odgłosów.

Jednak gdy wczoraj jechalem przy mocniejszym przyspieszaniu z niskich obrotow autem telepie- tak jakbym jechal po wiekszych nierownosciach poprzecznych - efekt jest identyczny jak gdy padnie przegub wewnetrzny- przy przyspieszaniu autem trzęsie tak jakby troche na boki plus góra dół- nie wypadam przy tym z fotela smile.gif - ale jest to wyraźnie odczuwalne. Silnik nie przerywa tak jak przy awarii pompowtrysku.

Czy to dwumas robi 30.GIF? smile.gif

Widuje na allegro oferty regeneracji kół dwumasowych- cena około 800zł. Z turbiny regenerowanej jestem bardzo zadowolony- po dwóch latach i 50kkm jest cichutka. Jak to jest z regeneracją kół dwumasowych? Niestety do DSG koszt samego koła to 2600pln... dlatego myślę w pierwszej kolejności o regeneracji- to chyba nie jest skomplikowane urządzenie...

Kiedy koło dwumasowe kwalifikuje się do wymiany? Czy może być przyczyną awarii uniemożliwiającej dalszą jazdę?

Napisano

> Auto to golf 2.0TDI DSG seria, 150kkm...

> Mechanik jakis czas temu stwierdził że dwumas pada na podstawie tego, że jak wyłączam silnik coś

> zaskrzypi jak już się silnik zatrzymuje (dźwięk troche taki jakbym mlotkiem lekko w niedużą

> blachę uderzył i połączył to z piskiem ). Jak krece rozrusznikiem też potrafi coś zapiszczeć-

> do tej pory myslałem że to rozrusznik.

> Auto ani na luzie ani na biegu gdy jest wysprzeglone (na hamulcu) nie trzęsie ani nie wydaje

> brzęczących odgłosów.

> Jednak gdy wczoraj jechalem przy mocniejszym przyspieszaniu z niskich obrotow autem telepie- tak

> jakbym jechal po wiekszych nierownosciach poprzecznych - efekt jest identyczny jak gdy padnie

> przegub wewnetrzny- przy przyspieszaniu autem trzęsie tak jakby troche na boki plus góra dół-

> nie wypadam przy tym z fotela - ale jest to wyraźnie odczuwalne. Silnik nie przerywa tak jak

> przy awarii pompowtrysku.

> Czy to dwumas robi ?

> Widuje na allegro oferty regeneracji kół dwumasowych- cena około 800zł. Z turbiny regenerowanej

> jestem bardzo zadowolony- po dwóch latach i 50kkm jest cichutka. Jak to jest z regeneracją kół

> dwumasowych? Niestety do DSG koszt samego koła to 2600pln... dlatego myślę w pierwszej

> kolejności o regeneracji- to chyba nie jest skomplikowane urządzenie...

Objawy pasują jak ulał do padającej dwumasy - hałas przy gaszeniu i wibracje przy przyśpieszaniu. Zwróć uwagę że do wymiany trzeba zrzucać skrzynię biegów i sama robocizna wyjdzie pewnie z 500 PLN, także jeśli zakład da Ci gwarancję na regenerację i pokryje koszty ponownego demontażu to możesz zaryzykować.

Napisano

O dwumasie duzo Ci nie powiem , ale upewnij sie na 100 % moze np u jeszcze 2 innych mechanikow , bo ostatnio kol. wydala ponad 2,5 tys w BMW , bo "fachowiec" byl przekonany ze to dwumas , a wina lezala gdzie indziej

pzdr

Napisano

Dwumas

Nie regeneruje się dwumasówek. Skutki takiej operacji są raczej mizerne.

Napisano

Objawy wskazują, że być może już dwumasa się kończy. Ale chcąc dłużej jeździć autem ja bym zorientował się, czy nie ma jako zamiennika zwykłego koła w zestawie ze sprzęgłem. Koszt ten samco dwumasy ale w przyszłości nie masz już tego wydatku.

Napisano

Ale chcąc dłużej jeździć autem ja bym

> zorientował się, czy nie ma jako zamiennika zwykłego koła w zestawie ze sprzęgłem. Koszt ten

> samco dwumasy ale w przyszłości nie masz już tego wydatku.

valeo ma takie zestawy, trochę kultura jazdy spada ale nie ma tragedyji. Podobno silnik jak i skrzynia nie cierpi na tym, ale tak twierdzi valeo jak jest w rzeczywistości ciężko pewnie ocenić. Szkoda, że producenci tego nie montują fabrycznie.

Napisano

> Dwumas

> Nie regeneruje się dwumasówek. Skutki takiej operacji są raczej mizerne.

Ja regenerowałem dwumasa od 1,9JTD 110KM i byłem zadowolony, wszelkie kłopoty związane z ruszaniem i szarpaniem ustąpiły. Za to nie polecam zamienników tzn. zwykłego koła i tarczy z tłumikiem. Efekty takiej naprawy są mizerne, znajomy zrobił tak w skodzie 1,9 TDI - szkoda pieniędzy. Może nic nie dzwoniło i nie stukało ale szarpało przy ruszaniu jak w moim przed regeneracją.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.