Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 TSI i DKZ

Featured Replies

Napisano

Czy jednostki VAG 1.4 TSI (te o mocy 122KM czy tez 125KM jak twierdzi Seat) maja dwumasowe kolo zamachowe ? Chodzi o wersje sprzegnieta z 6b manualem.

Napisano

> to takie kolo, zebys mogl napisac posta na MK.

Pewnie maja bo teraz wiekszosc samochodow ma dwumase.

Napisano

> to takie kolo, zebys mogl napisac posta na MK.

ciekawy wynalazek ok.gif

Napisano

> Czy jednostki VAG 1.4 TSI (te o mocy 122KM czy tez 125KM jak twierdzi Seat) maja dwumasowe kolo

> zamachowe ? Chodzi o wersje sprzegnieta z 6b manualem.

mają mają, od 1994 roku wszystkie silniki vag/audi mają dwumasy.

Napisano

> mają mają, od 1994 roku wszystkie silniki vag/audi mają dwumasy.

to chyba jakiś kiepski żart.

Napisano

> to chyba jakiś kiepski żart.

nie smile.gif ale na pewno zdecydowana większość ma. Choć mocno wydaje mi się, że wszystkie.

Napisano

> nie ale na pewno zdecydowana większość ma. Choć mocno wydaje mi się, że wszystkie.

Czyli bardzo kiepski zart...

Napisano
  • Autor

> mają mają, od 1994 roku wszystkie silniki vag/audi mają dwumasy.

Od 1994 powiadasz ? hahaha.gif To jest powazne pytanie, nie rob sobie jaj z laski swojej ok.gif

Napisano

> nie ale na pewno zdecydowana większość ma. Choć mocno wydaje mi się, że wszystkie.

Może myślisz o silnikach diesla ?

Chociaż nawet tutaj nie zakładałbym się że od połowy lat 90tych wszystkie miały dwumasę zlosnik.gif

Napisano

> Od 1994 powiadasz ? To jest powazne pytanie, nie rob sobie jaj z laski swojej

poważnie to ja odpowiadam. Zatem pozwolę sobie zagłębić w etkę i sprawdzić co w zamachach piszczy.

Napisano

> Czyli bardzo kiepski zart...

czekam na kontrę merytoryczną.

Napisano
  • Autor

> poważnie to ja odpowiadam. Zatem pozwolę sobie zagłębić w etkę i sprawdzić co w zamachach piszczy.

Zagleb sie, bo poki co to Twoja odpowiedz wyglada na wypowiedz laika.

Napisano

> Czy jednostki VAG 1.4 TSI (te o mocy 122KM czy tez 125KM jak twierdzi Seat) maja dwumasowe kolo

> zamachowe ? Chodzi o wersje sprzegnieta z 6b manualem.

Z tego co czytałem/słyszałem 1.4TSI ma dwumas

Napisano

> Zagleb sie, bo poki co to Twoja odpowiedz wyglada na wypowiedz laika.

spoko, w przeciwieństwie do innych gawędziopisarzy, jestem w stanie podeprzeć się informacjami z pewnego źródła, i raczej bywam dociekliwy, zatem... chwilę to potrwa, ale potrafię przyznać się do błędu, jak i potwierdzić swoją rację, a więc zagłębiam się wink.gif

Napisano

> poważnie to ja odpowiadam. Zatem pozwolę sobie zagłębić w etkę i sprawdzić co w zamachach piszczy.

To sprawdź moją Fabię z dieselm (AXR) clown.gif

Napisano

> To sprawdź moją Fabię z dieselm (AXR)

AXR ma dwumas

Napisano

> AXR ma dwumas

Kłamiesz, udowodnij grinser006.gif

W Fabii tylko wersja 130KM (RS) miała DKZ.

Chyba, że to była taka ogólna uwaga - np. w Golfie i klonach faktycznie DKZ było przy silnikach AXR.

Napisano

Jaki jest cel DKZ , pomijając cel jakim jest sprawienie przyjemności użytkownikowi poprzez brak wibracji etc?

Czy toto ma chronić skrzynię czy coś jeszcze? Czy po prostu wywalenie DKZ i zamiana na JKZ ma jakieś negatywne reperkusje na jakieś podzespoły? Bo wszyscy teraz na hurra szukają JKZ a ja się chciałem dowiedzieć czym to grozi bo z jakiś powodów producent jednak zaprojektował DKZ w danej konfiguracji auta...

Napisano

> Kłamiesz, udowodnij

> W Fabii tylko wersja 130KM (RS) miała DKZ.

> Chyba, że to była taka ogólna uwaga - np. w Golfie i klonach faktycznie DKZ było przy silnikach

> AXR.

a to mi ciekawostke napisałeś. nie wiedziałem. mój AXR ma dwumas - czy to dobrze czy zle, jeszcze nie wiem. na razie sie nie wysral.

swoja droga tyci brakowalo abym zamist OI miał właśnie Fabie z tym silnikiem

Napisano

> a to mi ciekawostke napisałeś. nie wiedziałem. mój AXR ma dwumas - czy to dobrze czy zle, jeszcze

Z mojej perspektywy dobrze. Przymierzam się do sprzedaży Fabii i już dwóch potencjalnie zainteresowanych mnie pytało czy ma DKZ i DPF. Po odpowiedzi "nie" na oba pytania, zainteresowanie samochodem wzrosło zlosnik.gif

Ale tak naprawdę to trudno mi powiedzieć czy DKZ by coś poprawiło. Kombinacja Fabia + TDI PD jest na tyle chamska (niekulturalna), że chyba nic jej nie pomoże hehe.gif

Napisano

> Z mojej perspektywy dobrze. Przymierzam się do sprzedaży Fabii i już dwóch potencjalnie

> zainteresowanych mnie pytało czy ma DKZ i DPF. Po odpowiedzi "nie" na oba pytania,

> zainteresowanie samochodem wzrosło

> Ale tak naprawdę to trudno mi powiedzieć czy DKZ by coś poprawiło. Kombinacja Fabia + TDI PD jest

> na tyle chamska (niekulturalna), że chyba nic jej nie pomoże

o jakiejkolwiek kulturze nie mam tu mowy - TDI PD to chyba najbardziej terkoczące silniki.

mysle ze nie bedziesz mial problemu ze sprzedaza Fabii - 1,9 TDI w Polsce by VAG działa na ludzi jak zaklęcie hehe.gif ja mimo że mam zamiar pojeździć swoim autem jeszcze ładnych pare lat mam co jakiś czas ofertę od rodziny lub znajomych

Napisano
  • Autor

> Jaki jest cel DKZ , pomijając cel jakim jest sprawienie przyjemności użytkownikowi poprzez brak

> wibracji etc?

> Czy toto ma chronić skrzynię czy coś jeszcze? Czy po prostu wywalenie DKZ i zamiana na JKZ ma

> jakieś negatywne reperkusje na jakieś podzespoły? Bo wszyscy teraz na hurra szukają JKZ a ja

> się chciałem dowiedzieć czym to grozi bo z jakiś powodów producent jednak zaprojektował DKZ w

> danej konfiguracji auta...

Z tego co wyczytalem na forum Laguny to czasem zdarza sie tak przykro, ze po zamianie na JKZ pada skrzynia (dot. 6 biegowych, bodajze ma to symbol PK6, ponoc delikatnia konstrukcja, obecnie taka mam i poki co 95kkm i nic sie dziwnego nie dzieje). Wychodzi wiec na to, ze DKZ ma rowniez chronic skrzynie biegow. IMHO kwestia jak jest ta skrzynia zaprojektowana, jezeli to skrzynia "dedykowana" do DKZ to mozna sie zapewne mocno zdziwic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.