Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parowanie szyb

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Mam punto I silnik 1.1 55 KM z 96 roku. Mam problem strasznie parują mi szyby podczas jazdy. Co może być przyczyną ????

Napisano

> Witam wszystkich. Mam punto I silnik 1.1 55 KM z 96 roku. Mam problem strasznie parują mi szyby

> podczas jazdy. Co może być przyczyną ????

jak parują nadmiernie przeważnie winą jest wilgoć

1. jak masz filt pp to go wymień

2. sprawdź czy nie masz mokrych wykładzin

Napisano

> Witam wszystkich. Mam punto I silnik 1.1 55 KM z 96 roku. Mam problem strasznie parują mi szyby

Na obecność filtra kabinowego bym nie liczył... Wyczyść sobie dokładnie kanały wlotowe jeśli są pozapychane np. liśćmi, a następnie zajmij się suszeniem kabiny. Przede wszystkim jak wspomniał jian zobacz w jakim stanie są wykładziny, jak mokre to możesz je osuszyć kładąc pod dywaniki gazety i co jakiś czas zmieniając jak wciągną wodę, albo kupić w markecie żwirek dla kota, wysypać na podłogę i jak wsiąknie wilgoć to wywalić (resztki możesz wciągnąć odkurzaczem). Na koniec jeśli to nic nie da to zobacz czy czasem nie masz popsutego cięgna i ciągle ci nie działa obieg wewnętrzny bo wtedy będzie parować napewno.

Napisano

> jak parują nadmiernie przeważnie winą jest wilgoć

> 1. jak masz filt pp to go wymień

> 2. sprawdź czy nie masz mokrych wykładzin

Posprzątaj dokladnie auto nawet pod siedzeniami jak w domu na święta hahaha.gif wnętrze musi być suche smile.gif

Napisano

A jak to nie pomoże to uszkodzona nagrzewnica frown.gif i czeka kolege wymiana frown.gif

Napisano

> Posprzątaj dokladnie auto nawet pod siedzeniami jak w domu na święta wnętrze musi być suche

spoko tylko odpisuj zainteresowanemu chaja.gif a nie pierwszemu z brzegu bo ja nie mam problemu z parowaniem szyb

Napisano

Jak masz ustawione nawiewy?

Bo ostatnio z jednym jechałem i szyby zaparowane ale nie umiał używać nawiewów sciana.gif

Napisano
  • Autor

no to tak po pierwsze nie mam mokrych wykładzin wszystkie są suche. jak wyczyścić kanały wlotowe??? jak mam ustawić prawidłowo nawiewy ???? i jaki nastawić obieg ???

Napisano
  • Autor

aha jeszcze jedno jak sprawdzić czy nagrzewnica jest dobra ????

Napisano

Witaj! W tym punto (takowe posiadam też) dźwigasz maskę i pod samą powiedzmy szybą masz takie "rurki" czarne z tworzywa, które są trochę jakby spłaszczone u dołu i skierowane są w stronę asfaltu - wsadź w nie łapę i pogrzeb 270751858-jezyk.gif wiem, nie brzmi to optymistycznie, ale prawdopodobnie wyjmiesz z tamtąd jakieś liście i inne syfy wink.gif to bardzo pomaga. pozdro

Napisano

> no to tak po pierwsze nie mam mokrych wykładzin wszystkie są suche. jak wyczyścić kanały wlotowe???

> jak mam ustawić prawidłowo nawiewy ???? i jaki nastawić obieg ???

obieg musisz mieć nastawiony na czerpanie powietrza z zewnątrz - strzałka na rysunku wchodząca do auta. Poruszaj dźwignią, powinieneś usłyszeć czy chodzi klapka, bo zdarza się że linka spadnie i obieg pozostaje zamknięty.

Napisano

> Witaj! W tym punto (takowe posiadam też) dźwigasz maskę i pod samą powiedzmy szybą masz takie

> "rurki" czarne z tworzywa, które są trochę jakby spłaszczone u dołu i skierowane są w stronę

> asfaltu - wsadź w nie łapę i pogrzeb wiem, nie brzmi to optymistycznie, ale prawdopodobnie

> wyjmiesz z tamtąd jakieś liście i inne syfy to bardzo pomaga. pozdro

Co ma odpływ wody z podszybia, będacy na zewnątrz auta, do parowania szyb wewnątrz?? niewiem.gif

Ale tak czy siak, co jakiś czas powinno się te odpływy wyczyścić.

Napisano

> Co ma odpływ wody z podszybia, będacy na zewnątrz auta, do parowania szyb wewnątrz??

podejrzewam ze tok był taki zę jak są zapchane to woda sie zbiera i zostaje zaciągnięta do wnętrza prze kanały

> Ale tak czy siak, co jakiś czas powinno się te odpływy wyczyścić.

szczególnie często jak się stoi koło drzew z drobnymi kiściami w okresie jesieni

Napisano

Wybaczcie, wyraziłem się może mało precyzyjnie, ale chodziło mi o szybkie przekazanie info. Tak, potrafi się tam zebrać sporo wody przez co szyby parują dużo bardziej - sprawdzone na moim kropku w praktyce 270751858-jezyk.gif

a co do mechanizmu obiegu zamkniętego/otwartego to otwórz sobie schowek przed pasażerem i w nim masz jeszcze jedną "klapkę" otwórz ją - pod nią kryję się że tak to nazwę (pewnie znowu zostanę pojechany za małą precyzje dobierania słów 270751858-jezyk.gif , ale chodzi o przekazanie swoich myśli, sorki ) zamknięcie (czyli też jakby "klapka" zeby.GIF tylko że z taką gąbką) które kieruje powietrze zależnie od obiegu, poruszaj w tym samym czasie dźwignią do zamykania/otwierania obiegu i spoglądaj czy ten element się porusza wink.gif będziesz wiedział czy zamykanie/otwieranie obiegu działa. Z góry przepraszam za zły dobór słów 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

obieg mam nastawiony tak jak mówicie. jak przesuwam słychać że coś się zamyka i otwiera. a tych rurek do odprowadzenia wody nie mogę znaleźć. jak się do nich dostać ??

Napisano

> obieg mam nastawiony tak jak mówicie. jak przesuwam słychać że coś się zamyka i otwiera. a tych

> rurek do odprowadzenia wody nie mogę znaleźć. jak się do nich dostać ??

otwórz maskę

przy podszybiu między komorą silnika a szybą masz ala "niszę" w której są te spusty wody która dostaje się z maski i szyby

Napisano

> obieg mam nastawiony tak jak mówicie. jak przesuwam słychać że coś się zamyka i otwiera. a tych

> rurek do odprowadzenia wody nie mogę znaleźć. jak się do nich dostać ??

tak jak jian napisał, od góry w przestrzeni pod podszybiem powinieneś zobaczyć otwory

Końcówkę jedngo z nich masz zaznaczoną na zdjęciu, drugi jest za puszką filtra

284307820-fiat_punto_2_go_10.jpg

post-36421-14352510145511_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

ja mam model sx tam jest wszystko jak na zdjęciu ??? bo widzę trochę filtr powietrza inny

Napisano

> ja mam model sx tam jest wszystko jak na zdjęciu ??? bo widzę trochę filtr powietrza inny

a kurna, pomyliło mi się że masz mk2 a nie mk1, nie wiem gdzie w 1 sa odpływy

Napisano

> ja mam model sx tam jest wszystko jak na zdjęciu ??? bo widzę trochę filtr powietrza inny

jutro postaram się zrobić zdjęcie i wstawię wink.gif bo teraz to już ciemno i nic nie wyjdzie z tego zdjęcia. ale jest to podobnie jak na tym zdjęciu powyżej - jak mówisz obudowa filtra jest inna w Twoim bo jest kwadratowa/prostokątna. Generalnie musisz ręką podłubać i się przyjrzeć - "rurki" te wychodzą przy samej ścianie grodziowej, zaraz pod szybą.

Napisano
  • Autor

byłbym wdzięczny za zdjęcie bo nie mogę znaleźć. a filtr powietrza mam prostokątny

Napisano

Tak zwane cycki.Wymacasz je,jest to jakby spłaszczona rurka z gumy.Wymacasz je w komorze silnika pod podszybiem tam gdzie jest / kończy się wygłuszenie silnika u góry.

Napisano

A ja jeszcze z innej beczki.Teraz przyznać się kto ma lub miał - bo usunął objaw kiedy to wchodzimy do zimnego auta ruszamy i zaczyna się pierdzielone parowanie szyby dokładnie tam gdzie patrzymy na wprost.

Nigdzie indziej nie paruje tylko dokładnie tam gdzie patrzymy.

Moje wnioski są takie ,że nawet jak ustawimy nawiew na szybę to i tak paruje.Możliwe,że przyczyną może być umiejscowienie silnika od dmuchawy w nogach pasażera i po prostu powietrze po stronie kierowcy nie ma już takiego pędu.

Najgorzej mam w zimie kiedy to para zamienia się w lud i muszę skrobać w środku.

Też tak macie?

Kiedy przychodzą mrozy to ratuję się tym że zaklejam częściowo taśmą wyloty powietrza od strony pasażera te które dmuchają na szybę

Napisano

> A ja jeszcze z innej beczki.Teraz przyznać się kto ma lub miał - bo usunął objaw kiedy to wchodzimy

> do zimnego auta ruszamy i zaczyna się pierdzielone parowanie szyby dokładnie tam gdzie

> patrzymy na wprost.

> Nigdzie indziej nie paruje tylko dokładnie tam gdzie patrzymy.

> Moje wnioski są takie ,że nawet jak ustawimy nawiew na szybę to i tak paruje.Możliwe,że przyczyną

> może być umiejscowienie silnika od dmuchawy w nogach pasażera i po prostu powietrze po stronie

> kierowcy nie ma już takiego pędu.

> Najgorzej mam w zimie kiedy to para zamienia się w lud i muszę skrobać w środku.

> Też tak macie?

> Kiedy przychodzą mrozy to ratuję się tym że zaklejam częściowo taśmą wyloty powietrza od strony

> pasażera te które dmuchają na szybę

Hehe zeby.GIF skąd ja to znam 270751858-jezyk.gifwink.gif u mnie rozkłada się to troszkę inaczej czyli w czasie jesiennym, nigdy nie może całkiem odparować mi szyba od strony kierowcy ale w górnej części, tak na samej górze. I tutaj masz rację - dmuchawa nie wyrabia bo jak już w sumie zauważyłeś jest umieszczona tak a nie inaczej i same "przewody powietrzne" są dłuższe i ustawione pod takim dziwnym kątem że tak to nazwę (kiedyś rozbierałem to wszystko) . A w zimę to potrafi mi cała szyba zamarzać od wewnątrz i to jest norma :/ Ale co do parowania to odnalazłem też pewien pół środek, czyli preparat anti fog. Nawet daje radę i mniej paruje, ale trzeba go dobrze nałożyć i wcześniej odtłuścić dobrze szybę, a czynność tą powtarzać min. raz na 3-4 tygodnie.

Napisano

> preparat anti fog. Nawet daje radę i mniej paruje, ale trzeba go dobrze nałożyć i wcześniej

> odtłuścić dobrze szybę, a czynność tą powtarzać min. raz na 3-4 tygodnie.

Ok.Stosowałem i stosuję w spreyu i takie chusteczki zdaje się z auto landu.Fakt nie paruje , tylko jak przyjdzie ostry mróz to właśnie w tym miejscu przetarcia chusteczką momentalnie po wejściu skuwa się to lodem spineyes.gif

Napisano

Niestety w moim Punciaku szyby parują dosyć mocno.

Nawiew nie zawsze pomaga albo trzeba trochę poczekać.

Kiedyś kupiłem preparat anti-fog firmy Shell.

Szyby parowały trochę mniej ale przy pierwszym mrozie szyby zamarzały od środka tak że nie sposób było je oczyścić.

Zmyłem środek przeciw parowaniu z szyb i problem zamarzania zniknął, niestety problemy z zaparowanymi szybami wróciły cool.gif

Napisano

> spoko tylko odpisuj zainteresowanemu a nie pierwszemu z brzegu bo ja nie mam problemu z

> parowaniem szyb

możesz mieć dopiero jesień gdzie tam do wiosny spineyes.gif

Napisano

> no to tak po pierwsze nie mam mokrych wykładzin wszystkie są suche. jak wyczyścić kanały wlotowe???

> jak mam ustawić prawidłowo nawiewy ???? i jaki nastawić obieg ???

Nawiew na pobieranie powietrza z zewnątrz do tego mieszanie powietrza zimnego z ciepłym - u mnie przy takiej konfiguracji na 1 biegu wentylatora w 3 osoby na pokładzie przednia i boczne nigdy nie zaparowane, chyba, że pada na zewnątrz to wtedy 2 włączam ok.gif

Napisano

Wybacz że dopiero teraz - miałem mnóstwo spraw na głowie, a poza tym zawsze jak już byłem wolny to było już ciemno. Poniżej zamieszczam dokładne zdjęcia gdzie jest ten odpływ umieszczony wink.gif jeżeli tam będziesz miał śmieci i je usuniesz to powinno parować dużo mniej.

(wrzucam tu link do całej "galerii" )

http://img13.imageshack.us/gal.php?g=zdjcie0155l.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. na razie nie parują

Napisano

A ten odpływ przeczyściłeś? To dobrze że nie parują wink.gif

Napisano
  • Autor

czyściłem ale w nim nic nie było

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zacznę trochę inaczej. Punto 1.1 95r też parują szyby a dokładnie taka plama sie tworzy na szybie , jakby tłusta . Walczymy z bratem już dośc długo z tematem ( jego auto) i nic . Nawiewy ok podszybie dokładnie wymyte a w aucie sucho . Mam 2 pytania

- po wł ogrzewania w aucie pachnie takim "bulionem" i jak dla mnie wskazuje to walnietą nagrzewnice . Na łączeniu obudowy na samym dole jest tak jakby biały nalot

- jak ewentualnie rozpoznac rodzaj nagrzewnicy , czytałem że są rodzaje np Valeo 176x200 mm i Borletti 160x190 mm .

Napisano

> Zacznę trochę inaczej. Punto 1.1 95r też parują szyby a dokładnie taka plama sie tworzy na szybie ,

> jakby tłusta . Walczymy z bratem już dośc długo z tematem ( jego auto) i nic . Nawiewy ok

> podszybie dokładnie wymyte a w aucie sucho . Mam 2 pytania

> - po wł ogrzewania w aucie pachnie takim "bulionem" i jak dla mnie wskazuje to walnietą nagrzewnice

> . Na łączeniu obudowy na samym dole jest tak jakby biały nalot

> - jak ewentualnie rozpoznac rodzaj nagrzewnicy , czytałem że są rodzaje np Valeo 176x200 mm i

> Borletti 160x190 mm .

Ewidentnie wskazuje na walniętą nagrzewnicę. Podobno da się poznać typ nagrzewnicy po silniku wentylatora (jest Valeo lub Borletti). I tak musisz rwać deskę rozdzielczą i rozbierać obudowę nagrzewnicy więc po wyjęciu starej nagrzewnicy skoczysz sobie do sklepu i po prostu kupisz taką samą i założysz.

Napisano

> Zacznę trochę inaczej. Punto 1.1 95r też parują szyby a dokładnie taka plama sie tworzy na szybie ,

> jakby tłusta . Walczymy z bratem już dośc długo z tematem ( jego auto) i nic . Nawiewy ok

> podszybie dokładnie wymyte a w aucie sucho . Mam 2 pytania

> - po wł ogrzewania w aucie pachnie takim "bulionem" i jak dla mnie wskazuje to walnietą nagrzewnice

> . Na łączeniu obudowy na samym dole jest tak jakby biały nalot

> - jak ewentualnie rozpoznac rodzaj nagrzewnicy , czytałem że są rodzaje np Valeo 176x200 mm i

> Borletti 160x190 mm .

jakiś tekst

Napisano

Już wiem jaką nagrzewnicę potrzebujemy - MM Borletti , trza kupic.

Mam następne pytanie , czy jest łatwiejszy sposób wymiany niż TEN , troche się przeraziłem yikes.gif

Napisano

Niestety nie ma innej możliwości.

Przechodziliśmy my i ty też przejdziesz grinser006.gif

To tylko tak strasznie na obrazkach wygląda.

Pierwszy raz takie coś robiłem no i też mi to icon_eek.gif wyglądało,ale powoli się da.Zawsze możesz oddać komuś i dać zarobić.

Napisano

> Niestety nie ma innej możliwości.

> Przechodziliśmy my i ty też przejdziesz

> To tylko tak strasznie na obrazkach wygląda.

> Pierwszy raz takie coś robiłem no i też mi to wyglądało,ale powoli się da.Zawsze możesz oddać

> komuś i dać zarobić.

Gdyby to był mój bolid to bym przemyślał, ale to brata auto a On biedny student . Jakoś sobie poradzimy. waytogo.gif

Napisano

> Niestety nie ma innej możliwości.

> Przechodziliśmy my i ty też przejdziesz

No i po kłopocie . Wczoraj 4 h na rozbiórkę , dzisiaj 6 h na złożenie , nagrzewnica hula . Jedyne problemy to poobijane dłonie i bolący kręgosłup od gimnastyki biglaugh.gif

Napisano

No to teraz 20.GIF za zaoszczędzone co najmniej 200 pln

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.