Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radźcie proszę - Avensis vs Scenic

Featured Replies

Napisano

Wiem, że to różne auta ale waham się czy Scenic I po lifcie z silnikiem diesla czy Avensis I również po lifcie, w nadwoziu kombi i silnikiem D4D? Które będzie bardziej bezawaryjne (w każdym można się liczyć z jakimiś niespodziankami)? Komfort francuza i jego ilość schowków czy (teoretycznie) bezawaryjność japońca?

Proszę napiszcie swoje opinie bow.gif

Napisano

> Wiem, że to różne auta ale waham się czy Scenic I po lifcie z silnikiem diesla czy Avensis I

> również po lifcie, w nadwoziu kombi i silnikiem D4D? Które będzie bardziej bezawaryjne

ave I ok.gif

Napisano

> Wiem, że to różne auta ale waham się czy Scenic I po lifcie z silnikiem diesla czy Avensis I

> również po lifcie, w nadwoziu kombi i silnikiem D4D? Które będzie bardziej bezawaryjne (w

> każdym można się liczyć z jakimiś niespodziankami)? Komfort francuza i jego ilość schowków czy

> (teoretycznie) bezawaryjność japońca?

> Proszę napiszcie swoje opinie

Wzial bym Avensisa. Nawet tylko dlatego ze bedzie mial sporo mniejsza utrate na wartości.

Napisano

Zadnych francuzow !

Avensis i smigasz zmieniajac olej i dolewajac paliwo.

wink.gif

Napisano

> Wzial bym Avensisa. Nawet tylko dlatego ze bedzie mial sporo mniejsza utrate na wartości.

A więc dlaczego?

Napisano

> A więc dlaczego?

Bo jest autem lepszym w moim mniemaniu i wiekszosci społeczeństwa wink.gif

Napisano

W tym wieku i z dieslem, to bierz tego, który jest w lepszym stanie, ew. Ci znany. ok.gif

Napisano

zdecydowanie Toyota

> W tym wieku i z dieslem, to bierz tego, który jest w lepszym stanie, ew. Ci znany.

auto uzywane roznie moze sie trafic, a w razie czego na 100% dluzej bedzie sie bujal z ta Renufka

Napisano

> również po lifcie, w nadwoziu kombi i silnikiem D4D? Które będzie bardziej bezawaryjne (w

> każdym można się liczyć z jakimiś niespodziankami)? Komfort francuza i jego ilość schowków czy

> (teoretycznie) bezawaryjność japońca?

> Proszę napiszcie swoje opinie

stare scenika odpuścił bym sobie na 100 % w dieslu

Napisano

> Zadnych francuzow !

> Avensis i smigasz zmieniajac olej i dolewajac paliwo.

Bzdury piszesz. Tak samo można powiedzieć: żadnych opli, volkswagenów, fiatów, fordów, koreańczyków,itp. Używany japończyk może być taką samą skarbonką bez dna jak używany francuz.

Napisano

> Bzdury piszesz. Tak samo można powiedzieć: żadnych opli, volkswagenów, fiatów, fordów,

> koreańczyków,itp. Używany japończyk może być taką samą skarbonką bez dna jak używany francuz.

za chwile zacznie sie wojna francuzy kontra reszta świata... wink.gif

Napisano

> Zadnych francuzow !

Nawet jeżeli scenik byłby w super stanie, a toyota po przejściach? Pamiętaj, że to maja być auta używane.

Napisano

> Bzdury piszesz. Tak samo można powiedzieć: żadnych opli, volkswagenów, fiatów, fordów,

> koreańczyków,itp. Używany japończyk może być taką samą skarbonką bez dna jak używany francuz.

Większą bo do Scenika tańsze części. Do autora - kup to co znajdziesz w lepszym stanie.

Napisano

> Nawet jeżeli scenik byłby w super stanie, a toyota po przejściach? Pamiętaj, że to maja być auta

> używane.

W dodatku diesle i - bez mała - dziesięcioletnie. ok.gif

Tak przy okazji - poprawcie mnie, jeżeli się mylę, ale czy D4D nie miały na początku jakichś felerów? hmm.gif

Do autora - jeżeli jesteś zaakceptować 11 letnie auto, to poszukaj lepiej Ave TD 90KM - wieczny motor. ok.gif

Napisano

to Ty bzdury piszesz! jesli wezmiesz dwa auta, japonskie vs reszta swiata, z podobną historią, to z prawdopodobienstwem graniczącym z pewnością japończyk bedzie mniej awaryjny i bardziej bezobslugowy od drugiego auta...

Napisano

Kolega kupił Scenica I używkę "stan igła" i od tej pory boryka się

z EGR i turbosprężarką... Regenerował już ją dwukrotnie, ostatnio

rozsypała się całkowicie. Nowa - 3 tys. zł.... skromny.gif

Napisano

> Kolega kupił Scenica I używkę "stan igła" i od tej pory boryka się

> z EGR i turbosprężarką... Regenerował już ją dwukrotnie, ostatnio

> rozsypała się całkowicie. Nowa - 3 tys. zł....

Wiesz - jeśli ktoś patrzy czy karoseria w 10-letnim samochodzie jest bez rysek a nie patrzy na stan techniczny to tak jest. A z mojego sprzedażowego doświadczenia wynika że niestety większość tak robi.

Napisano

> to Ty bzdury piszesz! jesli wezmiesz dwa auta, japonskie vs reszta swiata, z podobną historią, to z

> prawdopodobienstwem graniczącym z pewnością japończyk bedzie mniej awaryjny i bardziej

> bezobslugowy od drugiego auta...

W którym miejscu bzdury napisałem? W zdaniu tym, że nie można generalizować? A poza tym na czym opierasz swoją tezę, że "żadnego Francuza"? Iloma pugami, renówkami czy citroenami jeździłeś? Albo może inaczej: ilu opowieści o ich awaryjności się nasłuchałeś/naczytałeś?

Napisano

Powiem tak, avensis I generacji to naprawdę auto nie do zdarcia ( następne avensisy to już to samo co inne marki)

Szwagier takim zrobił prawie 500 kkm praktycznie bez awarii ( auto na LPG). Wiem jak było eksploatowane i jak to znosiło, naprawdę duże uznanie dla inżynierów Toyoty za ten model.

Scenic jest natomiast znacznie praktyczniejszy.

To są stare i tanie auta, dlatego utrata na wartości i tym podobne bzdety nie mają znaczenia.

Jesli chcesz auto rodzinne to weź scenica, jeśli konia roboczego to tylko avensis.

Oczywiście zakładam, ze oba auta w dobrym stanie.

Napisano

> W którym miejscu bzdury napisałem? W zdaniu tym, że nie można generalizować? A poza tym na czym

> opierasz swoją tezę, że "żadnego Francuza"? Iloma pugami, renówkami czy citroenami jeździłeś?

> Albo może inaczej: ilu opowieści o ich awaryjności się nasłuchałeś/naczytałeś?

osobiscie jezdzilem fiatami, vw i japonia. dobrze jest uczyc sie na bledach innych. i tak... kolega miał:) megane, potem lagune I , drugi zas puga 206:) narzekal strasznie i zmienil na... 307 smile.gif:)... tuba na osiedlu, a z drugiej strony wspolczucie bo grosza troche zostawil.

Ten o renowek kupil Ave 1.6 i w koncu odetchnal z ulga, a ten od pugow jezdzi RAV4-rowniez zadowolony

aha, mowimy o nowych autach z salonu, ktore zostaly sprzedane i zamienione na 4-5 letnie toyoty.

Kazdy ma swoje przemyslenia i obserwacje i wg nich dokonuje wyborow...

Napisano

> Zadnych francuzow !

kumpel tak samo myslal kupujac primere p11 oink.gif obecnie poza maglownica, skonczyla sie pompa wody i od pon auto stoi pod blokiem bo mechanik dopiero na czw mial wolny termin.

Moge tez co nieco napisac o starletce mojej dziewczyny zlosnik.gif wiec nie spuszczalbym sie tak nad tymi japonczykami

Napisano

> osobiscie jezdzilem fiatami, vw i japonia. dobrze jest uczyc sie na bledach innych. i tak... kolega

> miał:) megane, potem lagune I , drugi zas puga 206:) narzekal strasznie i zmienil na... 307

> smile.gif... tuba na osiedlu, a z drugiej strony wspolczucie bo grosza troche zostawil.

> Ten o renowek kupil Ave 1.6 i w koncu odetchnal z ulga, a ten od pugow jezdzi RAV4-rowniez

> zadowolony

> aha, mowimy o nowych autach z salonu, ktore zostaly sprzedane i zamienione na 4-5 letnie toyoty.

> Kazdy ma swoje przemyslenia i obserwacje i wg nich dokonuje wyborow...

A ja z kolei jeździłem od nowości: fordami, fiatami i francuskimi. zlosnik.gif I odpukać do żadnego nie mam uwag co do trwałości i niezawodności. Może dlatego nie mam żadnych uprzedzeń do tych marek. Choć z drugiej strony znam ludzi, którzy mają (kupione jako używane) Megane II faza I i do auta włożyli kupę kasy a dalej się psuje. wink.gif

Napisano

> Moge tez co nieco napisac o starletce mojej dziewczyny wiec nie spuszczalbym sie tak nad tymi

> japonczykami

Szuro, a chcesz się "spuścic" na wyspy? zolta.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.