Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzyżowanie o ruchu okrężnym (Wrocław)

Featured Replies

Napisano

284326450-rondoo.png

Witam. Mam pytanie który z pojazdów wjeżdżających na te skrzyżowanie ma pierwszeństwo. Dodam że jeden i drugi kierujący chce wjechać na skrajny wewnętrzny pas.Na tym "rondzie" są wydzielone trzy pasy, a z drogi z której wyjeżdżają dwa wydzielone.

post-54879-14352510234427_thumb.png

Napisano

> jeden i drugi kierujący chce wjechać na skrajny wewnętrzny pas.Na tym "rondzie" są wydzielone

ZTCW to do srodka pasów się na większości rond zmieniać nie da, więc żeby wjechać na skrajny wewn. trzeba jechać z lewego

mogę się mylić

Napisano

> Witam. Mam pytanie który z pojazdów wjeżdżających na te skrzyżowanie ma pierwszeństwo. Dodam że

> jeden i drugi kierujący chce wjechać na skrajny wewnętrzny pas.Na tym "rondzie" są wydzielone

> trzy pasy, a z drogi z której wyjeżdżają dwa wydzielone.

Proste. jedziesz główna wiec jak jedziesz prawym pasem wjezdzasz na skarny prawy, jadac lewym pasem wjezdzasz na srodkowy pas.

Napisano
  • Autor

> Proste. jedziesz główna wiec jak jedziesz prawym pasem wjezdzasz na skarny prawy, jadac lewym pasem

> wjezdzasz na srodkowy pas. Pas lewy jest dla aut jadacych dalej niz główna czyli dalej po

> rondzie.

Stop. Auta nie jada gł. wyjeżdżaja z podporzadkowanej.(Zaporoska)

Napisano

zasada prawej reki grinser006.gif

w przypadku gdy dwa samochody chca zajac ten sam pas ruchu pierwszenstwo ma ten po prawej waytogo.gif

znaczy sie wg mnie pomaranczowy, bez wzgledu na to na jaki pas chcialby wjechac wink.gif

Napisano

> Witam. Mam pytanie który z pojazdów wjeżdżających na te skrzyżowanie ma pierwszeństwo. Dodam że

Żaden względem drugiego nie ma pierwszeństwa.

To nie kwestia pierwszeństwa, a zajmowanego pasa.

Powinieneś wjechać na prawy lub środkowy i zmienić pas już na "rondzie", zamiast zajeżdżać tamtemu drogę- w czym problem? niewiem.gif

Napisano

> zasada prawej reki

> w przypadku gdy dwa samochody chca zajac ten sam pas ruchu pierwszenstwo ma ten po prawej

> znaczy sie wg mnie pomaranczowy, bez wzgledu na to na jaki pas chcialby wjechac

Ale to przecież pomarańczowy zmienia pas.

Napisano

> zasada prawej reki

> w przypadku gdy dwa samochody chca zajac ten sam pas ruchu pierwszenstwo ma ten po prawej

> znaczy sie wg mnie pomaranczowy, bez wzgledu na to na jaki pas chcialby wjechac

niestety nie, jeżeli nie ma linii (przedłużenia pasów) powinien kontynuować jak zaczynał, czyli na skrajnym prawym

Napisano

> niestety nie, jeżeli nie ma linii (przedłużenia pasów) powinien kontynuować jak zaczynał, czyli na

> skrajnym prawym

ok.gif

A takiego przedłużenia pasów, żeby czarny nagle nie miał gdzie się podziać i tak raczej nigdy nie będzie.

(tam wolno skręcać wyłącznie w prawo)

Napisano

> niestety nie, jeżeli nie ma linii (przedłużenia pasów) powinien kontynuować jak zaczynał, czyli na

> skrajnym prawym

kurka, tyle czasu jezdze blednie sciana.gif

Napisano
  • Autor

No własnie sprawa chyba nie do roszczygniecia. W pracy mam kilku instruktorów i każdy z nich mówi co innego. Ja cale życie wjeżdżałem tam z lewego na skrajny lewy. A teraz robię to z prawego.

Napisano

> nie do roszczygniecia

confused.gif

Napisano

> No własnie sprawa chyba nie do roszczygniecia. W pracy mam kilku instruktorów i każdy z nich mówi

> co innego. Ja cale życie wjeżdżałem tam z lewego na skrajny lewy. A teraz robię to z prawego.

No wg mnie dobrze. Z prawego pasa jedzie po prawym a z lewego srodkowy lub lewy. tez tak zawsze jade.

Napisano

na tym odcinku tego ronda sa 3 pasy ztcp zlosnik.gif

ja tam z prawego zawsze wjezdzalem i przeskakiwalem do lewej, bo w ciagu dnia ciezko zrobic inaczej zlosnik.gif

Napisano

> zasada prawej reki

Ten przpis dotyczy sytuacji gdy samochody zmieniaja pas ruchu.

A tutaj auta wyjezdzaja z jednej drogi na druga - wiec nie ma mowy o zmianie pasa ruchu. Co najwyzej mozna mowic o zajmowaniu pasa ruchu.

Napisano

Ogolnie nie pierwsza i nie ostatnia dyskusja na podobny temat.

Jednak w polskim prawie o ruchu drogowym nie ma ani slowa na temat zajmowania pasa ruchu po skrecie. Dlatego na w/w pytanie nie ma odpowiedzi.

Kazdy sobie moze jechac jak chce.

I jakakolwiek dyskusja nigdzie nie doprowadzi

Napisano
  • Autor

> Ogolnie nie pierwsza i nie ostatnia dyskusja na podobny temat.

> Jednak w polskim prawie o ruchu drogowym nie ma ani slowa na temat zajmowania pasa ruchu po

> skrecie. Dlatego na w/w pytanie nie ma odpowiedzi.

> Kazdy sobie moze jechac jak chce.

> I jakakolwiek dyskusja nigdzie nie doprowadzi

Czyli w przypadku kolizji wina obupulna?

Napisano

> Czyli w przypadku kolizji wina obupulna?

Moim zdaniem tak.

A jesli policja orzeklaby inaczej - biorac pod uwage brak jakichkolwiek przepisow - latwo by bylo w sadzie wlasnie dojsc do wspolwiny.

Napisano

> Moim zdaniem tak.

> A jesli policja orzeklaby inaczej - biorac pod uwage brak jakichkolwiek przepisow - latwo by bylo w

> sadzie wlasnie dojsc do wspolwiny.

Wjeżdżając na jakikolwiek pas musisz się upewnić, że ten pas jest wolny. Wyjątek stanowi wjeżdżanie na pas środkowy na drodze z trzema pasami ruchu w jednym kierunku. Wjeżdżając na środkowy z lewego musisz ustapić pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z pasa prawego.

Napisano

> Wjeżdżając na jakikolwiek pas musisz się upewnić, że ten pas jest wolny. Wyjątek stanowi wjeżdżanie

> na pas środkowy na drodze z trzema pasami ruchu w jednym kierunku. Wjeżdżając na środkowy z

> lewego musisz ustapić pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z pasa prawego.

Ale to wszystko sie tyczy sytuacji gdy zmieniasz pas.

Natomiast na skrzyzowaniu, nie ma przepisu ktory by okreslal na jaki pas masz wjechac.

Napisano

ja zawsze wjeżdżając na to "rondo" trzymam się swojego pasa , jak mam potrzebę zmienić pas to robię to na rondzie. Na tym zdjeciu chyba lepiej widac temat

google maps

Napisano

> ja zawsze wjeżdżając na to "rondo" trzymam się swojego pasa , jak mam potrzebę zmienić pas to robię

> to na rondzie. Na tym zdjeciu chyba lepiej widac temat

> google maps

no to jesli jest tak, jak po drugiej stronie ronda to pozamiatane

niestety cienie powodują, że ciężko stwierdzić

Napisano

> no to jesli jest tak, jak po drugiej stronie ronda to pozamiatane

> niestety cienie powodują, że ciężko stwierdzić

co pozamiatane ? ... nie jeżdżę tam codziennie ale nigdy nie mam problemu z wjechaniem czy zmianą pasa ... dzwony sporadycznie tam się zdarzają. To nie jest rondo w myśl przepisów, taki dziwny twór.

Napisano

> Ale to wszystko sie tyczy sytuacji gdy zmieniasz pas.

> Natomiast na skrzyzowaniu, nie ma przepisu ktory by okreslal na jaki pas masz wjechac.

Co nie zmienia faktu, że możesz wjeżdżać na pas wolny, a jak jest zajęty to już nie

Napisano

> co pozamiatane ?

to, że wychodzi na to, że jest tak, jak pisałem na samym początku

Napisano

Może ustalmy jedną rzecz. To nie jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym, a tym bardziej rondo.

Napisano
  • Autor

O rondzie rondzie nikt niepisal ewentualnie "rondo" To jak nazwac to miejsce.I co najwazniejsze jak sie zachowac w opisanej sytuacji.

Napisano

> O rondzie rondzie nikt niepisal ewentualnie "rondo" To jak nazwac to miejsce.

zespół skrzyżowań?

Napisano

> zespół skrzyżowań?

normalna droga z trzema pasami, zbiegiem okolicznoścni biegnąca po łuku

Napisano

Szybszy!

Napisano

> na tym odcinku tego ronda sa 3 pasy ztcp

> ja tam z prawego zawsze wjezdzalem i przeskakiwalem do lewej, bo w ciagu dnia ciezko zrobic inaczej

O to to. Ruch w tym miejscu jest taki, że pierwszeństwo ma ten, co ma zrywniejsze auto zlosnik.gif

Ale dość żartów. Na tym rondzie zewnętrzny i środkowy pas stanowią "przedłużenie" pasów drogi głównej (ul. Powstańców Śląskich), natomiast wewnętrzny służy do "skręcania". Dlatego logicznym wydaje się, że każdy skręca na swój pas, a potem już normalnie - zmieniamy pasy jak na zwykłej dwupasowej jezdni (tyle, że krzywej zlosnik.gif) z wydzielonym pasem do skręcania. Rondo jest na yle duże, że jest miejsce na takie manewry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.