Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana silnika pII 1.2 16V

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad taką rzeczą czy dużo trzeba zmieniać żeby zamienić silnik 1.2 16V na 1.4 16V w wersji przed liftem ?

I które silniki pasują plug & play za 1.2 16V z pII przed liftem?

Z stilo ? Z P1 już chyba nie pasuje ?

Napisano

hmm poza silnikiem z calym osprzetem przydaloby sie wymienic od razu przeguby polosie sprzeglo noi nie wiem jak ze skrzynią

Napisano

silnik ze stilo lub punto będzie pasował , może 100km nie będzie ale napewno róznice poczujeszi nie trzeba wymieniać żadnych półosi, powiem tak , nawet jak masz sprzęgło dobre to zakładasz swoje koło zamachowe i śmigasz

Napisano

Musialbys zalozyc silnik z calym osprzetem, elektryka, lacznie z ECU. Pierwszy problem to nie wiadomo czy body z PII dogada sie z ECU silnika dopasowanym do FL, a po drugie jesli sie dogada, to pozostaje na poczatek kombinowanie z immobilizerem. Drugiego problemu nie bedzie jesli bys kupil nowy/czysty ECU zlosnik.gif

Napisano

> Musialbys zalozyc silnik z calym osprzetem, elektryka, lacznie z ECU. Pierwszy problem to nie

> wiadomo czy body z PII dogada sie z ECU silnika dopasowanym do FL, a po drugie jesli sie

> dogada, to pozostaje na poczatek kombinowanie z immobilizerem. Drugiego problemu nie bedzie

> jesli bys kupil nowy/czysty ECU

tak jak napisałeś to ciężka sprawa i do tego strasznie kosztowna, najtaniej bedzie założyć sam słupek na gratach z 1.2 i będzie chodzić w sc silnik 1.4 na gratach z punto 1 bez strojenia wypluwał ok 100km

Napisano
  • Autor

Ok ostatnie pytanie, bo nie do końca zrozumiałem silnik z pI(86KM) i np z pIIFL będą pasowały plug&play?

Napisano

silnik jak wiesz 1.2 a 1.4 16v rozni sie tylko tym ze jest "rozwiercony". inny skok tloka przez co wieksza pojemnosc. czy ten silnik jest taki ja waj?w porownaniu osiagow - to strasznej roznicy nie ma. powinien pasowac zamiennie z 1.2 ale musialbys zostawic pewnie przepustnice od 1.2 - lecz tego nie jestem pewien. sterownik pewnie trzeba by bylo poddac "modyfikacjom" aby agrac wiekszy motor - bo nie jestem pewien czy stary sterownik ogarnalby to optymalnie. ale jesli nie sprawdzisz to sie nie dowiesz.

w moim przypadku zmiana silnika wymaga zmiany pedalu gazu oraz calej wiazki od bodycompa w kabiniie do silnika.

kwestia czy sie chcesz w to bawic i czy masz pieniadze - oraz magika od sterownikow do fiatowskich centralek - to jest wyzwanie.

temat ambitny ale czy wart zachodu - trudno to stwierdzic. aha 1.4 mial juz mocniejszy uklad hamulcowy - kolejne koszty.

Napisano

Imho szkoda zachodu. Dużo roboty, a efekt będzie zdecydowanie nie adekwatny do nakładów pracy i kosztów.

Moim zdaniem - jak dłubać coś w Puto to włożyć 2.0 16V Turbo. Rozwojowe przede wszystkim, a efekt finalny może być warty wydanych pieniążków.

Tylko pytanie kto czego oczekuje.

piwo.gif

Napisano
  • Autor

Rozumiem, zastanawiam się nad wymianą dlatego że mój silnik nie jestem tego pewien ale już chyba za jakiś czas odmówi posłuszeństwa, niby jeździ i pali bez problemu, oleju w ogóle nie bierze ale coś w nim mocno hmmm dudni biglaugh.gif

Czyli raczej 1.4 odpada, to teraz się tylko zastanawiam które 1.2 16V będą na 100% pasowały bez przeróbek żadnych ?

Napisano
  • Autor

> Imho szkoda zachodu. Dużo roboty, a efekt będzie zdecydowanie nie adekwatny do nakładów pracy i

> kosztów.

> Moim zdaniem - jak dłubać coś w Puto to włożyć 2.0 16V Turbo. Rozwojowe przede wszystkim, a efekt

> finalny może być warty wydanych pieniążków.

> Tylko pytanie kto czego oczekuje.

Ciekawe jaki by to był koszt biglaugh.gif

Poza tym ogólnie wiadomo jaką 2.0 16V T mają opinie no.gif

A i wg mnie punto II ma nieodpowiednie zawieszenie do tak mocnego silnika.

Napisano

jak silnik ci skończy sie to możesz kupić 1.4 i będzie chodził bez żadnego strojenia , napewno odczujesz poprawe osiągów, a co do 2.0 t to niech powiedzą koledzy czy bez ingerencji w podłużnice wejdzie ten silnik?

Napisano

> a co do 2.0 t to niech powiedzą koledzy czy bez ingerencji w

> Wchodzi, ale robi się ciasno http://upgradegarage.pl/index.php?newsid=14

ale to 2.0 20V czyli 5 cylindrów, wiec chyba ciutke większy gabaryt od 2.0 16V (który jest starszym bratem 1.8 16V - HGT) no chyba, że się mylę...

Napisano

> ale to 2.0 20V czyli 5 cylindrów, wiec chyba ciutke większy gabaryt od 2.0 16V (który jest starszym

> bratem 1.8 16V - HGT) no chyba, że się mylę...

Zgadza się, to ta sama rodzina silników - tym samym takie 2.0 16v można powiesić na łapach z hgt, wykorzystać zwrotnice, półosie i mieć już całkiem przyjemne auto. ok.gif 20V to po prostu dołożony kolejny cylinder.

Jaką opinię mają te silniki? Normalną - starczy demagogii itp. Zadbana jednostka i nie ma problemów.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się, to ta sama rodzina silników - tym samym takie 2.0 16v można powiesić na łapach z hgt,

> wykorzystać zwrotnice, półosie i mieć już całkiem przyjemne auto. 20V to po prostu dołożony

> kolejny cylinder.

> Jaką opinię mają te silniki? Normalną - starczy demagogii itp. Zadbana jednostka i nie ma

> problemów.

To chyba nie aż takie proste jak by się mogło wydawać frown.gif

No i gdzie tu znaleźć taki silnik zadbany icon_eek.gif

Zresztą ten silnik ma sławne panewki o ile dobrze pamiętam hmm.gif

Napisano

> Zgadza się, to ta sama rodzina silników - tym samym takie 2.0 16v można powiesić na łapach z hgt,

> wykorzystać zwrotnice, półosie i mieć już całkiem przyjemne auto. 20V to po prostu dołożony

> kolejny cylinder.

> Jaką opinię mają te silniki? Normalną - starczy demagogii itp. Zadbana jednostka i nie ma

> problemów.

Oj to chyba nie ta sama rodzina silników, 1,8 z HGT to wykastrowany Twin Spark Alfy i chyba niewiele ma wspólnego z 2.0 16VT z Coupe itd.

Napisano

> Oj to chyba nie ta sama rodzina silników, 1,8 z HGT to wykastrowany Twin Spark Alfy i chyba

> niewiele ma wspólnego z 2.0 16VT z Coupe itd.

Miałem na żywo obok siebie takie silniki i nawet łapy barchetty przymierzyłem do tego 2.0... To wchodzi bez przeróbek. Szkoda, że nie mam fotek.

Napisano

Może koszta eksploatacja, problemy z elektryką i Bóg jeden wie z czym jeszcze w końcu wygrały niewiem.gif

Powiem szczerze, że kupiłbym takiego kropka, ale na 100% będą problemy z serwisem, czy od strony elektroniki....

Napisano

Już po zdjęciu spod maski widać ze to mocno budżetowy projekt więc pewnie problemów z nim co nie miara.

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz zadam to samo pytanie, bo czytam wątek a w sumie chyba nie ma odpowiedzi a bardzo jej potrzebuje.

Jest do kupienia silnik ale z punto I 1.2 16V czy będzie on pasował zamiennie z moim 1.2 16V z punto II ?

Wystarczy podmienić sam słupek czy nie bardzo ?

Napisano

> Jeszcze raz zadam to samo pytanie, bo czytam wątek a w sumie chyba nie ma odpowiedzi a bardzo jej

> potrzebuje.

> Jest do kupienia silnik ale z punto I 1.2 16V czy będzie on pasował zamiennie z moim 1.2 16V z

> punto II ?

> Wystarczy podmienić sam słupek czy nie bardzo ?

da rade podmienic slupki ok.gif

Napisano

> da rade podmienic slupki

poza kolektorem wydechowym

Napisano
  • Autor

> poza kolektorem wydechowym

tzn co będzie trzeba zrobić?

Napisano

> tzn co będzie trzeba zrobić?

roztaw otworów jest inny

Napisano
  • Autor

> roztaw otworów jest inny

To wystarczy że dokupię kol. z punto I ?

Czy dalej nie spasuje z moją resztą ?

Czy jak to powinienem rozwiązać 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To wystarczy że dokupię kol. z punto I ?

jak dokupisz z p1 to lipa bo ty masz katalizator łączony z kolektorem(jak wywalisz to może czek swiecić się )

> Czy jak to powinienem rozwiązać

z p1 rozweircali kolektor na nowy roztaw , to powinno i w drógą strone dać rade

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.