Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto z kratką do 150-160 tyś?

Featured Replies

Napisano

Co byście polecili w tej cenie dla kobiety która jeżdzi ok. 30 tyś km rocznie i wozi 2 małych dzieci? Auto ma być bezpieczne i wygodne może byc benzyna lub diesel musi sie podobać zlosnik.gif Jeśli chodzi o cene to 160 tyś to max cena brutto ale oczywiście też zastanawiamy się nad czymś tańszym np RAV4?

A przy okazji czu ktoś z was ma jakies informacje nad rabatami w salonach VOLVO? da się cos wytargować czy nic? I drugie pytanie czy temat z kratkami kończy sie definitywnie z końcem roku czy jak zawsze straszą a potem okazuje się że znowu przesunęli termin do czerwca?

Napisano

> Co byście polecili w tej cenie dla kobiety która jeżdzi ok. 30 tyś km rocznie i wozi 2 małych

> dzieci? Auto ma być bezpieczne i wygodne może byc benzyna lub diesel musi sie podobać Jeśli

> chodzi o cene to 160 tyś to max cena brutto ale oczywiście też zastanawiamy się nad czymś

> tańszym np RAV4?

Ale ma być faktycznie bezpieczne, czy sprawiać takie wrażenie? Bo to co wymieniasz i czego domyślam się jako Ciebie interesujące (SUV) to tylko sprawia wrażenie bezpiecznego.

Napisano

> Ale ma być faktycznie bezpieczne, czy sprawiać takie wrażenie? Bo to co wymieniasz i czego domyślam

> się jako Ciebie interesujące (SUV) to tylko sprawia wrażenie bezpiecznego.

Ma być bezpieczniejsze od Golfa VI którym teraz żona jeżdzi oraz ma sie lepiej prowadzić zimą ok.gif myśle o VOLVO XC60 z tego co wiem to sa to auta bezpieczne hmm.gif

Napisano

> Ma być bezpieczniejsze od Golfa VI którym teraz żona jeżdzi oraz ma sie lepiej prowadzić zimą

> myśle o VOLVO XC60 z tego co wiem to sa to auta bezpieczne

audi q5, wiekszosci kobiet podoba sie. Tylko bedzie cięzko do 160tys. z jakims fajny silnikiem

Napisano

> Co byście polecili w tej cenie dla kobiety która jeżdzi ok. 30 tyś km rocznie i wozi 2 małych

> dzieci? Auto ma być bezpieczne i wygodne może byc benzyna lub diesel musi sie podobać Jeśli

> chodzi o cene to 160 tyś to max cena brutto ale oczywiście też zastanawiamy się nad czymś

> tańszym np RAV4?

Jeżeli zastanawiasz się nad czymś tańszym w odróżnieniu od wywalenia kasy to wybrałbym scenica. Lepszego rodzinnego auta nie ma z rozwiązaniami typowymi pod tym kątem.

Napisano

> Ma być bezpieczniejsze od Golfa VI którym teraz żona jeżdzi oraz ma sie lepiej prowadzić zimą

Auto na asfalt czy w teren?

Napisano

Grand Vitara? hmm.gif

Napisano

Kratki kończą się rzeczywiście na koniec tego roku

Napisano

siostra kupila sobie druga ravke i nie narzeka, dokladnie dla takich wymagań jak podałes

Napisano

Mi od Ravki bardziej podoba się nowa Sportage lub Sorento oink.gif

Napisano
polecam takie jakie bedziesz w stanie kupic, popyt na kratkowozy jest aktualnie gigantyczny
Napisano

> Auto na asfalt czy w teren?

asfalt ok.gif

Napisano

> asfalt

Teren górzysty, drogi trzeciej kategorii, miasto?

Napisano

> audi q5, wiekszosci kobiet podoba sie. Tylko bedzie cięzko do 160tys. z jakims fajny silnikiem

Q5 wydaje mi sie troche za duża i szczeże powiem nie podba mi sie aż tak żeby wdać na takie auto 190-200 tyś

za to spodobało nam sie takie cos

Napisano

> Teren górzysty, drogi trzeciej kategorii, miasto?

miasteczko, plus dojazd do pracy i z dzieciakami do szkoły, drogi płaskie średniej jakości jeśli chodzi o stan nawierzchni

Napisano

> Jeżeli zastanawiasz się nad czymś tańszym w odróżnieniu od wywalenia kasy to wybrałbym scenica.

> Lepszego rodzinnego auta nie ma z rozwiązaniami typowymi pod tym kątem.

Zonie nie podbają się żadne mini/mikro vany devil.gif miałem niedawno VERSO i byłem zadowlony ale jak żona niem jezdziła to jakoś nie mogła sie odnaleźć zlosnik.gif

Napisano

> Grand Vitara?

nieee zlosnik.gif tylko nie Vitara

Napisano

> polecam takie jakie bedziesz w stanie kupic, popyt na kratkowozy jest aktualnie gigantyczny

jest jeszcze sporo aut do wyrwania, tymbardziej w benzynie, kilka dni temu będąc w salonie AUDI słyszałem jak sprzedawca przez telefon mowił klientowie że jest taka opcja że nawet jak auto odbirze w lutym a leasing zarejestruje w grudniu to będzie odliczał VAT. Nie wiem w jaki sposób to sie odbywa ale to słyszałem.

Napisano

> Q5 wydaje mi sie troche za duża i szczeże powiem nie podba mi sie aż tak żeby wdać na takie auto

> 190-200 tyś

> za to spodobało nam sie takie cos

fajne, ale za taka kase to szukalbym czegos z automatem

poza tym tak jak pisal leff: bardziej pytaj sie co maja bo ssanie jest straszne

moze poszukaj czegos 1-2 letniego z homologacja

mysle, ze nawet X5 mozesz znalezc (co prawda mowisz, ze za duze)

Napisano

> Kratki kończą się rzeczywiście na koniec tego roku

znasz jakąs podstawe prawną czy będzie jak zawsze ? bo jakoś ostatnio ucichło o zmianach przepisów?

Napisano

Nie wiem w jaki

> sposób to sie odbywa ale to słyszałem.

Normalnie-klient płaci z góry za wystawioną fakturę VAT w grudniu a auto odbiera w lutym grinser006.gif

Napisano

> Zonie nie podbają się żadne mini/mikro vany miałem niedawno VERSO i byłem zadowlony ale jak żona

> niem jezdziła to jakoś nie mogła sie odnaleźć

To w takim razie sportaga. Duże koła są potrzebne. ok.gif Wersja full wypas grubo poniżej 150tys ok.gif

Toyota jest niewarta swojej ceny.

Napisano

> znasz jakąs podstawe prawną czy będzie jak zawsze ? bo jakoś ostatnio ucichło o zmianach przepisów?

Tak mówił mi jeden z importerów aut na Polskę i raczej bajek nie opowiadał, wszystko wskazuje na to że niestety kratki się skończą a co będzie dalej to Kto to wie confused.gif

Napisano

> fajne, ale za taka kase to szukalbym czegos z automatem

> poza tym tak jak pisal leff: bardziej pytaj sie co maja bo ssanie jest straszne

> moze poszukaj czegos 1-2 letniego z homologacja

> mysle, ze nawet X5 mozesz znalezc (co prawda mowisz, ze za duze)

gdyby to auto było w tej wersji tylko z silnikiem TFSI i automatem to prawdobodnie kupiłbym je ok.gif

X5 chciałem dla siebie kupić jak zmienialem auto ale wkońcu wyszło inaczej

Napisano

> To w takim razie sportaga. Duże koła są potrzebne. Wersja full wypas grubo poniżej 150tys

> Toyota jest niewarta swojej ceny.

Do Fiata się kiedyś przełamałem i kupiłem ale jak narazie do Kii nie dam rady tego zrobić zlosnik.gif wiem że to głupie ale wydac 150tys na koreańskie auto to dla mnie niewykonalne.CO nie zmienia faktu że Sportage jest fajnym autkiem ok.gif

Napisano

> Nie wiem w jaki

> Normalnie-klient płaci z góry za wystawioną fakturę VAT w grudniu a auto odbiera w lutym

nie jest to zgodne z prawem to raz

a w przypadku samochodu chyba wyjatkowo trudne...

Napisano

CO nie zmienia faktu że

> Sportage jest fajnym autkiem

a jeździłeś chociaż ??

ja miałem przyjemność mieć kilka dni dla siebie Sportage w najbogatszej opcji z 2 litrowym dieslem i napędę 4x4 i powiem szczerze że auto nie tylko mnie ale i każdego Kto do niego wsiadł zachwyciło serduszka.gif po jeździe nową Sportage nawet bym nie spojrzał na Rav4, popatrz w cennik-za ok. 100 000 brutto masz absolutnie wszystko-tyle co w Outlanderze pewnie ok. 150 000,- ...

Napisano

> Do Fiata się kiedyś przełamałem i kupiłem ale jak narazie do Kii nie dam rady tego zrobić wiem że

> to głupie ale wydac 150tys na koreańskie auto to dla mnie niewykonalne.CO nie zmienia faktu że

> Sportage jest fajnym autkiem

Sęk w tym, że to auto nie kosztuje 150 tysięcy a 110... 40 klocków za dwa jajka na masce to zwykły snobizm, ale kto bogatemu zabroni. zlosnik.gif

Napisano

Sorento mogłoby być według tych wymagań. W bogatszej wersji z silnikiem 2.2 CRDI 197KM zmieści się w wymaganiach cenowych.

Napisano

> Sęk w tym, że to auto nie kosztuje 150 tysięcy a 110... 40 klocków za dwa jajka na masce to zwykły

> snobizm, ale kto bogatemu zabroni.

Ja tego co miałem ze wszystkim po podliczeniu wyszło dokładnie 105 000 ,- więc w dalszym ciągu patrząc na konkurencję to można powiedzieć okazyjna cena

Napisano

> Sorento mogłoby być według tych wymagań. W bogatszej wersji z silnikiem 2.2 CRDI 197KM zmieści się

> w wymaganiach cenowych.

problem z tym że nie wiem czy wogóle uda się jeszcze w tym roku Kijankę z kratką kupić bo kolejki na Sportage sa przeogromne i można powiedziec że na ten rok wszystkie sa wyprzedane....tak mi mówil jeden z dilerów

Napisano

> Ja tego co miałem ze wszystkim po podliczeniu wyszło dokładnie 105 000 ,- więc w dalszym ciągu

> patrząc na konkurencję to można powiedzieć okazyjna cena

Sama prawda. ok.gif

Napisano

> CO nie zmienia faktu że

> a jeździłeś chociaż ??

> ja miałem przyjemność mieć kilka dni dla siebie Sportage w najbogatszej opcji z 2 litrowym dieslem

> i napędę 4x4 i powiem szczerze że auto nie tylko mnie ale i każdego Kto do niego wsiadł

> zachwyciło po jeździe nową Sportage nawet bym nie spojrzał na Rav4, popatrz w cennik-za ok.

> 100 000 brutto masz absolutnie wszystko-tyle co w Outlanderze pewnie ok. 150 000,- ...

Namówiłeś mnie zlosnik.gif jutro pojade do salonu i zobacze z bliska. Jedna wielka przewaga jest taka że Ravka po 2-3 latach straci na wartości jakies 3-4 razy mniej niz Sportage no.gif

Napisano

Jeśli dla Ciebie bezpieczeństwo kończy się na tym jak auto radzi sobie w przypadku zderzenia, to znaczy, że nie szukasz auta bezpiecznego tylko sprawiającego takie wrażenie.

Żadne auto, nie zapewnia w 100 procentach zabezpieczenia w przypadku kolizji. Są jednak takie, które zapewniają znacznie lepsza kontrolę nad autem, znacznie większą przyczepność, znacznie większy margines błędu, a tym samym większą możliwość uniknięcia wypadku. Na pewno nie należą do tej kategorii SUVy (w większości).

Moim zdaniem daleko sensowniejszym rozwiązaniem jest odpuszczenie kratki, kupienie auta które rzeczywiście dobrze jeździ, bo pewne rzeczy zwyczajnie nie idą w parze. A jak już się upierasz na kratkę, suva i bezpieczne auto, to do głowy przychodzi mi tylko X1. Choć to tak na prawdę nie SUV tylko podwyższone kombi (i dlatego względnie nieźle jeździ).

Napisano

> Tak mówił mi jeden z importerów aut na Polskę i raczej bajek nie opowiadał, wszystko wskazuje na to

> że niestety kratki się skończą a co będzie dalej to Kto to wie

To może parę słów wyjaśnienia co do kratek, bo akurat ostatnio się temu przyglądałem. Zakaz odliczenia VAT przy nabyciu kratki i paliwa do jej napędu ma wejść zgodnie z planem od 1 stycznia 2011 r. Póki co jest projekt, nad którym jakoś szczególnie nie pracują.

Przy leasingu zawartym jeszcze w tym roku i rejestracji umowy do końca stycznia 2011 r. będzie można odliczać VAT z rat leasingowych (przynajmniej tak zakłada projekt zmian), ale nie będzie można odliczać VATu od paliwa.

Polska ma dwa lata na takie ograniczenie w prawie do odliczenia, ale są głosy, że i takie rozwiązanie może być niezgodne z prawem wspólnotowym.

Napisano

> Mazda CX-7 2.2 diesel

boskie auto ale droższe

to ja proponuje Infinity w dieslu z kratką cool.gifzlosnik.gif

Napisano

> Namówiłeś mnie jutro pojade do salonu i zobacze z bliska.

Pojeździj-tylko nie jakims bidakiem, ja sie zakochałem w tym autku i nie chciałem go oddawać oslabiony.gif

Napisano

> boskie auto ale droższe

> to ja proponuje Infinity w dieslu z kratką

spineyes.gif

Quote:

2.2 173KM Exclusive Plus 6MT 7,5 199 PLN 148 400

2.2 173KM

Sport 6MT 7,5 199 PLN 158 400

poza tym ... idzie pokombinować i jeszcze z 10...20 tyś. taniej załatwić nówkę ok.gif

ja uważam że auto nie ma konkurencji nawiązującej walkę w stosunku jakość / cena / bezpieczeństwo

Napisano

Piekne to fakt-jak tym sie jeździ ? jeździleś ? yay.gif

Napisano

> Tak mówił mi jeden z importerów aut na Polskę

Znajdź lepsze źródło informacji.

Najlepiej takie z napisem "dziennik ustaw" na okładce.

Napisano

> A przy okazji czu ktoś z was ma jakies informacje nad rabatami w salonach VOLVO? da się cos

> wytargować czy nic?

5-8%, bliżej tej pierwszej wartości.

Aha, termin realizacji zamówień - 22 (dwadzieścia dwa) tygodnie. Chyba, że coś ze stoku przytulisz.

> I drugie pytanie czy temat z kratkami kończy sie definitywnie z końcem

> roku czy jak zawsze straszą a potem okazuje się że znowu przesunęli termin do czerwca?

Nikt tego na razie WIĄŻĄCO nie wie.

A opowieści "bo szwagra Zenka brata kolegi znajomy mówił" póki co nie stanowią prawa w tym kraju.

Napisano

> Nikt tego na razie WIĄŻĄCO nie wie.

> A opowieści "bo szwagra Zenka brata kolegi znajomy mówił" póki co nie stanowią prawa w tym kraju.

z doświadczenia widzę że wszelkie niepopularne decyzje i ustawy dla PO i ich wyborców (w sporej części posiadajacych DG) zostaną przesunięte na po wyborach (o ile wogóle wejdąw życie) ... po wyborach parlamentarnych czyli za jakieś pół roku rok ... nie sądzę by strzelili sobie gola ryzykując utratę kilku procent poparcia które moze oznaczać być albo nie być samodzielną partią rządzącą ...

Napisano

> z doświadczenia widzę że wszelkie niepopularne decyzje i ustawy dla PO i ich wyborców (w sporej

> części posiadajacych DG) zostaną przesunięte na po wyborach (o ile wogóle wejdąw życie) ... po

> wyborach parlamentarnych czyli za jakieś pół roku rok ... nie sądzę by strzelili sobie gola

> ryzykując utratę kilku procent poparcia które moze oznaczać być albo nie być samodzielną

> partią rządzącą ...

Możnaby długo dywagować, ale po prostu - nie jest to najwyższym priorytetem i - BYĆ MOŻE - ktoś wreszcie zauważył, że to straszliwie śmierdzący temat, bo znowu może wyleźć taka kolejna magoora i utopić temat.

Kratki miały zniknąć od czerwca, ale w międzyczasie była "kaczka po smoleńsku" (i jak tu nie widzieć samych plusów tej akcji?), teraz jest rosiak zatruty ołowiem, wybory samorządowe za pasem, bardzo miałkie (znowu coś sp...suli) orzeczenie K.E. o "dyspensie" na kratki - sytuacja jest - jak to u nas - mocno zagmatwana i każdy kto siedzi w temacie nieco bardziej niż to co w mototabloidach i od tzw dziennikarzy motoryzacyjnych wiadomo wie, że...

Że g... wiadomo :-) i trzeba czekać na ostateczne orzeczenia, wziąć potem dziennik ustaw w łapę i czytać, co tam gieniusze z Wiejskiej wymodzili....

Selawi... smile.gif

Napisano

> Możnaby długo dywagować, ale po prostu - nie jest to najwyższym priorytetem i - BYĆ MOŻE - ktoś

> wreszcie zauważył, że to straszliwie śmierdzący temat, bo znowu może wyleźć taka kolejna

> magoora i utopić temat.

> Kratki miały zniknąć od czerwca, ale w międzyczasie była "kaczka po smoleńsku" (i jak tu nie

> widzieć samych plusów tej akcji?), teraz jest rosiak zatruty ołowiem, wybory samorządowe za

> pasem, bardzo miałkie (znowu coś sp...suli) orzeczenie K.E. o "dyspensie" na kratki - sytuacja

> jest - jak to u nas - mocno zagmatwana i każdy kto siedzi w temacie nieco bardziej niż to co w

> mototabloidach i od tzw dziennikarzy motoryzacyjnych wiadomo wie, że...

> Że g... wiadomo :-) i trzeba czekać na ostateczne orzeczenia, wziąć potem dziennik ustaw w łapę i

> czytać, co tam gieniusze z Wiejskiej wymodzili....

> Selawi...

masz rację ... tak sie to toczy ... a czasem rzucą na pożarcie jakąś ustawę co by połechtać tych "niebiznesmenów" ... czasem postraszą by dealerzy sobie składy wyczyścili itp itd ... kółeczko sie kręci biznes idzie do przodu wink.gif

Napisano

> pasem, bardzo miałkie (znowu coś sp...suli) orzeczenie K.E. o "dyspensie" na kratki - sytuacja

Jakieś nowe ? Linka podrzucisz ?

Bo ja czytałem info o dyspensie z początku roku, jak jest coś nowego, to podrzuć, bo temat mnie dość interesuje.

Coś mam wrażenie, że dziennika ustaw o VAT przed wynikami wyborów samorządowych się nie doczekamy, a decyzje KE mogą rzucić jakieś światło, co tam może się znaleźć.

Napisano

> Jakieś nowe ? Linka podrzucisz ?

Orzeczenie KE ma już ze 3 m-ce, natomiast jest parę niejasności dotyczących wyłączeń od wykluczenia - generalnie pojawia się bardzo ładne stwierdzenie, że można odliczać VAT od "pojazdów przeznaczonych do przewożenia towarów", ale nie ma jasnej definicji...

Klik

> Bo ja czytałem info o dyspensie z początku roku, jak jest coś nowego, to podrzuć, bo temat mnie

> dość interesuje.

> Coś mam wrażenie, że dziennika ustaw o VAT przed wynikami wyborów samorządowych się nie doczekamy,

> a decyzje KE mogą rzucić jakieś światło, co tam może się znaleźć.

Decyzje są j/w - jest "miałkie" pozwolenie UE i tu już trzebaby być kutym na cztery kopyta, żeby to przełożyć na język ustawy, którego zdolny prawnik nie uwali z wielkim hukiem.

Napisano

> masz rację ... tak sie to toczy ... a czasem rzucą na pożarcie jakąś ustawę co by połechtać tych

> "niebiznesmenów" ... czasem postraszą by dealerzy sobie składy wyczyścili itp itd ... kółeczko

> sie kręci biznes idzie do przodu

Wiesz, mnie to śmieszy, ale to śmiech przez łzy i siwiznę na skroniach.

Ja to mam jeszcze względnie, ale paru znajomków z branży to normalnie po nocach nie śpi i mają 4 wersje budżetów + 100% papierów pod parą na kolejne wersje, jeżeli nasi "kofani" z Wiejskiej coś jeszcze ciekawszego wymyślą.

Napisano

>"pojazdów przeznaczonych do przewożenia towarów",

Tu jest nawet jeszcze śmieszniej "pojazdy przeznaczone głównie do przewozu towarów"

Jak pogrzebałem w necie, pojawia się jeszcze jeden problem

Czy aby decyzja UE nie powoduje, że przepisy, które stały się niezgodne z prawem UE po wyroku magoora, po decyzji nie są zgodne ...

> Decyzje są j/w - jest "miałkie" pozwolenie UE i tu już trzebaby być kutym na cztery kopyta, żeby to

> przełożyć na język ustawy, którego zdolny prawnik nie uwali z wielkim hukiem.

Trzeba by jeszcze wziąć pod uwagę treść tego dokumentu w innych językach.

Innymi słowy - pewność będzie można zacząć nabywać po wyrokach WSA.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.