Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto z kratką do 150-160 tyś?

Featured Replies

Napisano

> Trzeba by jeszcze wziąć pod uwagę treść tego dokumentu w innych językach.

> Innymi słowy - pewność będzie można zacząć nabywać po wyrokach WSA.

Nie-do-końca.

Przede wszystkim - podstawą będzie wbrew pozorom treść zapytania/zgłoszenia przez stronę polską :-)

Bo tak naprawdę KE mogła napisać (cytat dosłowny i pełny) "OK" i też byłaby w prawie :-)

Napisano

> Bo tak naprawdę KE mogła napisać (cytat dosłowny i pełny) "OK" i też byłaby w prawie :-)

W sumie racja - to nie ich małpy i nie ich cyrk smile.gif

Napisano

A Dacia Duster? zlosnik.gif

z7343896X,Dacia-Duster.jpg

Napisano

> A Dacia Duster?

chyba nie ten poziom cenowy a poza tym mi np. wogóle sie nie podoba stylistycznie

Napisano

no niby nie ten poziom cenowy, ale za zaoszczedzone pieniadze mozna jechac na wypasione wakacje 5 lat z rzedu biglaugh.gif

stylistyka moze byc wg mnie waytogo.gif

Napisano

> Znajdź lepsze źródło informacji.

> Najlepiej takie z napisem "dziennik ustaw" na okładce.

Jest projekt z uzasadnieniem na stronie MF. Teraz wystarczy śledzić co zrobią z tym w Parlamencie.

Napisano

> Jest projekt z uzasadnieniem na stronie MF. Teraz wystarczy śledzić co zrobią z tym w Parlamencie.

Od projektu do Dz. U. jeszcze daleko i dużo się może zmienić.

Napisano

> Orzeczenie KE ma już ze 3 m-ce, natomiast jest parę niejasności dotyczących wyłączeń od wykluczenia

> - generalnie pojawia się bardzo ładne stwierdzenie, że można odliczać VAT od "pojazdów

> przeznaczonych do przewożenia towarów", ale nie ma jasnej definicji...

> Klik

Z podlinkowanej przez Ciebie decyzji wynika, że to żadne "orzeczenie KE" zlosnik.gif

Tak, czepiam się, jeden pies, wiadomo wink.gif

Ad rem

> Decyzje są j/w - jest "miałkie" pozwolenie UE i tu już trzebaby być kutym na cztery kopyta, żeby to

> przełożyć na język ustawy, którego zdolny prawnik nie uwali z wielkim hukiem.

Te "pozwolenia" były dwa: jedno do ograniczenia odliczenia VAT od kratek - jako pokłosie Magoory. Drugie, na tej samej kanwie - w zakresie paliwka do napędu. Dlatego nie zrobili tego od czerwca - mieli tylko jedną decyzję wówczas.

Ale tak na boku - dla mnie to wielkim nieporozumieniem jest argumentacja użyta - że nie potrafią opodatkować i kontrolować private use. Chodzą głosy, że kadra urzędnicza nie chciałaby płacić od przysługującej jej flotylli grinser006.gif

Napisano

> Tu jest nawet jeszcze śmieszniej "pojazdy przeznaczone głównie do przewozu towarów"

Teee, prawniki od siedmiu boleści zlosnik.gif

Rozwiązanie zagadki hehe.gif

Quote:

pojazdów,
które zgodnie z kryteriami ustanowionymi

w przepisach podatkowych uważa się za pojazdy przezna­

czone głównie do przewozu [...]

> Jak pogrzebałem w necie, pojawia się jeszcze jeden problem

Problem trochę z tyłka wzięty 270751858-jezyk.gif Zgadzam się z tym co napisał ekspert pod linkowanym artykułem.

Napisano

> Od projektu do Dz. U. jeszcze daleko i dużo się może zmienić.

True... Warto czytać stenogramy z posiedzeń KFP wink.gif

Napisano

> Rozwiązanie zagadki

> Quote:

> pojazdów, które zgodnie z kryteriami ustanowionymi

> w przepisach podatkowych uważa się za pojazdy przezna­

> czone głównie do przewozu [...]

Ignotum per ignotum.

W polskim prawie podatkowym nie ma definicji "pojazdu przeznaczonego głównie do przewozu".

> Problem trochę z tyłka wzięty Zgadzam się z tym co napisał ekspert pod linkowanym artykułem.

Możemy się z tym zgadzać, bo to jest rozsądne. Ale jak urzędnik skarbowy przyjmie odmienną interpretację (a pamiętaj, rząd wciąż chce naszego dobra, do 55% PKB jest bardzo blisko) to pieniądze, które Ci ściągną po wydaniu decyzji odzyskasz za kilka lat.

Napisano

> Ignotum per ignotum.

> W polskim prawie podatkowym nie ma definicji "pojazdu przeznaczonego głównie do przewozu".

No nie ma. Ale to ograniczenie, o którym mowa w decyzji też chyba jeszcze nie działa? wink.gif

> Możemy się z tym zgadzać, bo to jest rozsądne. Ale jak urzędnik skarbowy

Ja mam taką robotę, że zazwyczaj mam do czynienia z urzędnikami skarbowymi mającymi odmienną interpretację, więc na mnie żadne "ale" nie działają zlosnik.gif

Napisano

> No nie ma. Ale to ograniczenie, o którym mowa w decyzji też chyba jeszcze nie działa?

Czy ta decyzja działa, czy nie to Ci powiem po ustabilizowaniu się linii orzeczniczej NSA zlosnik.gif

> Ja mam taką robotę, że zazwyczaj mam do czynienia z urzędnikami skarbowymi mającymi odmienną

> interpretację,

Uparty i aspołeczny jesteś. Oni chcą Twojego dobra hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Legacy 2.5GT, ale nie wiem, czy to da się jeszcze zamówić...

Napisano

> Od projektu do Dz. U. jeszcze daleko i dużo się może zmienić.

projekt projektem ... ale teraz powiedzcie ... jako projektant (mam własną DG) nie potrzebuje navarry czy specjalnego jakiegoś auta (z kratką z fikcja) ... 95% czasu i km auto pracuje na podatki ... i dlaczego nie mam prawa odliczyć vatu ... dlaczego nie mam prawa odliczyć vatu od paliwa??? sick.gif

ja z chęcią zapłacę domiar za te 5% kiedy jade na zakupy albo wakacje ... sick.gif

Napisano

> podatki ... i dlaczego nie mam prawa odliczyć vatu ...

Bo jesteś wrednym kapitalistą, który uciska i wyzyskuje lud pracy miast i wsi. Chcesz pławić się w luksusie, na który w pocie czoła, trudzie i znoju pracują uczciwi ludzie.

Dobry rząd widzi ich krzywdę i to dla ich dobra, dobra społeczeństwa wprowadzi odpowiednie regulacje podatkowe.

Napisano

> Bo jesteś wrednym kapitalistą, który uciska i wyzyskuje lud pracy miast i wsi. Chcesz pławić się w

> luksusie, na który w pocie czoła, trudzie i znoju pracują uczciwi ludzie.

> Dobry rząd widzi ich krzywdę i to dla ich dobra, dobra społeczeństwa wprowadzi odpowiednie

> regulacje podatkowe.

daj mi rzeczową odpowiedź ... a nie pisz propagandy toruńskiej facepalm.gif

Napisano

> daj mi rzeczową odpowiedź ... a nie pisz propagandy toruńskiej

On chciał napisać żeś zlodziej i bandyta a i jeszcze pijak zlosnik.gif

A co do twojego pytania to odpowiedz może być tylko jedna...... Bo to Polska panie ....................

Napisano

Ale teraz u władzy są nie ci sterowani radiem wink.gif

A podatki idą w górę, bo na takim wyświetlaczy w centrum Warszawy cyfry tak za...suwają, że szok. A są to niestety cyfry mówiące o tym jak bardzo schodzimy poniżej peryskopowej. A skoro kupujesz samochód/jeździsz samochodem, to znaczy, że masz $$$ i można Ci jakąś część ich zabrać. Za jakiś czas znajdzie się kolejny powód, aby zabrać Ci ich jeszcze więcej i jeszcze więcej itp. I to wszystko w imię "dobra ogółu", "bo Unia wymaga", "bo u innych są jeszcze wyższe podatki" itp. Tylko dlaczego z podatkami zawsze równamy do tych, co mają wyższe a nie niższe?

Napisano

Ironii nie zauważyłeś ?? hehe.gifzlosnik.gif

Niestety - demokracja ma to do siebie, że zawsze tych biednych i skrzywdzonych będzie więcej - socjalizm będzie wygrywał. Tyle, że do czasu, kiedy będzie odpowiednia ilość jeleni, którzy będą to tałatajstwo utrzymywać. Potem będzie rewolucja, kogoś się ograbi (jasne, że nie emerytów, rencistów i bezrobotnych) i sytuacja znów wróci do normy.

Napisano

> Ale teraz u władzy są nie ci sterowani radiem

> A podatki idą w górę, bo na takim wyświetlaczy w centrum Warszawy cyfry tak za...suwają, że szok. A

> są to niestety cyfry mówiące o tym jak bardzo schodzimy poniżej peryskopowej. A skoro kupujesz

> samochód/jeździsz samochodem, to znaczy, że masz $$$ i można Ci jakąś część ich zabrać. Za

> jakiś czas znajdzie się kolejny powód, aby zabrać Ci ich jeszcze więcej i jeszcze więcej itp.

> I to wszystko w imię "dobra ogółu", "bo Unia wymaga", "bo u innych są jeszcze wyższe podatki"

> itp. Tylko dlaczego z podatkami zawsze równamy do tych, co mają wyższe a nie niższe?

nie wciskaj ciemnoty ... ok ... wiesz ile inwestycji jest teraz w trakcie realizacji ??? własnie za pieniązki unijne ... a Vat od paliwa do pieniedzy unijnych ma sie nijak ... sick.gif

chyba tylko w tym zakresie że ja robiąc coś (szkołe, urząd) co podchodzi pod kase UE i bedzie finansowane z funduszy UE ... ma związek z tym że projektujac ją zapłaciłem Vat od paliwa

czym ja sie różnie od mleczarza ??? ... on ma ciężarówkę ... ja nie potrzebuje tira by zajechac na budowe do inwestora czy po papier do drukarki ... szajse ...

Napisano

> Ironii nie zauważyłeś ??

> Niestety - demokracja ma to do siebie, że zawsze tych biednych i skrzywdzonych będzie więcej -

> socjalizm będzie wygrywał. Tyle, że do czasu, kiedy będzie odpowiednia ilość jeleni, którzy

> będą to tałatajstwo utrzymywać. Potem będzie rewolucja, kogoś się ograbi (jasne, że nie

> emerytów, rencistów i bezrobotnych) i sytuacja znów wróci do normy.

nie ... prosta rzecz ... ok ... niech wszyscy mają możliwość odliczania ... po co cyrki z kratkami ... normalnie ... przynosi Ci twoja firma dochód ... płacisz podatki ... ok ... no problem chłopie odlicz sobie co i jak Ci faktycznie koszty generuje ... samochód potrzebujesz ... prosze bardzo ... ale MIEJ DOCHÓD i płać podatki ... i już ...

jeden potrzebuje sc do wożenia placków ... drugi potrzebuje trafica by nawieźć ziemniaków do handlu ... a ja potrzebuje kombi żeby zawieźć tyłek do klienta ... i ani SC ani trafic mi nie potrzebny ... styknie nowa megana/laguna

Napisano

> On chciał napisać żeś zlodziej i bandyta a i jeszcze pijak

> A co do twojego pytania to odpowiedz może być tylko jedna...... Bo to Polska panie

> ....................

a Tu już wkraczamy w ton HP ... tam z miła chęcia sie ustosunkuję do tego w odpowiedni sposób .. grinser006.gif

Napisano

> A Dacia Duster?

No zdechne ze smiechu - wrogowi za 50 kPLN bym nie polecil, a przy budzecie 150 kPLN polecasz? Co za tupet! zeby.GIF

Napisano

> nie wciskaj ciemnoty ... ok ... wiesz ile inwestycji jest teraz w trakcie realizacji ??? własnie za

> pieniązki unijne ... a Vat od paliwa do pieniedzy unijnych ma sie nijak ...

> chyba tylko w tym zakresie że ja robiąc coś (szkołe, urząd) co podchodzi pod kase UE i bedzie

> finansowane z funduszy UE ... ma związek z tym że projektujac ją zapłaciłem Vat od paliwa

> czym ja sie różnie od mleczarza ??? ... on ma ciężarówkę ... ja nie potrzebuje tira by zajechac na

> budowe do inwestora czy po papier do drukarki ... szajse ...

Ależ tego wcale nie neguję.

Chodziło mi o to, dlaczego u nas podatki idą w górę. A odnośnie tych pieniędzy unijnych-to skąd one się biorą? wink.gif Bruksela ich nie drukuje wink.gif

Ale dobra, i tak już jest OT, chodziło o samochód za ~150kPLN, swoją propozycję przedstawiłem w innym miejscu.

Napisano

> ja nie potrzebuje tira by zajechac na

> budowe do inwestora czy po papier do drukarki ... szajse ...

Ja tez nie, ale takie zycie, na budowe zawsze latwiej taka Navara dojechac, wiec moznaby pomyslec o takiej Nawarze, tylko po kiego mi w niej powietrze wozic.

Vat od paliwa, ktory se odlicze i tak sie schowa w wiekszym spalaniu od osobowki, ani ja zysku nie widze ani panstwo sciana.gif

Napisano

Nie widzisz, jak mocno pokutuje socjalistyczna mentalność ? Wg tej mentalności samochód jest luksusem, a nowy samochód to już luksusowy luksus. Po prostu - nowa osobówka "kłuje" lud w oczy, więc hasło, że jak go stać na nowy samochód to i go stać na podatki jest nośne.

Popatrz ile dodatkowych obciążeń podatkowych przeszło z uzasadnieniem - stać Cię na samochód, to stać Cię na akcyzę/opłatę paliwową/świecenie przez 24h na dobę - w zasadzie możesz wpisać dowolną rzecz.

No i efekt jest taki, że średnia wieku samochodu w PL to 14 lat, nowe auta kupują w zdecydowanej większości floty, czyli większość samochodów prywatnych powinna udać się na zasłużony odpoczynek na złomowisku.

Napisano

> Ja tez nie, ale takie zycie, na budowe zawsze latwiej taka Navara dojechac, wiec moznaby pomyslec o

> takiej Nawarze, tylko po kiego mi w niej powietrze wozic.

> Vat od paliwa, ktory se odlicze i tak sie schowa w wiekszym spalaniu od osobowki, ani ja zysku nie

> widze ani panstwo

widzisz za 150 tys ... można by kupić terenówkę taką jak by mi pasowała ostatecznie

- gran vitarę

- subarynę

- dustera

- mazdę cx7

- XC-60

- outlandera

- freelandera

- cokolwiek co ma 4x4 i w maire sensowny bagażnik w znaczeniu da sie rozłożyć siedzenia i nawrzucać gratów... navarra czy trafic jest za duże ... każda "kratka" blokuje powiekszenie bagażnika ... chyba ze jest coś w czym da sie jedna ręką w 3 minuty przesunąć kratę tak by po rozlozeniu siedzen mieć jedną przestrzen bagażową...

Napisano

> Nie widzisz, jak mocno pokutuje socjalistyczna mentalność ? Wg tej mentalności samochód jest

> luksusem, a nowy samochód to już luksusowy luksus. Po prostu - nowa osobówka "kłuje" lud w

> oczy, więc hasło, że jak go stać na nowy samochód to i go stać na podatki jest nośne.

nośne hasło jest ale czym sie różni nowe sc czy panda van w pizzeri ... trafic co wozi marchew do zieleniaka... a laguna/astra/xc-60/outlander dla inżyniera ??? niczym ... ma taką sama rolę ... ma zarabiać kasę i tyle a jak zarabia to oznacza że płaci podatek ... jak płaci podatek to niech odliczy sobie co mu faktycznie jest potrzebne ... odliczam zakup paieru czy wydruki czy telefon ... samochód takie samo narzedzie !!!

drugą sprawą jest polska mentalność ludzi którzy by dorabiali sobie historie do tego żeby udowadniać że im własnie potrzebna jest osobówka ... a w efekcie wożą dzieci do szkoły czy jadą po zakupy zerując sobie zakupem auta konto podatkowe... tu trzeba by mądrze pomyśleć o nadzorze ... ale od czego jest inspekcja / policja/inne służby w tym policja skarbowa ...

we flotach daja auta do prywatnej jazdy pod warunkiem że użytkownicy płacą jakieś tam opłaty za korzystanie do celów prywatnych i ok ... ja z miłą chęcia bym zapacił za korzystanie ... stawka niech bedzie okreslona nawet w jakimś rozporządzeniu i już ...

> No i efekt jest taki, że średnia wieku samochodu w PL to 14 lat, nowe auta kupują w zdecydowanej

> większości floty, czyli większość samochodów prywatnych powinna udać się na zasłużony

> odpoczynek na złomowisku.

dlatego ja jestem zwolennikiem tego co juz jest w zachodnich krajach ... im starsze auto tym większe opłaty ekologiczne/ubezpieczenia ... ok być moze to zaboli tych czy tamtych ... ale ople kadety czy golfy czy inne złomy 20 letnie które nie są odpowiednio serwisowane i rozlatują sie z każdej strony na złom ... i tyle ... to jest problem innej natury ... wg tego co napisałeś tzn stać Cie na samochód to niech bedzie Ci stac również na jego utrzymanie ... a nie- jeżdze autem za 100 pln i nie bede wydawał tysiaka na remont silnika ... olewam tych co jadą za mną i wąchaja smród spalonego oleju ... sick.gif

Napisano

> nośne hasło jest ale czym sie różni nowe sc czy panda van w pizzeri ... trafic co wozi marchew do

> zieleniaka... a laguna/astra/xc-60/outlander dla inżyniera ??? niczym

Oj, różni się i to bardzo.

Kup sobie białą Pandę van i ją oklej - nikt na to nie zwróci uwagi. Ewentualnie sąsiad będzie Ci współczuł, że pracodawca-wyzyskiwacz dał Ci takie badziewne auto służbowe.

Kup sobie cokolwiek z tego co wymieniłeś - wielu zwróci uwagę i skomentuje, że bogacz, bo kupuje auto za 100 kpln i jeszcze państwo okrada, bo od podatków odlicza.

Pewnie już nie znajdę, ale nie dalej niż rok temu toczyłem tu na AK dyskusję, gdzie kilku było przekonanych, że jak masz 100 kpln podatku do zapłaty, to kupujesz auto za 100 kpln i nie płacisz podatku. Świadomość prawno-ekonomiczna społeczeństwa to mniej niż zero.

> telefon ... samochód takie samo narzedzie !!!

Dla Ciebie - tak, dla "ludu" nie.

Wiele jeszcze wody w wiśle upłynie, zanim lud się przekona, że kupowanie nowego auta w sytuacji gdy jest potrzebne auto niezawodne jest po prostu jedynym rozsądnym rozwiązaniem.

> tu trzeba by mądrze pomyśleć o nadzorze ...

Nie przesadzajmy. Robisz nadzór nad tym ile "firmowych" komputerów służy dzieciom do grania, czy do oglądania filmów ? Ile wrzuconych w koszty komórek to komórki używane przez dzieci, żony i kochanki przedsiębiorców ?

> dlatego ja jestem zwolennikiem tego co juz jest w zachodnich krajach ... im starsze auto tym

> większe opłaty ekologiczne/ubezpieczenia ...

Tylko widzisz - tam jest kij, ale i marchewka. W Polsce jest opcja 1 kij zamiast marchewki i 2 kije zamiast kija.

Napisano

> Z podlinkowanej przez Ciebie decyzji wynika, że to żadne "orzeczenie KE"

> Tak, czepiam się, jeden pies, wiadomo

> Ad rem

> Te "pozwolenia" były dwa: jedno do ograniczenia odliczenia VAT od kratek - jako pokłosie Magoory.

> Drugie, na tej samej kanwie - w zakresie paliwka do napędu. Dlatego nie zrobili tego od

> czerwca - mieli tylko jedną decyzję wówczas.

Raczej kaczka po smoleńsku zadecydowała.

O tym, czy będzie likwidacja VAT od paliwa nikt wtedy nie wiedział.

> Ale tak na boku - dla mnie to wielkim nieporozumieniem jest argumentacja użyta - że nie potrafią

> opodatkować i kontrolować private use. Chodzą głosy, że kadra urzędnicza nie chciałaby płacić

> od przysługującej jej flotylli

Akurat z urzędnikami sprawa jest względnie prosta - kategoryczny zakaz użytkowania do celów prywatnych.

Zwłaszcza ci wyżsi szarżą mają problem, bo jak pismak wyciągnie ten temat to jest ciepło.

Napisano

> Raczej kaczka po smoleńsku zadecydowała.

> O tym, czy będzie likwidacja VAT od paliwa nikt wtedy nie wiedział.

Przecież od początku (nie pamiętam z kiedy są polskie wnioski do KE, ale o ile kojarzę z zimy/wiosny) Polska wnioskowała o derogacje na VAT od zakupu i od paliwa, więc było wiadomo, po co to komu wink.gif Anyway, nie chcę ciągnąć dyskusji na zasadzie "moje słowo najmojsze i ostatnie" zlosnik.gif tylko nie przeceniaj kaczek i ich wypadków komunikacyjnych... hehe.gif

Napisano

> Przecież od początku (nie pamiętam z kiedy są polskie wnioski do KE, ale o ile kojarzę z

> zimy/wiosny) Polska wnioskowała o derogacje na VAT od zakupu i od paliwa, więc było wiadomo,

> po co to komu Anyway, nie chcę ciągnąć dyskusji na zasadzie "moje słowo najmojsze i ostatnie"

> tylko nie przeceniaj kaczek i ich wypadków komunikacyjnych...

Nie no, wniosek poszedł niemalże zaraz po sprawie Magoora (jest zresztą data, jakoś 2009).

Młyny KE mielą powoli, to się nieco zeszło, a że w międzyczasie była - magiczne słowo - kampania, to strach było cokolwiek ruszyć.

Znaczy wiesz, jak było dokładnie to możemy odpalić lytra i dywagować do jutra - mi to zresztą tito, dopóki tylko kratexy są :-)

Napisano

> i dlaczego nie mam prawa odliczyć vatu ... dlaczego nie mam prawa odliczyć vatu od

> paliwa???

Bo:

1. nie bedzie sie bogol rozbijoł lankruzerem z biało skóro

2. każdy bizmesmen je bogol, a bogoli się zjada

Czysto populistyczna argumentacja i tyle.

Ja tylko czekam, aż ktoś w końcu się... zdenerwuje :-) i skutecznie uwali całą koncepcję braku pełnych odliczeń od sam os. (VAT od zakupu, VAT od paliwa, limity w amortyzacjach, ubezpieczeniach itd).

Jest to przecież jawne faworyzowanie niektórych rodzajów działalności, bo - jak słusznie zauważyłeś - po c...o mi ciężarówka, tudzież inne cyrki, skoro nie wożę towarów, a całość mej działalności opiera się na tym, co mam we łbie ?

Najprostszy z najprostszych przykład - prawnik. Całe biuro to teczka z papierami/la-ptokiem i ŁEB.

No ok, jak prawnik dbający to wieszak samochodowy na togę, żeby w wypożyczanej szmacie nie chodzić, bo wstyd.

I czym on ma być gorszy (mniejsze uprzywilejowanie) w samym byciu przedsiębiorcą od pana trudniącego się handlem obwoźnym z samochodu m-ki Żuk artykułami "wszystko za 5 PLN" ?

Oczywiście z całym szacunkiem dla jednego i drugiego, bo żadna robota nie hańbi - nie chodzi o konkretne zawody/branże, tylko o pewną zasadę, a raczej jej brak.

Napisano

Niestety - zacytował oficjalne wypowiedzi polityków.

To z "lankruzerem z biało skóro" to też cytat.

Niestety DOSŁOWNY...

Napisano

> a Tu już wkraczamy w ton HP ... tam z miła chęcia sie ustosunkuję do tego w odpowiedni sposób ..

Bo w przypadku VAT od paliwa/zakupu samochodów w PL mamy do czynienia z decyzjami politycznymi na gruncie populizmu, a nie z merytorycznymi.

A żebyś widział jakie oczyska robią na ten przykład ekspaci, jak im się pierwszy raz przedstawia rafy i meandry polskiego prawa podatkowego w aspekcie samochodów firmowych...

Zdałoby się - ludzie na stanowiskach, a takie karpexy walą, jak się już jorgną, że to NIE są żarty, tylko bolesna prawda, że normalnie czasem aż się chce sięgnąć po fotoplastikon...

I weź takiemu wytłumacz, co to kratka, i że w Polen to nie jest tak, że sami "dog lovers" mieszkają*, tylko to jest "ej soluszyn łycz elałz tu didakt wi-ej-ti taks from perczes end fjuel maj frend, bo oderłajz to se dodaj 22% do kosztów i załam rąsie".

*autentyczne pytanie zadane mi sporo lat temu (za "pierwszych" kratek, przed 2004 rokiem) przez rodowitego Brytyjczyka.

Napisano

Rok temu mieliśmy podobny dylemat: kratka i do wydania 160-180tys.

Początkowo salon mercedesa i GLK, ale ceny za dostępne modele były

sporo wyższe, a wyposażenie straszna bieda. Jako drugie auto Volvo XC60 ok.gif,

niestety do końca roku z kratką były dostępne modele tylko z jasną tapicerką no.gif

Ford Kuga całkiem fajnie wygląda, ale niestety do salonu było jakoś nie po drodze wink.gif

Akurat na Ostrobramskiej trafiliśmy na premierę BMW X1 yikes.gif

niestety nie było jeszcze możliwości jazd testowych (jedna sztuka na salonie)

Full wypas w wersji Xdrive 2.3d miała kosztować z rabatem niecałe 190kpln ok.gif

Gdyby nie fakt, że nie było możliwości jazdy próbnej, to kto wie czy nie to auto

stałoby teraz w garażu.

Na koniec wizyta w Auto-viva i oglądanie wspomnianego wyżej Audi Q5 ok.gif

Przyjemne sportowe fotele, łatwa w obsłudze navi, silnik 2.0 TDI 170KM

co prawda mocą nie zaskakuje, ale w połączeniu ze skrzynią S-tronic

auto prowadzi się bardzo przyjemnie ok.gif Dla kobiety może będzie troszkę

za duży, ale nowe A4 w tej wersji allroad co pokazywałeś będzie IMO świetnym

wyborem ok.gif

Napisano

> Dobry rząd widzi ich krzywdę i to dla ich dobra, dobra społeczeństwa wprowadzi odpowiednie

> regulacje podatkowe.

które za rok zapewne znowu się zmienią, bo sprzedaż

nowych aut spadnie o przynajmniej 30% (jak nie więcej) grinser006.gif

Napisano

> które za rok zapewne znowu się zmienią, bo sprzedaż

> nowych aut spadnie o przynajmniej 30% (jak nie więcej)

Ale za to sprzedaż używanego złomu pójdzie w górę, a przecie wiadomo, że wyborca to taki człowiek, co raczej kupi przechodzone "faaa-weeeee, paaanie, ftedeiku!", niż nowy samochód w salonie.

Więc Mu-To-Vi-si...

Napisano

> Rok temu mieliśmy podobny dylemat: kratka i do wydania 160-180tys.

> Początkowo salon mercedesa i GLK, ale ceny za dostępne modele były

> sporo wyższe, a wyposażenie straszna bieda. Jako drugie auto Volvo XC60 ,

> niestety do końca roku z kratką były dostępne modele tylko z jasną tapicerką

> Ford Kuga całkiem fajnie wygląda, ale niestety do salonu było jakoś nie po drodze

> Akurat na Ostrobramskiej trafiliśmy na premierę BMW X1

> niestety nie było jeszcze możliwości jazd testowych (jedna sztuka na salonie)

> Full wypas w wersji Xdrive 2.3d miała kosztować z rabatem niecałe 190kpln

> Gdyby nie fakt, że nie było możliwości jazdy próbnej, to kto wie czy nie to auto

> stałoby teraz w garażu.

> Na koniec wizyta w Auto-viva i oglądanie wspomnianego wyżej Audi Q5

> Przyjemne sportowe fotele, łatwa w obsłudze navi, silnik 2.0 TDI 170KM

> co prawda mocą nie zaskakuje, ale w połączeniu ze skrzynią S-tronic

> auto prowadzi się bardzo przyjemnie Dla kobiety może będzie troszkę

> za duży, ale nowe A4 w tej wersji allroad co pokazywałeś będzie IMO świetnym

> wyborem

GLK nie podoba nam się co do XC60 to byliśmy wczoraj w salonie i po przemyśleniach wychodzi że nie opłaca sie, za 165 tyś jest auto bez skóry i z napędem na jedną oś, a co więcej jak sie zamówi XC 60 do produkcji na przyszły rok bez kratki to daja taki rabat że wychodzi prawie taka cena jak teraz netto. Forda Kuge ma siostra , fajne autko ale raczej tez nam jakos nie po drodze zlosnik.gif

Zaraz wybieram sie do BMW zobaczyc X1 może sie spodoba ? Zobaczymy, szkoda że nie ma z kratka nowej X3 bo byłaby dla nas idealna ok.gif Co do Audi to Q5 jest fajna ale troche taka toporna jak dla kobiety , zresztą sam jezdze Q7 iwypadało by coś innego w garażu grinser006.gif A4 allroad tez byłoby idealne ale trudno znaleźć z kratką w cenie poniżej 200 tyś.

Tak że faktycznie mam podobny dylemat co ty tylko że w sumie u mnie nie ma ciśnienia że musze kupic jak coś to poczekam do wiosny może kratki zostaną a jak nie to kupie osobówke, Bmw X3 zapowiada sie nieżle no i nowośc od Audi Q3 tez będzie ciekawe ok.gif

Napisano

> Zaraz wybieram sie do BMW zobaczyc X1 może sie spodoba ?

jest straaaasznie ciasno w srodku

ale podobac sie moze

ok.gif

Napisano

Wypasionego Tourana albo Tiguana 893goodvibes.gif

Napisano

> Wypasionego Tourana

No... Zwłaszcza z napędem 4x4...

Napisano

> jest straaaasznie ciasno w srodku

> ale podobac sie moze

Byłem widziałem i potwirdzam ciasno jak cholera ale jutro jeszcze jade z żona do salonu pokazac jej X1 a przy okazji zobaczyć nowe X3 bo dzis była prezentacja ok.gif

Napisano

Dziś jeden miły pan sprzedawca poinformował mnie że jest możliwośc zamówienia auta -VOLVO- do produkcji z odbiorem w lutym z produkcji 2011 i z homologacją na ciężarowy, jeden warunek do podpisanie Leasingu w listopadzie. Pomijając sprawe czy tak można czy nie to najbardziej mnie rozsmieszyło to że w takim przypadku homologacja auta kosztuje..................................12 tyś a nie 4 jak to jest teraz sciana.gifscrewy.gif

Napisano

> Dziś jeden miły pan sprzedawca poinformował mnie że jest możliwośc zamówienia auta -VOLVO- do

> produkcji z odbiorem w lutym z produkcji 2011 i z homologacją na ciężarowy, jeden warunek do

> podpisanie Leasingu w listopadzie. Pomijając sprawe czy tak można czy nie to najbardziej mnie

> rozsmieszyło to że w takim przypadku homologacja auta

> kosztuje..................................12 tyś a nie 4 jak to jest teraz

Wodę z mózgu Ci zrobił.

Musisz uruchomić umowę, czyli mieć ZAREJESTROWANY samochód do 31 grudnia i do 31 stycznia zarejestrować tą umowę w US.

Oczywiście ZAKŁADAJĄC, ŻE ZMIANY TAK JAK JE ZAPLANOWANO WEJDĄ W ŻYCIE.

Napisano

> Wodę z mózgu Ci zrobił.

> Musisz uruchomić umowę, czyli mieć ZAREJESTROWANY samochód do 31 grudnia i do 31 stycznia

> zarejestrować tą umowę w US.

Też tak mi się wydaje hmm.gif będąc w Audi tez sprzedawca wspominał o takiej mozliwości jak w VOLVO ale nikt nie podnosił o 200 % ceny homologacji screwy.gif

> Oczywiście ZAKŁADAJĄC, ŻE ZMIANY TAK JAK JE ZAPLANOWANO WEJDĄ W ŻYCIE.

Mnie sie wydaje że przepisy się nie zmienią przynajmniej do czerwca, pojezdziłem po salonach i wszedzi mówia że "prawdopodobnie" sie zmienią ok.gif więc tak naprawde nikt nie wie do konca jak będzie.

Mam prośbe bo widze że siedzisz w temacie i śledzisz zmiany w przepisach, jak bęziesz wiedział coś więcej niż "prawdopodobnie" to napisz co i jak ok.gif

Napisano

> Też tak mi się wydaje będąc w Audi tez sprzedawca wspominał o takiej mozliwości jak w VOLVO ale

> nikt nie podnosił o 200 % ceny homologacji

> Mnie sie wydaje że przepisy się nie zmienią przynajmniej do czerwca, pojezdziłem po salonach i

> wszedzi mówia że "prawdopodobnie" sie zmienią więc tak naprawde nikt nie wie do konca jak

> będzie.

> Mam prośbe bo widze że siedzisz w temacie i śledzisz zmiany w przepisach, jak bęziesz wiedział coś

> więcej niż "prawdopodobnie" to napisz co i jak

cos o tym w radiu slyszalem ale mnie to nie interesuje to nie wsluchiwalem sie w temat ale mowili ze trzeba zamowic w tym roku a odbior w przyszlym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.