Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak prawidłowo ustawić halogeny (przeciwmgielne)?

Featured Replies

Napisano

Jak zrobić to technicznie to wiem, chodzi mi raczej o to jaki powinien być % opadania wiązki światła w przypadku przednich halogenów. Czy 2% to jest właściwa wartość? Nie moge sprawdzić na samej lampie bo jest juz w aucie.

Napisano

> Jak zrobić to technicznie to wiem, chodzi mi raczej o to jaki powinien być % opadania wiązki

> światła w przypadku przednich halogenów. Czy 2% to jest właściwa wartość? Nie moge sprawdzić

> na samej lampie bo jest juz w aucie.

2% będzie waytogo.gif

Napisano

> 2% będzie

Ale to jakaś określona wartość (przydałoby się jakieś źródło czy cuś w tym stylu hmm.gif) czy to tak tylko pi razy drzwi? grinser006.gif Bo szczerze powiedziawszy mnie to też interesuje, nie wiedziałem jak u siebie ustawić co by samemu dobrze świecić i innych nie oślepiać waytogo.gif

Napisano

> 2% będzie

Przyjmując 30cm jako wysokość zamontowania halogenów to przy tych 2% strumień światła całkowicie zniknie w asfalcie na odległości 15m - chyba trochę za blisko.

Napisano

> Przyjmując 30cm jako wysokość zamontowania halogenów to przy tych 2% strumień światła całkowicie

> zniknie w asfalcie na odległości 15m - chyba trochę za blisko.

Nie calkowicie, tylko na odleglosci 15m bedzie srodkowy punkt swiatla.

Zauwaz, ze przeciwmgielne nie swieca tak jak mijania, ze maja ogranicznik od gory, tylko raczej bardziej jak zwykla latarka.

Beda nacelowane na 15m przed autem ale tez beda oswietlac troche blizej i troche dalej tylko mniejszym swiatlem.

Pozatym to sa swiatla do jazdy w gestej mgle i taka odleglosc jest raczej optymalna zeby widziec droge przed soba przy niewielkiej predkosci.

Napisano

> Przyjmując 30cm jako wysokość zamontowania halogenów to przy tych 2% strumień światła całkowicie

jak to wyliczyłeś, że na 15 m. zniknie całkowicie? hmm.gif

a druga sprawa nawet jeżeli zniknałby na 15 m. to i tak nie jest jeszcze tak źle w koncu to maja być swiatła do jazdy podczas mgły a nie na codzien jak to wielu czyni i oślepia innych kierowców

Napisano

> jak to wyliczyłeś, że na 15 m. zniknie całkowicie?

> a druga sprawa nawet jeżeli zniknałby na 15 m. to i tak nie jest jeszcze tak źle w koncu to maja

> być swiatła do jazdy podczas mgły a nie na codzien jak to wielu czyni i oślepia innych

> kierowców

Proste - plama świetlna przeciwmgielnych powinna być od góry równiutko poziomo odcięta a przy ustawianiu nachylenia świateł te procenty liczy się właśnie dla górnej granicy światło/cień a nie dla środka strumienia ( tak samo, jak przy światłach mijania - w Polsce w lewej, poziomo odciętej części wiązki).

Wystarczy narysować trójkąt o wysokości 30cm i linię opadającą 2% czyli o 2 cm na każdy metr odległości.

30 : 2 = 15

Ślad świateł na jezdni sięgnie tylko na taką odległość.

Napisano

> ...plama świetlna przeciwmgielnych powinna być od góry równiutko poziomo odcięta

A z czego to wynika?

Napisano

To nie ma świecić 200m do przodu...Przeciwmgielne mają świecić blisko i szeroko, te 15m będzie w zupełności wystarczające. A najlepiej podjechać na SKP, tam ustawią odpowiednio.

Napisano

> A z czego to wynika?

Uciekająca do góry część światła odbita od mgły powyżej maski oślepiałaby kierowcę.

Napisano
  • Autor

> To nie ma świecić 200m do przodu...Przeciwmgielne mają świecić blisko i szeroko, te 15m będzie w

> zupełności wystarczające. A najlepiej podjechać na SKP, tam ustawią odpowiednio.

nie ma sprzętu do ustawiania halogenów

Napisano

> nie ma sprzętu do ustawiania halogenów

nie opowiadaj, przeciez to ten sam przyrzad co do reflektorow, trzeba tylko do partetu zejsc i odpowiedni procent ustawic.

Napisano

> Jak zrobić to technicznie to wiem, chodzi mi raczej o to jaki powinien być % opadania wiązki

> światła w przypadku przednich halogenów. Czy 2% to jest właściwa wartość? Nie moge sprawdzić

> na samej lampie bo jest juz w aucie.

Ustawiałem przednie przeciwmgłowe.

Przyrząd ustawiony był na 2%, a strumień światła na tarczy przyrządu został ustawiony troszkę poniżej poziomej kreski na skali.

Napisano

> Ustawiałem przednie przeciwmgłowe.

> Przyrząd ustawiony był na 2%, a strumień światła na tarczy przyrządu został ustawiony troszkę

> poniżej poziomej kreski na skali.

To przy okazji napisz, jak daleko na jezdni widać ich światło. i na jakiej wysokości masz lampy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.