Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9JTD - silnik nie odpala

Featured Replies

Napisano

Witam,

I kolejny problem. Zaczeło się w zeszłym tygodniu.

Silnik kręci i nie odpala. Samochód był w przypadkowym warsztacie ( oddałem tam bo byli obok miejsca gdzie odmówił współpracy). Samochód odebrałem po 3 dniach na chodzie, nie było probelmu z odpaleniem.

Panowie podpieli komputer i coś tam pogmerali przy alternatorze, generalnie byli tajemniczy i koniec końców nie dowiedziałem się jaka była tak naprawdę usterka.

Niestety po dwóch dniach użytkowania samochód ponownie kręci i nie odpala.

Ponieważ na komputerze wyskoczył tylko błąd przepływki, to czy taki błąd może spowodować brak możliwości odpalenia ?

Może ktoś ma jakieś sugestie ?

Teraz niedośc, że mam uszkodzony samochód, to jeszcze muszę złożyć reklamację i jak znam zycie to będzie z tym jazda. Zwłaszcza, że nie chcę już korzystać z usług tego warsztatu.

Pzdr

Napisano

z i bez auto moje jeździło jak mi sie zepsuł przepływomierz.. wiec to raczej nie to ..

Napisano

Bez podpięcia do kompa to takie samo wróżenie z fusów jak u mnie...

Niestety ciężko wyczuć i bez kompa raczej się nie obejdzie.

skromny.gif

Napisano

czujnik polozenie walu powiedzial prawdopodobnie papa

u mnie po wymianie pomoglo

Napisano

> Może ktoś ma jakieś sugestie ?

Jak nie ma błędów i nie odpala, to radziłbym sprawdzić działanie pompy paliwowej lub działanie nastawnika w pompie wysokiego ciśnienia.

Napisano
  • Autor

> czujnik polozenie walu powiedzial prawdopodobnie papa

> u mnie po wymianie pomoglo

Też o tym myslałem, ale komputer nie wywala takiego błędu. I z tego co czytałem na forum i jesli dobrze pamiętam, to uszkodzony czujnik położenia wału objawia się gaśnięciem i brakiem mozliwości odpalenia po tym jak silnik się rozgrzeje.

Czy mylę się ?

Zresztą skoro odpalał po wizycie w warsztacie, to raczej nie to. Skoro coś jest uszkodzone to nie naprawia się na dwa dni i psuje ponownie.

Pzdr

Napisano

> Też o tym myslałem, ale komputer nie wywala takiego błędu. I z tego co czytałem na forum i jesli

> dobrze pamiętam, to uszkodzony czujnik położenia wału objawia się gaśnięciem i brakiem

> mozliwości odpalenia po tym jak silnik się rozgrzeje.

> Czy mylę się ?

> Zresztą skoro odpalał po wizycie w warsztacie, to raczej nie to. Skoro coś jest uszkodzone to nie

> naprawia się na dwa dni i psuje ponownie.

> Pzdr

nie zawsze blad sie zapisze na kompie

u mnie jak padl czujnik to od razu w czasie jazdy auto zgaslo i juz wogole nie odpalilo nawet jak byl zimny

po wymianie odpalil od razu

koszt czujnika to 89 zl wiec nie jest to duzo a robote mozesz sobie sam zrobic wystarczy jakis kanal

Napisano

> Silnik kręci i nie odpala.

Chyba miałeś na myśli rozrusznik wink.gif

Jeśli faktycznie nie ma innych błędów oprócz przepływki , to podepnij fejsa i sprawdź jakie masz ciśnienie na CR podczas kręcenia rozrusznikiem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba miałeś na myśli rozrusznik

> Jeśli faktycznie nie ma innych błędów oprócz przepływki , to podepnij fejsa i sprawdź jakie masz

> ciśnienie na CR podczas kręcenia rozrusznikiem

Mechanik podejrzewa, że cofa się paliwo. Poprzednio kręcił go i kręcił i w końcu odpalił.

Czy to może być objaw padniętego elektrozaworu na pompie paliwa ?

Czy to lubi paść w BBM-ie ?

Napisano

> Czy to może być objaw padniętego elektrozaworu na pompie paliwa ?

> Czy to lubi paść w BBM-ie ?

hmm.gif Może się przycinać , ale spotkałem się chyba tylko raz z takim przypadkiem w JTD .

Tak samo kiepsko jest z odpalaniem po długim i krótkim postoju - na zimnym i ciepłym silniku ?

Napisano

> Ponieważ na komputerze wyskoczył tylko błąd przepływki, to czy taki błąd może spowodować brak

> możliwości odpalenia ?

nie

> Może ktoś ma jakieś sugestie ?

czujnik położenia wału korbowego, tani łatwa wymiana.

> Teraz niedość, że mam uszkodzony samochód, to jeszcze muszę złożyć reklamację i jak znam zycie to

> będzie z tym jazda. Zwłaszcza, że nie chcę już korzystać z usług tego warsztatu.

mechanik ekserymentator grinser006.gif

Napisano

> z i bez auto moje jeździło jak mi sie zepsuł przepływomierz.. wiec to raczej nie to ..

BO TO NA 100% nie jest to, przypomniało mi się, że to może być też klapa gasząca.

Napisano

> BO TO NA 100% nie jest to, przypomniało mi się, że to może być też klapa gasząca.

Mogła by być , gdyby nie to że takiej w ogóle nie ma w JTD 105KM old.gifwink.gif

Napisano

> Mechanik podejrzewa, że cofa się paliwo.

No co ty? Przecież ty masz elektryczną pompę paliwa umiejscowioną w zbiorniku

Ta pompa musi działać bo inaczej Qpa.

Poprzednio kręcił go i kręcił i w końcu odpalił.

> Czy to może być objaw padniętego elektrozaworu na pompie paliwa ?

O której pompie mówisz????????

> Czy to lubi paść w BBM-ie ?

Wiesz co, zmień mechanika na bardziej gramotnego w układach CR.

Napisano

> Wiesz co, zmień mechanika na bardziej gramotnego w układach CR.

To jest bardzo dobra rada.

A tak na poważnie, to trzeba zobaczyć podczas kręcenia rozrusznikiem, czy na kompie pokazują się obroty silnika, jeśli nie to czujnik padł.

Zrób sobie prosty test.

Psiknij PLAKIEM w kolektor, jeśli odpali z tego, to przejedź się i zobacz co będzie dalej. jeśli silnik będzie pracował w miarę normalnie, to obstawiał bym problem w układzie paliwowym, np. Wtryskiwacze.

Napisano
  • Autor

> Może się przycinać , ale spotkałem się chyba tylko raz z takim przypadkiem w JTD .

> Tak samo kiepsko jest z odpalaniem po długim i krótkim postoju - na zimnym i ciepłym silniku ?

Jak do tej pory tylko problem wystapił na zimnym silniku. Na ciepłym nie było, ale z drugiej strony nie odpalałem go na ciepłym.

Ostatni news. Odpalił w warsztacie i po jakimś czasie sam zgasł. Po tym już nie odpalił.

Może jednak czyjnik położenia wału.

Narazie sprawdzamy pompę paliwa.

Napisano
  • Autor

> Pewnie o tej z zaworkiem regulacyjnym wysokiego ciśnienia

Dokładnie. Ta druga, która jest wysokiego ciśnienia.

Napisano

> Mogła by być , gdyby nie to że takiej w ogóle nie ma w JTD 105KM

hmm a to nie wiedziałem smile.gif

Napisano

> Dokładnie. Ta druga, która jest wysokiego ciśnienia.

Że tak zapytam, co chcecie tam sprawdzić ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Że tak zapytam, co chcecie tam sprawdzić ?

Ciśnienie i czy podaje.

A czy tam czy gdzie indziej to nie wiem.

Napisano

> Ciśnienie i czy podaje.

> A czy tam czy gdzie indziej to nie wiem.

Ale to wystarczy sprawdzić ciśnienie na listwie i wszystko wiadomo.

Napisano

> Ale to wystarczy sprawdzić ciśnienie na listwie i wszystko wiadomo.

Jakiego przyrządu do tego użyć, mam zamiar sobie skompletować wyposażenie amatorskiego warsztatu co mógłbyś polecić w celu diagnostyki diesli.

Napisano

> Jakiego przyrządu do tego użyć, mam zamiar sobie skompletować wyposażenie amatorskiego warsztatu co

> mógłbyś polecić w celu diagnostyki diesli.

Do takiej podstawowej diagnostyki wystarczy jakiś fejs., np. FES i odczytywanie odpowiednich parametrów silnika.

W przypadku problemu kolegi nie musi być widoczny błąd. Trzeba po prostu sprawdzić parametry poszczególnych podzespołów.

Napisano

> Odpalił w warsztacie i po jakimś czasie sam zgasł. Po tym już nie odpalił.

> Może jednak czyjnik położenia wału.

> Narazie sprawdzamy pompę paliwa.

Dolej paliwa na max i sprawdź czy zapali - oczywiście nie zapali od razu, tylko musisz popiłować go rozrusznikiem (o ile w ogóle zbiornikówka podaje paliwo do pompy wysokiego ciśnienia). Odkręć korek wlewu paliwa i słuchaj...

Awaria/niedomaganie pompy zbiornikowej nie jest sygnalizowane kontrolką i nie zapisuje się jako błąd (no. może ew. spadek ciśnienia paliwa tuż przed zgaśnięciem).

Masz identyczne objawy jakie ja miałem przy padniętej pompie zbiornikowej.

Napisano

Pierwsze co musisz sprawdzić to to czy pompa elektryczna w zbiorniku pracuje? Słychać po przekręceniu kluczykiem ją czy nie? Powinna przez jakieś 20 sekund pompować po czym sie ma wyłaczyć. Jeśli jej nie słyszysz to sprawdż cudowny czujnik-przycisk jaki masz pod siedzeniem a który odpowiada z wyłaczenie pompy podczas wywrotki ... pogmeraj przy nim wink.gif powciskaj... zlosnik.gif a nastepnie winę może ponosić autoalarm ( częst jest wpięty w szereg z ta pompą )

Jeśli pompa pracuje to pytanie jak filtr paliwa... zmieniałes kiedyś? ... powinieneś odłaczyć przewód idacy do pompy na silniku - tej mechanicznej i przystawić jakiś zbiornik i zobaczyć czy pompa elektryczna pompuje paliwo... jest wydajna czy tylko coś sie tam leje po woli? Tam powinno być ciśnienie od 2 do 3 Bar...

Kolejne to sa wtryskiwacze.... i tak zwany test na przelew wtryskiwaczy.... wszystko to możesz sprawdzić również FiatECEUScanerem... jesli go masz...

Jesli sie na tym nie znasz to najlepiej dać auto do serwisu Boscha ok.gif

Napisano
  • Autor

Coś jest nie tak z pompą wstępną.

Zasilanie było, ale nie podawała paliwa. Po złożeniu wszystkiego ponownie działa. Testują i od 2 dni nie chce paść ponownie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.