Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło wiskotyczne

Featured Replies

Napisano

Załóżmy, że jest sobie w aucie sprzęgło wiskotyczne grinser006.gif jako taki jakby "centralny mechanizm różnicowy". Załóżmy również, że to auto ma już "kilka" lat i jeśli takie sprzęgło by się zepsuło to nie dałoby się tego tak po prostu kupić i wymienić. Czy w ogóle da się coś takiego naprawić? Idzie takie coś zregenerować? hmm.gif I poza tym zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy można gdzieś kupić i sobie wymienić tą ciecz (olej? hmm.gif), która pracuje w tym sprzęgle? W ogóle ona traci swoje właściwości w miarę upływu czasu? A może można sobie dowolnie wybierać ten olej i tym samym tak jakby "regulować" działanie takiego sprzęgła? cfaniaczek.gif

Napisano

> Załóżmy, że jest sobie w aucie sprzęgło wiskotyczne jako taki jakby "centralny mechanizm

> różnicowy". Załóżmy również, że to auto ma już "kilka" lat i jeśli takie sprzęgło by się

> zepsuło to nie dałoby się tego tak po prostu kupić i wymienić. Czy w ogóle da się coś takiego

> naprawić? Idzie takie coś zregenerować? I poza tym zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy

> można gdzieś kupić i sobie wymienić tą ciecz (olej? ), która pracuje w tym sprzęgle? W ogóle

> ona traci swoje właściwości w miarę upływu czasu? A może można sobie dowolnie wybierać ten

> olej i tym samym tak jakby "regulować" działanie takiego sprzęgła?

Jakie to auto?

Napisano
  • Autor

> Jakie to auto?

Generalnie chodzi mi o samą ideę, myślę, że w tym wypadku nie powinno mieć znaczenia jakie go auto... hmm.gifok.gif Chociaż jeśli to coś pomoże: Alfa Romeo 33 ok.gif

Napisano

W HRV-ce znajomy rozwalił sprzęgło wiskotyczne prawdopodobnie z dwóch przyczyn-potraktował auto jak terenówkę i nie wymienił na czas oleju.

Znam też gościa który chipowanym Leonem 4x4 1.8T też rozwalił Haldexa strzałem ze sprzęgła.Termin wymiany oleju w nim też był mu nie znany.

W Hondzie w ASO w grę wchodziła tylko wymiana,w Leonie chyba zaryzykował i kupił używkę.

Napisano

> Załóżmy, że jest sobie w aucie sprzęgło wiskotyczne jako taki jakby "centralny mechanizm

> różnicowy". Załóżmy również, że to auto ma już "kilka" lat i jeśli takie sprzęgło by się

> zepsuło to nie dałoby się tego tak po prostu kupić i wymienić. Czy w ogóle da się coś takiego

> naprawić? Idzie takie coś zregenerować? I poza tym zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy

> można gdzieś kupić i sobie wymienić tą ciecz (olej? ), która pracuje w tym sprzęgle? W ogóle

> ona traci swoje właściwości w miarę upływu czasu? A może można sobie dowolnie wybierać ten

> olej i tym samym tak jakby "regulować" działanie takiego sprzęgła?

Czytałem o odnawianiu sprzęgła wiskotycznego olejem z ASO toyoty.

Dotyczyło to jednak visco wentylatora chłodnicy do BMW, nie sprzęgła między silnikiem a kołami

Napisano
  • Autor

Zastanawiałem się właśnie, czy jeśli załóżmy takie sprzęgło już swoje w życiu przejeździło i straciło dużo ze swojej sprawności to czy dałoby się je przywrócić "do życia"? hmm.gifgrinser006.gif No i czy ten olej się wymienia, czy to raczej tak jak w niektórych skrzyniach biegów, że jak raz zalana i nie przecieka, to do końca życia auta wystarczy? hmm.gif

Napisano

> czy to raczej tak jak w niektórych skrzyniach biegów, że jak

> raz zalana i

> nie przecieka, to do końca życia auta wystarczy?

Wypowiem się w kwestii takiej wiskozy w subaru...

Przeżyje samochód, no chyba, że ktoś ją katuje. Choć i tak wiele potrafi znieść.

W subaru jest to element wymienialny (koledzy zakładają sobie mocniejsze wiskozy), owszem da się rozebrać lecz nie jest do złożenia we własnym zakresie wink.gif Widziałem to na własne oczy wink.gif

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Wypowiem się w kwestii takiej wiskozy w subaru...

> Przeżyje samochód, no chyba, że ktoś ją katuje. Choć i tak wiele potrafi znieść.

> W subaru jest to element wymienialny (koledzy zakładają sobie mocniejsze wiskozy), owszem da się

> rozebrać lecz nie jest do złożenia we własnym zakresie Widziałem to na własne oczy

Dlaczego nie da się złożyć? grinser006.gif

Zastanawiałem się w sumie nad trwałością takiego sprzęgła. O ile podczas zwykłej jazdy to raczej się specjalnie nie wysila, to już np. w zimie (zwłaszcza takiej jak mieliśmy ostatnio), czy zabaw na śniegu grinser006.gif to jednak dosyć intensywnie pracuje. Ale w sumie chyba do tego zostało takie sprzęgło zaprojektowane i powinno wytrzymać cool.gif

Napisano

> Dlaczego nie da się złożyć?

> Zastanawiałem się w sumie nad trwałością takiego sprzęgła. O ile podczas zwykłej jazdy to raczej

> się specjalnie nie wysila, to już np. w zimie (zwłaszcza takiej jak mieliśmy ostatnio), czy

> zabaw na śniegu to jednak dosyć intensywnie pracuje. Ale w sumie chyba do tego zostało takie

> sprzęgło zaprojektowane i powinno wytrzymać

To zalezy. Sa auta gdzie takie rozwiazanie sluzy do wyjechania ze sniegu a nie do upalania.

Napisano

Witam serdecznie.

W CR-V, przez 300kkm "katowania" tylko zaczynało trochę wyć jeśli olej był dawno zmieniany. Niemniej nadal trzymało. Z tym, że to nie klasyczne sprzęgło wiskotyczne, bo tam jest sterowane hydraulicznie.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Czyli wygląda na to, że raczej o trwałość takiego sprzęgła nie ma co się obawiać waytogo.gif

Napisano

> Czyli wygląda na to, że raczej o trwałość takiego sprzęgła nie ma co się obawiać

Jest. Nie wiem jak w Alfie ale np w lancii to sprzeglo ewidetnie nie bylo do np startow z odciecia. Na Twoim miejscu bym je szanowal.

Napisano

> Generalnie chodzi mi o samą ideę, myślę, że w tym wypadku nie powinno mieć znaczenia jakie go

> auto... Chociaż jeśli to coś pomoże: Alfa Romeo 33

A tak z ciekawości w alfie jest to na jednej osi czy między osiami ?

Napisano
  • Autor

> A tak z ciekawości w alfie jest to na jednej osi czy między osiami ?

Tak jak napisałem w pierwszym poście: między osiami waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jest. Nie wiem jak w Alfie ale np w lancii to sprzeglo ewidetnie nie bylo do np startow z odciecia.

> Na Twoim miejscu bym je szanowal.

Raczej nie o tego typu jazdę mi chodzi grinser006.gifok.gif Po prostu mam na myśli normalną eksploatację takiego sprzęgła, ot ewentualnie od czasu do czasu jakieś zabawy na śniegu devil.gif

Napisano

> Raczej nie o tego typu jazdę mi chodzi Po prostu mam na myśli normalną eksploatację takiego

> sprzęgła, ot ewentualnie od czasu do czasu jakieś zabawy na śniegu

Nie powinno byc problemow. Pamietaj tylko o tym, ze takie sprzeglo pracuje w oleju a pracujacy olej to i cieplo. Eksploatujac auto intensywnie warto pamietac o czestszych wymianach oleju.

Napisano

> czy to raczej tak jak w niektórych skrzyniach biegów, że jak raz zalana i

> nie przecieka, to do końca życia auta wystarczy?

Podaj mi proszę jeden przykład takiej skrzyni. Owszem, producenci często uważają olej w skrzyni za zalany "raz na zawsze", ale nawet w takim przypadku szanujący się mechanik zaleci Ci raz na jakis czas wymianę.

Napisano

> I o jednakowych kołach na osiach

To akurat tyczy się ZTCW każdej czteronapędówki. Obiło mi się o uszy, że Ople Frontery są szczególnie na to wrażliwe, ale nie podpisuję się pod tym, bo nie wiem, czy to czasem urban legend nie jest.

Napisano

> To akurat tyczy się ZTCW każdej czteronapędówki. Obiło mi się o uszy, że Ople Frontery są

> szczególnie na to wrażliwe, ale nie podpisuję się pod tym, bo nie wiem, czy to czasem urban

> legend nie jest.

subaru jest na to bardzo wrazliwy

tam jest centralny dyfer + LSD (blokada wiskotyczna)

w samym LSD oleju sie nie zmiania (zamknieta puszka) ale w skrzyni (~4.5L) zmienia sie co ~50kkm

Napisano

> subaru jest na to bardzo wrazliwy

> tam jest centralny dyfer + LSD (blokada wiskotyczna)

> w samym LSD oleju sie nie zmiania (zamknieta puszka) ale w skrzyni (~4.5L) zmienia sie co ~50kkm

a to nie tak ze LSD jest w tylnim dyfrze ?

Jezeli tak to jak najbardziej sie go zmienia.

Centralny dyfer (wiskoza) AFAIR ma ten sam olej co przod.

Napisano

> Dlaczego nie da się złożyć?

Bo to wymaga jakiegoś sprytnego urządzenia - za dużo elementów do ustabilizowania na raz...

> Zastanawiałem się w sumie nad trwałością takiego sprzęgła. O ile podczas zwykłej jazdy to raczej

> się specjalnie nie wysila, to już np. w zimie (zwłaszcza takiej jak mieliśmy ostatnio), czy

> zabaw na śniegu to jednak dosyć intensywnie pracuje. Ale w sumie chyba do tego zostało takie

> sprzęgło zaprojektowane i powinno wytrzymać

Wiskoza działa zero-jedynkowo. Albo klei albo nie...

Uszkodzić ją można jeżdżąc na różnych rozmiarach kół, albo jak to zrobił mój kolega wymieniając skrzynię na taką, która nie pasowała przełożeniami do dyfra.

No właśnie zimą są mniejsze opory na wiskozie, bo zawsze jakieś koło się uślizgnie...

Oczywiście, że przód w zaspie, a tył na asfalcie, to sytuacja kiedy wiskoza ma najwięcej roboty zeby.GIF Ale ona sklei i przeniesie moment na tył i za chwilę samochód wyjeżdża z zaspy zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.