Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sterowanie skrzynią biegów - Aveo 2006.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pytam w imieniu znajomej. Kupiła Aveo rocznik 2006, silnik 1.4. Stan idealny z jednym wyjątkiem - poprzedni właściciel założył blokadę skrzyni biegów, i sądzę że z tego powodu (a właściwie niepoprawnego montażu sterowania skrzynią) dźwignia zmiany biegów ma potworny luz, czasami ciężko trafić w bieg. Oglądałem podłączenie cięgien przy skrzyni i na jednym z nich widzę luz pomiędzy "uchem" cięgna a sworzniem, który przez nie przechodzi. Czy powinna być tutaj jakaś tulejka? Ciężko mi to wyjaśnić, oglądałem samochód jakiś czas temu, teraz temat wrócił, a nie mam w tej chwili możliwości żeby się ponownie przyjrzeć. Może ktoś ma jakiś rysunek montażu cięgien sterujących przy skrzyni biegów wraz z nazwami poszczególnych części?

Napisano

zaraz zaraz

silnik 1.2 miał mechanizm sterowany cięgnami

1.4 8V miał mechanizm taki jak w lanosie czyli długa rura do komory silnika i mechanizm przed wybierakiem zwany "pająkiem"

nie wiem za to jakie sterowanie było w 1.4 16V

w każdym bądź razie w 1.2 wymiana linek nie pomaga...

w 1.4 trzeba wymienić pająka i sworzeń łączący go z wybierakiem

Napisano
  • Autor

> zaraz zaraz

> silnik 1.2 miał mechanizm sterowany cięgnami

> 1.4 8V miał mechanizm taki jak w lanosie czyli długa rura do komory silnika i mechanizm przed

> wybierakiem zwany "pająkiem"

> nie wiem za to jakie sterowanie było w 1.4 16V

> w każdym bądź razie w 1.2 wymiana linek nie pomaga...

> w 1.4 trzeba wymienić pająka i sworzeń łączący go z wybierakiem

Tutaj mamy do czynienia z silnikiem 1.4 16V, ale ze sterowaniem linkami. Dźwignia ma spory luz w kierunku przód-tył. Wydaje mi się, że luz jest na połączeniu linki i obejmy przy skrzyni biegów. Przez obejmę i ucho na końcu linki przechodzi sworzeń, którego średnica jest mniejsza niż średnica ucha linki, nie wiem, czy powinna być tam jakaś tulejka redukcyjna, czy sworzeń jest nieoryginalny. Bałagan najprawdopodobniej zrobili montujący blokadę skrzyni biegów u poprzedniego właściciela.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany. Przyczyną luzu dźwigni zmiany biegów było stwardnienie i wykruszenie się gumowej wkładki w zakończeniu linki - guma wykruszyła się całkowicie i na trzpieniu, do którego linka jest mocowana została tylko mosiężna tulejka. Prowizorycznie owinąłem ją taśmą izolacyjną i luz na dźwigni znikł. Czuję jednak że na dłuższą metę skończy się wymianą linki.

A swoją drogą zaskakuje mnie takie zużycie końcówki linki w czteroletnim samochodzie. W moim dwunastoletnim Lanosie problemów z trwałością materiałów jak dotąd nie zarejestrowałem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Problem rozwiązany. Przyczyną luzu dźwigni zmiany biegów było stwardnienie i wykruszenie się

> gumowej wkładki w zakończeniu linki - guma wykruszyła się całkowicie i na trzpieniu, do

> którego linka jest mocowana została tylko mosiężna tulejka. Prowizorycznie owinąłem ją taśmą

> izolacyjną i luz na dźwigni znikł. Czuję jednak że na dłuższą metę skończy się wymianą linki.

> A swoją drogą zaskakuje mnie takie zużycie końcówki linki w czteroletnim samochodzie. W moim

> dwunastoletnim Lanosie problemów z trwałością materiałów jak dotąd nie zarejestrowałem.

Bo to koreaniec ,nowe czy uzywane jednako sie sypie.Długo bym sie usiał zastanawiac nad kupnem takiego auta nowego ,mało części i sklepów do niego .

Napisano

> Bo to koreaniec ,nowe czy uzywane jednako sie sypie.Długo bym sie usiał zastanawiac nad kupnem

> takiego auta nowego ,mało części i sklepów do niego .

Jasnowidz yikes.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Bo to koreaniec ,nowe czy uzywane jednako sie sypie.Długo bym sie usiał zastanawiac nad kupnem

Kolega rozumiem ma doświadczenie z tymi autami.

Może podzieli się z nami swoją wiedzą podpartą praktyką?

Napisano

Może dlatego, że się ich rzadko używa ?

Do francuzów części kupisz na każdym rogu, bo używasz ich codziennie smile.gif

Napisano

Ja się też chwilę zastanawiałem, ale w decyzji "pomogła" mi 3-cia podróż lawetą po awarii elektryki w moim poprzednim aucie - Renault Megane Classic.

pad.gif

Napisano

facepalm.gif

Napisano

> Bo to koreaniec ,nowe czy uzywane jednako sie sypie.

Dobrze, że meganki się nie sypią. smile.gif

Napisano

a jak długo się zastanawiałeś nad kupnem francuza???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.