Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki silnik najlepszy do multipli

Featured Replies

Napisano

chodzi o serwis, eksploatacje,awaryjnośc i takie tam

Napisano

1,6 16V bezawaryjny, choć do Multipli może być za słaby...

JTD to będzie dobry wybór...

Napisano

> 1,6 16V bezawaryjny, choć do Multipli może być za słaby...

> JTD to będzie dobry wybór...

Do Mareii też jest za słaby, to do Multipli tym bardziej.

Napisano

> 1,6 16V bezawaryjny, choć do Multipli może być za słaby...

> JTD to będzie dobry wybór...

Potwierdzam,

moim zdaniem ten silnik jest za słaby dla takiej budy, w mieście całkiem przyjemnie się jeździ, ale na trasę załadowany z rowerami na dachu powyżej 120km/h ciężko mu się rozpędzić.

Napisano

Dokładnie, 1.6 to bankowo będzie za słaby do Mulitipli. W Bravo z załączoną klimatyzacją lub z 3 osobami na pokładzie to kaplica, co dopiero w Multipli.

ok.gif

Napisano
  • Autor

ok dzieki czyli diesel to na co zwrocic uwage przy ogladaniu

Napisano

Bez urazy ale ,,bzdura'', silnik 1,6 16v w Multipli normalnie jedzie, spokojna prędkość na trasie jak ktoś lubi jazdę na tzw: kamikadze to 140-150 km/h. Moja Multipla 1,6 16v na a4 wyciągała do 190 km/h licznikowe, w miarę spokojnie i bez większych męczarni 170-175 było.

Jak ktoś pisze że silnik 1,6 16v jest do Multipli za słaby to raczej snuje domysły, a nie jeździł i sprawdził.

Oczywiście w Multipli były conajmniej dwa typy tych silników, normalny czyli 103 Km oraz słabszy na CNG coś około 90 Km, w drugim przypadku faktycznie Multipla była słabsza.

> Potwierdzam,

> moim zdaniem ten silnik jest za słaby dla takiej budy, w mieście całkiem przyjemnie się jeździ, ale

> na trasę załadowany z rowerami na dachu powyżej 120km/h ciężko mu się rozpędzić.

Napisano

> chodzi o serwis, eksploatacje,awaryjnośc i takie tam

- 1,6 16v 103 Km, silnik wystarczający do tego samochodu. To rodzinne toczydło nie bolid F1. Piszę bo miałem i używałem, a nie słyszałem, czytałem i mi się wydaje. Spokojnie idzie do 170-180 km/h licznikowych co jak na nasze warunki, konstrukcje i przeznaczenie Multipli wystarcza w zupełności. Spalanie Pb to średnio pomiędzy 8 a 10 litrów, jeśli przewaga miasta to raczej celuj w tą drugą wartość. Da się to zagazować, ale od razu mówię nie zawsze jest to prosty temat. Znam co najmniej 2-3 Multiple które pomimo tworzenia ,,cudów'' przez gazowników nie chcą jeździć na LPG i już, ale to ogólnie temat na dłuższy elaborat.

JTD - silniki bardzo dobre pod jednym warunkiem - kupisz padline będziesz płakał. Generalnie polecam 1,9 115 Km, bo to chyba najlepszy wybór do tego samochodu, Spalanie różne, od 6 z kawałkiem do ponad 8 u niektórych użytkowników. Sam zamieniłem 1,6 16v na JTD 115 i po włożeniu nowego silnika, turbiny, wtrysków, sprzęgła i dwumasy mam i jedzie Po modach 144 Km i prawie 300 Nm momentu, dopiero teraz to jest zabawa.

Silnik 115 Km generalnie stłumiony jest softem w stosunku do np: Stilo 115 Km , ma katalogowo 209 Nm przy 255 w Stilo, i uwierz mi że to spora różnica.

Gdybym miał patrzeć tylko na koszty eksploatacji i ewentualnych napraw brał bym 1,6 16v bo serwisowanie dużo tańsze, brak wynalazków w stylu turbo, dwumasa itp.

Jeśli szukasz większej frajdy z jazdy i ewentualnie większych możliwości zabawy - Bierz JTD tylko pamiętaj, że ciężko dostać coś niezajechanego.

Gdybyś chciał więcej informacji zadzwoń 693335606 pogadamy

Pozdrawiam.

Napisano

Posiadam właśnie taką Mutiplę, to jest moje zdanie, każdy może mieć inne doświadczenia, moim zdaniem jest tak jak pisałem wcześniej.

Jak miałbym kupić jeszcze raz multiplę to byłaby z silnikiem diesla, inna sprawa, że zadbanego jtd nie tak łatwo znaleźć.

Pozdrawiam

> Bez urazy ale ,,bzdura'', silnik 1,6 16v w Multipli normalnie jedzie, spokojna prędkość na trasie

> jak ktoś lubi jazdę na tzw: kamikadze to 140-150 km/h. Moja Multipla 1,6 16v na a4 wyciągała

> do 190 km/h licznikowe, w miarę spokojnie i bez większych męczarni 170-175 było.

> Jak ktoś pisze że silnik 1,6 16v jest do Multipli za słaby to raczej snuje domysły, a nie jeździł i

> sprawdził.

> Oczywiście w Multipli były conajmniej dwa typy tych silników, normalny czyli 103 Km oraz słabszy na

> CNG coś około 90 Km, w drugim przypadku faktycznie Multipla była słabsza.

> > na trasę załadowany z rowerami na dachu powyżej 120km/h ciężko mu się rozpędzić.

Napisano

Każdy z nas ma prawo do własnego zdania, nie podważam tej kwestii ok.gif, chcę tylko zwrócić uwagę na fakt, iż patrząc przez pryzmat moich doświadczeń w Multipli nie ma silnika, który by znacząco odstawał osiągami od innych. Dobry 1,6 16v 103 Km daje radę, piszę dobry bo większość tych silników popsuta jest gazem i niewłaściwą obsługą serwisową (np; wymiany rozrządu u pierwszego lepszego mechanika, który robi to na oko, a nie na przyrządach). Efekty są takie, że faktycznie silnik nie ma właściwej mocy i osiągów. JTD zwłaszcza w wersji 105 KM której jest najwięcej w Multiplach nie jest dużo, o ile wogóle jest szybszy od 1,6 16v. Silnik 115 KM który notabene jest fabrycznie osłabiony względem swoich odpowiedników z np: Fiata Stilo na papierze rozpędza Multiple do 176 Km/h przy 170 Km/h silnika benzynowego, co nie jest specjalnie dużą różnicą. Oczywiście JTD da się bardzo ładnie podkręcać, w takim przypadku osiągi na tle benzyny po prostu powalają, ale nie ma niczego za darmo! Dłubanie odbija się na przeniesieniu napędu w naszych akwariach, które jest nieco archaiczne względem nowszych Fiatów z nowszymi skrzyniami i większym sprzęgłem oraz dwumasą.

Dla tych którzy maja inne fiaciki z silnikiem 1,6 16v krótkie info - Multipla ma inaczej zestopniowaną skrzynię biegów niż przykładowo Bravo/Brava , Marea co sprawia, że potrafi się na prawdę nieźle zbierać jak na tą masę i gabaryty.

Jak dla mnie plusy i minusy silników w Multipli przedstawiają się tak:

1,6 16v 103 Km

+ Jak na pojemność silnika i gabaryty Multipli - daje radę

+ Jest dużo cichszy od JTD pracuje płynnie i przyjemnie wkręca się na obroty

+ Stosunkowo niskie koszty ewentualnych napraw, szeroka dostępność części, dość niska awaryjność przy poprawnej obsłudze serwisowej.

- Spory apetyt na benzynę, co wymusza wkładanie instalacji LPG z którymi to różnie bywa. Odezwą się pewnie niektórzy i stwierdzą, co ten gościu papla przecież Multipla jako jeden z nielicznych samochodów wychodziła z fabryczną instalacją LPG lub CNG! Owszem wychodziła, cała magia tej kwestii zawarta jest w słowie FABRYCZNA INSTALACJA! nie dokładane badziewie! Fabryczne graty dobrane idealnie do tego samochodu, fabryczny sterownik benzynowo/gazowy czyli zintegrowana centralna sterująca silnikiem z którą nie ma wiecznych problemów z rozjazdami autoadaptacji itp.

- Wrażliwy układ rozrządu, nazwałbym go układem specjalnej troski. Pasek najlepiej wymieniać co maksymalnie 60 tys km u mechanika który wie, co robi i ma odpowiednie przyrządy (pływające koła na wałkach rozrządu itp), oraz na markowych częściach. Gdy się tego nie przestrzega ma się problemy.

- dość częste problemy z osprzętem (alternator, czujnik położenia wału, cewka zapłonowa itp0

JTD 105

+ Stosunkowo dobre osiągi przy umiarkowanym apetycie na paliwo

+ Wytrzymały układ rozrządu, dobra sprawdzona konstrukcja silnika.

+ Zwykła turbina bez zmiennej geometrii, wytrzymała i tania przy ewentualnej wymianie.

+ Modowalny, nie tak jak mocniejsze wersje, ale jednak da się niewielkim kosztem pobawić.

- Głośna praca silnika zwłaszcza na zimno

- W razie wyeksploatowania drogie elementy takie jak sprzęgło i dwumasa, turbina (nowa jest mimo wszystko dość droga, w benzynie tego problemu nie ma)

JTD 115 I 120 KM

+ Sprawdzone silniki, gdy się o nie dba nie ma problemów.

Elementy takie jak turbina, sprzęgło i dwumasa wytrzymują często i gęsto przebiegi rzędu 200 tys km i więcej, co jest bardzo dobrym wynikiem.

+ Lepsze osiągi od wersji 105 km oraz dużo więcej możliwości ,,dołożenia do pieca''

+ Niskie spalanie

- Głośna praca zwłaszcza na zimno.

- W razie awarii drogie naprawy, turbina garetta ze zmienną geometrią to minimum około 2 tys pln, sprzęgło i dwumasa kolejne 2 tys, wtryski kpl. nowych nie używanych też okolice tej kwoty.

Dodatkowo w Multipli występuje jeszcze jedno zjawisko o którym nikt specjalnie nie myśli na codzień, mianowicie Multipla ma słabe przednie zawieszenie, wahacze lecą jak diabli. W wersjach z Dieslem z uwagi na dużo większą masę silnika te elementy zużywają się jeszcze szybciej. Dodatkowo jak większość diesli Multipla z przodu dość ,,siedzi'' co często kończy się uszkodzeniami miski olejowej.

Pozdrawiam.

> Posiadam właśnie taką Mutiplę, to jest moje zdanie, każdy może mieć inne doświadczenia, moim

> zdaniem jest tak jak pisałem wcześniej.

> Jak miałbym kupić jeszcze raz multiplę to byłaby z silnikiem diesla, inna sprawa, że zadbanego jtd

> nie tak łatwo znaleźć.

> Pozdrawiam

> > > na trasę załadowany z rowerami na dachu powyżej 120km/h ciężko mu się rozpędzić.

Napisano

Mialem Maree 1.6, mam JTD. To co powyzej generalnie potwierdzam, brawo dla kolegi za elaboracik ok.gif

Napisano

> Każdy z nas ma prawo do własnego zdania,

<..............................................................................>

> Pozdrawiam.

-----------------------------------------------------------------------------------

TNIJ CYTATY !!! - 50 linijek zacytowanych to już gruba przesada ...

Iron

-----------------------------------------------------------------------------------

ok.gif zdrowe 1.6 16v powyżej 4 tys potrafi zadziwić:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.